Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 24 november 2014

Esther, Esther


Esther Phillips 1972, inne  i tredje andningen
- det första av sju album på KUDU Records

Plockade upp en begagnad LP av Esther Phillips häromåret och blev helt betagen i soulkvinnans unika och väldigt "svarta" röst. Varför pratar alla om Aretha eller Billie och ingen om Esther? 

Det blev en LP till, och en till och sen en till. Inför Wikipedia-artikeln häpnar jag över att det jag hörde var en artist som redan spelat in skivor i ett kvart sekel. Phillips stod på sin topp redan som femtonårig!

Det var också först nu jag kom på tanken att beräkna horoskopet för en kvinna jag tyckte mig "höra" och förstå. Hon uttrycker ren intelligens via sin oerhörda musikalitet och kontroll över röstens intonation och frasering. En verklig souldrottning om det någonsin funnits en. 

Minns nu att själen har grovt räknat två nivåer. Djur och plantor lever i hög utsträckning på den Vegetativa Själens nivå och marknadskrafterna söker hålla människan trälbunden i befängt lyssnande på kroppens små signaler och behov. Den högre Rationella Själen är en unik möjlighet för de flesta, men i lönsamhetstänkandets tidevarv uppmuntras inte vanligt folk att tänka självständigt. 

Det visar sig förstås att Esther Phillips har ett synnerligen speciellt förhållande till båda dessa själsnivåer, Vatten och Luft i astrologiska termer.

Esterologi

Kvinnan drogs under många, många år med svåra drogproblem, och det blev hennes slut ännu inte 49 år fyllda. Det "sociala utanförskapssyndromet" som visar sig i oförmågan hos SJÄLENS FORM Saturnus att bli emottagen i de låga kräldjurens distrikt, de känslostyrda Skorpionernas Vatten, är den kanske märkligaste av alla teckenkombinationer bloggen stött på. 

Det kan bli en Osama Bin Ladin med ett enormt hat mot vissa grupper av människor eller vissa ideologer, sinnessjuka människor skulle de flesta tycka. Men tar man Esther Phillips livsgärning verkar soul - själen - som är blå - vara ett perfekt musikaliskt uttryck för den som inte vill bomba dem sönder och samman som inte släpper in "kvinnan världens neger" i samhället eller afrikanerna punkt slut.

Emotionell intelligens är bara förnamnet när den stora Jupiter kopplar an till psyket/Månen i Skorpionens tecken och disponeras av en mycket lyckosamt placerad Mars i Jordtecknet Stenbocken. Bloggaren noterar häpet att han återigen fallit för en musiker som kombinerar Vatten och Jord (senast var det britten Richard Hawleys ödsliga musik - men han ägde bara den depressiva melankolin och sköra melodiskheten.

Själfull blues är något mer, det är anden som begråter sin babyloniska fångenskap. Och för denna känsla behövs Luftelementet. Soul och blues kanske är just "översättningssvårigheter" (eller t.o.m. "förluster vid översättningen" från en värld till en annan) - ett tidigt försök att beskriva mötet och ändå icke-mötet mellan den Rationella och den Irrationella Själen.

Esthers Saturnus är stark i härskarläge i Vattumannen och det är när denna enorma själ - Vattumannen är den gudomliga mänsklighetens kollektiva själ - får svårt att integrera sig med de låga reptilhjärnorna i Skorpionen som blues och själsligt blå stämningar uppkommer. Vattenelementet saknar egentligt medvetande, det erfar "såsom i en spegel" och reagerar på stimuli. 

Bara i Luftelementet finns den syftande intelligens som ser och förstår och kan uppskatta en god berättelse. I Luften ÄR man spelplanen, på det sätt som en författare känner sitt verk utan och innan. De under Eld och Vatten reagerar starkt och "sensationalistiskt" på sinnesvärlden, men Luft-varelserna begrundar och söker förstå varför andra spottar och fräser mest hela tiden.

Esther Phillips ser ut att ha ett fantastiskt komplett horoskop, för spotta och fräsa kunde hon göra med sitt mästerliga grepp om sångteknik. Solen i frimodiga Skytten står dock bojad i den dystra dödsskuggans dal (Skorpionen) eftersom Solens disponent inte riktigt hunnit med (om man nu kan tala så personligt om planeter som rör sig omutligt i sina exakta banor).

När jag såg det här omslaget från skivan efter hennes mästerverk från 1972, From A Whisper To A Scream, blev jag nästan kär i den fyrtioåriga kvinnan - om man nu bli kär i ett foto på en skiva. Jag hade ännu inte gjort horoskopet men nu är det så uppenbart att det är hennes KÄRLEK, Venus i Vågens 25e grad som bloggarens Merkurius-antenner i Vågens 26 grad kunde höra i hennes sång. Jag har sett de här ögonen på andra människor och blivit kär varje gång! Blicken talar på så många nivåer samtidigt!


1973


Kvinnan har i princip alla de elementära kombinationerna: "sensationalismen" här i negativ, magnetisk eller sugande version genom en Eldig Skytt-Sol men där disponenten Jupiter drar solenergin till sina biologiska processer i Vatten. Materialismen via en Måne i Vatten disponerad från en Mars i Jordelementet skulle mycket väl kunna vara hennes substansmissbruk (heroin) om man håller "sensationalismen" som en karaktärsförsvagande ingrediens. 

Men även "dissociationen" eller "att stå på kant med" som här bildas via Luft-Saturnus aspekt mot Vatten-Skorpionen kan indikera utanförskap därför att man skiljer sig i sina bruk och seder. Att läsa om hennes djupa heroinmissbruk på Wikipedia chockerade. Ett under att hon levde så länge som hon gjorde. Detta kastar nytt sken över den intensiva "utstötningen" mellan Saturnus i Luft och den växande och konsumerande bubbla som byggs i den toxiska Skorpionen - och i hennes svarta mån-psyke.

Narkotikamissbruk har jag tidigare noterat i samband med det kalla Vattenelementets rop efter stimulantia och tittar man på Esthers Sol i eldiga Skytten är det faktiskt inte en äkta eld eftersom den drivs från Jupiter i Skorpionen - ständigt i "minusläge" och i behov av ytterligare en "fix".

Vad hon saknar är den brutaliserande "skinn-på-näsan"-kombinationen av Eld och Jord.

Men trots att flera av de här elementkombinationerna i sig stavar till problem blir man förundrad när man studerar horoskopet och fingranskar dispositörskapen. Det är gigantisk själ som den här kvinnan gav uttryck åt! Hon var mer människa än de flesta kan drömma om att bli i sina liv. Men utifrån psykhoroskopet - månascendenten - står Saturnus verkligen på botten och angriper illa hennes sinnelag. 

Blues och Saturnus depression har ett nära samband och framlidne djuppsykologen James Hillman som studerade depression och självmord talade mycket och insiktsfullt om planeten Saturnus i sina böcker. Esther Phillips månascendent med dess framhävande av det "sociala utanförskapssyndromet" är rena skolboksexemplet på en som hamnar utanför samhället.

Gripande är Wikipedias sista ord, att kvinnan som nämner Fadern vid namn på sin stora återkomstskiva från 1972 har bloggarens favoritord från Jesus på sin gravsten: "I min Faders hus finns många boningar". Den som följt den här bloggen relativt uppmärksamt vet nu vem Fadern är och att t.o.m. gnostikerna höll Saturnus för att vara en rätt okej typ i detta annars onda kosmos. (Till Jorden vallfärdar själar enbart för att se och förstå killnaden mellan Gott och Ont genom studier av den bisarrt onda Naturen. De är inte här för att identifiera sig med och bli likadana som den reptilliknande Naturen, vilket är det sataniska Näringslivets ambition!)

Inga kommentarer: