Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 19 juni 2015

Rasisten och massmördaren Dylann Roof



Roofs horoskop (utan klockslag och med Månen som sinnelagsascendent) påminner om att de ultrapositivt polariserade horoskopen kan dra mot ideologisk extremism. 

Samtidigt står den viktiga Solen som en anomali i sitt sjunkna tillstånd i sexualprincipens (biologins) Vattenelement - ett livsöde som distinkt tecknar en själ som fallit i synd eftersom själva kontrasten mellan den supralunära och den sublunära sfären sticker i ögonen på betraktaren: det egna aktiva livsframträdandet verkar på en nivå under Solens sanna värdighet (en Eld-planet inom Vattnet tenderar mot en emotionellt motiverad natur med dragning mot grämelse där Eld som sådan tecknar nykter, torr kognition och en animerad, sangvin läggning).



Det är bara betraktarens subjektiva av en karta som i mötet med inlärd teori kan leda till tankar om vad horoskopet tecknar, och Solen framstår här som en anomali i ett i övrigt "supralunärt" landskap. Det blir inte bättre av att Solen enligt sinnelagshoroskopet inte vill komma ut på den öppna arena och bevisa sig utan stannar kvar i det skyddade och slutna fjärde huset (hemmet/det privata):

"His uncle worried he was cooped up in his room too much." (källa)

En ung man som redan börjat falla efter, utan körkort och utan jobb - sådant är tydliga tecken för en amerikan på att grabben inte var av "rätta virket".

Precis som i fallet med rasistiska massmördaren Anders Breivik har vi ett psyke (Månen) i visualiserande Eld, vilket tecknar en människa med livlig föreställningsförmåga. I värsta fall en korttänkt individ som reagerar på synintrycket (vit människa, svart människa) och utan förmåga eller intresse för intellektuell analys.

Intellektet kan löst sägas tillhöra Luft-elementet, och med tre planeter i Vattumannen ser vi - återigen som i fallet Breivik - en tydlig attraktion till en ideologi av något slag (här: teorier om den vita rasens överlägsenhet). Visserligen är Saturnus stark i sitt positiva hemmaläge i Vattumannen men ur ett annat perspektiv är den också den Stora Illgärningsmannen. 

Jag är inte så säker på nyttan av att mixa den stora illgöraren med det lilla otyget Mars i samma tecken. Båda drar mot det njutbara livets eländiga baksidor men framför allt är de inte vänligt stämda mot varandra. Mars är mörk, negativ Eld. Planeten hör primärt till Vattentecknet Skorpionen och tecknar där en ren bild av den blinda sexualinstinkten, naturens egen besatta, pådrivande kraft. 

Med Mars i Luft "sublimeras" driftsenergin men skapar istället en hetsporre som mer än troligt utvecklar egna och kanske aparta tankar. Denna energiska tänkare anser att gränsdragaren Saturnus är en fiende för Mars impulsiva och otyglade natur. Saturnus är å andra sidan indifferent till den lilla råbusen som verkar på ett mycket lägre planet än Saturnus i sin sjunde himmel. Den stoiska Saturnus cirklar låter sig inte rubbas av den låga driftens planet.

Det är alltså Mars som är mest plågad i horoskopet för en frisinnad Måne i Skytten (som ser Mars som en vän pga. dess otyglade natur) blir Saturnus en verksam illgörare. När de båda befinner sig i kombination (i samma tecken) går det knappt att reda ut vad som gäller, mixade influenser för att den "goda" aggressionen tar på sig en hatisk och svart sida som färgas av "fienden" Saturnus. Uppenbarligen kände sig Roof begränsad av sitt kön och sin ras men vände på steken och hatade svarta. 

Bloggen har tidigare noterat egenheter när tillgivenhetens Venus "fryser" (Saturnus = iskyla) och binds fast (Saturnus = begränsaren). Saturnus och Venus tillsammans är alltså i sig en vag antydan om EN ENDA NATUR eller den homosexuella affektationen. 

När jag tittar på Saturnus kombinationer (samma) tecken med Solen, Venus och Mars i de f.n. 268 testade horoskopen ger sig dessa värden:

268 hbt-kartor ger medelvärdet 22,33 planeter i samma tecken som Saturnus. Signifikans vid 13 eller färre samt 31 eller fler.

Sa + So 28
Sa + Ve 31
Sa + Ma 18


Det är som nämnt Venus som påverkas av Saturnus medan Dylann Roofs kombination med Mars inte är signifikant för hbt-gruppen. Men Saturnus och Mars låter som en rimlig bas för unga arga män som söker sig mot vit makt-fenomenet. Saturnus hämmar och fördjupar Mars sponanta ilska tills dessa övergående anfall blir till kroniskt och genuint hat!

Låt oss istället för det här stickspåret, se Saturnus beteende i de 311 mördarhoroskop som granskades här - fast enbart i termer av sol- och månplacering.

311 mördare ger medelvärdet 25,91 planeter i samma tecken som Saturnus. Signifikans vid 15,5 eller färre eller 36,3 eller fler.

Sa + So 35
Sa + Ve 23
Sa + Ma 33


Så lite som saknas för att den kombinationen av Solen och Saturnus når signifikant överrepresentation! Med de kriterier vi satt skulle den slitsamma kombinationen av livets Sol och dess negation liemannen Saturnus kunna vara en slumpmässig förhöjning. Men någonstans vet vi nog att så inte är fallet. Den här toppen stämmer bara alltför väl in på de problem en astrolog skulle predikera vid mötet mellan Solen och "den svarta Solen"!

Men den amerikanske mördarrasisten hade nu inte Solen och Saturnus utan Mars och Saturnus i samma tecken. Har saknas några få horoskop för signifikant överrepresentation, men Mars och Saturnus representerar samma slitighet mellan utlevelse och kontroll som Solen och Saturnus, så det förvånar inte att även den här kombinationen "är på g" i mördarstudien. En torftig statistiker som inte hör livets eget tilltal - ett högre språk än siffernissarnas - skulle naturligtvis inte bry sig... 

Studerar man den tvivelaktiga Mars i horoskopet måste man också notera att kollegan Venus är lika dubiös. För den frihetstörstande Skytten är Venus en ond planet. Trohet och markservice är inte Skyttens starka sida och Venus vill inget hellre än harmonisk tvåsamhet, den rör sig inte framåt. Nu ligger den verksamt onda Venus dessutom i egocentriska Väduren, vilket tyder på att individen har ett ONT förhållande till den egna inre balansen. Och när Venus dessutom står i opposition med psykets disponent Jupiter (en verksam välgörare) står i för andra gången inför hopplöst mixade budskap. 

Men om man betänker att den goda Jupiter inte blir bättre i Vågen än dess disponent Venus tillåter, och den onda och ego-obalanserade Venus opponerar sig mot sitt eget tecken och Jupiter däri, då ser jag prov på samma spritt språngande galenskap som Anders Breiviks horoskop var till brädden fyllt av. Hos norrmannen var det psyket/Månen som utstod en mängd aspekter från onda planeter, men hos amerikanen verkar hela horoskopet, både mån- och solsidan vara fullständigt labilt. Detta är en grogrund för en formidabel sociopat, särskilt som Mars och Saturnus befinner sig i de sociala kategoriernas tecken Vattumannen.

I fråga om slyngelns attraktion till "vit makt"-tankar kan man studera det 11e huset för ideal. Trots att Skytten ockuperar första huset blir dess härskare Jupiter (i 11e) inte en verksam välgörare utan bara en neutral faktor. Som jag förstår den nödtorftiga skissen över planeternas verksamma natur, kan det bara vara Jupiters andra ägarskap, över det fjärde huset för det privata, som sänker betyget på Skyttascendentens förhållande till sin egen härskare. Det privata rimmar mycket illa med Jupiters extroverta natur. 

I själva verket säger den hinduiska astrologen Narasimha Rao att: "[den tillfälliga] Härskaren över ett angulärt hus (kendra, 1, 4, 7, 10) är en verksam illgärningsman om den är naturligt god och verksamt neutral om den är en naturlig illgärningsman"!

Eftersom mördarens Jupiter äger 4e huset borde den ha betecknats som "verksam illgörare" snarare än "verksamt neutral", men Rao antyder att det finns fler överväganden. Något mildrar det här horoskopets Jupiter, vars "onda" sida inte i sig är våldsam (som t.ex. Mars) utan mer av typen "gränslös" ett borderline-fall som inte har perspektiven klara för sig. Likväl är Dylann Roofs ideal fullständigt uppåt väggarna eftersom den här gränslösa Jupiter inte funkar optimalt i den sociala balansens tecken Vågen. Det är t.o.m. en aning om att han inte känner gränserna för social kooperation, och väger man in den uttryckligt onda Venus i egocentriska Väduren/Aries (=arisk makt) börjar man se vilket dåres ideal den här himmelen tecknar.

Och med en man som simmar i tecknet för samhällets olycksbarn, Fiskarna, och vars kognitiva kapacitet (Solen) står i dissociativt förhållande till både sitt driftsliv (Vatten) och sin intellektualitet (Luft), så har vi så många svaga besked att det tycks meningslös att söka efter förmildrande omständigheter... Här är ett horoskop som var i riskzonen för första dag, men där ingen i närheten anade oråd. Kanske för att den utagerande Solen var så "under vattnet" och dold i fjärde privata huset. Mannens första "hjältedåd" i livet blev också hans sista.

Inga kommentarer: