Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 5 maj 2015

Svenska Spel del II

Vissa ämnen är så långt nedsjunkna i dyn att om Bolagsverket finansierar utlämnandet av minsta siffra med avgifter, då letar bloggaren inte vidare utan skriver ett kort inlägg med det som finns till hand. På så vis dök det fascinerande horoskopet för British Museum upp som en bekräftelse på den materialistiska Jord-placeringen för Saturnus, resurskontrollanten, åren då Tipstjänst och senare statliga Svenska Spel grundades.

Lyckligtvis spanade en läsare vidare och hittade användbara data för ett horoskop (se föregående inlägg). Om vi håller oss till Svenska Spel - där skam går på torra land och svenska staten cyniskt utnyttjar samma materialism som den finner för gott att predika och använder materialismens offer för att dra in stora pengar till statskassan - så ger grundandet den 26 mars 1993 ett nästan osannolikt träffsäkert horoskop.


Datumet härrör definitivt från ett dokument och likt fallet med Sverigehoroskopet är det god praxis att använda midnatt angivet dygn för ascendenten. Frågan är bara om föregångaren till Bolagsverket (i Sundsvall), Svenska Patent & Registreringsverket fortfarande låg i Stockholm 1993, eller om det till att börja med var det som registrerade företag vid denna tid. 

Jag antar fräckt Stockholms koordinater eftersom Skorpionascendenten ger början på kartans djupt olustiga budskap i frågor om falska ideal som lurar folket och som staten profiterar på!

Säkerligen ingick det i Svenska Spels beskrivning något svagt eko från den tid då man önskade rädda svensken från dennes egen mentala odisciplin och tendens till att jaga snabba och stora pengar via spel och dobbel. Att hitta den halshuggna Draksvansen i första huset brukar ofta antyda ett reserverat, avmätt eller t.o.m. avvisande personlighetsdrag i horoskop för människor. Här kunde man tänka sig att Svenska Spels officiella beskrivning är att stävja Skorpionens sjukliga tendens att fixera sig. 

Svenska Spel finns till för att rädda folkhälsan ur det evigt kalla och näriga Vattenelementet, som representerar Naturens fixering vid överlevnaden för sitt eget. Skorpionen tillhör Tamas guna och betecknar orubblighet. Dvs. det här är den blott naturliga människan kan sjunka lägst i sin degradering och aptit på det solkiga - se bara bloggens undersökningar av mördare och den fallna Månen (psyket) i Skorpionen.

Svenska Spel representerar något liknande, med ascendenthärskaren Mars i korruptionens åttonde hus (Skorpionens "naturliga" hus!), ett hus som också betecknar "den andres pengar". Svenska Spel finns i världen för att på något sätt göra anspråk på pengar som inte rätteligen tillhör dem.

Notera hur nationalhoroskopets lägre svenska folksjäl - den begärsfulla Månen i Väduren - påminner märkligt mycket om Svenska Spels Vädurs-Måne med dess härskare Mars i åttonde korruptionshuset. Sverigehoroskopet har istället det nationella psyket dirigerat från en materialistisk Ox-Mars i sjunde huset - frågor om vem som äger vad är en sjuklig fixering hos svenskarna - se hur skittidningen Aftonhoran profiterar på just detta ämne och slussar över dumsvenskens pengar till sina rika ägare!

Svenska Spel är inte bättre. Verksamhetens hjärta är Solen i sitt eget femte hus lekfullhet (vilket förvisso spel är i sin lättsammare form). Men femte huset har också en spekulativ sida (och då inte bara i den meningen att Solen representerar synen och att "blicka" (jfr latinets specularis), utan även den usla spekulationsmänniskans avsiktliga sätt att köpa billigt och sälja dyrt, dvs. de uslingar som är verksamma inom näringsliv och på aktie- och värdepappersmarknaderna.

När vi nu har en Sol i det näriga Vattenelementet i femte huset uppstår genast frågan om detta alls är en visionärt kreativ entitet eller just bara en hungrig och närig figur som via spekulativt agerande söker mindre hedervärda mål.

Omoralen i statliga Svenska Spel är närmast garanterad genom att Månen är så uselt placerad i sjätte som en bild av den trälbundna folkmassan. Solens ägare är Jupiter, spekulationens planet och hussignifikator för bl.a. femte huset. Denna disponent står själv i den profitlystna slavens tecken Jungfrun (ett tecken som naturligen bebor det olyckliga sjätte huset och avundas det lyckligt lottade femte, där de starka visionärerna, entreprenörerna och spekulationstyperna håller till). 

Men Jupiter i Jungfrun är lite av en självmotsägelse eftersom då Jungfrun står för instinkten att effektivisera och förbättra lönsamheten i Jordelementet - ett element som kräver hårt slit - medan Jupiters eteriska natur inte alls är underkastad den materiella naturens hårda slit. Därav Jupiters sämsta sida som "stora och lätta pengar" - korrekt uttrycker sig den här planeten som en distinkt andlig orientering och en vetskap om att människan aldrig var menad att kräla runt i gyttjan och krafsa efter halmstrån för sin överlevnad - det är så samhället presenterar människans förpliktelse mot den värld hon föddes in i.

Likväl drar Svenska Spel in över 2 miljarder enligt DN och det är uppenbart att den här materiellt livfulla axeln mellan två sattviska tecken är en formidabel "affärsidé" för staten. Som tidigare nämnt har axeln en kuriös innebörd. Betraktad via de naturliga husen står Fiskarnas 12e för förluster, medan Jungfruns naturliga 6e hus också står för förluster och olyckor, trots att Jungfrun så slugt lärt sig uppfatta orsak och verkan i naturen och fattat att om man sår ett frö kan man lite senare skörda rikt. 

Ändå belönas såningsmannen bara elände i sjätte huset! Svenska folksjälen som helhet (Månen) luras på konfekten av en stat som villigt tar utsädet, låter en del gå tillbaka till "lätt och rik skörd" men bunkrar upp "andras pengar" i egna lador. Svenskarnas förluster i sitt spelmissbruk använder staten sedan till goda onda och goda ting, men nästan enbart onda ting under senaste högerregeringen; den gynnade ensidigt den medelklass som är synonym med nymoderaterna.

Man ska inte helt bortse från den onda stjärnan Algol trots att Skorpionascendenten håller på att frigöra sig från dess inflytande. Kontexten gör att Satan som Åklagaren inte passar här. Men givet den svampiga karaktären i Svenska Spel, där identitetssvaga Solen och Venus baserad på trälarnas ideal om stora och lätta pengar både representerar spelmissbrukarna och de fattighjon som ligger bakom det här statliga aktiebolaget, torde Algol mer än väl kunna beskrivas som Djävulen som Frestaren - han som viskade i Jesus öra att hela världens kungariken och rikedomar kunde bli hans, bara han sålde sin själ till den Frestande rösten.

Titta på hur Skorpionascendentens grundläggande målsättning - naturens blinda beslutsamhet att överleva till varje pris - påverkas av planeterna:

Verksamma välgörande: Månen, Jupiter, naturligtvis gynnas det tecken som representerar den sublunära sfärens biologiska drivkraft av den sublunära sfärens herre Månen. Visst stinker det av partisanskap och att applådera sina egna barn och ringakta de andras, men dessa är reglerna. 

Att Jupiter är gynnsam för Skorpionen kan tyckas svårbegripligt om man bara ser till dess positiva sida som Eld-Skyttens härskare. Men den härskar ju negativt över Vatten-tecknet Fiskarna och betecknar Själens lägre halva, den som är orienterad mot ett ytterligare fall mot Jordelementet och den andliga medvetenhetens utslocknande i den kroppsliga graven (Jordelementet). Jupiter, ut ett visst perspektiv, favoriserar således den driftiga Skorpionen som den nyttiga idiot som via sin sexuella fixering håller kretsloppet rullande och tillhandahåller nya värdkroppar för andra själar som är ute på sanna irrvägar.
 
Verksamt neutrala för Skorpionascendenten: Solen, Mars - de här två har båda en eldnatur och är planetära vänner. De är neutrala när Skorpionen stiger eftersom detta är exakt vad Skorpionen handlar om: att energiskt hålla sin position i denna världen.

Verksamma illgörare för denna ambition, planeter som förstör för Skorpionen och får den att stanna i steget är kunskapens Merkurius, samförståndets Venus och själens Form Saturnus. Skorpionascendenten har stora attitydproblem och hur tydligt dessa framtonar beror sedan på sol- och måntecknets förmåga att vända frågan om den simpla biologiska driften till något högre!

En subtilitet: när indisk astrologi talar om planeternas "verksamma funktion" i kontrast till deras essentiella natur, så kan man likna denna uppdelning med platonismens kontrastering av den högre verkligheten som dynamis med den lägre inomkosmiska processen - energeia. På latin betecknas dikotomin som  potentia/actus-acta eller "kapacitet till..." respektive "förverkligande". (Feminina böjningen acta verkar passa bäst men jag läser oftare actus - i vilketdera fallet är det typiskt att ordet syftar på dåtid, "det gjorda", den manifesta naturen är "gårdagens nyheter" för dem som lever i det gudomliga nuet och de facto är orsaken till den natur som bara är de levande varelsernas verkan eller efterföljd. Se vidare om entreprenören Christer Sturmark som företrädesvis en plagiatör)

Utvikning. En artist jag en gång högaktade var Brian Eno. När jag nu fattat att han är extrem ateist läser jag på ett helt nytt sätt "Energy fools the magician" - suggestiv titel till ett instrumentalt stycke. Ateisten hävdar att Magikern - antikens högre och kreativa verklighet drar kortaste strået. Den lägre materiella verkligheten kollrar bort Skaparen eller dem som trott på en sådan. Men vad Brian Eno egentligen säger är bara: Maya - den stora illusionen - lurar folk in i ateism och andra återvändsgränder. Got you!

Problemet med Svenska Spel är att de säger sig vilja hålla den låga speldriften i schack (Ketu i första huset) fast ascendenthärskaren Mars är så sjuk att den borde skickas på terapi istället för att accepteras som en djupt sittande fixering i folksjälen som bara tillåts vara där utan åtgärd. Åttonde huset kallas ett ont hus, det stinker av dålig karma eller olösta problem från ett tidigare historiskt skede eller liv. 

Men det är också passivt hus i förhållande till världen och tycks mest hålla sig för sig självt och låta dess innehåll "dekompostera" i egen takt. Åttonde huset är en döende organism som inte längre har stöd i den universella processen, i den naturliga zodiaken ligger Skorpionen till vänster om den universella dharmans Skytten och indikerar därför en avvikare, en reaktionär. Skorpionen blir på grund av sin sammansättning av Vatten, Tamas guna och den lilla illgöraren Mars epitomet av en särling, en syndare. Och den som inte själv söker utan avviker, lämnas åt sitt eget öde av Lagen (Skytten). För avvikarna finns lägre regelverk, knutna till den materiella naturen.

I himlarna lever man för evigt och det är upp till de själar som fallit i Vatten att inse sitt predikament. Det blir naturligtvis inte lättare av att Svenska Spel VILL profitera på de fallna. Idealhuset med Jupiter i Jungfrun indikerar rent tekniskt att idealet är högaktivt via Jupiter som verksam välgörare, men läser man kartan med vishet i blicken ser man vilken sorglig historia detta är. Trälar som tror på storvinsten fast deras zodiaktecken inte ens är i närheten av de kvaliteter som Jupiter essentiellt indikerar. 

Eller... ska man säga att Jupiter i Jungfrun just bara har sagda dynamis eller potential? En träl eller löneslag har det inte i sig att byta nivå i sitt spel, allt de förslavade materialistiska massorna kan drömma om är MER MER MER av samma sak. I den meningen är Jupiter i Jungfrun verkligen det högsta som en Skorpionascendent klarar att föreställa sig. Vi har hittat gränsen för hur långt denna ascendent kan nå i detta liv.


5 kommentarer:

Havsörnen sa...

Tidernas största jackpot, på 648 miljoner dollar i lotteriet Mega Millions, delades ut den 30 mars 2012 till tre vinnare i Maryland, Kansas och Illinois. I samtliga stater var dygns-AC i Skorpionen.

http://www.gp.se/nyheter/sverige/1.1584716-hogsta-svenska-spelvinsten-nagonsin

De tre största vinsterna i Svenska Spels historia delades enligt listan i länken ovan ut till vinnare i Norrköping 20 april 2013, Helsingborg 27 mars 2010 och Saltsjöbaden 7 maj 2008. Dygns-AC för alla tre datumen för angivna platser är Skorpionen.

En alternativ lista jag hittade angav dock två andra vinster större än Helsingborg och Saltsjöbaden.

Den största vinsten Mega Millions delat ut till en ensam vinnare (i New York) var på 326 miljoner dollar. Lotten drogs 4 november 2014. Kartan ger en stortriangel i Vatten och Drakhuvudet i Jungfrun. Dygns-AC i Kräftans sista bågminuter, Jupiter i Kräftan, Saturnus i Skorpionen, Rahu/Merk. i Jungfrun, Månen i Fiskarna.

Inte för att detta påvisar ett skvatt. :-)

PS Jag är för närvarande tvungen att mejla kommentarstexterna till min smartfån för att få ut dem. På datorn får jag bara en evighetssnurrande pil vid klickning i rutan vid "Bevisa att du inte är en robot."

Susanne sa...

Spanarn spanar vidare:
"Jag antar fräckt Stockholms koordinater eftersom Skorpionascendenten..." - betyder det att asc ändras om man utgår från Sundsvall istället? I så fall får jag beklaga, för det står på Wikipedia att PRV:s bolagsavdelning flyttades till Sundsvall redan 1978.

Apropå exakt plats- och tidsangivelse för en myndighets "födelse" så har jag väl aldrig sett någon mer utförlig än den för Patentverket (som fr början hette Kongl. Patentbyrån): kl 11.00 den 2:a januari 1885 på Lilla Nygatan i Gamla stan!

Seaward sa...

Det var en kvalificerad gissning eftersom det skiljer lite på norr och söder men i det här fallet är det Skorpionen på båda orterna.

I Sundsvall angriper Satans stjärna t.o.m. gradexakt ascendenten, hur man nu ska uppfatta ett sådant omen. Jag har tidigare fundera över om det är den döende Skorpionen som svartmålar (Satan) Oxen för att den ännu nativt befinner sig början av den korta kroppsliga resa som Skorpionen så akut erfar slutet på.

Vad ett så djupt och existentiellt omen innebär för ämnet - statens medvetna berikande sig på karaktärslösa och fåvitska själar, det får anstå. Men Breviks-massmord hade en likadan Skorpionascendent som tycks vittna om att empatin når ett bottenläge under den korta stund Algol är verkligt aggressivt involverad med Svenska Spels rollspel utåt. Man kan tänka sig Svenska Spel som en avgjort psykopat som söker berika sig själv oavsett vad det kostar svenska folket i formen av spelmissbruk och kollapsade hushåll.

Jag introducerade Algol utifrån en vink i de judiska Dödahavsrullarna, där Satan/Belial i andra sammanhang sägs lägga ut tre fångstnät för att bringa de rättrogna på fall. Ett av näten är just pengarnas frestelse - varför esséerna praktiserade kommunism för att parera Ox-köttets svaghet. De esséiska författarna av samfundets statuter hade lärt sig av berättelsen om Moses som hämtade lagen på Sinai berg medan folket rekordsnabbt började dansa kring Oxens tecken - Guldkalven (med Algol som en slags koncentrerad punkt som betonar särskilt Djävulens aspekt av frestare).

Här anar man hur den judiska traditionen löper samman med den indiska som varnar för Oxen i första huset eftersom Venus då blir en "hora", hennes härskare Venus vänder sig bort från den högre rationella själen och identifierar sig med det världslig goda, vilket inte alls är det som gör själen gott.

Susanne sa...

Spel och Oxen/Algol: Här kommer man att tänka på Jimmie Åkesson och hans excessiva spelande. Solen nära Algol. Min mamma har också Solen där, och hon har alltid varit förtjust i spel, spelar fortfarande på hästar, men gudskelov har hon aldrig torskat dit på allvar. Min man har soldisponenten venus i samma region och samma ascendent som Svenska Spel. Han är gudskelov inte någon spelmissbrukare, men han håller envist på med lotterier fast han redan har vunnit en relativt stor hacka på Lotto en gång, så han har nog fått sin beskärda del av vinster. Men mycket vill ha mer. Själv har jag ju månen vid Algol och Jupiter opposit så jag borde väl vara storspelare... men jag är helt anti-spel i stället. Jag brukar säga att det är den som inte spelar som är vinnare, för tänk vad med pengar jag har sparat på det...
:-)

Seaward sa...

Det har nu gått sex år sedan jag började nosa på stjärnan Algol och i det här inlägget hade det gått upp för mig att Algol skulle kunna liknas vid Frestaren:

http://sidereal.hall-of-man.com/2009/06/satan-i-zodiaken-iii.html

Din "algoliserade" närmare miljö tycks representativ för den svenska nationalsjälen i vilken Mån-Väduren subtilt korrumperas av Mars+Algol. Ett eko av det gamla fattigsverige, ett reflexmässigt gripande efter materiellt gott? (Morgonens inlägg om den innovativa svensken spinner vidare på dessa teman)