Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 4 januari 2015

Alicia i ljuset


Svenska Alicia Vikander, en aktris att hålla ögonen på säger svenska Aftonbladet, men det är inte deras upptäckt utan bara en avskrift av engelska dagstidningar.

Bestämmer mig för att se om det lyser något extra stjärnljus om henne och där studierna av svenska politiker har varit en enda följetång av själar förlorade i Mörkrets brunn, dyker här en hjältinna upp som en pelare av Ljus. 

Här är ett bloggens oerhört sällsynta fynd av det stora korset i Ljusets kvalitet! Britterna har upptäckt "magiska ögon" och använder en vokabulär som får en att misstänka en gud dold bakom en människokropp. 

Bristen på celebriteter i Ljusets kvalitet måste tillskrivas bloggens inskränkta studier av de inhemska odågor som skapar rubriker. Ute i världen finns det säkerligen precis lika många som bär helgonets kors som syndarens svarta kors! Sverige, landet som förkastade det gudomliga och blev ett öppet svart hål mot demonin. Balansen i universum. och allt det där...



Nu kanske man inte ska överdriva det där med superhjältinnor. Mars i martyrens tecken Fiskarna i attack mot Månen i rationell Luft indikerar en ofattbart ömhudad natur, en nästan telepatisk förmåga att fånga upp känslor och höra dem i ord. Jag har noterat åtskillig torgskräck och sociala fobier hos folk med Mars i Vatten i tionde offentliga huset vilken attackerat en ascendent i något av de tre Lufttecknen. Det här horoskopet använder Månen som ascendent och betyder inte nödvändigtvis detsamma.

Jag misstänker att hennes tillgång kan vara ett rollspel som är hypernyanserat och "understated" - Sattva guna eller finlir följer på den materiella kvalitet som hinduismen kallar den extremt förfinande och medvetna kvalitet som genomströmmar ett universum som nått självmedvetenhet och i princip börjat bli transparent mot den gudomliga världen, varelser som medvetet deltar i den gudomliga leken. 

Så passande att välja teater - jag undrar om Sattva guna överhuvudtaget fungerar någon annanstans än i skyddade verkstäder i en värld högern (Djävulen) totalt äger i början av 21a århundradet. En i grunden sattvisk varelse måste vara absolut trogen sin subtila klädnad, annars blir det psykiska problem pga. bristen på ärlighet mot Livet, särskilt om också de dissociativa tendenserna som kan följa på oförenligheten av Vatten och Luft ("skilda världar", "översättningsproblem"). 

Lustigt nog har jag tidigare tyckt mig se att just skådespelare verkar ha hittat ett sätt att hantera den här "dissociationen" på ett legitimt sätt och Vikanders Mars-attack mot psyket i Luft är ytterligare ett exempel på att den osynliga Luften (andevarelsen) här omges av en aura, en stjärnglans, en "star quality". Denna kommer av Vattenelementet och det är Vattnet som gör att betraktaren ser något extra i sitt eget öga. Ledsen att förstöra illusionen men Vattnet är just den tomma glamouren, Naturen är det stora bländverket, Maya. De som lever sina liv genom kändisar är djupt försjunkna i en Törnrosasömn.

Så långt som en månascendent kan ta teckentydaren är det påfallande hur få vänner frigångaren Tvillingarna har bland planeterna. När det här tecknet, ängelns eller budbärarens tecken ockuperar första huset är det bara Venus som är en verksam välgörare. Men vilken fullträff då att vara född med Venus i Lejonets sjätte grad, på rät linje med kungamakaren Regulus! 

Det är också med den här potenta uppbackningen för Tvilling-psyket man börjar ana hur väl månascendenten stämmer på den här kvinnan. Hon kan vara "den utvalda" i sin tid, den som bäst förkroppsligar sin tidsandas löfte. För denna speciella Venus ockuperar ju exakt rätt hus - trots att vi bara talar om rörelser i den osynliga andevärlden här. (Månen i Luft säger att den här kvinnans liv i hög grad utspelar sig ett steg före den manifesta värld som är allt som materialisterna bjuds på.) 

Det är hinduernas astrologi som tycks ha tänkt igenom saker både tre och fyra varv längre än västerlänningarna: tredje huset är ju "sångens och dansens hus" - en undertyp av husets mer välbekanta skriftliga kommunikation. Så typiskt att läsa på svenska Wikipedia att hon har ett förflutet som balettdansös. 

Venus välsignad av Regulus i Lejonet i "kommunikéernas hus" är sannerligen en scenmänniska. Detta budskap förefaller motsäga idén att Mars i skyggande Vatten skulle skapa skygga individer med torgskräck. Men det behöver inte vara något problem om individen bara går in i sin drömvärld och förvandlar världen till sin scen, sin egen skyddade verkstad.

Bloggaren ler svagt åt att alla hans egna bärande detaljer finns med i det här horoskopet som vunnit gillande hos britterna. Ett psyke tydligt orienterat mot Saturnus, "Själens Form", ett merkuriskt psyke där Merkurius själv befinner sig i Vågen och därför lutar sig mot Venus i Lejonet. Det är väl bara bristen på välsignelse från Regulus som gör att den här bloggen flödar på död för världen medan Alicia Vikander snart kommer att ha lagt världen under sig :-)


För scenkonst skulle det här lilla triangeldramat mellan sinnet, kommunikationen och harmonin vara gynnsam. Åtminstone har bloggaren anfäktats av en gammal avdöd pjäsförfattare i en av sitt livs mest levande drömmar. Britten Edward de Vere (1550-1504) nämns i samtida källor som en uppskattat författare av "lättare komedi".

Varför Jungfrun som soltecken så pass ofta tycks dyka upp hos bra skådespelare (bara en känsla, jag har inte räknat) kan bero på att också det tecknet är merkuriskt eller oavbrutet kalkylerande - mitt i steget tänker de livet istället för att leva det. Framför allt ligger fokus på precision i utförandet i detta tecken, vilket gynnar dem som måste behärska finliret pga. kameraögats avslöjande natur.

6 kommentarer:

Susanne sa...

Bara en liten notering apropå det som står om brist på horoskop med storkors i sattva: Edith Södergran hade det. (4/4 1892) Och känd är/var hon ju också: räknas som den som mer eller mindre "uppfann" modernismen i diktkonsten. Hon hade samma planeter i sattva som Vikander, men i stället solen i fiskarna, saturnus i jungfrun och mars i skytten. Tvillingmånen har de gemensamt. Och i båda horoskopen attackeras både sol och måne av både mars och saturnus. En skillnad är att Södergran hade sin venus konjunkt Algol i stället för Regulus... och vi får väl hoppas att Vikander får ett längre och lyckligare liv än vad Södergran fick.

Seaward sa...

Det är de renaste som är de första att solkas ned. Bloggen var kanske lite naiv i tidiga inlägg om Ljuset, Mörkret och Passionen (slitningen mellan äkta vara och falskt vara). Ämnet är mer komplicerat än så.

En mörklagd människa fattar kanske inte ens sitt mörker, men en ljus människa kan uppleva mörkret som olidligt... Jag har mycket Sattva i horoskopet och har valt att avskilja mig eftersom mänsklig låghet är så deprimerande att jag hellre läser om den i skandalpressen och söker raljera om saken... :-)

Susanne sa...

Hmmm... är det en så bra metod att avskilja sig från låghet att dyka ner i skandalpressen, och dessutom skriva om det (låt vara med kritisk synvinkel)... Själv har jag många gånger fått vetskap om personer och händelser enbart genom att läsa denna blogg. Men visst läser jag också skvallertidningar om jag ser nån, hos frissan t ex. Så vi kanske inte ska diskutera vem som är ljusast och renast... framför allt ska man nog inte debattera det med en jungfru :-)

Seaward sa...

Det roligaste med Jungfruns så kallade drivkraft mot renhet är att denna version av Sattva Guna är en självmotsägelse. Som jag tidigare sagt i samband med partikelfysik gräver Sattva Guna i kombination med Jordelementet allt djupare och granulerar allt materiellt allt finare i den mytologiska jakten på den ultimata partikeln (förr: den odelbara atomen, men den visade sig sårbar för Jungfruns hårklyveri den med). Allt detta vittnar för den sensitive om att det är Djävulens falskspel som drivs här. Detta är mörker som fejkar Ljusets kvalitet.

Sattva guna och Jord är oförenliga storheter, och att söka sattvisk renhet i det kroppsliga är, som sagt, en "contradiction in terms". Jord gränsar till den avgrundslösa Ondskan (NIHIL) och detta är tveklöst skälet till att de antika tänkarna låter Venus "falla" i Jungfrun. Dem av den här typen som sedan söker kroppslig förfining besannar idén om Venus som horan och det är Djävulen som är hennes älskare! Man kan därför säga att den fallna Venus i Jungfrun hänger ihop med den "upplyfta" Månen i Oxen som påminner om hur nära psyket/sinnet står Djävulens falska skenvärld, att tillvaron på Jorden faktiskt är under Djävulens överinseende. Venus identifikation med Jordelementet i Oxen blir i nästa akt till Venus fall när hon dessutom söker slå mynt av det kroppsliga.

Omvänt den ”upplyfta” Venus i Fiskarna, där försakelsen av världen gör att själen återfår sina sunda ”kroppsvätskor”. Venus hemma med Jupiter i sitt negativa härskarläge ger en perfekt bild av Naturen i dess rehabiliterade tillstånd, sattviska vatten som svalkar men inte förleder. Som typisk 12e husvarelse med Jungfrun i detta reningsbadets hus, borde du ha ett liv av upplevelser som illustrerar syndafallet och arbetet ”offret som befriar världen från dess synd”.

Susanne sa...

Neej, sorry, men det kan jag inte påstå att jag känner igen mig i.
Man kan ju spekulera i om det i så fall kan härröra från tidigare liv, men det har jag inga minnen ifrån, i så fall.

Seaward sa...

Troligen en alltför svepande innebörd för att man ska känna igen sig i det. Mer specifika omständigheter måste analyseras fram via t.ex. planeterna som befinner sig i huset. Men det här är inte rätt plats för sådana övningar! :-)