Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 25 november 2014

Högerns falska dyrkan av mångfald (det s.k. valfrihetsargumentet på marknaden)

"För Plotinus är ondskan av nödvändighet en följeslagare till mångfald när den senare inte leds tillbaka till Enheten, och materia är ondska just för att den saknar kontemplativ förmåga. Materia har inte formats av själen genom dess förnuftsprinciper (logoi)."

W. Helleman-Elgersma - Soul-Sisters (s 87, Gerstenberg Verlag, 1980)
På annat ställe i sitt postumt organiserade verk Enneaderna  konstaterar Plotinus att den som sänker sig ner till tingens nivå och där "jordar" sig, har i denna själsliga orientering blivit en hora. Bloggens kanske minst uppskattade efterforskningar under snart sex år har varit att påminna den sekulära varelsen vad hon är. Problemet är digert i just Sverige som just upphöjer "lönsamma individer" för att tala den bortröstade högerregeringens språk. 

Astrologin har under dessa efterforskningar visat sig vara kodad platonism och där romaren Plotinus kallade själen en Afrodite fallen till en hora där den inte återknyter till Enheten utan drullar bort sig i idel materiella detaljer, där ser vi samma tankegång i astrologin som låter Venus/Afrodite "falla" i detaljplottrets tecken Jungfrun medan Venus "upphöjs" i den motsatta principen Fiskarna där själen rentvår sig genom idel materiella offer. 

Notabelt är att vi har Jordelementet i det första fallet - den onda materien - och Vattenelementet i det andra, inte det kalla och hungrande vattnet som driver näringsliv och tomma "själiska" (inte själsliga) människor, utan Vatten som det uppträder via Sattva Guna, ljusets och godhetens kvalitet. Detta är det LEVANDE VATTEN som Jesus ofta talade om - för att anknyta ytterligare en människa som kunde sin tids främsta tankesystem.

Plotinus tycks också ha varit spränglärd av hinduisk filosofi och det är intressant att Jungfrun nedflyttad från stjärnhimmelen till denna världen blir till det sjätte horoskophuset som är vinstlystnadens och därmed splitens och fiendskapens hus. Själva orienteringen att dela upp Enheten i mångfalt OCH VÄGRA ÅTERKOPPLA TILL ENHETEN (borgarnas politik!) berövar Jungfrun hennes vingar. Den fallna Venus har nu blivit en hora för världen - dvs världens herre, han med bockhornen. Det är återigen Jordelementet som ligger bakom split och diskriminering mot andra: bara under inflytande av den onda materien sänker sig människor så lågt att de söker annektera varandras områden och berika sig på andras bekostnad. 

I de himmelska världarna, där inga materiella barriärer existerar, ingår alla själar i en obruten "win-win"-process eftersom själen bortom materien inte längre missuppfattar sin identitet som totalt separat, inte längre söker välja sitt eget framför andras. Den som på Jorden samlat mest prylar när den dör har förlorat enormt i himmelen och kanske smittat ner sin själ till den grad att den inte längre kan återta den position på samma genomlyst klara höjd som före det illa förvaltade jordelivet. Så går även själars öden i ebb och flod över enorma tidsrymder. 

Då hela mänskligheten enligt Plotinus är en kollektiv själ med sitt öde, passar det att återknyta till den antika föreställningen om att det är i de tre Lufttecknen som Människans självförverkligande äger rum. En person född kraftfullt under t.ex. Jordelementet har redan före födelsen kastat sin lott med Ondskan och har således inte som uppgift att växa sig närmare sin andliga identitet i detta liv på andens egen nivå. I praktiskt givande går det däremot ännu att ge en hommage till dem som berättat om visioner av en högre enhet som en själ fångad i en illusoriskt individuell kropp ännu inte själv kan erfara. Karma yoga - att söka och finna enheten via sina konkreta gärningar - kallas den vägen i hinduismen. 

Amerikansk kapitalism har, för att legitimera sig, introducerat välgörenhetsarbete som de rika ägnar sig åt. Kommer de därmed att rädda sina själar om de samtidigt röstar för det onda kapitalistiska systemet? Räcker karma yoga om man 9/10 av dagen skänker det onda systemet all sin energi?

Problemet är att det inte går att strejka de onda människorna på knä, för det kommer alltid att finnas veka själar som blir strejkbrytare. Sanningen är att Människan (den kollektiva själen) inte kan göra ett dyft för sig själv så länge ondskan - viljan att separera och ägna sig åt detaljer - är mer attraktiv än godheten och Helheten (Platons och Plotinus "Den Ene"). Lyckligtvis är Människans Själ (motsvarande Vattumannens stjärnbild) bara en av flera kosmiska principer. Alltets Fader har i den här redan regisserade föreställningen andra existensformer i beredskap - barn av andra Själar, redo att tvinga det oformliga människosläktet tillbaka till sin sanna natur. 

Hollywood älskar sedan Orson Welles tid science fiction som låter mänskligheten hotas av hot från "yttre rymden". På sistone har fysiken förfinat  det här motivet så att hotet brukar komma genom portaler i rymden, från andra parallella rum i ett multiversum. Men Plotinus ord gäller alltjämt: så länge inga försök görs att återföra mångfalden till Enheten gör den som talar om dessa ting sig till ett Ondskans redskap, snittar upp och separerar det som var helt utan att återskapa helheten på en än mer unifierad nivå.

Zodikens tolv tecken med deras olika sammansättningar av element och kvaltieter tecknar var själarna befinner sig i denna ständigt pågående kamp mellan det Goda och det Onda. Vissa kulturer har i sådan utsträckning normaliserat det Onda och förklarat det "gott" att hela befolkningar inte längre vet vad de sysslar med.

Inga kommentarer: