Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 18 juli 2015

Information wants to be free (och själen är metainformation)

Amerikanska hippie-författaren och entreprenören Stewart Brand har ett horoskop som perfekt passar det bevingade ord han myntade apropå informationens tidsålder. Att "informationen söker sin frihet" kan ses på två stället i denna karta som ritas upp som en naturlig zodiak för att enklast kunna fokusera det väsentliga.




Först: informationen är i princip Luftelementets själva väsen. Den högre, rationella själen sammanfattas i antik filosofi genom den essentiella Luft-planeten Saturnus.

Med fallet från den himmelska världen till den sublunära sfären bryts de platonska idéerna sönder och multipliceras i otaliga instantieringar.

Här ser man hur Saturnus-i-Vattumannen, summan av all information förbinds via DISSOCIATION med den förlust som inträder i och med Jupiters expansion i Fiskarna. Det vill säga, den rationella själen (Luft) och den irrationella själen (Vatten) med dess vanföreställningar om att de många exemplaren är verkliga och deras platonska förlaga (den himmelska Idén) skulle vara barnsagor intar här ett förhållande där endera parten låtsas som den andra inte existerar. 

Saturnus och Jupiter gästar varandras tecken så den ömsesidiga receptionen blir en omöjlighet Luft och Vatten kan inte förstå varandra eftersom de står för rationalitet resp. irrationell identifikation med det temporära och ytterst sett icke-existerande livet. Ändå är den supralunära och den sublunära sfären för evigt sammanbundna enligt ovanstående karta.

Informationen längtar efter att få bli fri - frihetens, expansionens och förgreningarnas Jupiter står i den slutna helhet som Vattumannen illustrerar. Vattumannen/Saturnus är Alltet, världsalltet eller Världssjälen, så pluralismens Jupiter kan bara driva sin policy om Saturnus degraderat sig och har huvudet under Vattnet - vilket sker här. 

Men informationens frihet är självbedrägeri, bara för att den driver ner från himmelen med de jupiteriska strömvirvlarna, betyder inte att den en gång var fängslad (i Himmelen, i det kosmiska rummet). Detta bevingade ord som Brand myntade tycks istället komma ur de stora ödespenslarna Saturnus och Jupiter som beter sig som katten som jagar sin egen svans. Den DISSOCIATION som är nedlagd i skapelseordningen - den astrologin tecknar med de fyra elementen som tre "våningar" och där Eld alltid centrum och Observatören eller medvetandet i var och en av de tre världarna - denna dissociation indikerar den gräns där själens syndafall tar vid. Det är därför Jord och Vatten i astrologin beskrivs med termen "negativ polaritet" medan Eld och Luft tillhör den "positiva polariteten". 

I himmelen vet själarna vilka de är, men på jorden kan två fysiska människokroppar passera varandra och bara känna en kuslig rysning men aldrig förstå att de styrdes av SAMMA SJÄL och att det var Jagets upptäckt av sig själv som fick det att rysa i människorna. Frågan hur många jordkroppar det går på varje unik själ kanske inte kan besvaras eftersom svaret beror på vilken "horisont" (ascendent?) människan provar i detta liv. 

Den som fastnat i dödens Jord-element och ser sig som ett stycke objektivt utmejslad materia får lov att räkna många många huvuden för att nå en uppskattning av antalet själar. Men en digerdöd eller kataklysm på Jorden kan lätt reducera antalet kroppar drastiskt. Den som istället lever i Luftelementet som en ande kanske räknar antalet själar på ett helt annat sätt och ser aggregationer som i princip är som celler i samma själ. 

Gamla hederskulturer hade denna korrekta insikt och förde över den på regler för familjelivet. Västerlandet med dess förakt för Orienten och äldre, "mer primitiva " kulturer kan på goda grunder sägas representera Syndafallets extremläge. Det går inte att sjunka lägre än att tappa bort alla nycklar som tyder på att Alltet är ett sammanhängande helt, just som Vattumannens tecken subtilt indikerar genom att symbolisera delarna och helheten på en och samma gång. 

Om Syndafallet är inbyggd som en automatisk mekanism i Vattumannen tål att tänka på. I västerlandets bildrepresentationer HÄLLER nästan alltid Vattumannen ut innehållet i sin kruka! (I indisk tradition illustreras tecknet av en urna som står stadigt och utan någon bärare. Den ursprungliga babyloniska symbolen är mig veterligen okänd, men namnet var "Den Store" vilket tycks syfta på den kosmiska krukan, det containerliknande världsalltet.)

Att Vattumannen i väst häller ut något vätskeliknande ur sin kruka tycks bygga på associationen med den angränsande stjärnbilden Fiskarna, men man kan notera att romerska 200-talsfilosofofen Plotinus betraktade Den Ene (Guden helt utan positiva attribut) som "överflödande" i sin natur. Syndafallet har således en helt naturlig förlaga när den helt intellektuella Himmelen "flödar över" och Världssjälen resulterar. I denna i sin tur finns Vattumannen som en bild som påminner om den inledande processen. 

Men "syndafall" blir det inte förrän okloka själar söker sig långt bort från den helt intellektuella Himmelen (utanför universum och tid och rum) att de t.o.m. sugs ner i det svara hål som planeten Jorden representerar. Bara här uppstår dödliga själar, som inte alls är själar utan bara de fallna satanisternas låtsasord för en själ de "dissocierat" sig ifrån i det ögonblick de inte bara korsade gränsen mellan Vattumannen  (själens form) och in i Fiskarna (den jupiteriska Världssjälen) utan upprepade gränsöverskridandet vid Månen (Månen och Jorden, Vatten och Jord är det egna system som antikens tänkare såg som det svarta hål, det Dödsrike eller den grotta som människorna kallar sitt liv här på Jorden.)

Hippietänkaren Stewart Brand har en DISSOCIATION ytterligare mellan Luft och Vatten, och nu är det hans distinkta själ (Solen) som ligger och simmar i korruptibilitetens Vatten. Men den inkarnerade och världsliga själen är fortfarande förankrad i andevärlden via Solens disponent Mars i Lufttecknet Vågen. I detta fall är Vågen helt ren eftersom härskaren Venus är hemma i Libra - frihet ja. "Informationen vill bli fri" - är det fångarna Merkurius och Solen i åttonde onda huset som kan höras just tack vare att Brand har en oerhört stark men lustig version av Vågen: hungerdemonen Rahu med soldisponenten Mars och båda trygga hos Venus hemma hos sig själv i sitt intellektuella läge, i Vågen? Filosofen Plotinus envisas i sina texter att kalla själen "Afrodite", dvs. Venus. 

Det gör det svårt att länka hans nyplatonism till astrologin fullt ut, eftersom det är Solen som indikerar den unika själen. Venus i astrologin kan som bäst röja något om själens disposition, vart den tenderar och vad den söker identifiera sig med. (Men se så många traditioner det finns: 12e och 11e husen indikerar på mest påtagliga sätt själens "dåliga" och "goda" böjelse, det som vållar den förlust (12e) och det ideal som gagnar den (11e). Indisk astrologi har dessutom läran om atma karaka, det själen hungrar efter (och som tydligen förklarar varför den återfötts till detta liv). Det blir rörigt för den som vill ha ut ett enda tydligt budskap ur så många traditioner där några tycks överlappa varandra!

*****

Namnet Stewart Brand kom till mig i den kanske bästa artikel jag läst i The Guardian. Författaren summerar de svenska mediernas ignoranta rubriker och plötsligt stor det helt klart varför den onda människan Fredrik Reinfeldt under sin samhällsomstörtande regim kastade ut trevaren om att svenskarna aldrig ska få gå i pension utan jobba tills några av dem stupar. Ta lång tid och läs den texten tills den känns självklar! Så viktig är den.

Ungefär halvvägs in i texten beskriver journalisten den store arbets- och samhällsanalytikern Karl Marx visionära insikt om kapitalismens sönderfall den dag löner inte längre ställs mot arbetsgivarens vinster utan kunskapen själv blir en kommoditet. Det är dit mänskligheten nått nu!

"I ett tankeexperiment på småtimmarna föreställde sig Marx...skapandet av en idealmaskin som varar för evigt och inget kostar...och därför inget tillför produktionsprocessen eller produktionshastigheten... Den skulle över åtskilliga bokföringsår reducera priset, vinst och lönekostnader på allt den kom i kontakt med." Artikelförfattaren ser den våldsamma ökningen av datorkraft och prisras på bandbredden som en tid när Marx visioner håller på att gå i uppfyllelse.

I dessa privata funderingar (publicerade långt senare) föreställde sig Marx hur INFORMATION LAGRADES OCH DELADES I ETT "ALLMÄNT INTELLEKT" - vilket för honom var hela mänsklighetens sinne, förbundet av social kunskap och där alla förbättringar genast var tillgängliga för alla människor.





Vi kan nog vara rätt säkra på att Karl Marx inte hade en susning om sitt horoskop och än mindre horoskopet utifrån den sideriska zodiaken. Men det krävs inte mycket kunskap för att se att han satt i sen nattimma och hittade genast via sitt första ego-hus kontakt med Vattumannens arketyp, symbolen för detta gigantiska supermedvetande som andra kallat "Himmelen" eller en värld av ren intellektuell process. Saturnus, informationsorganisatören är dessutom hemma. Tankar är i sig odödliga förnuftsprinciper (logoi) och den som anknyter till "Den Store" (Vattumannen) delar alltså detta "allmänna intellekt". 

Dessutom har Marx Jupiter hemma i sitt positiva härskarläge vilket antyder att denna tänkare - som borgaren hatar i sitt oförnuft, var ett av de högsta medvetanden som överhuvudtaget kan beträda planeten! Uppfyllelsens Jupiter - "allt gott åt alla" - stod i sitt positiva universella hemmaläge och som ett "elftehus-ideal" medan Marx i sitt eget ego bar på en stå stark tankens organisatör att han bara behövde trixa lite för att nå fram till denna visionära nyplatoniska idé om ett gudomligt Intellekt (Nous) där allt är tillgängligt för alla.

Som ung kvällsvakade jag på ett pensionärshem och en manodepressiv patient rymde en gång från ett mentalsjukhus och återvända till pensionärshemmet. Det var en sann upplevelse att tala med denna man i hans "utspejsade" tillstånd. "De säger att rymden är svart", meddelade han förbindligt, "jag har varit där uppe och det stämmer inte alls. Den lyser djupt blå!" 

Några år senare hade också jag en visionär upplevelse, just mellan sömn och vaka. Just i gränslandet slank jag ut i världsrymden och upplevde den som djupt lysande klarblå och kunde SE och höra "sfärernas musik" i den mest överjordiskt komplexa orkestrering som är möjligt. Allt spelade samtidigt och ändå var det inte kaos eller kakafoni utan en organisation på en nivå mitt medvetna jag aldrig skulle kunna redogöra för. Men halvvägs in i sömnen var det inte egot så mycket som själen som erfor universum som det egentligen ser ut, universum för dem som delar i världens andliga liv! Detta ser aldrig satanisterna som fastnat på den där lilla klippan de kallar Jorden.

Sen bytte den förrymde pensionären maniskt ämne och berättade att han hade (telepatisk) kontakt med sina avlidna föräldrar. Han fick höra att de var "på väg tillbaka till Jorden" - för en återfödelse in i nya babykroppar kunde man tänka sig. Jag och kollegan på kvällspasset kände oss manade att ringa på hjälp och den uppsluppna pensionären fördes sedermera tillbaka till mentalsjukhuset av polis. 

Några år senare var hans litium-behandling noggrant kontrollerad och en tråkigare människa har jag aldrig varit med om! I sitt maniska tillstånd var hen kvick, spirituell och rolig. Jag förstår att han skrämde skiten ur sina halvdöda grannar som larmade. Sverige är ett land för döda själar, själar som dukat under för materialismen.

Karl Marx horoskop må ha en ungdomlig barnslighet över sig (Väduren det starka huvudet disponerat från en energiskt intellektuell Mars i ungdomliga Tvillingarna). Men de som avskriver Marx som en orealistisk visionär avslöjar bara sina egna gränser. Titta på hans horoskop igen, och särskilt idealets Jupiter i Skytten och Saturnus i Vattumannen i första huset! Den mannen såg MÄNSKLIGHETENS FRAMTID, filtrerad genom grubblandet över varför vissa människor försöker förslava andra för att berika bara sig själva genom en sådan okamratlighet.

Tillägg 230730

Äldre inlägg brukar få sova i frid, men en utmärkt kulturtext om Marx av Rasmus Landström i AB måste nämnas:

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/Xb2PwE/hata-hur-skitsamhallet-stjal-nastan-all-var-tid

Om inte annat för kommentera hur kulturskribenten kallar Marx en "tidsfilosof" vilket förstås är huvudet på spiken med tidsherren Saturnus positionerad i ett av de de fyra hörnhusen (planeten lyfts fram som en av de viktiga). Men i den här texten nämndes inte att 1a ego-huset är Saturnus svagaste världsliga placering. I ett fall som premiärminister Margaret Thatcher har jag gärna framhållit detta som en förklaring till att hon inga riktiga vänner hade (Ronald Regan verkade dock "fascinerad" av hennes hårdhet).

Men till skillnad från Thatcher, en av nyliberalismens barnmorskor, finns saker som talar för att Marx var mer än ego-centriker eller t.o.m. diktatorstyp. Så många planeter är välplacerade i respektive zodiaktecken att en extraordinär tänkare eller systemanalytiker kan misstänkas. Denna Vattuman eller Vattenbärare hos Marx pekar dessutom till den Nya Tidsålder Sideriska vid tiden för detta tillägg ägnar så många inlägg. Saturnus passerar vid denna tid återigen genom Vattenbäraren och reaktiverar inte minst minnet av Marx.

Och: Den problemskapande "satansstjärnan" Algol gäller inte längre i detta horoskop. Under flera år tilläts alldeles för stora avvikelser från exakt konjunktion stjärna och planet. Nog för att Marx demoniserats av kapitalismen och han själv påvisat kapitalismens fula karaktär...

14 kommentarer:

Susanne sa...

Jag förstår inte riktigt det där med "kuslig rysning" när människor som "styrs av samma själ" möts. Borde de inte rysa av välbehag istället? Då är de ju i sanning själsfränder.

Seaward sa...

Rysningen uppkommer i det kroppsliga systemet av reaktionen när Månen (psyket) uppfattar Solen (identiteten) i spegeln den är. Det är inte Oxens välkända lust/olust-dikotomi jag hade i tankarna här (Djävulens enda verklighet) utan bara den kroppsliga reaktionen (Djävulens enda verklighet) som sådan. Jag resonerade här som ett kroppsligt medvetande skulle göra om den var oförberedd på att få sina "unikhet" ifrågasatt av de egna sinnesintrycken. Genom tjocka lager av okunskap reagerar den som elchockad av Solen som lyser in.

Susanne sa...

På det viset...
Jag drar mig till minnes en anekdot om när bloggaren mötte sin dubbelgångare på en buss - enda skillnaden var visst en löjlig mustasch hos den andre - och kände obehag ;-)

Fast det var väl kanske inte dubbelgångarfenomenet som avsågs här ovan...

Havsörnen sa...

"But why should we not form a picture of the ideal life, built out of abundant information, non-hierarchical work and the dissociation of work from wages?"

Guardianartikelns författare Paul Mason är född den 23 jan 1960. Liksom hos Naomi Klein (Väduren-Oxen) domineras kartan av Eld och Jord.

Solen/Merkurius i Stenbocken
Venus/Mars/Jupiter/Saturnus i Skytten
Rahu i Jungfrun

Månen är med 75 procents sannolikhet i Skorpionen, annars i Vågen. Skorpionen som psykisk AC ger Solen/Merk. i luftiga 3e huset och fyrplanetsstelliet i 2a huset för materiella resurser. Den vegetativa själen blir i och för sig högsta goda.

Ingen dissociation där inte.

Seaward sa...

Hade jag varit homosexuell kanske mötet med den unge mustasch-mannen medfört en kittlande rysning - om man definierar homosexualitet som självkärlek (narcissism) som passerat alla normala gränser.

Tanken om multipla samtidiga inkarnationer har jag också berört via filmen Veronicas Dubbelliv:

http://sidereal.hall-of-man.com/2009/11/baklanges-mot-allt-yngre-ar.html

...samt som en tanke hos amerikanske företagsläkaren och reinkarnationsförespråkaren Walter Semkiv

...samt kommenterat att redan den romerske filosofen Plotinus inte såg några logiska hinder mot att den tidlösa själen likt bläckfisk med dess armar alstrar flera jordeliv som delvis överlappar varandra.

Seaward sa...

STRIKT TALAT ÄR RUBRIKEN FELAKTIG. Det är inte själen som är metainformationen det är själens högsta och noetiska aspekt som innehåller "informationens information". Att ingen kommentar uppmärksammar detta graverande fel är begripligt - nyplatonismen (Plotinus) är inte helt enkel att navigera.

Seaward sa...

"Ingen dissociation där inte" - Avsikten med den slutknorren är lite svårtydd. Kanske du tänker att jag här exklusivt söker söker binda det kända talesättet vid Vatten/Luft-komplexet? Varför övergår jag då strax till Karl Marx horoskop som inte drivs av samma krafter?

Om man följer misstanken att detta är en förtäckt invändning fallerar den dessutom eftersom Paul Mason primärt är en ekonom och som sådan säkerligen har vandrat en lång väg för att nå frågorna om vad som kommer efter kapitalismen.

Som du ser (om du läste artikeln) lutar han sig tungt mot analogier från IT-industrin (och man känner igen argument från den tid då Piratpartiet höll igång i Sverige), men det hela luktar ändå verkligen JORD och VATTEN, vilket stämmer med en som börjar med ämnet ekonomi och genom åren växer med det ämnet och senare i livet börjar känna sin verkliga potential (via Jupiters och Saturnus positioner).

Både Jord och Vatten kan liknas vid produktionsfaktorer, eller om man så vill Vatten så att Jord enbart representerar det materialiserade slutresultatet. Men eftersom en "pryl" eller ett "verktyg" definitivt är en produktionsfaktor är det kanske bättre att låta Vatten beskriva den Vegetativa Själens eller närighetens DRIFTLIV som är det som driver alla, enskilda individer att söka leva vidare på rent organisk nivå (varför Hydran blir ett sådant monster när storföretagen inte har några som helst ambitioner ännat än att leva och växa!)

Intressant nog har jag en omogen liberal i vänkretsen med samma fascinerande fördröjning av Jupiter-Skyttens "allt åt alla" genom Saturnus närvaro i det jupiteriska tecknet som Paul Mason. Den mannen förutser jag inte nå samma uppfyllelse av Jupiter eftersom Solen istället för att stå i universalistiska Stenbocken (materiella resurser) bara har hunnit till privatistiska Jungfrun("jag och mitt till vinst syftande arbete"). Den aktiva solvägen instrueras från Merkurius i samma tecken - en avgrundsskillnad med brittens Sol som står i JORD i kampfylld slitning med sin disponent i visionär ELD.

Men eftersom jag inte har mappat hundratals människors inställning till privat ägande i relation till graden av hat mot staten/skattesystemet vet jag inte om den här kontrasten mellan två fall av 1960 är hållbar. Jupiter och Saturnus i samma tecken är en av de mest spännande kombinationerna eftersom man kan tänka sig att det är på ideologins område den spelar ut mycket av sin kraft. Lägre planeter kan sedan ansluta till "den stora bilden" eller hamna på kant med den. (Eller, som i Fredrik Reinfeldts fall, stå på kant redan med en planet så att Saturnus i Vattumannen i fiendens sjätte hus blir hans hat mot det han, privatitisk Jungfruascendent uppfattar som det "hotfulla" socialdemokratiska kollektivsamhället.)

När jag pekar på dissociationen som astrologisk motivation till Brands tal att informationen söker bli fri är det inte någon bindande naturlag jag söker påvisa - jag använder ju upprepat skådespelarskrået och illusionister för att påminna om att dissociationen kan användas kreativt och inte per automatik blir sliriga lögnhalsar. Astrologin är Buddhas finger som pekar mot månen, och inte månen själv..

Jag citerade bara häromdagen Plotinus i en replik till dig, vars kontenta var: allt påverkar allt. Varje "anekdotiskt" inlägg (dvs. inte en kvantiativ studie) är mer att lika vid Platon-citatet som ofta refererats till: det är gymnastik för sinnet (Månen!) att söka ta ut "matchande" delmängder ur hela horoskopet. Att Paul Masons sinne är den fallna Månen i Skorpionen är för mig mer än 75% sannolikhet men även om han var född under dygnets första timmar leder båda sinnelagsberättelserna tillbaka till deras disponenter som båda vänslas i Skytten och anknyter till de stora ödespenslarna och frågan om övergripande ideologi i ägarfrågor.

Susane sa...

Just detta är något som Den Helige Ande i paret Hahns bok Själars samband också undervisar om. I samband med att de frågar anden om de kan få kontakt med Den Helige Franciskus får de svaret att: "Det är alltså möjligt för högtstående individer att dela sina energier åt olika håll (...) Det ni kan möta är delar av denna ljusenergi. (...) Det här kan vara svårt för människorna att förstå, men det är helhetstanken som räknas. Vi är ju alla delar av samma helhet." Och i kapitlet Själens ursprung säger Anden att ursprunget till all själslig aktivitet är ett enda stort kosmiskt medvetande. I syfte att sprida denna sammanhållande energi har denna "ljusboll" av medvetande exploderat och alla själar har spritts i kosmos. (Det skedde vid Big Bang, står det senare i texten.) Det sägs vara en del i evolutionskedja i syfte att öka den själsliga spridningen och att göra den gudomliga kärleken ännu större, och målet är att "vi så småningom återförenas i vårt rätta hem, som är att uppgå i alltet."

Seaward sa...

Till detta kan man bara tillägga att enligt astrologins karta kan Saturnus beteckna det gudomliga självmedvetna intellektet, Nous, medan Jupiter som ”uppfyller” hela världsalltet (och i uppfyllelsen transcenderar eller ”vinner” över världen) är Psyche, Själen eller Världssjälen.
Inlägget tog avstamp i Stewart Brands märkliga, ömsesidiga reception mellan Saturnus och Jupiter, som binder ihop dessa två våningar som annars har ”vattentäta skott” mellan sig och det är därför passande att påpeka den tidiga gnostiska kristendomens distinktion mellan pnumatiker och psykiker - den intellektuella/andliga varelsen och den själiska. Nyplatonismen talar här om den Rationella Själen i distinktion till den förgängliga Irrationella Själen. Den senare hämtar all sin erfarenhet utifrån sinnesdata och väljer bort sin egen högre aspekt, sin kapacitet till abstrakt rationalitet.
Enligt nyplatonismen är en individuell själ en sådan emanation från Nous som istället för att skapa ett eget universum och i rollen som SJÄL uppfylla det och bereda plats andra ”fallande själar” har valt att ta detta universum som sitt hem. Den är således både autonom i förhållande till Världssjälen men också en medspelare i den.
Stewart Brands finurligt placerade Saturnus och Jupiter tycks vilja upphäva åtskillnaden mellan dessa två nivåer av verklighet – ”informationen vill ut” – kan gälla såväl de noetiska metainstruktionernas fångenskap i Själen som det luciferiska syndafallet (för att blanda världsbeskrivningar) som är nyplatonismens första emanation och den lurianska kabbalismens tal om ”kärl som sprack”. Ett annat synsätt på Brands karta är att Själens tecken Fiskarna (jupiteriskt) här visar hur det bor en andegnista, en rationell princip (Saturnus) även hos den syndafallne. Samtidigt som Själen (Jupiter) fanns redan i himmelen (den saturniska Vattumannen). OBS. Det krävs denna ömsesidiga reception för att säga detta. När Saturnus ”faller” ner till Väduren, är det Mars som äger den. Här är kanske det luciferiska fallet mer passande!

