Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 21 december 2014

DN:s läsarförakt och läran om horoskopets goda karma

Halvvägs i en mening klipper DN:s undermåliga
citat-modul sönder själve chefsredaktörens i
och för sig ointressant narcissistiska tanke
Ingen ska tro att medieeliten ute i Brommas avskilda villaträdgårdar och Enskede gårds pittoreska byggnation befinner sig på nivå med sina läsare. Nej, här är den övre medelklass som maktberusat lever på känslan av att tillhöra dem som driver folkhopen i önskad riktning, tidningskris eller ej.

Samma dag som Wrålobarskij begrundar sin tidnings tilltal, lyfts ett två dagar gammalt quiz ut på nätupplagans förstasida:


DN frågar "minns du" och kallar det för "Nutidstestet". Ett mer passande namn vore "Senilitetsexaminationen", eller "Hur jävla dum i huvudet är du?".

Flådigarskij kallar sånt här "folklighet", men det är inget annat än läsarförakt som det faktiskt presenteras av hans egna anställda. Chefredaktören visar sig dessutom ha samma förtvinade tematiska eller konceptuella grepp om sin tidning som svenska 15-åringar avslöjade i den generande Pisa-rapporten. 

Man påminns om den där pistolroterande lunsen som basade över Expressen och som bara såg trött ut när bättre kultur kom på tal. Sannerligen, det här packet ligger långt under folk i gemen, och det kanske är därför de kompensatoriskt strebrat sig upp i en bransch som just skulle till att dö. Tala om att vara född med dålig karma.

*****

I den svenska kulturen ingår inte föreställningen om klockslagets betydelse. Sen den här bloggen startade för snart sex år sedan är det smått rörande att se hur journalisterna bemödar sig om exakta klockslag t.o.m. där det inte alls är motiverat. Mig veterligen har ingen annan i Sverige än den här bloggen klagat på att tidsuppgifter så ofta saknades på nyheter i Sverige.

Det kanske är tur för höga vederbörande att de är dolda bakom den anonymitet som ett födelsenumret men utan klockslag skänker. Det är med den exakta tiden purva punya-metoden från den hinduiska astrologin kan tas i bruk. Fast jag inte nämnde den vid namn i nyliga inlägget "Djävulen bor i detaljerna" indikerade jag riktigt, riktigt dålig karma för Stridshingsten, vars femte hus för purva punya förklarade varför han var en tom människa, en som först förvandlade den utmärkta Saturnus i positivt härskarläge i Vattumannen till något fientligt, något ont och olyckligt och sedan sökte INDIVIDUALISERA SIG SJÄLV genom sitt hatiska fulspel. 

Det är svårt att föreställa sig en jordbo med sämre karma, med mindre själens onda förflutna flyttar ner och yttrar sig som somatiska, kongenitala handikapp. Men en klumpfot är troligen en lindrigare karmisk skuld än den Stridhingsten bär på, han som sökte förgifta ett helt folk med smutskastning av det ändå väldigt lyckade socialdemokratiska jämlikhetssamhälle som Sverige lyckats utveckla över tid.

Nu kan det tyckas som om den här astrobloggaren "fulspelat" en hel del, han också. Åtminstone i ett land där grovt politiskt sluggande inte varit så vanligt. Själva kombinationen av astrologi och politisk kommentar är dessutom ett så apart och exkluderande tilltag - för bloggarens eget höga nöje - att "produkten" är mer än svår att sälja in! (Var tog de politiska satirtecknarna vägen för övrigt? Efter EWK har jag knappt sett nånting förrän oberoende ETC dök upp på nätet.)

Likväl måste det sägas att bloggaren till skillnad från Stridshingsten inte drivs av viljan att demonisera eller ljuga. Det är inte ond karma som kanaliseras genom hans femte purva punya-hus. Bloggen började inte med några politiska intentioner, eller satirisk smädelse, det var upptäckten av den non-stop lögnfabrik som är borgerligheten som framtvingade den hybrid som bloggen kommit att bli.

Värdet av ett enskilt horoskop är alltid begränsat, det finns så många kombinationer och möjligheter till snarlika effekter att det är förenat med stora risker att lyfta fram vissa "paradigmatiska" kartor. Många begår misstaget att memorera dem och så har man hamnat i den situationen att man börjar tänka i klichéer utan att ha grepp om de underliggande principerna och sedan bara låta sinnet (Månen) mjukt låta Principerna själva tala från fall till fall.

Men om jag ändå visar det egna femte huset (ännu en gång), ett förvånansvärt "mäktigt hus" om man betänker att ägaren är en loser som varit "på g" ett antal gånger i sitt liv men att ändå inget som ens liknar en karriär kommit ur alla möjligheter. (Förklaringen till detta ligger på ett annat ställe: Terminatorn eller gränsdragaren Saturnus opponerar flyktighetens Måne och driver fram en serie korta episoder i livet, givet Saturnus 7e husplacering har detta särskilt slagit in vad gäller relationer.)


Detta purva punya-omen antyder extremt mixade välsignelser. Ett är säkert, med Venus som grundomen måste det sägas vara god karma som styr den här återfödelsen. Venus är den lilla välgöraren och blir sällan värre än en feglirande, medhårsstrykande hora som gifter sig för pengar eller är redo att knipa käft om missförhållanden mot en liten dusör. Men så låter knappast den här bloggen!

Bloggaren var i hög grad upptagen av sin egen kreativitet (5e huset) genom hela barndomen upp till en bit in i tonåren. Kalkylerade vid tio som en lillgammal general hur mycket tid i veckan han var tvungen att tillbringa med meningslöst spring på stan med kompisar för att inte straffa ut sig som osocial (tillhörde alltid "gänget som gällde" i de flera svenska småstäder där han växte upp). 

Viktigast var dock den uppsjö av idéer som han behövde få utlopp för hemma på pojkrummet. Ritade och byggde grejer och hade sig. Att det bor en liten tekniker här, ser man av kombinationen av två eldplaneter som söker bryta nya vägar för att uppnå de harmoniska konstruktioner "uppfinnaren i det lilla" alltid kände att han måste få ur sig. I synnerhet Mars är något av en tekniker eller mekaniker.


Den ömsesidiga receptionen mellan Solen och Venus klassas i Indien som en megastark aspekt, men här kommer en mixad välsignelse: Solen och Venus är fiender! Venus vill fästa sig men Solen är redan komplett! Nej, bloggaren är inte homosexuell, men kvinnor har aldrig tillhört honom något utöver det han själv tycke sig vara (i kraft av en födelse där själva Solen - identiteten - är en källa till god karma).

Men Solen är ju en verksam illgörare för dem som likt bloggaren föds med Tvillingarna stigande i öster, och Mars också för den delen?

Rent tekniskt bränner den här Solen bort Mars ur sin åsyn. Solen gör Mars överflödig eftersom den förfogar över en överlägsen Eld som dessutom inte är en mörk Eld utan en genuint upplysande (Mars tillhör Tamas guna, Solen Sattva guna). Men man kan inte komma ifrån att Solen är en verksam illgörare för den förbindliga Venus, som för övrigt är Tvillingascendentens stora tillgång och en såväl essentiellt god planet som en verksam välgörare.

Följer man indisk astrologi är det disponenten som har sista ordet. Den alltigenom goda Venus är stor nog att härbärgera de verksamt onda eldkropparna, och det är här dess placering i Tvillingarnas tredje kommunikationshus blir viktig: den ömsesidiga receptionen mellan Venus och Sol fungerar som en "multipel attestering", den verksamt onda Solen bara verkar skadlig för dårar och ytliga. Intellektet är i själva verket fyllt av venusiansk, närmast kvinnlig mjukhet och flexiblitet. 

För dem som förstår dess levande uttryck på ett djupare plan, uttrycker Solen t.o.m. i sin "grymhet" (en indisk attributering) ett högre och gott syfte, kännetecknat av Venus. Det två inblandade husen, tredje för skriftspråklig verksamhet och det femte för bl.a. kreativitet indikerar att det här mer än troligt är en människa som tycker om att använda ord eller något slags språk - kanske astrologiska nomenklatura - för att kommunicera sin grundläggande världsbild eller solära individualitet.

Det är därför ingen tvekan om att detta är en födelse till Vågen som uppfyller alla krav på en "uppfinnare av harmoni" eller en som sammanlänkar storheter andra kanske inte trodde hörde ihop. Även om Solen är svag i Vågen och inte ens intresserad av någon större självhävdelse, vittnar Solen i den goda karmans hus om en nobelmans återfödelse till jorden. Om detta vill jag inte skriva för mycket; det här är nu Sverige, jantelagens förlovade land.

Den som nu går till sin egen karta och ser purva punya-indikationer av en gruvlighet som kan mäta sig med Stridshingstens, ska inte blir förskräckt. Den här indiska tolkningsmetoden måste vägas mot alla de goda ting som kan finnas på andra ställen i horoskopet. Men femte huset är tveklöst platsen där men studerar själva "nerven" i den karmiska bärvåg som fört själen tillbaka till jorden och till en ny människokropp. 

Jag har inte sett någon hinduisk tradition som uttryckligen säger att negativ karma kanaliseras genom de sjätte och åttonde husen, båda klassificerade som onda. Speciellt det sjätte drar intresset till sig då grekisk astrologi gav det ett motsatt namn till det goda femte huset. Det sjätte var "den onda lyckans hus" eller i klartext: dålig karma! 

Det är rimligt att anta att åtminstone det sjätte tjänar som aktiv fokuspunkt för en negativ inströmning i livsödet. Men ta Stridshingsten igen: i grunden var hans sjättehusplacerade Saturnus i Vattumannen en "ren" symbol (Saturnus i härskarläge i Vattumannen). 

Det var bara omständigheten att den hamnade i sjätte huset som fick den här politikern att se ned på det goda samhälle där intellektuella människor som alla hade helheten (Vattumannen) klart för sig och som individer valde att arbeta åt helheten först och därigenom få del av de fördelar som storskalig massdrift medför hellre än att själviskt skapa en djungel och sedan själviskt och individuellt söka armbåga sig före alla andra. 

Tyvärr är Stridshingstens Jungfru i öster (ascendenten) den som skyr social kooperation och bara vill sitt eget. Därför var Saturnus-i-Vattumannen en så demoniserad position hos den här olyckliga politikern. Då Saturnus också ägde hans femte hus för god karma, smittar därför den hatiska inställningen till samhället i stort (Vattumannen) av sig på det femte huset. 


Stridshingstens "goda karma" bestod i att skickligt (och med den goda lycka det femte huset ger) smutskasta och fiendeförklara det samhälle han som Jungfru-ego (med en illvillig Mars stigande i öster) hatade lika mycket som hans föräldrar, de som gjort honom till en så liten och ömklig människa. 

Det är ingen tvekan om att den stora illgöraren Saturnus är en smått paradoxal planet att ha som indikator för "god karma" och särskilt när den är ödesplacerad att verka i fiendskapens sjätte hus.  Minns att Saturnus bl.a. också representerar fadersgestalten. Den familjens interna psykologi är troligen ett ormbo av värsta sort...


Inga kommentarer: