Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 24 april 2015

Det episka bytet av nyckelring




Den här bloggen kastar sig från det gravallvarliga, som morgonens inlägg om livmodercancer och fruktans element Vatten, till något som först verkar trivialt - ett byte av dörrlås i hyreshuset som ledde till ett byte av nyckelring. Men när jag påpassligt tittar på klockan vid påhängandet av en trådlös fjärrmekanism på nyckelknippan visar sig detta vara ett ögonblick som bär på  djupa budskap! Och det är faktiskt besläktat med morgonens inlägg om Vattnet och tesen att som man ropar får man svar. Följ med i den här utläggningen som upptäckter Solen på nytt.

Bilden visar att ingen undgår Fader Tid, även känd som Skördemannen eller Döden. 1987 satte jag på en öl-öppnare på nyckelknippan och där blev den kvar - i 27 år! - innan en högteknologisk symbol för västerlänningens rädsla ersatte grejen som bar på helt motsatt innebörd. En öl-öppnare avslöjar kanske också att bloggaren i yngre dagar var en livsglad typ som gärna föredrog livliga diskussioner i goda vänners och dryckers lag! 

I dag har hans vänner med få undantag förfallit till kälkborgerliga och reaktionära åsikter och det förefaller obegripligt hur han kunnat diskutera t.ex. buddhism och livets mening med någon som senare utvecklades till en vapenfetischist! 

Men sånt är livet - vi är själar och har alla individuella livsprogram. De flesta går åt helvete på grund av de omgivande samhällsvärderingarna men några få går från klarhet till klarhet, eller lyckas åtminstone behålla något av ungdomens upproriska anda. Den här bloggen vittnar i vissa stunder om en evig tolvåring, en genuin merkurier som ännu inte tagit sin plats i något av de arrangemang som världen presenterar den.

Hur illustrerar då himlen det snabba bytet av nyckelring 13.55 denna fredag?


Missa inte kartans ytterst viktiga 9e hus för
samvetet (hela världens delade kognitiva nivå)


Eftersom bloggen just nu kör en intensiv spaning efter sätt att förstå 11e och 12e huset under deras antika namn, "den goda daimonen" och "den onda daimonen", kan vi först konstatera att en konungslig människa som Lejonascendenten är, inte uppfyller sin potential om han låter sin onda daimon ta kontroll. För i 12e hittar vi här motpolen till Lejonets storsinthet och öppna hjärta: den räddhågsna och protektionistiska Kräftan vars naturliga sfär är just bara det skyddande och trygga Hemmet, dvs. astrologins fjärde hus. 

Här kombineras alltså den sårbara biologiska varelsens önskan om ett skyddande skal med den sämre driften - den onda daimonen eller den ömkliga tendens som judendomen kallade Yetzer ha-Ra sedan den ursprungliga persiska tanken om människan sliten mellan två kosmiska väsen, Lögnens och Sanningens andar, hade urvattnats till bara en moralism. Tendensen till lögn - druj - och sannfärdighet - asha - hos perserna matchar perfekt den rabbinska judendomens Yetzer ha-Ra och Yetzer ha-Tov. Enligt denna bloggens förslag är de identiska med den hellenistiska astrologins goda daimon. Judar och greker delade naturligtvis mycket tankegods, inte minst i Egypten där t.ex. filosofen Filon sammanjämkade judendom med Platons tankar.

Horoskopet är inte svårt att tolka, det kan inte betyda annat än att en feg och självisk självbevarelsedrift är aktiv här, den expansiva Jupiter i Kräftan ägs av den onda daimonen och dörrsystemet i huset (där bloggaren tillhör en minoritet som bara hyr men inte äger sitt boende) illustrerar således tidens motbjudande feghet och tendens för Fästning Europa att visa sig lite varstans. Det här är inte längre att "se om sitt hus" - detta är den onda daimonens verk.

Denna onda daimon representeras här av just Månen, symbol för trygg vila om natten och om det personliga eller inre. Månen befinner sig själv dagturernas tecken Tvillingarna, ett tecken som strövar hit och dit. Man skulle kunna säga att den onda daimonen, den protektionistiska människans slutenhet och ofrihet presenteras som om det vore ett önskvärt ideal (11e huset). 

Men frågan är om inte detta vore att svartmåla kartan för mycket! Titta nu på den goda daimonen själv, här spelad av den rörliga Merkurius. Merkurius står i Gudens tempel (9e huset) och den goda daimonen, eller människans bättre instinkt, ser ut att vara synonym den universella dharma - den plikt som är påbjuden hela världen just nu. 

Den goda daimonen hanterar således den onda daimonens överdrivna fruktan för det egna, och det genom att Världsödet just nu säger: Väduren, låt oss starta något nytt. ("Låt oss installera ett nytt låssystem i fastigheten.")

Merkurius är kommunikatören som kan färdas genom alla världar (dvs. han kommer in överallt) och tillsammans med den här verksamt goda olycksplaneten Mars (= järn), ser vi en symbol för ny hårdvara, ny teknologi som ligger i linje med Världsödet.

Men stopp och belägg! Hur kan detta vara en god daimon - de bästa föresatser som människan (eller här: händelsen/eventet) inte själv realiserat men som väl driver på som den goda riktningen att gå? (I rörelsen längs denna riktning sker realisationen.) Här dyker ett problem upp: den goda daimonen enligt hellenistiskt synsätt är enligt indisk astrologin för Lejonet i första huset en verksam illgärningsman - Merkurius är just den tjuv som dörrlås söker söker hålla ute. 

Någon skulle kanske säga: "Tji fick du för dina försök att tvinga ihop traditioner som inget har med varandra att göra!" Men tidigare inlägg etiketterade "Den goda och den onda daimonen" har noterat att man faktiskt kan se en logik som tyder på att öst och väst en gång delade samma tradition, fast den senare fallit sönder. Ska man söka harmoniera det faktum att den goda daimonen här är en verksam illgörare så måste man minnas FÖR VEM denna Merkurius är trubbel. Det är Lejonet/Solen som i princip bara har besvär av medlaren eller budbäraren. Solen är redan komplett i sig och med en kommunikatör kan det bara bli sämre, risk för missförstånd uppstår, vilket inte är möjligt om ALLA levande själar hade tillgång till sin inre Sol, som perfekta, illuminerande intelligens. 

En defekt Merkurius kanske gör dem krumma i uttrycket, deras handstil kanske är usel (Lejon har notoriskt spretig handstil, som för att påvisa att Solen har problem med den mycket mindre Merkurius snirklar), men ingen utom Jupiter bräcker Solen i termer av kognitiv kapacitet. Själen är till sin natur idel förståelse. Den är Pronoia om den står inför sin högre noetiska aspekt och behöver därför inte Merkurius logik och smarthet, den kontemplerar och får automatiskt förståelse. Själen kanaliserar nu andevärlden.

Så vad som händer här är att det öppna och generösa Lejonet har den slutna och sekteristiska privatboende Kräftan som som onda daimon - en tendens Lejonet inte ska förfalla till om en vill kalla sig en levande själ. En instängd rädd borgare med säkerhetslås är inte att vara en levande varelse, det är ett offer för sin egen förlust ut i det externa. Samtidigt ÄR Jupiter i tolfte - denna gisslan för den onda daimonens litenhet - i grunden en god planet, Lejonets vän och här också en verksam välgörare. Jupiter är visserligen fånge hos den onda daimonen som söker fängsla folk i Vattenelementets fruktan, men för det fria Lejonet är den en hemlig "inbäddad" hjälpare som söker spränga den onda daimonens tendens inifrån. 

Omvänt är den goda daimonen (här: Merkurius) bara ett besvär för Lejonet som är mycket större än sina budbärare, logiker och lås-teknologer. Alla dessa "ombud" bara hindrar konungen som att direkt och spontant öppna upp och befria världen. Och Lejonascendentens herre Solen har en vän i den välgörande Mars och tillsammans söker de påverka den goda daimonen eftersom i just detta horoskop, i detta fall, VERKLIGHETEN ÄR STÖRRE ÄN IDEALET. Vi behöver inte idealisera värdet och nyttan av ett säkert dörrlås om vi själva bara tillnärmelsevis är trogna vår inre levande själ och gestaltar denna i våra liv.


När bloggaren skiftar nyckelring är det alltså han som får se dessa intressanta filosofiska budskap. Säkerligen har många boende kvitterat ut sina dörröppnare under vidriga horoskop - kartor som direkt avslöjar deras klängiga förhållande till den Låsta Dörren, men för den här bloggaren var faktiskt bytet av en öl-öppnare till en hi-tech-mojäng på nyckelknippan ett uppköp. Han fick på köpet ett fantastiskt horoskop med flera ledtrådar till doktrinen om den onda och den goda daimonen och om SOLEN - människans unika identitet som något som under vissa omständigheter är större och bättre än bara "tendensen" mot ont eller gott.

Men det vore fell att missa den iskalla materialisten Saturnus i psykiska Vatten - naturligt ond och här dessutom en verksam illgörare står i "trygga" fjärdehussektorn för Hemmet och söker kontrollera exakt hur öppen Lejonporten har rätt att vara!

Den genomonda Saturnus säger att det är mänsklig småaktighet som ligger bakom alla former av låsmekanismer och idéer om privata utrymmen. Men det kan inte alla se, bara den som hämtar ur sin dörröppnar med den goda och filosofiska guden hyperaktiv på sin himmel. 

Och härmed delar jag med mig av budskapet i Gudens tempel till den som råkar läsa detta inlägg. Som vanligt avslöjar astrologin med sanktion från den högre världen att privatism är ett brott mot de kosmiska lagarna. Kommunism är själens naturliga tillstånd i himmelen och kommer att bli det även på Jorden, efter västerlandets undergång. 

Den goda daimonen Merkurius här skulle egentligen vilja öppna dörren totalt, men dålig karma i det enskilda Hemmet - den reaktionärt efterblivna Saturnus i fjärde - bjuder 9e huset motstånd i detta horoskop.

Jag ber om ursäkt för att tankarna spretar lite i inlägg som dessa och att lösa trådar kan bli liggande. De skrivs rakt ur ögonblickets inspiration och hade säkert vunnit på att bearbetas i dagarna tre. I ögonblicket är jag bara medveten om en sak medan idéer och infall fyller medvetandet - och det är att inläggets Gestalt inte får korrumperas. Mot slutet kände jag här att något dragit fel och det var då jag upptäckte att horoskopets SOL (ascendenthärskaren) i just detta fall var viktigare än tankarna om de två daimonerna.

Inga kommentarer: