Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 27 april 2015

Den mörka och ljusa sidan hos makthavaren Lena Mellin

Lena Mellin är en skribent och maktmänniska som utlöser pöbelns grobianvrål i Aftonbladets kommentarspalter. Även den här bloggaren kombinerade henne med en människa med ett tydligt underskott av andlig och därmed genuint mänsklig medvetenhet - Fredrik Reinfeldt - i inlägget om att "Fruktan sitter mellan benen" - en av bloggens tidigare nappatag med antikens Vegetativa Själ, TVÅ HELA VÅNINGSPLAN under människans eget hem i andevärlden, i Luften!

Jag har upprepat illustrationen från det inlägget åtskilliga gånger, men tyvärr försökte dess upphovsman klämma in för mycket information i en bild som leder till kontradiktioner. Till vänster listades de 4 elementen med Eld överst. Men att kasta om Luft och Eld ger rätt indikation om det metafysiska fyrvåningshuset, sett till texten på höger sida!



För naturligtvis ligger det gudomliga Intellektet på topp med de många individuella andeväsendena som såväl individuella existenser som enade som Den Enes eget medvetandeinnehåll! Det är först på våningen under - Själens domän där vi hittar Eld och djurets - den levande varelsens - bultande hjärta. Indisk astrologi placerar jiva-atmas, levande själar som förirrat sig in i detta universum, under Solens symbol. 

Det är också symptomatiskt att den distanserade sjunde himmelen - Saturnus - motsvarar det energifält i människokroppen som beskrivs som att det ligger en liten bit ovanför den fysiska kroppens yttre gränser - i tomma luften (andevärlden)! (Dessa basfakta upprepas då och då, inte för återkommande läsare men i händelsen någon ny hittar till den här myllrande samlingen av blogginlägg.)

Men där pöbeln är som robotar och alltid reagerar förutsägbart på de enklaste triggers, har Lena Mellin en lurighet i sina texter som ofta roar. Det är sannerligen inte lätt att ringa in hennes egen politiska hemvist eftersom hon kommer nära det journalistiska idealet med det fina tillägget att hon äger en väl utvecklad förmåga till sarkasm. Och vid ett återbesök hittar bloggen ÄNNU en mix av Skytten och Vattumannen som kommenterats flera gånger på kort tid i samband med skickliga satiriker, eller människor som triggar reaktioner hos folk! (Historikern Yuval Harari, mannen bakom boken SAPIENS var det senaste fallet.)



I anslutning till bloggens pågående undersökning av den hellenistiska astrologins suggestiva namn för det 12e och 11e huset, den onda och den goda daimonen, kan man direkt notera hur starkt Lena Mellin drivs av ett elftehusideal - den goda daimonen - som i den mån man agerar på det arbetar sig in i människan och tar över henne. 

Eftersom detta bara är psykets horoskop och inte den kroppsliga (manifesta) ascendenten måste man reservera sig en smula för slutsatserna. Men som tankeövning går det naturligtvis att använda en månascendent. Människor som tydligt uttrycker sinnelaget i sina liv brukar dessutom vara tydligt igenkännbara när man studerar månhoroskopet! (Den här bloggaren skrivet t.ex. med en Måne i Luft prick på den fysiska ascendenten, vilket naturligtvis ställer enorma krav på läsaren - visst är personligt, annat är bara referat.)

Om Mellins idealiserade jag, hennes goda daimon som den uppfattas subjektivt från hennes lunära sinne, är inte mycket att säga: den goda daimonen är den sociala jämviktens Venus-i-härskarläge-i-Vågen, en oerhört stark placering som ger en "people person", en som älskar att mingla med andra. En nybliven Aftonhoran-journalist lät 2013 senioren Mellin teckna sitt liv på tidningen sedan hon började där på 80-talet. Se denna informativa kortintervju. Hon älskar uppenbarligen medievärldens möjligheter till just socialt mingel. 

Detta 11e husideal är emellertid inte alls vad en Måne i Skytten antyder, och det är just därför "den goda daimonen" är något vi inte är utan enbart våra bästa föresatser. Vi blir vårt eget ideal bara om vi kontinuerligt agerar i linje med, i detta fall Venus-i-Vågen.

Eftersom Mellin också har kommunikations- och skribentplaneten Merkurius i Vågen samt auktoriteten Saturnus (tillika "själens form") är idealhuset oerhört starkt, Mellin är likt Ingmar Bergman driver av "mina demoner". I intervjun antyder Mellin att hon inte ens existerar som privatperson, hon ÄR sitt kall, den goda daimonens kall som bär alla tecken på att ha realiserat sig i livet, trots att vi bara granskar ett månhoroskop här! Jag menar, hon är troligen lika mycket chef - Saturnus! - över Sveriges största tidning - Merkurius - som den närige Jan Helin, men till skillnad från honom ser vi här en genuin tidningsmänniska och inte bara en "affärsutvecklare" och profitjägare.

Men ser inte kartan lite mörk och grumlig ut i sitt uppsåt? Bloggaren leker nu på dagisnivå och färglägger husen utifrån elementsambanden. Sinnelaget är inte lika rent som Månen i Skytten kan antyda eftersom Jupiter, den stora välgöraren (den sanna socialismens "allt åt alla") inte alls når samma nivå. Jupiter sägs "upphöjd" i Kräftans tecken, men när Skytten äger första jag-huset, trycks Jupiter in i ett ineffektivt och mörklagt hus. Dess förväntade expansion ut i förverkliga universalism uteblir. Och vad är det för övrigt Jupiter i Kräftan skulle vilja se universellt. 

Kräftan symboliserar per definition allt annat än universalitet - tecknet är orienterat in mot den lilla gruppen och som ren vegetativ instinkt saknas idealitet. Här handlar det bara om att maximera sin egen tillgång till näring eller solenergi. Det är således ett särdeles korrumperat Skytt-sinne som åtföljer Mellins tecken och Eld baserad på Vatten ger således en "negativ sensationalism" - det kalla och mörka Vattnet parasiterar på Elden, söker dra ner den till sin egen nivå för att inte det kroppsliga livet ska dö. Borgerlighetens hat mot det "förtryckande samhället" (staten) i uttryck som "de närande och de tärande" kan enkelt överföras på de fyra elementen och det visar sig då att näringslivet (Vatten) i själva verket är den tärande parasiten som suger glädjen ur livet på alla de sanna människor som verkar i kraft av sin inneboende livseld. Å andra sidan är Vatten närande för dem som är renordlade materialister och ser verkligheten ur det lägsta våningsplanet!

Går vi nu till den onda daimonen, människans sämre instinkt, är det uppenbart att Månen i Skytten (en frisk sådan vill säga), nogsamt ska undvika Skorpionen i tolfte huset eller dess härskare Mars som i Vatten representerar den omedvetna instinkten till reproduktion som utmärker den låga Vegetativa Själen. Ur Mellins sinnelags perspektiv kanaliseras nu den onda instinkten till hennes intellekt - Mars i det tredje tidnings- och kommunikationshuset! Här hittar vi således en version av det sociala mobbar- eller utstötningssyndromet, som kan slå i båda riktningarna. Individen kan vara utstött och hatat, men också en som med skorpionisk skärpa fäller ytterst dömande ord om hela kategorier människor (socialgrupper, partier, folkslag, etc). Ibland ger detta utmärkt sälta, är individerna lågintelligenta blir de plumpa hatare.

Det förvånar inte att det är Mellins tidning som är mest fixerade vid "näthatet" av alla tidningar - här hittar vi den mest hatiska kombination som tänkas kan hos den medansvariga utgivaren i formen av en kombination av "den onda daimonen" OCH publicerings huset OCH den sociala utstötnings- eller dissociationstendensen.

Daimonerna har granskats i flera inlägg den senaste tiden och återigen dyker en självmotsägelse upp som ytligt sett beror på bloggens vanvördiga sätt att blanda olika traditioner: hellenismens namn på tolftehusets ägare, "den onda daimonen", förefaller svårt att förena med det faktum att Mån-Skytten i första huset ser Mars som sin planetära vän och att Skytten i första gör Mars till en verksam välgörare!


Se bloggaren baxna inför en liknande paradox, Tvillingascendentens onda daimon (senare delen av inlägget).

Hur kan den förutsättningslösa och expansiva Skytten vänstra så här med människans lägre och sämre instinkt, den som inte söker universalitet utan verkar genom enbart den vegetativa själsnivån?

Är det för att Skyttens härskare Jupiter gör allting gott? Skänker välstånd och framgång till allt den nuddar vid? (Vi bortser här från Mellins egen olyckliga husposition för Jupiter i månhoroskopet.) Har Jupiter i sig kraften att transformera även den onda sexualdriften till godhet? Tantrisk yoga säger att det förhåller sig så! Och det vore väl skam om inte Jupiter/Zeus - gudarnas gud - hade makt över något som här enbart beskrivs som en ond daimon, en sämre böjelse?

Men man kan också tänka sig en annan väg att harmoniera konflikten. Jupiter är själv såväl Gud som den onda daimonen i den naturliga zodiaken. I Skyttens nionde hus verkar Jupiter som Gudens personifikation. (Jupiters sanskritnamn Guru erinrar om att man ska vörda sin mästare eller guru som en gud, och kristendomens snabba förgudligande av läromästaren Jesus påminner om den här tanken). Samma Jupiter existerar också på ett lägre verklighetsplan och i sitt härskarskap över Fiskarna (Vatten) är den också den Vegetativa Själen. Och detta understryks av romerske filosofen Plotinus: Naturen är inte i sig själv ond, det är bara för de mänskliga själarna den är ond. 

Naturen själv har evigt (förnybart) liv just genom att förtära sina egna medlemmar och "återvinna" dem. Detta är bara naturligt. Men för en människa - ett blått andeväsen - är denna låga existensform bland plantor och djur en styggelse, och för Mellin tycks ur hennes psykiska perspektiv den biologiska driften vara ett problem. 

Hon kan ha flytt in i journalistiken för att slippa hantera det faktum att hon är lesbisk. Åtminstone får jag det intrycket av Jupiter i åttonde i ömsesidig reception med Månens begär (plus överdrivna Rahu). Hon överkompenserar en störd sexualdrift med en livstid av arbetsnarkomani. Att Solen - hennes egen själsliga identitet - hålls fången i den onda daimonens tolfte huset antyder också att hon lever i djup dissonans med Månens upplevelse av hennes solära/själsliga identitet. Hon är formligen "i garderoben". 

Samtidigt är det en skicklig sublimering man ser här. Hon skriver ofta utmärkt skarpa krönikor och den senaste kolumnen om den nuvarande socialdemokratins generande tomma och falska retorik är plågsam (-t roande) läsning med dess knivskarpa logik och koll på siffrorna!


Tillägg.

Efter avslutat skriveri kollar jag Flashback och naturligtvis får horoskopet snart medhåll från anonyma källor som anger homosexualitet. Jag skulle kunna tillägga att de planetära vännerna Saturnus och Venus i mina ögon inte är en garanterad fördel som indisk astrologi tycks mena. Saturnus kan skapa så snäva gränser att den nästan blir solipsistisk och vad som en snäv Saturnus i närheten av kvinnoplaneten Venus faktiskt är lesbisk signatur? Bloggen har ännu inte differentierat HBT-fenomenet i en manlig och kvinnlig halva, mest för att det behövs så många kartor för att få ett pålitligt/stabilt resultat.

Inga kommentarer: