Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 28 april 2015

Extremism och astrologins alla skiktningar



Jag hinner inte mer än publicera föregående inlägg om de fyra elementen som indikationer på "extremism" förrän blicken faller på en rubrik i Aftonbladet om invandrarhatande mördaren Peter Mangs.

Vilken perfekt rubrik att beskriva en spritt språngande galen sociopatisk människohatare. Och hur chockerande illa mannens faktiska läggning skär sig med horoskopet där både Sol och Måne befinner sig i "det mänskliga" eller sociala Luftelementet !!! 

Än mer pinsamt: Just som nyss publicerade test visar att Luft och Jord tenderar att avhålla sig från mord, kommer direkt ett mothugg via Mangs Sol i sociala Vattumannen som ju bottnar i disponenten Saturnus placering i Oxen.


Någon gång efter detta inlägg upphörde jag
ge onda stjärnan Algol så många graders effektivitet.
(I antiken godtogs bara ±1° avvikelse)


Är då astrologin inget annat än tillfälliga sanningar som flyter runt och gäller bara för de horoskop där tesen passar in?

Inte säkert. Så länge som personhoroskop har existerat har två nivåer hållits åtskilda - dels de tecken som himmelen tecknar för sig själv och det är dessa budskap nyss publicerade test utgick från. Men sedan knyts de himmelska budskapen till jorden genom de tolv husen och det är här som t.o.m. en ond rackare som krigshetsaren kan bli en kämpe för det goda och Venus kan degenerera till en "hora" eller åtminstone en karaktärslös figur som söker minsta motståndets lag eller kastar in handsken för att undvika konflikt till varje pris.

Horoskop med känt klockslag är hårdvaluta och bristen på sådana har fått bloggen att experimentera med det näst bästa, där Månen (psyket) fungerar som ascendent för en slags "psykisk" kropp som individen är del av men inte nödvändigtvis uttrycker på samma sätt när det väl kommer till födelse och en fysisk kropp. Det som är en problematisk Måne i metoden med månascendenten kan genom måndisponentens skiftande verksamma natur bli en bra Måne i det enskilda, exakta födelsehoroskopet...

Men söker man i månhoroskopet efter förklaringen till att utpräglade luftvarelsen Peter Mangs är en sådan människohatare så ligger svaret mitt framför ögonen: Den Sol i Vattumannen som borde engagera sig för arbete med samhället, med folket som helhet eller kanske med något konceptuellt system, ett tankebygge, en ideologi eller filosofi, bottnar här i en illa placerad Saturnus. 

Det undersökningen om extremism svagt visade var att Jord och Luft ("mätta" via Månen och Solen - astrologins odiskutabelt mest personliga planeter på ett generellt plan) tenderade till mindre mördande. Men detta var bara en teoretisk indikation "uppe i himmelen". Månhoroskopet förankrar horoskopet i den sublunära sfären och det är nu vi hittar en friktion som tycks viktigare än bara tecknen som sådana uppe i det abstrakta/intellektuella. Handlingsplanetens och kognitionens Sol smutsas rejält av att dess disponent aktiverar sin aspekt av Döden när den står i dödens åttonde hus.

Samtidigt ska man inte blunda för att Månen i Vågen inte verkar särskilt socialt balanserad med dess disponent överflyttad i det subjektiva och egocentriska perspektiv Väduren signalerar (särskilt om inte härskaren höjer sig till universalism), och dessutom en Vädur med sin härskare Mars hemma i det i absoluta zodiakala termer primitiva personliga tillståndet. (Zodiaken kan delas i personliga, individuella och universella tecken.)

Ur månascendenten i Vågens tecken blir därför Mars inte bara en naturlig illgörare utan här också en verksam illgörare. Bara det att individer med spänningar mellan första och sjunde huset har en tendens att skriva ut sig själva ur historien och projicera fel och brister på "den andre". Peter Mangs sinnelag (Månen) råkar i vågig obalans pga att dess disponent och grund "kidknappats" av den aggressiva och egocentriska Mars-Väduren som sannerligen inte är vittnar om någon äktenskaplig lycka eller en trivsam allians!

Sedan kan man alltid fråga sig hur ond den Stora Illgöraren (Saturnus) är när den å andra sidan verkar som en välgörare för sinnet i Vågen. Men den frågan tycks akademisk eftersom Saturnus intar ett fördolt läge i åttonde huset medan den obalanserade och hetsiga axeln mellan Vågen/Väduren tycks indikera risken en mental obalans inte olik den man såg i Anders Breiviks svårt angripna månascendent. 

I båda dessa fall av mördare ser man således att det är psyket som är sjukt och indirekt att även planeternas omständigheter tycks väga tyngre än den här bloggens intresse för de mer finstilta nyanserna i temperamentet som de fyra elementen tecknar sinsemellan. Det är väl typiskt att planeterna efter 25 år kändes uttjatade för bloggaren vid den tid han upptäckte den sideriska zodiaken och nu fick ett så mycket mer väljusterat instrument i sina händer. Nu kunde för första gången elementens innebörd studeras med lite bättre hopp om iakttagbara resultat.

Vad man därför kan säga om Peter Mangs kraftfulla betoning på det mänskliga (= sociala) elementet Luft, är att aspekterna havererar psyket och att månascendenten som bygger på denna Måne sedan avslöjar en svart attitydlåsning i hans soldisponent. Saturnus är en verksam välgörare men den når inte ut eftersom åttonde huset vittnar om dålig karma från tidigare liv. Av de skäl som anförts i detta inlägg gäller därför inte det just publicerade fyndet, att Jord/Luft beter sig aningen mer civiliserat än andra element om man undersöker mördare.

Inga kommentarer: