Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 12 november 2014

Den omåttligt insiktsfulla teaterdirren

Analysen av AB-skribenten Sandahl om vad som pågår i det idiotiska drevet med kulturministern tycktes den här bloggen bäst i ett dygn. Sedan publicerar DN en reflektion av teaterdirektören Stina Oscarson som borde få de andra yrkesskribenterna och kulturcheferna i medierna att skämmas. Hennes artikel är maximalt läsvärd.

Kan det bero på att hon föddes ett sådant dygn som då och då dyker upp, t.ex. då P.C. Jersild föddes, när både Sol och Måne byter tecken med bara några timmars mellanrum? De zodiakala direktiven är under upplösning i dessa övergångar, och kanske kan det hjälpa individen antingen till personligt kaos och ett famlande efter ledstjärnor eller till en ovanlig intellektuell frihet eftersom radiostyrningen från kosmos är mindre påfallande när både Sol och Måne klassas som "döende/nyfödd" (se avashta-teorin). 

Det är fullständigt hopplöst att ens spekulera över det här horoskopet, så jag ritar bara ut det och färgsätter som en ledtråd födelsehimmelens kraftfullt sattviska böjelse, medveten och strävande efter en allt djupare medvetenhet om livet.



Klockan tolv på dagen ska Månen just lämna Vattumannen och sälla sig till en underbar konjunktion med den Stora Välgöraren hemma i empatins kanske bästa tecken Fiskarna. Här upphöjs horan Venus från sitt jagande efter privata vinster i Jungfrun och tranformeras till den gudomliga all-kärleken, en sann själ. Det är på sin plats att påminna om att Venus också är konsternas beskyddare och en Venus i dramatikerns Lejon i horoskopet för en teaterregissör och -direktör kan ju sägas vara rätt perfekt...

Vid lunch är dessutom Solen redo att strax flytta sig från Jungfrun där den ditintills sällskapat med den hyperskarpa Merkurius i Jungfrun, ett intellekt som förmår kategorisera briljant (vilket är exakt vad Oscarson visar prov på i DN). Bara en timma efter Månen, klockan 14.00, har också Solen bytt tecken och verkar nu via det venusianska konstnärstecknet Vågen. 

För dygnets knappa andra hälft har vi således en helt perfekt bild av en konstnärssjäl eftersom Solen och Venus då bildar en ömsesidig reception: Solen i Venus tecken och Venus i Solens tecken. Valet kan tyckas enkelt, men facit visar att det alls inte måste vara den mest renodlade himmelen som gäller. En födelse tidigt på dygnet med Venus-i-Lejonet stigande i öster skulle också vara en majestätisk indikation om att någon som kommer i konstens tecken just föds...


Inga kommentarer: