Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 11 december 2014

Dagens Nyheter, ologikens fyrbåk

Är det PISA-generationen som lejts till lågpris av vinstmaximerarna Bonniers? Det är svårt att förstå vad som händer med stockholmarna om deras tidningar, DN och SvD, nu korrekt representerar den här landsändan. Se på det här svamlet i dagens DN:




Varför jag fortsätter tjata om förra årets PISA-chock beror mycket på avslöjandet att svenskar inte längre klarar av att tänka systematiskt med sin hjärna, de har tittat på för mycket köpkanaler på tv och spelat dataspel på bekostnad av sin språkliga kompetens. Döh.

Engelskan lånar in det flådiga uttrycket non sequitur för det mentala haveri DN-skribenten råkat ut för i försöket att summera innehållet i den här ingressen.

För håll med om att det känns som man hamnat på dårhuset när premissen "få nya namn i riksdagen efter nyvalet pga. samma gamla listor som tidigare" ger konklusionen "flera tidigare ministrar kan göra comeback". Här är det något som inte fungerar som det ska.

Det är den onda demonen över Sverige 2002-2020 alltjämt och, som tidigare noterat, med särskild målgrupp och kanal journalistkåren.

Inga kommentarer: