Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 10 november 2014

Råttan (Vilka är det som skadar mänskligheten?)




Eftersom bloggen redan krattat ihop en hög av fula riskkapitalister och bankirer där de fallit till marken, 190 stycken närmare bestämt, kan det vara intressant att fundera över skadedjuret råttan vars intressen går stick i stäv med vår egen art. 

Hur skulle man kunna reducera råttans väsen med astrologiska symboler? Att den tillhör Jordelementet - materiella resurser - verkar enkelt nog. Men elementet som sådant rymmer ingen tanke på skada (förutom den meta-psykiska observationen att själen/psyche har "fallit" när den plötsligt finner sig begravd i ett kroppsligt hölje).

Kombinerar man däremot det upplösande och korrumperande Vattenelementet med Jord får man angrepp på t.ex. skörden i förrådsladan. Råttan kan således jämställas med vilken sjukdom som helst som förstör spannmål odlad av människan för hennes gemensamma välbefinnande.

Det ger kombinationerna 

Oxe / Kräfta
Oxe / Skorpion
Oxe / Fiskar

Jungfru / Kräfta
Jungfru / Skorpion
Oxe / Fiskar

Stenbock / Kräfta
Stenbock / Skorpion
Stenbock / Fiskar


Fiskarnas sattviska vatten dröjer inte, det strömmar. Kräftan rajasiska vatten är bunden till bipolärt tänkande - det är ebb eller flod, likväl vatten i rörelse. Det är bara Skorpionens tamasiska vatten som indikerar vatten som avstannat i sin rörelse, stagnant vatten. Därför Skorpionens koppling för förruttnelseprocesser, skämda bakvatten och alstring av toxiska ämnen.

Oxen står för ägandet som sådant, Jungfru för arbetet på att hitta lönsamhet (effektivisering) i det arbeta som utmynnar i ägodelar, men det är privat ägande som är målet. Stenbocken står för ackumulationen av resurser, antingen den girige och snåle som bara fyller på i sina lador och direkt bygger sin förmögenhet på slavarnas (Jungfrun) trälande och dragardjurens (Oxen) knotande. Men Stenbocken kan också stå för en rättrådig stat som kräver in tionde från åkerbrukarna och bygger upp spannmålsreserver för att befolkningen inte ska lida nöd när livet är onådigt. 

Det är svårt att singla ut en enda astrologisk sol/mån-natur för Råttan som den näriga människan som själviskt undanber sig tanken om att alla människor hör ihop och har en gemensam destination (denna insikt kanske kräver Luft i horoskopet för att fullt ut inse) och istället ägnar sig åt att parasitera på mänskligheten. Bankfolk som Annika Falkengren är ett exempel tidigare använt på bloggen. Hon var född under dominant Vatten vilket introducerar en helt annan dimension. Jordelementets objektiva resurser är inte ens en faktor, här talar vi om Psykets sjukdomar, inbillningen att nödår ligger runt och man bara måste berika sig lite mer, skapa ännu en helt värdelös kundprodukt vars egentliga syfte bara är att öka lönsamheten för de närmast berörda. 

Falkengrens måntecken Kräftan har en fin och empatisk sida, men dess baksida är rent sagt motbjudande: en lidelsefull girighet som aldrig någonsin blir mätt! (Platon formulerade den här insikten som att Naturen aldrig någonsin når verklig existens hur mycket den än äter och assimilerar - den är som en cancertumör i den verkliga varelsens andliga kropp.) Vattenelementet i kris märker inte ens hur mycket objektiva TING av Jord som den förvärvad - dess eviga fantasi om "otrygghet" lever sitt eget liv. Vattnet i den här skepnaden är Naturen just när den faller ner till materiell natur (med litet n) - det är här människosjälen faller och blir ett patetiskt skadedjur. 

Men att kombinera Jord och Vatten och peka finger åt råttorna, det var exakt det Adolf Hitler gjorde mot judarna: förminskade dem till "objektiva röta" för att utan samvete kunna utrota dem. Detta är i sig ett synsätt eller ett perspektiv, och det är troligen därför varken de 190 kapitalisternas Sol eller Måne utmärkte sig i var sig Jord eller Vatten. Det skulle ju ha inneburit att de förstörde materielvärden, vilket ju är det sista de önskar! Det är VI som kan konstatera att kapitalisternas intresse inte är till mänsklighetens bästa.

Vad sade då studiet av de 190 kapitalisterna? Man måste påpeka att de var av lite olika slag men det typiska är att riskkapitalister och bankirer inget producerar. De söker bara tjäna pengar på pengar. Att psyket i Lufttecknet Vattumannen nådde signifikant övervikt kan ha med denna brist på intresse för "verkligt arbete" att göra, Vattumannen är en slipad varelse som bygger sina system i den intellektuella blå luften - vad är skalbolag och räntesnurror annat än luftslott som den kriminellt vansinnige spinner för att berika sig själva på enklast tänkbara sätt?

I den här gruppen var det bara en drivande Sol-motor som nådde signifikans och det var Solen i Fiskarna, granntecken till Vattumannen. Det fanns mer att säga om de här resultaten och jag säger det nu. Den hellenistiska astrologin har bevarat tanken att det 12e huset (naturligen motsvarande Fiskarna) skulle vara den "onda daimonens tempel" och motsvara inte minst materiella förluster. Men intill står det 11e huset (naturligen motsvarande Vattumannen) där den "goda daimonen" sägs residera. Här har inte den hellenistiska traditionen lyckats bevara hela berättelsen men i Indien finns det nödvändiga komplementet som bättra förklarar vad den grekiska kulturen menade med "god daimon": snud vinning! Plus i räkenskaperna.

Ackumulation av rikedom - det enda skälet att dessa människor valt att bli Kapitalister. De tror det är något bra att samma sina skatter på jorden. Man kan fråga sig om antikens astrologi verkligen var så ytlig att den talade om världsliga förluster som förorsakad av "en ond demon" och att det låg en välvillig ande eller djinn bakom förmögenhetsansamling. 

Den bisarre kristne predikanten Jean Calvin nästan samma idé: att den människa som flitigt lyckas bygga sig en privat förmögenhet i detta visar sin granna att han, minsann, är utvald av Gud. Detta fullständiga vansinne är vad som historiskt har drivit västerlandet i flera hundra år och särskilt det kalvinistiska nazibanklandet Schweiz. Här är då Kapitalisten PERFEKT illustrerad genom de två zodiaktecken som motsvarar VINST OCH FÖRLUST som sådan, den "goda" och den "onda" daimonen. Rikedom är bra, fattigdom skamligt.

Man kan notera att Fiskarnas förlust eller fattigdom (i denna världen) också kan ses i perspektiv av oppositionen till trälen som sliter på åkerfältet för den rika skörden. Men Jungfruns tecken är härvidlag zodiakens meste neurotiker, ständigt ängslig över faktorer som kan förstöra skörden eller minska vinster och mängden mat i den egna munnen. 

Det här är en annan typ av "vinst- och förlustaxel", en som tyvärr inbegriper hat mot andra människor. Det är den här axeln som föder usla tankar om att vissa är råttor och skadeinsekter på dem själva, det här Jungfrun som skattetrixar (se t.ex. Björn Ulvaeus Mån-Jungfru) och försöker leva bortom statens räckvidd (Stenbockens officiella spannmålsbod). 

Exemplet Ulvaeus: "Oj då, den där lösningen med lågskatteparadiset hade jag glömt, ska genast betala x hundra miljoner tillbaka till Sverige." Så låter hycklaren som blir ertappad mitt i sitt trixande. Intressant nog har Ulvaeus en axel mellan Fiskarnas och Jungfrun och det kanske är den som talade när han nobbade cash på ABBA-museet eftersom fysiska mynt "sprider smitta" (eller råttpest).

Här hör vi "nazimentaliteten" tala, "smuts" färdas från de smutsiga och kan drabba hans "rena" ABBA-personal. (Naturligtvis lär man hitta Fisk/Jungfru-axeln hos mången apotekare - innan privatiseringarna - hos sjukvårdspersonal och hos dem som jobbar i helt sterila laboratoriemiljöer, helt legitima miljöer för att "svetta" ur sig den här fobin genom att leva ut den "kliniskt rena drömmen". I nästa liv kommer de här själarna inte längre att vara lika hariga.

Att Stenbocken inte producerade några kapitalister att tala om är kanske inte så förvånande, sedan man insett att den här jordbunden och står för verkligt arbete, verkliga tillgångar Och det är kanske här härskaren Saturnus som "ansvarstagande" kickar in. Stenbocken tar ansvar för de gemensamma resurserna, en perfekt statlig tjänsteman. 

Vattumannens Luft bygger rikedomen i det osynliga, rationella elementet - där man blixtsnabbt kan flytta enorma summor pengar från land till land visa Tvillingarnas kommunikationsledningar (eller via osynliga - "trådlösa" - informationskablar). Saturnus ansvarar här enbart för intellektuella storheter, men är naturligtvis lika angelägenhet om att skydda intressenternas (ägarna av bankaktier) tillgångar.

Inga kommentarer: