Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 27 april 2015

Une critique

I anslutning till inlägget om Jungfrun som metafor för den aspekt av själen som involverar dess fall in i materialitet, föreslog en läsare en mycket lång fördjupningsartikel - gnosticteachings.org/courses/astrology/688-virgo.html - som jag läst delar av, och tänkte kritisera på halvakademiskt vis. För en seriös disputation krävs nästan lika mycket grundforskning av opponenten som från den som framlägger sin tes, och den mödan såg jag omgående att materialet inte var värd.

En skicklig och ordknapp poet är en budbärare av högsta kaliber. Den långa texten på gnosticteachings handlar om mycket, men återknyter bara nödtorftigt till astrologin -  se exempelvis under stycket Kabbala där Merkurius i Tvillingarna summariskt avfärdas som en ytlig pladdrare! Den här skribenten tycks angelägen att dissa Tvillingarna, ett nyckeltecken i hinduisk astrologi och som där anses ha filosofiska böjelser och enligt den här bloggens rekonstruktioner ytterst sett indikerar noes, de levande intelligenserna i Guds medvetande (Nous) -  ”andegnistan” i centrum av varje levande själ. Det är mellan andegnistorna den gudomliga leken representerad av det älskande paret Mithuna (Tvillingarnas namn på sanskrit) först pågår, här är arketypen eller förlagan till människors besatta sökande kärleken på jorden.

I den meningen att artikeln lovsjunger Merkurius i Jungfrun och dissar Merkurius i Tvillingarna, har länktipsaren kanhända tagit på sig Satans roll, för texten intar exakt motsatt ståndpunkt mot denna blogg! 


Men så är det med Kungens slott, börja vandra i vilken riktning du vill och rum på rum kommer att uppenbara sig. Olika frågor leder fram till olika svar beroende på individens eget dolda bagage. (Minns indisk astrologi som påstår sig kunna avslöja själens hemliga begär - "atma karaka"!)

Den här bloggen har tydligt drivit driver tanken att Merkurius via Jungfrun förklarar det mesta om vår världs tilltagande förlust av ett högre vetande genom själens val att borra sig ner i materien I länkade inlägget ovan går bloggaren till och med så långt att fråga om frågan som rymmer sina givna upptäckten bara var möjlig att ställa för den som har Saturnus i rätt läge till Jungfruns symbol. Detta är "djupt", det anknyter till den på bloggen ventilerade frågan om vi alls tänker våra tankar själv eller om vi bara kanaliserar kosmos via våra mer eller mindre störda horoskop. Detta var en öppning (av flera) för en intressant diskussion. Nu landade en våldsamt spretig text som påminner om att allt ute på nätet inte är guld som glimmar...

 Jungfrun – som renodlad symbol utanför ett personhoroskops många och konflikterande budskap - är i vår tid en teknolog, någon som fullständigt struntar i om det finns en himmel eller om de har ett liv efter detta eftersom analysen knyts till Jordelementet. Jungfrun älskar prylar mer än människor och med ting avses även människor och träd, inte bara teknologiska mojänger. Kärleken ligger nu inte till träden i sig utan i intresset för att kultivera och ingripa i naturens gång, förbättra den och ta fram nya växtarter. Det är atomfysikern i en annan tagning. 

Men det räcker med att en enda planet i ett personhoroskop ska stå mittemot i Fiskarna för att denna renodlade bild av Jungfrun ska spricka. Fiskarna och Inlevelsen utmanar nu Jungfrun och intellektets kalla instrumentalisering frågar nu hur långt man kan avla sönder djur innan man upptäcker att själen i sitt sökande efter materiell förfining har närmat sig de monster som dagens fantasy-filmer via datoranimation skildrar så grafiskt. Jag säger det igen, orkerna!

(Ett av flera inlägg som knyter orkerna till Jordelementet när det börjar bli så mörkt att inte längre Formerna förmår gestalta något. Jag har tidigare påpekat att Jungfrun tillhör Sattva guna, medvetenhet som söker mer medvetenhet, men att Jordelementet avslöjar att hela sökandet är en futil återvändsgränd. Ju mer man förvinar materien, desto mer ork-aktig blir man själv.)

Astrologins mest spännande sida, tycker jag, är hur zodiaktecken frambringar förändringar genom deras kombinationer och hur planeterna som är inblandade ger sina bidrag. En fantombild av en Vädur kan skapas utan en enda planet i tecknet, om bara några andra snarlika inflytanden kommer samman, naturligtvis en prominent placerad Mars och gissningsvis en hel del Eld. Stäng in Elden bakom Jord och du får en person med mycket låg frustrationströskel.

Bloggaren har citerat NASA-matematikern och vetenskapsfilosofen Wolfgang Smith som misstänker att detta Jungfru-intellektets borrande ner i kvarkarnas värld – i materiens innersta – och vad det där finner (en tom och innehållslös härmapa som anpassar sitt beteende efter experimentledaren) i själva verket är tecken på Djävulens existens! Den negativa kraften som verkar själen från ”underjorden” söker se till att dess tappade vingar aldrig mer kommer på plats.

Vid läsning av artikeln stoppade sunda förnuftet mig två gånger på bara några rader och jag upplevde att det var okvalificerat new age-pladder. Men när jag tittade längre ner på texterna runt stycket om de tre gunas förefaller författaren vara bättre på hinduism/teosofi än på gnosticism (vilkas läror han motsäger åtminstone en gång i de stycken av texten jag läste).

”Pausanias, the great geographer, in his fifth book, shows Mercury sharing a common altar with Jupiter...”


Synkretismen i Medelhavsområdet var utbredd under hellenismen, då geografen levde (2a årh.). Allt rördes ihop med allt, ibland på väldigt lösliga grunder. Just denna kombination av ”dubbeldyrkan” på ett altare pekar väl snarare mot den hellenistiska astrologins POSITIVA AXEL mellan Gudens tempel (hus 9) och Budbärarens tempel (hus 3), dvs Jupiter och Merkurius/Hermes i deras positiva aspekt. Om författaren vill prata hellenism får han/hon väl hålla sig till tiden och den NEGATIVA AXELN är sannerligen inte värd något altare: den onda daimonens tempel (12) respektive olyckans tempel (6).

Men den gudomliga axeln har inget med tecknet VIRGO att göra, vilket inte verkar bekomma artikelförfattaren. Möjligen knyter han ihop detta med Jungfrun längre ner i texten men efter några stycken ser det ut som det vanliga hopkoket av allsköns ting som man ser så mycket av på internet, men presenterat som en lektion i astrologi och då Jungfruns tecken.

 Författaren noterar att prefixet ”mer” i Merkurius kan vara latinets ”mare” (hav) – och att andra ledet ”curia” betyder ”budbärare” – ordet är latin och betyder ”hovförsamling”. Men sedan när behövde havet – den omedvetna Vegetativa Principen en röst – Vatten har ingen annan agenda än att i stillhet reflektera Eld och i upprördhet sluka allt och alla? Sedan när låste sig Merkurius till att färdas med båt – den noetiska principen som existerar före tid och rum och därför med lätthet tar sig genom ”alla tre världar” med vilka som helst till buds stående fordon. (Merkurius kan vara den första ”shapeshiftern”, på senare år så populär i scifi-serier.)

Den verbiosa artikeln förbluffar genom – om nu ämnet var Jungfruns tecken - utelämna att Merkurius, handelsmannaskråets skyddspatron, normalt går tillbaka, inte på ”mare” utan på ”mercari” – ”bedriva handel” – som i merkantil. Istället för artikelns urspårning är det uppenbart att andra ledet betyder ”bekymrad omsorg” som i latinets ”cara” eller engelskans ”care”. Då ger sig en väl underbyggd tanke som t.ex. ”havet vårdar sig oroligt om...”, dvs havet kränger oroligt och visar i Hydrans eller näringslivets skepnad omsorg om sitt eget, hungrig att sluka de sjöfarande (storsjöodjuret)!


Bloggen har tidigare noterat hur sjöfarande handelsmän i antiken bad till Zeus Soterios (Jupiter Frälsaren, Jupiters negativa välde i Vatten-Fiskarna!) för att deras materiellt goda inte skulle gå till havets botten. Vattnets omättliga hunger är en uråldrig symbol och bloggen har använt den för att beskriva just svenskt näringsliv eftersom näring och fortsatt fysisk existens sammanhänger med Vatten.

Vill man forska astrologiska symbolers ursprung brukar man sällan stanna vid de romerska namnen som ibland röjer sekundära tillägg till äldre traditioner. För Saturnus är det viktigt att minnas att detta är grekiska Kronos med tidsaspekten. Romarnas Saturnus var en skördegudomlighet så att den berömda bilden med Saturnus och hans lie (Döden) är ett senare tillägg, men ett som helt hittar rätt när det gäller den ursprungliga Kronos arketypiska väsen. För Fader Tid är både givaren och tagaren.

Vad gäller Merkurius borde därför en ambitiös artikel som denna ha gått på den grekiska förlagan Hermes, vilket inte alls sker eftersom författaren verkar angelägen att få till någon Maria-koppling till havet, en historia så underhållande som någon om man inte bryr sig om den vetenskapliga sidan. Typiskt nog förlorar sig Hermes ut i intet – Wikipedia som jag 99 av 100 gånger föredrar framför synkretistiska presentationer som den här ”gnostiska” artikeln - för att först få fakta rätt innan spekulationen sätter in - berättar att Hermes etymologi tyvärr är okänd. Så typiskt guden som just kommer från den osynliga världen att inte kunna härledas till något jordnära pyssel!


http://en.wikipedia.org/wiki/Hermes#Etymology

Vad jag saknar i artikeln (så långt jag läst ett stycke här och där) är en rimlig redogörelse för skillnaden mellan den FÖRSTA och den ANDRA AXELN, den mellan Jungfrun och Fiskarna. Här hettar ämnet till eftersom hinduisk astrologi gör Merkurius till en essentiell Jord-planet (alls ingen association till vatten som artikeln så gärna vill se). Den merkuriska principen kan dock i tillämpliga horoskop (och metafysiskt) kopplas till noes, de många intellekt som befolkar den tidlösa världen (gestaltad av Luftelementet). Det är i det materiella kosmos Merkurius ”upphöjs” i Jungfrun via sin jordkontakt, för eftersom själen ”empiriskt” har fallit i detta element är det också genom Jungfruns vilja till renhet och distinkt (logiskt) tänkande som vändpunkten måste komma till stånd. (Alternativt genom städarens karma yoga, osjälviskt arbete i trälens position.)

Men som jag skrivit tidigare, man ser bara det i en text som ens själ är redo att se, och om det inte ringer varningsklockor för en artikel som gör ”Jungfru-Merkurius skicklig och en som gräver på det materiella djupet medan Tvilling-Merkurius reduceras till en ytlig pratmakare, ja då beror det på att läsaren behövde, sökte och fann denna uppbyggelse. Man nästan anar en partisk agenda hos författaren bakom Jungfru-artikeln. Är författaren måhända själv född i tecknet?

Artikeln förefaller vid första påseendet beskriver hinduisk kosmologi mer opartiskt än betygsättningen av Merkurius i Luft resp. Jord , men är likväl ett bisarrt lapptäcke av ”internetkunskap” och jag förstår inte vad författaren ytterst vill med denna utläggning om de tre gunas i en artikel som fortfarande inte har börjat tala om Jungfruns tecken. Det är en orgie av faktaonanerande och man ser fortfarande svagt sömmarna trots att det inte är en uppenbar klipp- och klistratext. Men var är Visheten? Nyplatonismen noterar mycket riktigt att GNOSIS bara är själens andra nivå, underordnad VISHETEN. Artikeln är av faktatyp och sorterar under den lägre formen av ”vetande” men där det brister lite här och där och en typiskt ytlig internetjakt på etymologier leder författaren åt pipan. Just det ytliga pålästa som Merkurius-i-Tvillingarna anklagades för!

Förnuftsprincipen Merkurius är den enda som kan rädda själen ur dess fall i Jungfrun, men så hårt som tecknet associerats med arbete med att framlocka rikedom ur jorden, är det mycket svårt för en själ att upphöja sig – så sade Platon utan att ens i texten nämna Jungfruns tecken eller Jordelementet.
Sedan tycker jag mig se att artikeln sammanlänkar Jungfrun med Prakriti vilket i mina ögon är total urspårning, och därtill ser den fullständigt androgyna och sterila Merkurius som en befruktande princip! När artikelförfattaren likställer det femte Eterelementet med Prakriti är det verkligen inte bra. Den här bloggen har kort nämnt förhållandet mellan Purusha och Prakriti, bl.a. i detta inlägg.


En vederhäftig källa till den hinduiska kosmologin som så många under tvåtusen år lånat från (inte minst romaren Plotinus som bloggen studerat) är framlidne orientalisten Alain Daniélou och hans ”While The Gods Sleep”, som visserligen beskriver shaivismen men också samkhya-kosmologin. Visserligen håller Wikipedias artiklar i ämnet Hinduismen hög klass men det är något speciellt med att läsa en expert (den engelska översättningen av det franska originalet är så precis som krävs). Det råder ingen tvekan om att författaren på gnostic-sajten rört ihop en del fakta i den indiska skapelseberättelsen. Där Purusha är den kosmiska planen (arketypisk maskulinitet) kan Prakriti (dito femininitet) liknas vid samlingsbegreppet Naturen eller Själen. Men det är inte korrekt, som artikelförfattaren gör, att jämställa Själen med Eterelementet. 

Följer man Plotinus, som inte alls tycks ha gillat shaivismens (eller liknande filosofiers) uppfattning om att de enskilda själarna går under när världsskapelsen når slutet, är det bisarrt att jämställa Själen med det kosmiska eterrummet. Detta eteriska rum som rymmer universum kommer att förgås då Planen är genomlevd (och de fyra verksamma elementen återgå till omanifesterat läge), men den arketypiska Själen – Prakriti – kommer aldrig att förgås och det är denna romaren Plotinus menar att människosjälen har som sin primära förlaga (att själen träder in i kosmos och kladdas ner av de sju planeterna är accidenser, påhäng och uttrycker bara det nät/karma av aktiviteter själen är snärjd i.
Men Prakriti har inget med Etern (som lagrar karma för referens framåt och bakåt i tiden) att göra, hon är ju Purushas värdiga gemål. Eter och Prakriti är således två skilda storheter i indisk tanke, vilket man också lär sig av Wikipedia. Gnosticteachings har tyvärr rört ihop saker, vilket är lätt om man gapar över för mycket för snabbt...

Sök även på den här bloggens fläckvisa kommentarer kring hinduismens Purusha och Prakriti och se eventuellt Merkurius, som hinduerna kallar Buddhi (Intelligensen), som Purushas representant i världen (Alain Daniélous observation). Vanligare är dock att den här aspekten av Gud-i-Världen går under termen mahat.  Jag har varit inne på den kristna relationen Fader/Son i samband med både Saturnus/Merkurius och Jupiter/Solen.


Men den gnostiska artikelns idé om att Merkurius skulle ha befruktat Prakriti, den lägre Naturen, är återigen ett missförstånd. Författaren tycks ha rört ihop stoicismens ”logos-spermier” med den gnostiska hårdvinklingen av nyplatonismens hypostas-lära, av hur den negativa och frånvarande Guden, Den Ene, först distanserar sig från sig själv via sitt intellekt (Nous) och sedan Själen, som borde ha kontemplerat sin del i himmelen, råkar ut för en partiell kollaps och där i ett ”syndafall” utvecklar en materiell värld utanför Själen. Det är över denna lillepluttvärld – vårt gigantiska universum, astrologin skissar ett kosmos i sju våningar och en åttonde himmel. 

Men axeln Lejonet/Vattumannen – central Sol och den omgivande rymden som en hovstat – är tillämpbar på varje stjärna/sol i den åttonde himmelen. Det är inte alls otroligt att antikens filosofer tänkte så eftersom de redan hade mikro/makroparallellismen klar för sig. Tar man zodiakens sex axelpar som distinkta kosmiska realiteter, har bloggen tidigare talat mycket om Lejonet/Vattumannen som själva den levande spelplanen inuti Världssjälen – men som sinnebilder fungerar de också på en högre nivå.

Även den här bloggen har förvisso tjusats av stoikerna eftersom de var benhårda astrologianhängare, men t.ex. Plotinus kritiserar dem för deras panteism och menar att människans själ är sidoordnad med Världssjälen och har sin hemort i den arketypiska Själen, Prakriti och är fylld av noes, intellektsprinciper som tillhör den kosmiska människan. Jag vill påminna igen hur märkligt artikeln svajar mellan högt och lågt när den kallar dessa noes ytligheten hos Merkurius/Hermes (via Luft-Tvillingarna). Jag känner igen problemet när jag skriver dessa inlägg. Plötsligt känner man att man måste jorda ett metafysiskt resonemang och så slänger man in några rader om ”tecknet X eller planeten Y i den praktiska horoskoptolkningen...”

Det är uppenbart att kunskapsnivåerna är extremt haltande när artikelförfattaren söker sy ihop sin grandiosa astrologikurs med hjälp av ett paket kabbala, ett paket hinduism och så blickar mot kristen tradition! En sådan våldsam ambition har aldrig den här bloggen haft och det är jag glad för. Saker får finna varandra i större helheter bäst de vill när tiden är inne.


11 kommentarer:

Havsörnen sa...

"Man ser bara det i en text som ens själ är redo att se."

Speciellt om man snabbspolar förbi de viktiga styckena. Skriva är silver, läsa är guld. ;-)

Jag föredrar att lyssna på ljudfilerna på Gnostic Teachings, då texterna är transkriptioner (inte alldeles ordagranna) av föreläsningar utan manus, med frågestund på slutet. Astrologidelen ges av två av föreläsarna. Den andre ger för övrigt föreläsningen om Tvillingarna.

Om Merkurius etymologi, då. Merx = marknad, handelsvaror, just precis. Även quicksilver / argentum vivum / levande silver syftar på Merkurius mobilitet. Men på grekiska heter kvicksilver hydrargyros, d v s vatten indikeras. Hmmm...Marabou.

"texten intar exakt motsatt ståndpunkt mot denna blogg"

Nja, jag vet inte det... Bloggen talar ju hela tiden om själens korrekta orientering mot himmelen och har en avoghet mot allt materiellt såväl som mot flimrande sinnesintryck. Detsamma gäller gnosticteachings.com, som talar om personlighetens impermanens, bekämpandet av egot och the lower mind, så att det gudomliga Medvetandet kan övermanna sinnet. Jag saxar från föreläsningen om Tvillingarna:

"If you avoid the recognition of your own sleepy state, you can never awaken."

Missa inte rätt ingång till texten, som du brukar påpeka:

http://gnosticteachings.org/the-teachings-of-gnosis/introductory-information/12-what-is-gnosis.html

Angående födelsedatum du indirekt eftersökte. Sajten anger:

'In keeping with the spirit of the Gnostic goal and perspective, the instructors do not broadcast their names, faces, or personal information, in order to reduce the strong influence that personality has in spiritual communities and to emphasize the message: "Know thyself..." The goal of Gnosis is to learn how to follow our inner Being, not any physical person. Thus, our instructors do not have spiritual titles or names, do not accept followers, and live their lives anonymously as any person in society.'

Havsörnen sa...

forts.

Men, sajtens åskådning utgår från den märklige colombianen Víctor Manuel Gómez Rodríguez a k a Samael Aun Weor (som de alltid refererar till som "the Master Samael Aun Weor" - bara det kanske ger röd varningsflagg) och hans födelseuppgifter har vi ju, 1917-03-06, Bogotá. Tid okänd. Intressant karta, då Solen/Merkurius/Venus/Mars i Vattumannen disponeras av Saturnus i Kräftan. Månen är i Kräftans 29:e grad vid lunchtid. Med Månen i Kräftan hamnar (med Månen som AC) stelliet i åttonde huset och Oxen ockuperar idealhuset. Men detta är ju raka motsatsen till hans läror som säger att otukt, lust och åtrå är orsaken till människans lidande. Han vägrade dessutom att ta upphovsrätt på sina böcker, då han ville att även fattiga skulle ha råd att ta del av dem. Men det kan ju vara en metod att lura så många som möjligt in i en ondskefull sekt. Liksom bloggaren har Samael Aun Weor Mars i nära konjunktion med Solen i Luft. Och likt bloggaren skrev han tills fingrarna blödde, förespråkade ständig meditation och var starkt kritisk till homosexualitet. :-)

Här är en kritisk röst från "Debunking Samael Aun Weor"-tråden på Cult Education Institute:

'When I realized that Samael himself said "do not follow me; I am only a signpost", I started listening to what the "ego" that was critical of the system had to say. This was very productive; I discovered many of the failed predictions you mention as well as the dogmatic and fearful attitudes and behaviors of the followers. I discovered that Samael does seem to have basically thrown together a salad composed of ideas from older occult writers. It's almost as if he took any idea that he was intuitively attracted to, mistook that intuitive attraction for clairvoyance, completely skipped the use of reason, and made it a dogma. I wonder if this is how mystical megalomania works in general. I find it interesting how often he would use words like "obviously" before asserting something that was definitely not obvious. I guess if you're clairvoyant it becomes obvious.'

Jag tycker det finns en hel del av intresse på sajten. (Astrologidelen av sajten är väl den minsta). Men ingen enskild person har svaret på alla frågor, inte Platon heller. Dock är hela poängen med den här synkretistiska nygnosticismen att den sexuella orgasmen är synonym med Syndafallet och orsaken till själens orientering mot materien. Den enda vägen till gudomlighet är sexuell transmutation, att inte spilla sin säd. Man argumenterar övertygande för att detta är The Great Arcanum som alla stora religioner, myter, sagor och konstverk döljer. Men jag hoppas och tror att det är trams, om inte får undertecknad se fram emot att kastas i den brinnande sjön tillsammans med 99,99999 procent av mänskligheten.

Till sist, du kommenterade inte den andra länken jag gav. Den var ju den verkligt intressanta. ;-)

Seaward sa...

Jag hinner inte följa (och är inte ens intresserad av) alla spin-offs och utfransningar som välvilligt presenteras i olika kommentarer. Jag jobbar numera heltid, försöker ha ett liv men skrivandet är fortfarande kul. Jag ägnade tre timmar åt min "kritik" av gnosticteachings och då, hal som en ål, flyttar du fokus mot nästa länk... Varför skulle den länken innhålla material av högre kvalitet i skenet av min "critique" av den första?

"Snabbspolningen" syntes mig berättigad när två sakfel dök upp så snabbt i texten och en överblick av webbsidan visade en oändligt lång historia där alla utvikningar gjorde rubriceringen (kurs i astrologi/Jungfrun) extremt missvisande.

Att du väljer talboken framför den skrivna är (astrologiskt) en regression då det är det talande ordet som tenderar till imprecision snarare än det skrivna (och då talar jag inte om ett felplacerat komma eller en felstavning). Jag har svårt att se hur en så galen tankekedja som den rörande Merkurius etymologi skulle kunna reduceras till ett skrivfel... Faktum kvarstår att artikeln sökte minimera den fadda smak en jordbunden Merkurius ger eftersom ämnet var "andlighet" och detta blockerar också författaren mot hela den platoniska tradition som håller Jordens fasta kropp (atom) för att vara inkompatibel med den andliga världen (den tredelade Själen).

Däremot passar din uppgift om inspirationskällans horoskop som nyckeln i låset. Så mycket systembyggande luft som baserar sig på ... en Saturnus nedfallen i sublunära Vatten! ”I rest my case”

Det verkar som om din Våg började i ett partiskt läge och betraktade gnosticteaching som en seriös resurs, för att efter min lilla textkritik svänga över en smula i medgivandet att inspirationskällans ”mästar”-titel inte stått oemotsagd på nätet. :-)

(Jag kommer inte att spara den här ”mästarens” horoskop och det går tretton på dussinet av mer eller mindre skickliga synkretister som alla sitter och pusslar ihop den grandiosa helhetsbilden på nätet. Den här bloggen konstruerar också en förståelse, en bild av antika läror, dock utan att saluföra ett färdigt koncept att svälja med hull och hår, vilket är så typiskt för ”mästarens” soltecken Vattumannen. Tecknet är ju den allomfattande intellektualitetens Princip men som människa är det svårt att perfekt agera ut Guds eget intellekt! Vad gäller ”mästaren” skulle jag gissa på att födelsen inträffade sent på dygnet för en ”megafon-Måne” i Lejonet – jämför metafysiske systembyggaren Rudolf Steiner med just denna fullmåne.)

Havsörnen sa...

För min del tycker jag mycket bättre om att lyssna på föreläsningar än att läsa transkriptioner. Ska man ta sig igenom sådana textmassor på en dataskärm börjar man ofelbart skumma. Vid lyssning missar man varken innehåll eller tonfall, eftertryck, humor, etc. Inte minst kan man göra annat under tiden!

Månen i Lejonet stämmer förmodligen, men går ändå tillbaka till Kräftan via Solens disponent. Jag känner inte till om det gick tretton på dussinet av Weor när det begav sig på 50- och 60-talet då han skrev sina böcker (som jag inte kommer att läsa). Idag är det säkerligen så.

Du är väldigt "triggerhappy" på att börja dra alla möjliga slutsatser. Är det inte väldigt jungfruaktigt att haka upp sig på detaljer och missa andemeningen? Just den kritik som ofta riktas mot bloggens kommentatorer. Det verkar vara så att det är din Venus i tropiska Jungfrun som spökar. Och Månen i Kräftan som inte tål kritik. Lägg därtill Mars och Merkurius i giftspridande Skorpionen så har vi en riktig hatblogg! Jojo minsann, se hur alla bitar faller på plats när vi vrider fram till den korrekt orienterade zodiaken. Nej, nu skojar jag, men Havsörnen har ju humor och gillar att provocera. Tydligen hal som en ål också. :-) Ursäkta, jag blev uppspelt av Lambertz som svamlar i en intervju i P1 just nu. Karln är ju komplett galen, men sannerligen underhållande.

Min YouTube-länk är en 3 tim 43 min film med voice-over av upphovsmannen som handlar om hur mystiker uppenbarligen varit väldigt inblandade i stadsplanering och uppförande av offentliga byggnader i världsstäder. Torra geometriska fakta från början till slut. Sekvensen vid tidpunkten jag angav behandlas Jungfruns stjärnbild i relation till den s k Federal Triangle i Washinhton D.C.

Simma lugnt!

Seaward sa...

Din argumentation är övertygande. Lyssnar för att höra alla nyanser samtidigt som du har fokus på något annat :-) Frågan är om du märker om jag har ämnet under kontroll eller bara söker fransa ut tråden?

Det ante mig att du alltid var en tropisk astrolog, här blundar du för det uppenbara i bloggarens horoskop och faller åter på den tropiska zodiaken. Du bryter här t.o.m. mod den västerländska astrologins anfader Ptolemaios regler för karaktärstolkningen.

Det är nämligen inte svårare än att "gammal är äldst", och att Saturnus i väster alltid kontrollerar ascendenten (och den personliga utblicken) med mindre man förnekar att man är en "auktoritetstyp" som sätter ramarna (och också är alert på om en artikel kanhända innehåller mycket intressant men är helt felrubricerad).

För bloggarens karaktärsdrag där Månen ligger på "horoskopet" (ascendenten) och Saturnus är ensam härskare i tydlig aspekt, se Ptolemaios/Tetrabiblos III 13.

http://penelope.uchicago.edu/Thayer/E/Roman/Texts/Ptolemy/Tetrabiblos/3D*.html#13

Stämmer in på mig på pricken! Inget behov att anföra zodiaktecknen faktiskt, detta är planeternas karaktär. När Ptolemaios pekar på att Månen och Merkurius ska studeras tillsammans för "själen", är detta mer vad som numera menas med personlighet och kanske en knivsudd av karaktären (åtminstone om Saturnus är implicerad).

Bloggarens fall är återigen rena skolexemplet eftersom Månen ÄR på ascendenten och ägs av Merkurius (den ena själsfaktorn) i femte, så att Saturnus i väster samtidigt "greppar" båda själsfaktorerna. Horoskopet har "dignifierade" placeringar, vilket öppnar för den goda läsarten, vilken likväl antyder något av en "kärv djuptänkare" (Ptolemaios ord).

Men bara om ämnet är viktigt vill jag tillägga (och bara när inte Saturnus drabbar sin egen disponent, vilket jag har påpekat för dig tidigare men vilket du inte faktorerade in i ditt svar alls). När inläggen döps till Baby Fanatica kanske du anar att det inte är högsta prioritet och att inte förmedlingen av en korrekt bild av Eterns förhållande till Prakriti står på spel. :-)

En uppfylld saturnier simmar lugnare än du kanske kan föreställa dig. En sådan är redan död inför världen, som det kristna uttrycker har det. :-)

Havsörnen sa...

Jag har försökt väcka astrologiintresserades intresse för den sideriska zodiaken. Det är som att hälla vatten på en gås.

Tillbaka till Jungfrun. Satt precis och tittade på TV10 och programmet Time Team, där arkeologer gräver i marken efter gamla lämningar runt om i England. Då kom jag att undra om arkeologi sorterar under Jungfrun (vinst i jorden) eller om det är grävande Skorpionen eller tillbakablickande Kräftan. Så jag kollade helt enkelt upp programledarens karta. Tony Robinson, 1946-08-15 (känd som Baldrick i tv-serien "Svarte Orm". Minsann har han inte tre planeter i Jungfrun (han spelade någon slags träl som alltid fick på skallen av Blackadder) och tre i Kräftan (däribland Solen och Saturnus). Rahu återfinns i Oxen och Månen står vid lunchtid precis mellan Vattumannen och Fiskarna. Jag tror på det senare (båda ger en disponent i Jord).

Och så kollar jag upp den mest kände arkeologen jag kan komma på, Howard Carter, 1874-05-09. Vädur och inget i Kräftan eller Jungfrun, men likt Tony Robinson hade han dels Saturnus i jordtecken (här Stenbocken), dels en konjunktion mellan Venus och Mars i jordtecken, i Carters fall Oxen. Månen är förmodligen i Stenbocken (annars Vattumannen, vars disponent etc...), så Kräftans axel är i alla fall med där.

Havsörnen sa...

Rättelse sista stycket: Robinson hade försås inte Saturnus i Jord, dock Venus/Mars i Jungfrun.

På tal om Venus konj. Mars. Här är Tony Robinson med sin 34 år yngre fru:

http://www.standard.co.uk/showbiz/tony-robinson-weds-in-italy-6415452.html

Seaward sa...

"...om arkeologi sorterar under Jungfrun...eller om det är grävande Skorpionen..."

Varför antingen/eller? (Jungfrun-Mars, som sågs hos Reinfeldt, är den värsta dikotomiseraren!) De gamla kineserna tänkte alltid "både-och". :-)

För mig, som minns när kung Gustaf VI Adolf dog, var denne man urtypen för en vänlig och reserverad gentleman och en hängiven (amatör)arkeolog. Född i Vågen med fenomenalt tydliga konjunktionen Mars/Månen i den grävande Skorpionen...i Jungfruns sjätte hus, just där "underjorden" börjar (enligt världens gång under ett dygn)! Du verkar ha prickat rätt, av detta exempel att döma.

Men sjätte huset kombinerar två motiv som är lite av en paradox: "naturliga" korrelatet Jungfrun representerar logiken som uppfattar sambandet mellan att plöja upp jorden och släppa ett frö för att senare kunna skörda en växt. Men sjätte huset - den världsliga effekten av Jungfrun om man så vill - tecknar fiendskap (över den odlingsbara marken?) och olyckor (Mars attack mot jorden är Hades våldtäkt på den orörda marken/Persefone).

Likväl, Skorpionens omvittnade nyfikenhet på det fördolda knyts här till ett jordigt hus (artha-typ ett resurshus, enligt indisk terminologi).

Jag håller med om att Kräftans tydliga nostalgi också lånar sig väl till arkeologi och även Saturnus, som ju är extremt historisk och historieskapande. Så vem blir förvånad över att Gustaf VI Adolf hade Saturnus i Oxen. Även i detta fall en serie isolerade omen som rimmar väl med arkeologi.

Not. Kungen: 11 nov 1881 17.00 Stockholm - minns inte var jag plockade upp denna exakta uppgift, men en i grunden god men verksamt ond Jupiter stigande i Tvillingarna i öster är ju en intressant placering givet att Sverige direkt efter hans död begränsade kungahusets makt ytterligare. Han var den sista kungen (Jupiter=nobilitet) som i sin person uttryckte överflödande privilegiers oönskade effekt. Här byttes lyxarkeologiskt påtande i marken ut mot det som till sist skulle bli Reinfeldts arbetslinje där enbart lönearbete var något värt.

Det intressant att se den verksamt onda Jupiter stiga i öster även i tidens ände, i Nya Moderaternas horoskop, men nu i profitorienterade Jungfrun. Kungens intellektuella överflöd - vilket går stick i stäv med Budbärarens uppgift - omvandlas nu till berättelsen om att parti av trälar - Jungfrun - som samlar på sig rikedomar - i materiell imitation av noblessen... Samtidigt har ju Jupiter sin maximala världsliga styrka i första huset så Nya Moderaterna blev inledningsvis en succé (som dock snart kom av sig, kanske pga. horoskopets klent placerade Måne - folkstödet är en akilleshäl i kartan).

Seaward sa...

PS. Tittade på skvallret om Black Adder-mannens äktenskap (--en så rolig komedi). Hur remarkabelt smyger sig inte zodiaken in t.o.m. i det nygifta parets agerande:

"Tony and Louise arrived separately to the Palazzo Tolla in Ravello - and broke with tradition by NOT leaving together once they were wed. "

Separatismens Jungfru skriker ut sin närvaro här (Mars/Venus i Jungfrun). Samtidigt är det uppenbart att det är Jungfrun som är zodiakens värsta utseendefascist, jfr Bryan Ferrys allt yngre fruar.

Det har troligen med "Venus fall" från kärlek till missnöjt jagande efter ett "ståndsmässigt parti" att göra (vinsttänkandet representerar en felaktig intention).

Dejtingsajten "Elit" (eller liknande) uttrycker samma trasiga materialism överförd på parmatchning.

Havsörnen sa...

Kul att du tar upp Gustav VI Adolf, eftersom jag tittade på hans karta, och bara den, innan jag valde Howard Carter. (Kungen föddes 1882, men du beskriver rätt karta). Det var en formidabelt algoliserad satanisk axel där, får man säga. Även femtehusstelliet i Vågen disponeras av Venus i Skorpionen.

"Plikten framför allt." Lennart Bernadotte kallade tydligen sin farbror Gustav den sketne Adolf. Han var ju konservativ och lite av polis när det gällde brorsönernas val av maka.

Seaward sa...

Polisade brorsöners partnerval - kanske återknyter till din tidigare (okommenterade) utläggning om neognostikerna (som i den ursprungliga gnosticismens efterföljd) uppmanade att blockera Mars-i-Skorpionen och sluta fortplanta arten (Även de judiska esséerna sades av vissa samtida källor adoptera medlemmar istället för att prokreera, men det är uppenbart att lägre renhetsgrader av denna rörelse bildade familj).

Kopplar man gamle kungens envetna Mars/Måne (blodreferens) till sjätte huset och tänker sig något av fruktplockaren Jungfruns sortering av bra/dåliga äpplen, då rimmar alla symbolerna fint med varandra med denna "subnivå" av partner-Vågen. Samtidigt lite tragiskt: att se som den värsta olyckan att släppa in "fienden" - ordinärt eller ovärdigt blod - i ätten...Sjätte/Tolfte kanske ger vissa fixeringar vid förlust mitt i trälens arbete på att skapa lite mervärde, just för att Jungfrun/åkerbruket gjorde en enda missväxt så förödande...