Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 december 2014

Jan Björklund - förvrängaren

DN glömmer att uppge artikelförfattaren Eva-Lotta Hulténs kredentialer, men hon verkar vara sakkunnig i området skola och pedagogik. Hultén skriver:

Förvrängning är en metod som Björklund använt sig av under hela sin karriär som skoldebattör och skolminister. När han började hävda att det gick dåligt för den svenska skolan presterade Sverige exempelvis över, eller en bra bit över genomsnittet i alla Pisadelarna. Men Jan Björklund har varit skicklig på att formulera sig och servera medierna det de vill ha: kris och konflikter.

Ett annat ord för "förvrängning" är förstås "korruption" och återvänder vi till den här lättsamme gycklarens horoskop ser vi att det i princip är förvrängning och korruption längs hela linjen. Mannen är en lika god kandidat som någon i den förra borgerliga regeringen till titeln "Sveriges mest förljugna politiker"!




Först kan noteras att Björklund ger ännu ett exempel på hur Jungfrun i första huset - egen- och profitintresset som utgångspunkt för hela livsstilen av nödvändighet gör den kollektiva Vattumannen till dess sjättehus-fiende. Björklund är t.o.m. mer fanatisk motståndare till alla former av kollektiva lösningar än Stridshingsten. Men det berodde ju på att förre regeringschefen var falskare i sina högst kalkylerade ordval. Moderaterna sade ett och gjorde sedan något helt annat och alla deras röstare är helt med på LÖGNEN som acceptabelt verktyg. 

Alla moderaternas väljare anser sig nämligen smartare än den föreställda fienden "underklassen". Låt svenne benan torska på all reklam för undermålig skit, medelklassnobben shoppar minsann som en kultiverad strunt skulle göra det: på fina affärsgatan där visserligen allt går sönder lika fort men kostar det tredubbla.

Jan Björklund var mycket mer frispråkig än Stridshingsten och betedde sig i långa stycken som en dummerjöns eller hovnarr som de andra borgerliga partierna lät hållas.

Förre skolministern är ännu ett borgerligt exempel på hur profittänkandets Jungfru ("det ska löna sig att jobba") parkerar kollektivistiska och kooperativa Vattumannen i fiendskapens hus. Men där Stridshingstens horoskop (komplett, med födelsetid ska understrykas) hade en självisk ascendent med den hårda Saturnus i Vattumannen i sjätte och på ett sätt gör honom mer förtegen och återhållsam i frågor om fienden (hans metod var ju faktiskt att lögnaktigt låtsas vara det nya arbetarpartiet), där gormar Jan Björklund lika friskt och öppenhjärtigt som den direkta och ohämmade Jupiter i fiendehuset antyder. (Den här bloggaren har också Jupiter i sjätte sektorn.)

Se även denna nyliga diskussion av den fula relationen mellan 1a och 6e huset hos Stridshingsten - en spin-off, kan man säga, på inlägget Johnny Depp underminerad av bisexuell kvinna från Annie Lööfs ideologiska slumkvarter.

"Förvrängningen" sker dock inte här, i den allmänt negativa låsningen mellan det antisociala självtjänandet och kollektivismen. Problemet ur sinnelagshoroskopets synvinkel är att Björklunds månpsyke disponeras av ett intellekt (Merkurius) som verkar inifrån det onda åttonde huset - korruptionens och förvrängningens hus. Detta är, som jag ser det, betydligt värre än att ha psyket som sådant här, eftersom det är fullt möjligt att Månens disponent står lite friskare till.

Men denna härd till förvrängning eller korruption indikerar att vi faktiskt har en patologisk lögnare i en av våra folkvalda partiledare. Och det är inte den första! Kanske hade bloggen kunnat nöja sig med färre granskningar av Stridshingsten och ägnat sig mer åt Jan Björklund eller för den delen den vedervärdige aktieklipparen Göran Hägglund. Men nu är det ju så att svenska medier är smalare än ett nålsöga och gav Stridspitten abnormt mycket medieutrymme. 

Faktiskt, de fortsätter efter valförlusten att lyfta fram honom och t.ex. beskriva hans "fina opinionssiffror" för att förmörka och skriva om historien om hans skändliga flykt under den förlusttyngda valnatten. TT tar i uppdrag att skriva rena propagandatexter om människan - då har landet sjunkit djupt!

Borgare har som sagt ingen skam i sina kroppar. De lever en lögn och jobbar själva och via sina PR-byråer dygnet runt på att slippa se vilken värld de bygger.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Var det inte Jan Björklund som du kallade för byfånen i ett annat inlägg?
F ö verkar det som att han vägrar släppa taget om sin partiledarroll inom FP. Vilken katastrof det skulle vara om det (senare) blev nyval, eller till nästa val 2018 om alliansen kom tillbaka till regeringsmakten, och han åter igen skulle få posten som utbildningsminister. Tvi vale! hoppas vi slipper se det eländet.

Seaward sa...

Jodå, Björklund har "outats" tidigare, fast kanske inte tillräckligt. Han är full i sjutton, men driver sin mytologi på samma sätt som den lika eldige moderaten Ulf Kristersson framhärdade med att missrepresentera fakta som sjukvårdsminister.

Hårdnackad bindning till det egna perspektivet får man nästan alltid när den relativt orörliga Saturnus kastar sin blick mot individens Sol, så det stämmer säkert att Björklund inte tänker släppa positionen lätteligen. Men det spelar kanske ingen roll, för det står hundra snarlika tokstollar i kö för att ta över. Makt lockar till sig en särskild sorts folk.

Se "kvaliteten" Tamas gunas i indisk astrologi. Man behöver förstås inte ha ett lika tydligt horoskop som Borg, Stridshingsten eller Hägglund, också Saturnus tillhör Tamas. Saturnus är kanhända förlaga till Dödstjärnan i Stjärnornas krig.

Den tamasiska Saturnus är i alla avseenden motbilden till Solen (som tillhör ljusets Sattva guna) och kan kallas "den svarta solen" eller kanske ”anti-solen”. Solen är liv och generositet i detta liv, i detta kosmos. Saturnus som dödens herre är den plats där det är för sent att ändra på något. Björklunds Saturnus mot Solen försöker därför överföra dödens orubbliga synsätt på de levande solära människorna. Hans yrkesutbildningar stänger inne människor i ett fack och hindrar dem från att en dag studera vidare. En verklig fiende till den levande solära intelligensen och en skymf mot människans innersta sol-väsen. (Lustigt nog är Sol/Saturnus olika sidor på samma medalj, men i världen framstår de som omöjliga fiender.)

När Saturnus aspekterar Solen i ett personhoroskop måste man förstås analysera styrkan hos de båda. Det kanske är bra om en ”avancerad” Saturnus ”håller i” och begränsar en i sig begränsad Sol !!! Individen blir förstås en paragrafryttare men söker genomföra det större goda och hålla en aktivist (Solen) stången som har ett mindre budskap. Redan här visar astrologin sin komplexitet, för båda planeternas bakomliggande disponenter måste granskas, liksom vilka de inblandade husen är...

Fd skolministerns födelsetid är inte känd, men nöjer man sig med att bara titta på zodiaktecknen står hans begränsande Saturnus i Stenbocken och har där ovanligt starka anspråk på att vilja bestämma hackordningen (han har ett militärförflutet). Saturnus kastar en snäv och begränsande aspekt 60 grader framåt och träffar där samhällets olycksbarn Fiskarna med olyckans Mars i tecknet. Men Mars är också initiativets och nystartens planet och denna nystart söker Björklunds Saturnus förneka. ”Skomakare , förbli vid din läst”. Den praktiska yrkesutbildning du tar ska aldrig kunna fungera som en första byggsten om du senare känner dig motiverat till något mer.

Saturnus, den stora Illgöraren i vår värld, kan vara en hemsk förtryckare... Onkel Scrooge begär allt av sina underlydande och ger knappast något tillbaka.