Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 23 november 2014

Omoralens Mars och fler ekobrottslingar




Medan jag knackade ned det här inlägget publicerades på DN ett sådant där hjärnsläpp som får en människa att undra om borgare utmärks av en besynnerligt låg begåvning. Varför kunde inte DN:s "vetenskapsredaktör" bara nöjt sig med att konstatera att "tillfället gör tjuven"? För det är i princip det hon säger. Likväl, en passande upptakt till den här inlägget! Man kan också notera att Bojs hellre talar om anställda som tjuvar i bankvärlden än att det är dem hon sannolikt har i sina vänkretsar som är de stora skurkarna: cheferna!

Det tar sin tid att hitta ekobrottslingar på nätet som också har en känd födelsedag! Men en halv arbetsdag lyckades dubblera gruppen i pilotstudien för bara några dagar sedan. Från 66 mätpunkter till 112. Det är alltjämt inget stabilt underlag, först vid 300 kartor vågar man, kanske, uttala sig. 

I det här läget avgör mycket små variationer vad som når "statistisk signifikans" och Solen i Väduren som tittade fram som en typisk ekobrottsling, hamnar med en ny omgång strax under gränsen för överrepresentation. Men den nya tabellen är intressant, för möjligen börjar man nu skönja vilka tecken som är riggar Ponzi-scheman, blir insider-skurkar, korrupta VD:s, ekonomiska sol-och-vårare och andra typer av manschett-brottslingar.

I granskningen av 190 kapitalister steg intressant nog Solen i Vattumannen fram, och precis som i pilotstudien fortsätter här den "mörka" Månen i Vattumannen att agera kapitalistens ännu sämre kusin från landet. Att Månen i Vattumannen håller ställningarna med dubblerat materiel övertygar åtminstone mig. Här inkluderas också Mars - det är obegripligt hur bloggaren har glömt att specialstudera OMORALENS planet i samband med brottslighet tidigare! Kanske för att Solen bränner bort Mars ur bloggarens eget horoskop...


Sol, Måne & Mars hos 112 ekobrottslingar
13 6 3
4 12 9
16 8 12
8 7 6
9 13 17
8 15 13
6 8 11
13 5 9
5 10 13
9 8 10
10 14 5
11 6 4
Snitt:
9,33
Sign.
rel. snitt
(±70%):
<=2,8 e.
>=15,9

Sign.
rel. snitt
(±50%):
<=4,7 e.
>=14,0

Här ges två olika intervall för signifikans. Det strängare, ±70%, är alltjämt för slappt givet den begränsade mängden data. Det gamla, ±50%, inkluderas bara som påminnelse om hur bloggen i begynnelsen, trots upprepade brasklappar om otillräckliga underlag, tillät väl mycket "slumpbrus" att gälla för tecken på signifikans. 

Nyttan med det var möjligheten att diskutera zodiaktecknen och på vilket sätt deras grunddrag kunde tänkas bekräfta de tendenser som tycktes visa sig. Eftersom antika astrologen Claudius Ptolemaios aldrig preciserade vad han menade men en "svag" astrologisk effekt, kan man inte utesluta att han tog som positiv evidens tillfälliga toppar som i själva verket bara var slumpvariationer! Dock har jag blivit övertygad under några års bloggande, om att det faktiskt finns en "astrologisk effekt". Fast det är förstås möjligt att själva arbetet med att samla in data har lett till en viss "hjärntvätt"...

Om man för tillfället struntar i formell överrepresentation och bara tittar på de placeringar som drar ifrån de övriga, kan några tendenser noteras, vilka väl stämmer men antika traditioner.

Mars är som sagt omoralens planet och båda de martianska soltecknen Väduren och Skorpionen samlar fler manschettbrottslingar än alla, förutom Solen i Tvillingarna.

Och Tvillingarna "ÄR" ju skrivbordsarbetaren Merkurius, en amoralisk planet som lätt kan slå slint och förvandlas från informatör till desinformatör. I princip alla typer av brott som samlats under ekobrott handlar om att lura mottagaren eller trixa med data/bokföring etc.

Solen i ett tecken är något helt annat än Månen i tecknet och varför Mån-Tvillingarna inte uppvisar samma gemena tendens är lite av en kosmisk gåta. Den här typen av psyke verkar också tendera mot en högre benägenhet till självmord, och i det sammanhanget förmodade jag att den REFLEKTERANDE Månen inte värdesätter jordelivet lika högt. Detta är en sattvisk Måne i ett sattviskt tecken och den kanske känner att den vill hem. För själens hem är sannerligen inte planeten Jorden.

Solen i Tvillingarna är något annat. Solen står för den inkarnerade andesjälen och den drivkraft eller det lösliga "livsuppdrag" individen har tagit sig. Tvillingarna gillar via sin merkuriska dimension att dribbla med ord och siffror och det är möjligt att denna typ av Sol tenderar att arbeta sig förbi lagens råmärken...

Det är fascinerande att omoralens och kriminalitetens mest grundläggande planet, Mars, är "bhava karaka" (hussignifikator) över BÅDA DE MERKURISKA HUSEN, Tvillingarnas naturliga tredje och Jungfruns naturliga sjätte, och att båda dessa zodiaktecken figurerar i listan, men ett via det "stora ljuset" och ett via det "lilla ljuset". Man undrar just vilka indiska insikter som låg till grund för att knyta illgöraren Mars till båda dessa hus (och tecken).

Månen i Lejonet reagerar på storslagenhet och beslutsfattarpositioner (chefskap). Ett stort antal av dessa ekobrottslingar är företagschefer, och det kanske är det vi ser i Mån-Lejonets topp 3-placering. Här bildar den så att säga en axel med Mån-Vattumannen som vi redan döpt till Kapitalistens onda skugga eller syskon från landet.

Men det psyke som producerar mest ekobrott är gamla välkända Mån-Jungfrun, precis som i pilotstudien med bara 66 kartor. Den mängden var så liten att Jungfrun låg hela tre kartor över gränsen för överrepresentation, med dubbla mängden tappar den som synes höjd och är faktisk en karta kort om man använder det stränga intervallet ±70%.

Till sist det mest spännande: rövaren Mars i de tolv tecknen hos ekobrottslingar. Med 17 placeringar i Lejonet, tecknet med smak för lyx och det övermåttans, slår jag mig i backen på att vi hittat en trend som kommer att överleva även ett växande dataunderlag. Den här indikationen är så rätt! Det har gått många år sedan jag beskriv Mars i Lejonet som en förråad och sämre version av den stabila motor som en Sol i Lejonet utgör. Solen är sattvisk men Mars tamasisk... Med Mars i Lejonet får vi en mörk planet i ett mörkt tecken.

Men samma mörka Mars-eld producerar SIGNIFIKANT FÅ ekobrottslingar när den står i det första av de tre Eldtecknen. Och här har jag en tydlig idé: Mars i Väduren är helt enkelt för korkat passionerad och korttänkt för att klara av att ens överväga en slug och komplex plan för bedrägeri. Mars i Väduren hittar man troligen när det kommer till planlösa butiksstölder och rena våldsbrott. Du hittar verkligen inte Mars i Väduren bakom ett skrivbord, planerande strategiskt! Här klingar den antika astrologin formidabelt sant.

Lika fascinerande är det att studera Mars i de två tecken Jupiter härskar över. Jupiter som stora och lätta pengar borde egentligen också ges en separat granskning... Men är det inte fascinerande att det är BEGRAGAREN som har en kraftfull betoning av olycksbringaren Mars i den AKTIVA Skytten, en "vinnarskalle". Knappt några "proaktiva" ekobrottslingar har Mars i den materiella förlustens Fiskarna (där som bekant Zeus Soterios - Jupiter i dess negativa Vattentillstånd - i antiken åkallades för skydd mot ekonomiska förluster vid skeppsbrott). Logiken är solklar: Detta är horoskopen för dem som åsamkar andra "Fiskarnas förlust" (jfr maffians "sleep with the fishes"), inte horoskopen för de som blivit bedragna.

Så kan ett levandegörande av döda siffror se ut. Återstår att se hur många indikationer som fortfarande gäller vid 300 eller fler datapunkter...
 
*****

Jag har hittat flera resurser för ekobrottslingar på nätet, och den här påbyggnaden var till stor del hämtad från fall i en amerikansk tv-serie om girighet som pågått i flera säsonger. Men det är åtskilliga dagars arbete att gå igenom och söka (troligen fruktlöst) efter födelsedata på alla ekobrottslingar som nämns på olika sajter. I den här gruppen om 112 finns många av de självklara "affischnamnen", med Bernard Madoff som superbedragaren.


Inga kommentarer: