Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 7 december 2014

Den äkta kungastjärnan: "Låt allt gott nå alla"

Den som läser inläggen i bloggens låsta ordningsföljd ("senast först") kan lätt bli konfys eftersom bloggaren tänker i långa associativa svep som ofta löst binder ihop flera inlägg på raken. Det här inlägget är en kort kommentar till ett tidigare inlägg, om den falska kungastjärnan Regulus på himmelen vid tiden för DN:s chefredaktörs födelse:

Wolodarski & anhang grisar i sig välsignelsen

Bara några timmar senare syn får jag syn på en artikel i SvD om de viktiga men okända rollsättare bakom filmproduktioner och upptäcker då den mest lyckosamma version av den persiska (kaldéiska) kungastjärnan som tänkas kan. Horoskopet tillhör en kvinna som lovprisats för sitt arbete i skymundan med att sätta "rätt man på rätt plats" - fast inte med astrologiska medel utan med en blick för ansikten och, gissningsvis en blick för hur de rör sig i det tredimensionella.

Jämför nu de fula rika människornas störda kungamakare Regulus i chefredaktörens horoskop och den här rollsättarens omvända version: den goda Jupiter som önskar ge allt gott åt alla fungerar tematiskt som en perfekt "drömfångare" (av positiva drömmar) och positiv förstärkning av det "kungliga". Men i sig skulle detta bara indikera någon diffus sprinklereffekt - en urskillningslös dusch av Regulus välsignelse ut över världen, så kartan säger naturligtvis mer än så:




Titta på SvD:s rubrik:

”Vartenda ansikte måste fungera ihop.”


Se sedan hur den distinkta identitetens Sol befinner sig i folkkollektivets Vattuman. 

Redan i Vattumannen som sådan ser vi titeln på den framlidna katolske teologen Norris Clarkes sista bok - detta är filosofen Platon och hinduism i samma andetag; den här bloggen har ägnat ett antal inlägg åt Vattumannen som symbol för Den Enes myllrande tankeliv, "vad som rör sig i Guds tankevärld":




Solen borgar för var människas unika IDENTITET, Vattumannen är den kollektiva mänskliga (samhälls-)kroppen. Men nu är det i denna fallna helveteshåla ändå så att Solen skiner lite starkare över vissa, och mycket riktigt lägger Klintbergskan inte pussel med vilka figurer som helst, bara för att få ihop ett pussel vilket som helst. 

En föredetting som jobbade för statliga televisionen, undslapp sig en gång uttrycket "mediamässig" - tydligen branschterm för någon som är snygg eller har andra lyckosamma personliga företräden som "går genom rutan". Hon sade det inte om mig utan om en annan man i sitt hyreshus, så den affären tog slut ganska snabbt! Människor i medievärlden är i allmänhet filosofen Herakleitos "inkontinenta själar", livsformer i en dunkel känslovärld som inget har att erbjuda individer som påbörjat ett liv i den högre Rationella Själen.

Om nu Vattumannen är den kompletta rollistan i en filmproduktion - det miniatyrsamhälle som är inskrivet i manus - så behöver detta kollektiv fyllas av distinkta individer - Solar - som tillsammans fyller ut den kollektiva Vattuman-kroppen.

(Det är detta den kriminellt omogna högern inte förstår när de använder kollektivism som ett skällsord, bara för de själva är själviska skitstövlar försöker de tömma begreppet kollektiv på dess substans, de genuina levande individer som valt att tillsammans skapa en civilisation. Den borgerliga individualisten är i grund och botten inget annat än en civilisationsförstörare.)

Men rollistan måste fyllas med individer som borgar för filmens ekonomiska framgång och det är här rollsätterskans opposition mellan Solen och Jupiter kommer in. Varje enskild individ i filmen måste passa ihop utifrån den övergripande tanken att Regulus eller kungavärdigheten må bidra till att göra filmen "jupiterisk" eller en alstrare av stor rikedom för alla dem som lagt in tid och pengar i projektet. Och den "vinnande" känslan måste också förmedlas till betraktaren som rekommenderar filmen så att alla, biobesökare och investerare blir rika. Win-win.

Det är således en helt fenomenalt exakt opposition i den supralunära, kreativa och framför allt SEENDE världen som VISUELL ELD och KONCEPTUELL LUFT representerar. I min bok (på engelska) går jag just igenom varför den kosmologiska nyckelaxeln Vattuman/Lejon skall betraktas som en författaraxel - författaren som en skapare av ett kosmos i miniatyr för konsumenterna att konsumera (förtära och få en upplevelse av så länge det varar, och kanske en hel timma därefter - innan behovet av nästa "kick" sätter in).

I mars 2010 skrev jag "Mer om Stenbocken som enbart yta" och kallade då yrket för rollBEsättare, vilket jag tycker är mer korrekt. För det Klintberg med flera gör är inte att skapa rollerna utan bara att fylla i dem med rätt dödkött. Men nu är vi i Sverige, där språket råkat i olag, så det får väl bli "rollsättare" då. Engelskans "caster" är som vanligt betydligt mer djupsinnigt och innebär någon som formar ett lämpligt råmaterial i en gjutform. 

Gjutformen ("the mould") skulle då vara manusförfattarens anvisningar om rollfigurens karaktär och andra kännetecken, men av SvD-artikeln framgår hur Klintberg dessutom ser till både helhet och delar, som den Vattuman hon är. Så gjutformen har nu flyttats upp i den osynliga konceptuella andevärld som är Luftelementet. De framgångsrika filmer hon bidragit till har först formulerats i HIMMELEN där hon är verksam och sedan transponerats ner till Jorden. Det är förstås en ständigt pågående kommunikation mellan hög himmel och låg jord (de faktiskt dödkött som finns att tillgå i skådespelarsverige). Så till skillnad från författaren som kosmokrator handlar det verkligen om att lägga pussel med vad som nu finns att tillgå. Och därför stämmer också Jeanette Klintbergs horoskop väl in i det förra inlägget, "Stenbocken som enbart yta". 

Här är den ytliga aspekten, skärskådandet av skådespelarnas nunor och hur deras kroppar för sig i rummet. Det är Jeanette Klintberg leker halvgud och rangordnar eller fördelar sina skapelser utifrån ett annat och givet blueprint (manus) - och på uppdrag av kapitalisten som investerat i filmproduktionen förstås. Hennes tre viktiga planeter i Stenbocken säger egentligen det mesta om att få ner den himmelska Eld/Luft-axeln och dess löfte om kungavärdighet och framgångar till den simpla frågan om rätt FYSISK man på rätt plats. Stenbocken är inte metafysisk i annan mening att den förbehåller sig rätten - makten! - att stuva om fysiska människor som den finner lämpligt. 

Borgarna försökte t.o.m. införa en storslagen destruktion av hela Sverige genom att flytta människor dit där det fanns arbeten, samtidigt som de sataniska Kapitalisterna söker centralisera arbetena till så få platser på jorden som möjligt för att "kapa kostnader" som det heter. Sådant är arbetet en Stenbock ägnar sig åt. Den stuvar bara om i det befintliga materiella. Hade inte Klintberg haft sin högre axel mellan Eld och Luft hade det troligen aldrig skrivits någon artikel om hennes påfallande närvaro när det kommer till kioskvältare, dvs. LÖNSAM svensk film.

Se här hur framgångens Jupiter ligger i den ur-borgerliga politikerns - moderatens - typiska horoskop! Jag säger inte att Klintberg är moderat, tvärtom pratade jag nyligen med en PR-nisse i Stockholm som på senare år blivit socialist - "sent ska syndaren vakna" medgav han. Samma axel mellan Vattumannen och Lejonet som hos rollsätterskan.

I det högre luftrummet finns det större chans att man förmår tänka fritt än i de fall då den Vegetativa Själen (Vatten) helt omsluter människan. Nu styrs rollsätterskans Sol OCH Måne av just en Saturnus i Vatten, men jag tycker vi stannar här, medan det fortfarande finns ett jupiteriskt hopp och inte allt är nattsvart saturnism om brödföda och simpel kroppslig överlevnad.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tänkte bara delge en länk till nybörjarna från den eminente astrologen Kapiel Raaj: https://www.youtube.com/watch?v=EAk_94Gj9y4 som här diskuterar konjunktionen mellan Måne och Venus.

Sedan funderar jag på ditt påstående om att Månen i Kräftan inte har någon disponent. Du glömmer i det fallet de allt så viktiga månhusen. Med månen i Kräftan 0° - 3°20' (Punarvasu) styrs den av Jupiter. Från 3°20 till 16°40' (Pushya) styrs den av Saturnus och mellan 16°40 och 30° (Ashlesha) styrs den av Merkurius. Någon tanke om det?

Mvh/Specsavers

Seaward sa...

Sant, sant om månpalatsen. Men det är ju en fristående gren av astrologin som jag hösten 2009 deklarerade att jag tänkt lämna därhän.
http://sidereal.hall-of-man.com/2009/10/nakshatras-de-27-lunara-palatsen.html
Introduktionsboken ”Light on Life” som jag då just läst, förklarade att månen tjänar låga syften i hinduisk astrologi, politikers sluga försök att lägga valdagar i rätt ”månpalats” för att med, så att säga, ”svart magi” tvinga över makterna på sin sida! (Jag utvecklar författarnas resonemang här – de säger inte så.)
Dessutom har månpalatsens härskare enligt författarna ingen makt över Månen, i månpalats-läran, inte på det sätt som en planet på många sätt är underordnad sin disponents väsen och omständigheter i det enskilda horoskopet. Tvärtom beskrivs Månen som en (lustfull) herre som vandrar runt månpalatsen och förlustar sig med en ”brud” i taget. Månpalatsens planetära härskare har med andra ord inget inflytande över Månens väsen, det är den låga rationalitet som Månen indikerar som dikterar upplevelsen i varje hus.

(Och det är här jag menar att Månen i härskarläge i Kräftan är känslig eftersom den naturligt inkonstanta här sätter sin egen odisciplin till Norm för allt och alla. Jämför dock Sol-Kräftorna Stridshingsten och Löfven och hur väl den förra med en rationaliserande Luft-Måne lyckats dupera svenska folket medan den senare kollapsade på några veckor pga. Eld/Vatten-kriget i hans olyckliga födelsehoroskop. Ja, svetsarens Måne-i-Vädurs-Eld var inget vidare alls med en fallen Mars i Kräftans Vatten. ”Sensationalism” som brinner upp som ett tomtebloss och jag kan inte tro socialdemokratin kommer att behålla honom.)

Månens ”hemmafruar” (palatsens härskare) - och nu lämnar jag åter läroboken - stämmer perfekt med att månpalatsen sägs användas främst i ”electional astrology”. Jämför med hur politiker reser runt valkretsarna och söker nästla sig in i målgruppernas sinnen. Månpalatsets härskare är mer eller mindre som det dumma men osvikligt lojala entourage – den flock – som varje småpåve inom politiken håller sig med.
Fick ögna igenom ”Light on Life”-texten, som jag inte mindes något av (med starka Specsaves-glasögon eftersom stilen är så liten!) och fascineras återigen hur de här två européerna lyckats packa in en så enorm mängd information i den här boken. De Fouw & Svoboda bemästrade verkligen det koncisa ordet! (Vilket inte undertecknad gör) .
Jag gillar deras torra förklaring till varför indierna dumpade det 28e månhuset (för man ska inte glömma att det här är mänskliga konstruktioner till hjälp för siandet): 27 palats låter sig bättre delas med cirkelns 360 grader än 28 palats, och med 27 palats kan cykeln med de nio planeter som används för att beskriva palatsens härskare startas om tre gånger för att snyggt fylla alla 27 palats med varsin ”hustru” (som kärleksfullt TAR EMOT MÅNEN när den kommer på ett kortvarigt besök). Det man ser här, är alltså en otroligt primitiv räknekonst för att få ihop ett månpalatsschema, jämfört med den djupt gåtfulla logiken bakom planeternas härskarskap.

Det är helt klart ett ”annat sinnelag” som ligger bakom månpalatsens tillkomst, och jag kände instinktivt att de inte tilltalade mig det minsta, kanske för att jag föddes med Månen i öster men i opposition till Saturnus som talar från den sjunde himmelen istället från den lägsta himmelen där syndafallet är totalt. Månen får mothugg från Saturnus! Gnostikerna i Egypten såg också ner på månfolket och kallade dem simpla Psykiker, nästan lika illa som att vara en Hyliker, en materialist. Gnostikerna själva, starkt influerade av en udda läsning av Platon, ansåg sig förstås vara Pneumatiker, bärare av den intellektuella anden). Egentligen instämmer indisk astrologi med detta, och det kanske är därför månpalatsen används på det mest triviala sätt som tänkas kan, för rent praktiskt manipulerande av sublunära kreaturs sinnen!

Seaward sa...

PS. Hinduiske astrologen (med påfallande amerikansk dialekt) i klippet såg vaken ut men efter en minut hade han ännu inte ens börjat ringa in frågan och 15 minuters stirrande på en video är inte min "cup of tea". Månen och Venus kan summeras på några meningar, vilket också görs i varenda nybörjarbok. "Strateg", "socialt proffs", "schackmästare" etc, etc.

Men det är innan man analyserat hur väl Månen och Venus i konjunktion var och en svarar på deras gemensamma disponent fungerar enskilt och med avseende på disponentens miljö (tecken, hus, aspekter....)

Utan att ha allt klart för sig kan en Mån/Venus-konjunktion lika gärna vara en socialt misslyckad sociopat som en charmant och ändå strategisk "social älskling"...

Nu har jag aldrig gjort taggar på konjunktioner som jag till och från taggat horoskop med "Algol och ..." eller "Regulus och ...". Men jag är säker på att det kommer ett finnas ett gäng dysfunktionella Månen/Venus under taggen "mord"!

Finns hur många småämnen som helst att fingranska för den som samlat på sig några tusen kartor och är nyfiken. Jag hinner tyvärr inte allt jag skulle vilja. Och några statsanslag för forskning i det här ämnet lär man söka förgäves efter i det här landet.

Susanne sa...

En liten kommentar om en liten detalj, eftersom du själv kommenterar den: Javisst heter rollbesättande i svenska, och alltså därmed rollbesättare. Det visste jag, men jag kollade för säkerhets skull i en ordbok också. Jag såg att det stod rollsättare i artikeln. Bedrövligt att svenska journalister inte kan svenska! Man får väl vara tacksam att han inte skrev "castare" i alla fall...

Seaward sa...

Rolltillsättare hade också varit okej, tycket jag. Tack för kollen, då ändrar jag tillbaka "taggen" till be-sätta. Använde faktiskt "casta" en gång på bloggen, inom citationstecken för att markera inlånet...
:-)