Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 26 december 2014

Svensk satir (När man talar om trollen)

Just före jul, i det senaste inlägget om den indiska astrologins svårbevisade påstående att själens goda gärningar från tidigare liv kanaliseras genom det femte huset för individuell dharma, frågades i en utfransning vart den politiska satiren tagit vägen efter EWK.

Som det ville sig sänder P1 Annandagsmorgon en intervju med svenske satirtecknaren Bo Renberg som jag helt missat. Varför inte titta på EWK och Renberg och fundera över var i zodiaken satiren kan tänkas höra hemma... Liten reservation för den senares födelsedag, men en intervju från 2007 i Norrländska Socialdemokraten ger en vink om var satirikern bland landets Bo Renbergar håller hus.



Kartan för EWK överst, är nästan fånigt passande. Redan det lunära sinnelaget med dess svartsyn i Skorpionen är en perfekt ingång till satiren. Alla månskorpioner jag känt har haft förmågan att blänga mörkt och säga pregnanta saker. Inte minst den usla lunchdejten med en kvinna. Efter en timma av noll sympatisvängning markerade jag uppbrott genom att säga att jag måste gå och handla och fylla på i kylen med favoritpålägget messmör. "Se där", inflikade hon sardoniskt, "då har vi i alla fall något gemensamt". Skorpionens drypande giftiga sarkasm.

EWK har dessutom sitt fallna månpsyke förstärkt av den hungriga demonen Rahu - han sökte aktivt efter foder för psyket att förmörka, negera eller åtminstone förvränga! 

Och se hur samma psyke uppfattar maktens män i tionde huset: som maktfullkomliga saturnier som grisar i sig varje välsignelse från den gudomlige konungen som var avsedd för folket och inte den privilegierade överheten!

För Saturnus blockering av kungastjärnan Regulus, se Wolodarski & anhang grisar i sig välsignelsen för just en sådan illbatting som EWK skulle ha älskat att strimla sönder och samman. Den dumma tidningen DN måtte tro att någon läser den här bloggen, för bara efter några dagar kom moteld i formen av ett banalt filmklipp. Genuint tomma människor kunde i det följa chefredaktören i hans göranden. DN lät med en topplista påskina att detta var deras populäraste filmklipp!

Ewert Karlsson har också en opposition mellan kritisk-intellektuella Tvillingarna och sjumilastövlarnas Skytt, som jag tror har med förmågan att skruva på material.

Går man sedan till nya bekantskapen Bo Renberg slås man direkt av att båda satirikerna (likt bloggaren och artisten Madonna) håller sig på behörigt avstånd från Jord, det enda av de fyra elementen som binder människan i fundamentalism och bokstavstro (se aktuell artikel i SvD om religionens problem). Båda satirikerna ser till att inte köpa företeelserna på deras nominella nivå.

Bo Renberg har inte den emotionella skorpionböjelsen mot att vanställa, men ändå säger han i NSD-intervjun är detta tillhör satirtecknarens arsenal. Möjligen ligger vanställandet i själva den hungriga demonen Rahu, vars centrala egenskap är att skjuta över målet. Också Renberg har psyket nära kopplat till norra månnoden, inte direkt men genom att Månens disponent Saturnus delar tecken med Rahu. 

Även Mars tar plats i Tvillingarna, detta fria, kommunicerande och kritiserande zodiaktecken, vilket ger en Mån-Vattuman som utmärks av en febril tankeverksamhet, idéer och perspektiv strömmar i sinnet och ur Månens perspektiv kretsar den här energin kring femte huset - starka individer. Även detta är ett "politiskt hus" men med fokus på ledarna som sådana snarare än EWK:s fokus på ovärdigt ämbetsutövande. (10e objektifierar på ett sätt som inte 5e göra; det senare bottnar i individens essens medan 10e mycket väl kan teckna genuint falskt spel för gallerierna.)

Renberg har också en opposition mellan visionär eller skådande Eld och tankekonceptionernas Luft, och om bloggens tidigt betecknade dessa två element som "de kreativa" klarar min intention genom de här två exemplen. En naturalist kanske ser en blomma på ängen och går hem och målar den i olja eller akvarell. Så fungerar själen när den helt anpassat sig till den sublunära sfären (Jord och Vatten). 

Den politiska satiren har ett annat väsen: den skapar något nytt av det givna, den återger inte, den kreerar. Detta är förbehållet "gudarna" (vilket för övrigt är hela människosläktets destination - Vattumannen tecknar summan av alla själar som kreerar släktets framfart här på jorden).

I något tillfälle har jag reserverat mig för astrologins tes att intellektets Merkurius är "fallen" i Fiskarnas tecken. Jag har träffat flera sådana här och några har haft fantastisk humor och en förmåga att skruva till trista fakta och göra något nytt av dem. 

Einstein hade tekniskt ett "fallet intellekt" i Fiskarna. Ändå har han blivit vår tids sinnebild för geniet. På frågan hur han kom fram till relativitetsteorin svarade han tydligen: "Jag ifrågasatte ett axiom". Merkurius i fall kan unna sig att ifrågasätta det alla andra menar är logiska nödvändigheter. Merkurius i Fiskarna kanske är den enda som kan göra kvantsprånget... Bo Renberg har därmed en rätt kufisk drivkraft och kognitiv kapacitet: Solen med Merkurius i Fiskarna disponeras från Jupiter i den inntellektuella/estetiska avvägningens tecken Vågen. 

Jag kände en gång en tydlig Våg/Fisk (men med Sol och Måne i ombytta tecken) som just hade en barnalik lekfullhet och kunde låta saker och ting "morfa" både i fantasin och sedan också med hand eller röst. Kvinnan var både en duktig illustratör och hade - utan skolning - fantastisk musikalitet och förmåga att modulera sin röst över flera oktaver. Även om Vatten och Luft kan leda till "dissociationer" och dumma avledningsmanövrer ("desinformation") är den helt klart en tillgång i mer konstnärliga sammanhang. Även detta har bloggen konstaterat mången gång, och Renberg blir bara ännu ett exempel på den saken.

Och för den som tittar på det nu åtta år gamla fotot på satirikern i NSD-länken och tycker människan är förskräckligt lik skidfantomen Ingmar Stenmark: jo, också den kände idrottsmannen föddes med Solen i Fiskarna och Månen i Vattumannen. Ibland är "look-alike"-faktorn och stjärnorna nästan kusligt eniga.


Inga kommentarer: