Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 4 november 2014

Platons stora tradition






Fynd hittat i New York-bokhandel över nätet och till rimligt pris dessutom. Det är inte ovanligt att se den döende kapitalismen röja sitt tillstånd genom ockrare som försöker ta ut tusenlappar för böcker eller skivor så fort de har gått ur tryck.

En privat holländsk tryckning från 1980 av en djuplodande doktorsavhandling i romerska nyplatonikern Plotinus om bland annat hans bruk av Afrodite som metafor för själen. Ämnet har naturligtvis med astrologin att göra, även om det idag knappt tycks finnas några astrologer som forskar i lärans rötter. Filosoferna gör det definitivt inte, de är för mycket snobbar.

Det är sådana här texter det fascistoida Svenskt Näringsliv önskar vore förbjudna på svenska högskolor. Det sovande svenska folket förstår inte på vilken tunn tråd dagens samhälle hänger. De militärkupper man ser i andra länder och där demokratin sätts på undantag (som den ens var etablerad till att börja med), har i Sverige sin mjuka och insidiösa motsvarighet i den kapitalstarka högerns olika policybeslut och deras utförare, PR-byråerna vars anställda redan dömts till helvetet för att deras ögon tindrar så måttlöst efter gröna dollars. 

Utan att borgarna fattar ett dugg, sluter Kapitalismen deras ögon och förstånd mer och mer genom sin makt över medier och marknadsföring. Och uppenbarligen är de värda det samhälle vi är på väg in i, med stora krafter som har järnkoll på råttorna och matar dem med exakt rätt reklam i rätt ögonblick. IT-fascismen har redan dragit mattan under benen på demokratin.

Råttbeståndet kommer snart inte ens att äga frasen "fri i tanken" längre, för Svenskt Näringsliv jobbar inte bra på att eliminera konsten att tänka (filosofin) utan också på att byta ut medborgarnas ordförråd. Att Nya Moderaterna sökte förfalska sin historia och verka kvinnovänliga och progressiva för världens färgade, det upptäcktes. Men hur mycket förfalskning går under de allt mer ryggradslösa och fursteslickande journalisternas radar? Hur omfattande är egentligen den Lögnbubbla svenskarna får att leva igenom? 

Skickliga debattören Maria-Pia Boëthius tog upp den frågan för en tid sedan i tidningen ETC. Den kvinnan har ett utmärkt horoskop av Vatten-typen.



Eftersom f.d. Expressen-kolumnisten vuxit sig för stor för borgerlighetens Lögnbubbla måste man tolka det här i huvudsak "sublunära" Vattenhoroskopet på bästa sätt. Hon har redan bevisat sin klarsyn i text (står alltid förfrämligad inför det manliga maktspråket och monterar sönder dess vrångbilder exakt som Vattenelementet löser upp världens synder). 

Hon måste helt enkelt ha förverkligat det här månhoroskopets högsta möjliga potential, som inte alls är dum. Två och ett halvt dygn då psyket visserligen är "fallet" i Skorpionens tecken men där sinnelaget har den goda filosofins Jupiter med sig. Skorpionen i första huset gör den essentiellt goda Jupiter till en verksam välgörare för Skorpionen. Så om sinnet fylls av gift och harmsna attityder finns alltid det friska vattnet där att sätta fart på känslor som stelnat till.

Här sker ett enormt välgörande utbyte av härskare mellan Skorpionen och Fiskarna. Det är pga. Fiskarnas strömmande och friska vatten som Skorpionen får hjälp av filosofins och religionens Jupiter. Boëthius antyder då och då i sina texter att hon är förtrogen med tidernas stora tänkare. Skorpionens härskare Mars står i det goda femte dharma-huset som gör att alla födda dessa skorpioniska dygn bottnar djupt i sin individualitet. Men eftersom Boëthius saknar individualitet - Solen står i universalistiska Fiskarna i just det individuella dharmas hus, förefaller hon närapå vara en "naturande" som lämnat den osynliga Naturen och tagit gestalt som en mänsklig kropp! 

Draksvansen i första huset och attackerna från Satanshuvudet kan tolkas på en mängd vis, men lättast är väl att se hennes kamp för en frisk och giftfri värld mot dessa onda krafter, givet den föredömliga kopplingen mellan en universalistisk ande (Solen i Fiskarna) och ett lägre psyke som känner av den toxiska Skorpionens dåliga inflytande i denna värld. 

För en Skorpion i första huset är Saturnus en verksam illgörare. Varför gillar inte dödens zodiaktecken döden i dess planetära form? Borde de inte vara bästa vänner? Rent tekniskt tycks det indiska resonemanget bygga på att Saturnus här tillfälligtvis äger tredje och fjärde huset. Det tredje huset tenderar mot ondska (som alla som noterat svenska mediers och kommunikatörers desinformation). 

Beträffande det fjärde, ett hörnhus, gäller regeln att essentiellt goda planeter (Venus och Jupiter) blir verksamt onda när de hamnar i hörnen. En i grunden ond planet som Döden eller Saturnus, byter inte sida på samma sätt utan avstannar som en "verksamt neutral" planet. Men totalt sätt kommer det negativa tredje huset här att överväga så att Saturnus anses verksamt ont. Och det är just så Boëthius skriver om medierna: att de är alltigenom köpta organ för att sprida det härskande PATRIARKATETS - Saturnus! - falska strukturer. 

Därmed står den stackars Boëthius egen kvinnoplanet Venus och kommunikativa förmåga Merkurius på fiendemark i Vattumannen. Denna ideologiska totalkonception (Vattumannen) är inte hennes, inte kvinnans världsbild. Lyckligtvis vilar den onda Saturnus själv i Kräftan i nionde huset för filosofi och förutsättningslös utforskning, så det är alltså Månen (med goda Jupiter) som ÄGER det onda patriarkatets symbol. Och fast tolkningen är svår, kan man tänka sig att hon därmed tar kontroll över den onda Saturnus strukturer och för upp dem i det högre vetandets sektor och belyser en ond Saturnus med en god Jupiter, en Jupiter som därtill influerar hennes kynne till det bättre. 

Och bortsett från den hinduiska metoden att analysera planeternas inverkan i termer av vilka hus de tillfälligtvis äger, kan man också säga detta om den fallna Månen i Skorpionen (så ful och tydlig i t.ex. undersökningen av mördares horoskop): när Skorpionen befinner sig i första huset blir det en bättre Skorpion-Måne än normalt, det kritiska och djupa (och avvisande) psyket blir en lidelsefull sanningssökare om andra faktorer instämmer (och det gör de i Boëthius fall). Första huset är ju ett av de bra husen och det har en "eldighet" över sig som förvisso dämpas av den djupt förtegna Skorpionen (se Carl Bildts extrema mörkläggning av allt kring honom själv).

Men Bildts Mars stod olyckligt medan Boëthius har den i ett gott hus!




Okej, det här är att jämföra äpplen och päron eftersom det är Bildts fysiska ascendent som ger en Mars i korruptionens och mörkläggningens åttonde hus.

Skulle man istället göra ett månhoroskop av hans himmel får han Fiskarna i första huset med dess härskare Jupiter svagt placerat i elfte huset för ideal. Men Stenbocken har inga ideal utan är en realpolitiker. Om man blir för teknisk, en siffertricksare, och slutar tänka på att detta är ett levande och besjälat språk blir man (som så många västastrologer) sittande som en tråkig version av matematiker och pratar gradtal fram och åter utan att höra hur zodiaken LEVER. (Som bäst kanske man kan säga om att Bildt hade som ideal att bli en krass realpolitiker, en "stark man". Det gick inget vidare så han utnyttjade politiken till att berika sig själv istället - enligt vad åttonde huset antyder.)

Den enda ursäkten är att zodiaktecknen inte fungerat på ett årtusende i väst - ingen astrolog i vår kultur har KUNNAT höra de levande zodiakväsendenas tilltal och väga in tecknens "psykologi" i resonemangen. Konfysa över att eldtecknen inte längre betett sig som eld, med mera, har astrologin traderats på rutin och begåvade människor, sådana som inte bara på rutin memorerar saker utan tänker själva, har uppfattat att metoden inte matchar den empiriska verkligheten särskilt bra alls. De har lämnat ämnet åt dess eget öde tills vi hittar astrologin som en härjad gatflicka såld billigt i veckopressen. 

Soul-Sisters (som jag bara har bläddrat lite i), tar ett grundligt tag i frågan om den feminint uppfattade själen i det den patriarkala romerska kristendomen dömde ut som hedendom. Platons akademi stängde genom Kyrkans ingripande och västerlandet föll in i ett mörker som sannerligen inte dagens konsumtionssamhälle har det i sig att häva. (Det är därför Svenskt Näringsliv, skyldiga som synden, demoniserar "hobbykurserna" på universiteten eftersom de ger eleverna en öppning mot det kreativa, det gudomliga. Satans hejdukar vill spela rollen av Gud själva.) 

Tvärtom, konsumtionsmänniskan är den mest helvetiska skapelse västerlandet någonsin frambragt Hon är helt obehövlig på Jordens yta och kommer att röjas bort inom hundra år, mer än troligt av en alltmer vredgad natur. 

Notera att Boëthius horoskopet inte beskriver naturen utan Naturen - den bakomliggande och osynliga speglingen av högre andliga världar. Tack vare hennes svaga koppling till Jordelementet är hon mer beredd att likt Maria Magdalena i Thomasevangeliet ta till sig de högre sanningarna om livet än många andra som stannar som miljökämpar eller socialrealister - nog för att också dessa uppfyller sin tilldelade ödeslott.

Jag skulle t.o.m. vilja drista mig att kalla Boëthius Vattenhoroskop för en sinnebild av den visa själen, stilla vatten som tydligare än normalt "ser igenom" just därför att det ännu inte sugits upp av Jorden och i detta blir enbart ännu en materiell produktionsfaktor. Jag tänker här på den kinesiska Kuan Yin, den kvinnliga Buddha som medlidsamt ser människokrypens bedrövelser genom sitt spegelblanka vatten. (Har tidigare nämnet Kuan Yin i samband med socialdemokraten Lena Sommestad och sångerskan Joni Mitchell.)

Även om Vattenelementet figurerar i giriga och omättliga näringslivsmänniskor (vi har sett massor av exempel på detta), så är Boëthius horoskop en påminnelse om vad Vatten egentligen är: en nivå bortom vår materiella värld. Ett rent vatten har kapaciteter fångarna i ekorrhjulet inte ens kan föreställa sig, och jag lutar (som många andra) åt att Vattnet kan representera en lika exceptionell klarsyn som Elden. Om många faktorer samverkar till det bästa.

Inga kommentarer: