Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 3 oktober 2014

Sockra mig...


Debutalbumet från 1973


Även hårdrocksälskande pojkar på tretton kan ha små skyldiga nöjen. Brittiska Lynsey de Pauls erotiska fantasi "Sugar Me" var en sån där poplåt som råkade spelas i en aula en luciamorgon som händelsevis också var min första dag i en ny stad och ny skola. Inte konstigt att låten etsade sig fast - sinnena var vidöppna och sökte processa all ny existentiell information! Det var mer av nostalgi jag långt senare plockade upp hennes debutalbum "Surprise" i en andrahandsbutik...

Likväl är dödsbudet i SvD tråkigt. Brittiska tidningar berättar att hon försökte leva som hälsan själv, icke-rökare och vegetarian. Och så dör hon i hjärnblödning. De brittiska dödsrunorna förklarar ett och annat. Som att hon var född judinna med efternamnet Rubin och hur det säkerligen kan bidra till förklaringen av hennes naiva texter som navelskådande intresserar sig för den egna sexualiteten. 

Judendomen har av hävd slagit ner hårt mot sexualdriften (se bara doktor Freuds fixering vid libido). Med rätta har de Paul kallats en föregångare till Kate Bush, som också skrev på samma tema som ung tonåring (låtar på Bush första och andra album skrevs i vissa fall många år innan skivorna kom ut, vilket kan förklara hur en del låter som omogna läsefrukter).

Lynsey de Pauls horoskop omvittnar tydligt en annan detalj som flera dödsrunor för på tal - hennes kurs i kvinnligt självförsvar som hon engagerade sig i längre fram i livet och hennes stormiga, ja våldsamma relationer. Tveklöst var hon ett offer för kvinnovåld och det är en distinkt läsart av denna karta, som faktiskt domineras av den "brutaliserande" krocken mellan hårdtrampad Jord och yvig Eld.



Med en månascendent som utgångspunkt är det uppenbart att just concupiscentia - den syndfulla fixeringen vid sin egen sexualitet - som äter henne som en besatthet. Venus med sinnelaget i egocentriska Väduren och under angrepp från attackplaneten Mars - som i sig är sammankopplad med "bestraffningens" södra månnod (bestraffningen som motpolen till den överdrivna hungern vid norra månnoden).

Det finns obegripligt nog hela fyra sammandrabbningar mellan Jord och Eld i horoskopet:

1 & 2. Innehållet i Väduren disponeras från Mars i Jord, i sjätte huset för olyckor och fiender. Ohälsans sjätte hus innehåller alltså attackplaneten Mars och den angriper Väduren som är huvudets och hjärnans tecken. Alltså: hjärnblödning.

3. Livskraftens Sol i Oxen disponeras av Venus.

4. Den snäva gränsdragaren Saturnus står i sin fiendes, Solen, eget tecken Lejonet. Solen ligger i sin tur i Oxen. Och det är här, inför alla omen om restriktioner, man kan notera hur många tidningar som också nämner hur kortväxt hon var. Filosofen Platon menade att "jordatomen" skilde sig från de andra solida miniatyrkroppar (elementen som typer av atomer!) han menade att tillvaron var sammansatt av. 

(Det här är fel stälea att diskutera Platons atomlära, men det kan noteras att  kände atomfysikern Heisenberg * givit Platon mer rätt än de andra grekiska atomisterna - Speukippos m.fl. - och läser man Platons tankar noga ser man i hans "fantasi" ett hållbart resonemang.)

Till sist frågan vad den onda stjärnan Algol kan tänkas ha betytt i hennes liv. Utan klockslag är det nästan omöjligt att veta om den verkade genom hennes karaktär, men den exakta kopplingen till Merkurius får mig att tänka på en alternativ läsart till den negative Satan eller den frestande Djävulen - jag tänker på Pan, naturens rådare och troligen en bra symbol för jordens växtkrafter.

Eftersom Merkurius indikerar tankemönster, logiken, etc, är det rimligt att föreställa sig en naturalist och även om de Paul skriver en text om Gud på sin debutskiva är det så pinsamt flickaktigt (tänk en tioåring som tänker högt om Gud) att det ligger närmare till hands att se Algol som ytterligare en bekräftelse av indikationerna i Väduren om en fallen kvinnas (Venus) besatthet av sitt eget driftsliv. Ett blockerat driftsliv, givet de många störningarna från det negativa Jordelementet. Eld/Jord i konflikt: ömsom "blowing hot and blowing cold".

Tar man hänsyn till andra faktorer, tycks Algol i det här horoskopet blir ett mellanting mellan den ständigt kåta ejakuleringsmaskinen Pan ("Sugar Me") och Djävulen som Frestaren. (Se annan kvinnlig Oxe i samband den jordiska Guldkalven.) Som evidens kan anföras titeln på hennes andra album, "Taste Me, Don't Waste Me" och ett omslagsfoto där kvinnan kopplat på sina mest liderliga sängkammarögon!

 
Jag ska bespara känsliga läsare hennes ytterliga självdegradering med nästa album, "Love Bomb"! (Ja, jag har i efterhand kollat in vad kvinnan hade för sig under sin tre, fyra år långa storhetstid.)

Men Algol stannar inte vid egen liderlighet, jag tror den också stämmer in i samma sång som våldsplaneten Mars och kan bidra till den brutalitet från hårdföra män som man kan misstänka i hennes liv. Horoskopet är en riktig monstermagnet.

I det tidiga 1970-tal då hon skrev sina mest kända sånger, var britterna fortfarande ytterligt fixerade (märkta!) av Andra världskriget. Plattan "Taste me", precis som hennes tredje singel "Won't Somebody Dance With Me?! (1973) har tydliga anstrykningar av 40-talets populärmusik och är inte utan sin charm. (Notera egoprincipen Vädurens extrema "linslusighet" i både titel och foto.)

Aldrig gift, men älskare åt Ringo Starr, hårdföre skådisen James Coburn och mr He-Man, Sean Connery, minsann. Man undrar vem av dessa berömdheter som slog henne? Både Coburn och Connery ligger pyrt till, astrologiskt sett. Coburn studerade t.ex. kampsport under avvikaren Bruce Lee. Coburn var 22 år äldre än sångerskan, Connery 20 år äldre. Här ser man tydligt hur störd sångerskans auktoritetsplanet Saturnus är, i sin fiendes hus Solen. Ålderskillnad kan indikera skillnad i rang och här således en "brutalisering" i samband med "gammal är äldst"...

I ett litet ovetenskapligt test av 9 figurer som publikt framträtt som sexmissbrukare (antingen via skandalrubriker som i fallet Charlie Sheen eller hämningslösa narcissister som ser till att få press om sin sjukdom) hittar vi följande månplaceringar.

3 i Eld
3 i Luft
3 i Vatten
0 i Jord

(Alla månplaceringar "99%" säkra)

Bara det helt negativa och "objektifierande" Jordelementet tycks ta udden av den här typen av fixering. Och till Jordelementets försvar ska det sägas, att det tenderar att "normalisera" ytterligheter. 

I fallet de Paul säger textraden nu faktiskt, "Sugar me, I got to get my 'candy' free" vilket om något tyder på en blockerad eller hämmad sexualitet som behöver hjälpmedel för att befrias... Detta är helt typiskt Jord och Eld som ofta tillgriper både piskor och underliga uniformer eller lekar om herre under underkastad för att överhuvudtaget få libido att strömma genom den lägre själsnivån. 

Vilket påminner om den omskrivna rispisk-sekten ledd av Hans Scheike (5 juni 1924). För all del, en Sol i Oxen liderligt "opponerad" av Jupiter i Skorpionen och Skorpionhärskaren och libido-planeten Mars infrusen i frigida Stenbocken. "Got to get my candy free..." (Scheike hade också en hel del i Luft, vilket kanske kan tyda på en ideologi knuten till idén om att "smiska igång den döda lägre själshalvan" - hos den fängslande sektledaren visualiserad som kvinnor överlag!)


*****

Lynsey de Paul var rökfri och vegetarian. Ska man tro att hon också var nykterist? De här många Eld/Jord-konfrontationerna bäddar inte för balans utan för en överdrivet nitisk livsstil på alla sätt. 

Jag hittar 38 horoskop märkta "alkoholism", antingen en period som övervunnits eller en alkoholism som satt sig permanent. Säkerligen skulle hundratals horoskop kunnat taggas på detta sätt, men jag har bara noterat missbruk när givit nyhetsbutiker eller varit ett uppenbart problem i celebritetens karriär. Och t.o.m. här saknas massor av uppenbara namn. 

Antal sinnelag per element:

10 i Eld
3 i Luft
15 i Vatten
10 i Jord

Inget i det här resultatet ger någon direkt ledtråd till Lynsey de Pauls förhållande till alkohol.

Det finns ett skäl att Jord har närmare till sprit än till sex. Logiken ligger dold i zodiakens konstruktion...

Intressant här är hur föga disponerad till mental förgiftning vätskornas planet Månen är när psyket lyft sig till tänkande Luftnivån!

Här kan 2-3 placeringar av 38 vara felaktiga, men det rubbar inte det intressanta budskapet kring Luftens immunitet mot stimulantia som riktar sig mot den låga Vegetativa Själen.


_________
* Redaktören Ken Wilber har samlat ett antal essäer eller bokutdrag av eminenta fysiker i sin "Quantum Questions".

8 kommentarer:

Anonym sa...

Sean Connery är nog inte trogen sin fru.... Det var en dansk kvinna en gång som envist hävdade till en tidning att hon hade varit Sean Connerys älskarinna. De detaljer hon gav av Connerys visade på en mycket kalkylerad man som hade vanan inne att bedra sin fru.

Men kärlekshistorien slutade tvärt mellan dem och sen hörde hon inte av honom igen.

Vad sa Connery då? Ingenting. Han körde med Reinfeldt-metoden, att inte kommentera affären överhuvudtaget "så blåser den över rätt så snart"...

Jag har ju inte varit i sängkammaren med Connery själv men av någon anledning så valde jag att tro på denna ex-älskarinna.

Connery, kvinnomisshandlare? Det kom ingenting fram i intervjun med danskan om att han hade slagit henne. Jag har svårt att tänka mig att den dumpade älskarinnan skulle ha hållit tyst om han hade gjort det. Men ska han vara James Bond även utanför vita duken så kanske det är hårdhänt sex som ligger på hans agenda?

Seaward sa...

Förutom en gammal och kort kommentar om en inre Eld/Jord-spänning i Connery-horoskopet:

http://sidereal.hall-of-man.com/2009/05/roger-moore-och-alldagligheten.html

...kan man tillägga att han har den diktatoriskt hårdhänta Saturnus mitt på ascendenten i spänning mot våldsplaneten Mars i sjunde huset för partners.

Detta är en klassisk indikation om en som söker undertrycka (Saturnus) sin aggression. (Se Connerys spelstil i nästan alla sina filmroller). Men självrepressionen kan slinta, och då är Mars så överfylld av våld att tydligen 7e-huspartnern ligger i farozonen! (1930-08-25, 18.05 Edinburgh, Skottland)

Havsörnen sa...

Sat. konj. Asc. Connery som Bond lägger band på sig själv i GOLDFINGER, när han blir omkörd av Tilly Masterson:

"Discipline, 007...discipline."

Seaward sa...

Exakt. Det har aldrig blivit något inlägg om original-007 men han t.o.m. ser ut som en viss typ av Stenbock, den avmagrade och gängliga typen.

En av de mest oregerliga män i hemmet jag känner har förvisso inte självbehärskningens Saturnus i öster men väl hetsaren Mars i partnerhuset...

Susanne sa...

Jag var också också förtjust i Sugar me när det begav sig :-) Minns att jag gick till skivaffären och skulle köpa den, men den var slut, och att jag blev rätt besviken. Det fick bli Buffy Saint Marie och Indian Cowboy istället. Nu har jag Sugar me på nån samlings-CD med 70-talsmusik. Tycker fortfarande den är bra.
Lynsey de Paul hörde i a f jag aldrig talas om senare...
Men jag ser att hon är född i samma veva som en annan poptjej jag gillade på den tiden: Suzie Quatro. Hon har väl haft/har ett stabilare liv än sin kollega, som det verkar. Fast hon har också flera av jord/eld-kollisionerna du listar. Och är också påfallade kortväxt! Hennes asc-tecken är känt - det är Jungfrun. Månen i Stenbocken.

Seaward sa...

Quatro var ju riktigt tuff rockbrud medan de Paul hade en vänare framtoning; balladerna utnumrerar klart de snabbare låtarna. Astrotheme ger amerikanskan en födelse 03.00 vilket ger Vädursacendenten - stämmer bra med hennes rockiga framtoning. Mars från Jungfrun attackerar sitt eget tecken för ytterligare en "råbusenatur" (Jord/Eld).

Svårt att säga hur mycket råbuse en Jungfru kan bli. Vreden har här satt sig i intellektet, och jag har i bekantskapskretsen noterat att dålig Mars + Jungfrun faktiskt sänker sig så lågt som att kommentera andras kroppar/utseenden i elaka ordalag. Detta stämmer bra med att Månen i Jungfrun avslöjat en fördömande och invandrarfientlig sida hos tecknet.

Som jag bloggade nyligen handlar det om ett att dessa fastnat på ett mobbande skolbarns nivå och inte förmår tänka utöver det som bara själva sinnesintrycken säger. Ja så du ser en färgad människa framför dig, so what? Den enkla frågan tycks inte den simplaste sortens Jungfru ta, utan den hugger och hackar direkt utifrån Härskarens söndrande intellektuella sida. En otroligt primitiv typ!
Har aldrig studerat kroppslängd och astrologi (sånt som Jungfruns tecken går igång på!), men Quatro har faktiskt begränsaren Saturnus i 270 grader till Solen. När man talar om tidig brittisk 70-talspop kan inte tvärhandshöge Marc Bolan (T.Rex) missas. Född 12.30 i Londonförorten Hackney stiger Skorpionen, men Saturnus (återigen) håller ascendenthärskaren under kontroll via "kombination". Mars är för övrigt "fallen" i Kräftan: Bolan-strof: "I know I am small but I enjoy living anyway" (Albumet The Slider, 1972, troligen från sången ”Spaceball Ricochet”)

Det är förstås bara en tidsfråga innan det dyker upp en reslig person med Saturnus-kontrollerad ascendent (eller Sol) så det är återigen bara ett stort upplagt test som kan verifiera Saturnus eventuella inverkan på kroppslängd... För mig är ett sådant studium bortkastad tid. Saturnus "styr" så mycket viktigare aspekter av livet, men säkert ett bra sätt som något annat att undersöka astrologins giltighet...

PS. Obama har Saturnus på ascendenten och är ståtliga 185 cm lång. Ska man göra det lätt för sig kan man påpeka att "expanderande" Jupiter faktiskt har hunnit längre genom hans första kroppsliga hus. "Längden" sliter sig således loss från "Begränsningen".

Susanne sa...

Ja, Suzie Q körde med tunggung, så de var ju inte lika på det sättet. Det var att de var födda så pass nära i tiden och båda i musikbranschen och båda haft låtar som jag gillat. (fast LdeP minns jag som sagt bara en låt av). Och dessutom är/var de tydligen korta till växten båda två. Det var därför jag nämnde det, inte för att jag tror att Saturnus/solen tvunget måste ge kortväxthet. Jag har ju den aspekten själv, och jag är lite över medellängd.

Men det underliga är att Astro.com har jungfruascendent och Astrotheme har Väduren! Jag ser att den förstnämnda har 1.40 pm och den andra 3.00 am som födelsetid. Rating A på 1.40 pm. Astrotheme har tydligen ingen "rating". Det gör också att månen ändrar tecken från stenbocken till skytten. Inte lätt att veta vad som gäller...

Seaward sa...

Då tar jag hellre ditt datum. A-rankad ska ju vara ytterst pålitligt. Även här står ju Mars i kontakt med personan (jfr kommentaren till nya regeringschefen häromdagen - Mars i 1a huset för en statsminister från järnindustrin). Suzi Quatro kom ju från extrema industristaden Detroit (låt vara att hon föddes till en musikerfamilj som jag nu ser).

Då hamnar även Solen i nionde - genombrott i utlandet eller en lysande sol långt bortom den egna lokala miljön... Det var Chinn/Chapman som skrev hennes hits i England, samma duo som använde både Top of the Pops-grupperna The Sweet och Mud som "frontfigurer" för sina klämkäcka låtar med stuns i.