Läror och doktriner som alla åberopar ”den helige ande” ger mig alltid besvär. Förlagan i Nya testamentet (parakletos, hjälparen) har teologiserats åtskilligt och på ett sätt som jag tror tappat bort på det ursprungliga ordbruket.
http://www.biblestudytools.com/lexicons/greek/nas/parakletos.html
Några gånger på bloggen har jag likställt den Helige Ande med Jupiter, hjälparen kan hjälpa just därför att Jupiter redan uppfyller världsalltet och därför är allvetande. Man skulle lika gärna kunna kalla den helige ande Världssjälen eller, med hinduerna, Purusha. Den helige andes aspekt av ”hjälparen” påminner dessutom mycket om Jupiter under dess sanskritnamn Guru, ”Läraren”. Och säger inte Jesus att den utlovade anden ska lära och bistå de gröna missionärerna? Astrologins Jupiter och nionde hus för det högre samvetet bjuder en perfekt parallell till dessa dimmiga kristna doktriner. (I praktisk astrologi avgör förstås ascendenten vilken planet som är bärare av parakletos eller hjälparen, jag har t.ex. Saturnus som ägare till nionde och dessutom prominent placerad i det västra hörnet. Tillbringade en lång tid av mitt liv att från egonivån (asc) opponera mig mot att jag hade Hjälparen så ytterligt nära till hands! Det skulle mycket väl kunna vara Hjälparen som skriver denna replik och använder ascendent-kärlet som ett verktyg! :-)

Susanne sa...

"Åberopar 'den helige ande' ger mig alltid besvär": Jag har själv också svårt för mycket av s k New Age, men man får ju läsa och själv och bilda sig en uppfattning innan man dömer. Som du förstår har jag tagit Hahns böcker till mig, medan annat som jag läst inte alls gjort samma intryck. Jag skulle tro att M-L Hahn är ett av de mer utvecklade och begåvade medierna, men det finns knappast något medium som har "alla rätt", skulle jag tro. (Inte ens din "favorit" Edgar Cayce :-))
När det gäller termen Den Helige Ande står det så här i förordet till nämnda bok: "Vi förstår inte i detalj hur M-L:s mediala kommunikation går till. För att använda andevärldens förklaring så har hennes 'Tredje öga' öppnats. ... en andlig mekanism som står över människans begripliga tankevärld. (...) Mest överraskande är den andliga nivån på hennes främsta kontakt. Vår kommunikatör presenterade sig tidigt som Den Helige Ande. (...) I våra kontakter beskriver sig en Helige Ande sig själv som en allvetande kraft som egentligen består av flera andar vilka likt ett träd förgrenar sig över hela jorden. Han upprätthåller Gudskraften på jorden och förhindrar därmed andligt mörker, tankemässig kollaps, förvirring och kaos." Så det där med hjälparen verkar ju helt i linje med det.
Det ger mig inget besvär att tänka sig att det är Hjälparen -Den Helige Ande - som skrivit repliken här ovan. :-)

Havsörnen sa...

Bloggaren är misstänksam och ser "förtäckta invändningar" överallt, t o m förväntar sig kritik i replikrännan. Och undertecknad går som på äggskal i formuleringarna i hopp om att undvika missuppfattningar, ständigt beredd på att kommentarerna ska sablas ned! :-) Är det Vågens konflikträdsla som återspeglas? "Nej, ta det inte så, ta det inte så..!"

Ingen kritik avsågs, ville bara komplettera inlägget med Masons födelsedata. Jag tyckte förstås att det var en trivial lustighet att Mason själv använde ordet "dissociation" i sin text, utan det dök upp i hans karta, så "knorren" syftade tillbaka på min kommentars inledande citat ur hans artikel.

Jag läste alltså hans artikel. Kollade också lite på de tusentals kommentarer den genererade. Åsikterna om Masons inlägg var sedvanligt polariserade. Förmodligen följer de partifärg.

Seaward sa...

Inte så mycket misstänksam som akut medveten om hur svårt det är förmedla nyanser i text över bildskärm. Jag kunde helt enkelt inte av din text avgöra vad den citerade slutknorren avsåg säga, och valde att spinna på en möjlig läsart.

Jag kan heller inte i en annan aktuell kommentarränna där ämnet frenologi nämnts, avgöra vad din länk syftar på. Att länken _sannolikt_ har något med frenologi eller ansiktsanalys att göra räcker inte för dem som inte är så impulsdrivna att de klickar på allt som fladdrar förbi. En kort redogörelse för innehållet i en YouTube-länk är aldrig fel...

Ack all denna formalia när Saturnus tungt passerar förbi!

Havsörnen sa...

Aha, OK. Youtubeklippet är en video med Carly Simon, hästansikte (eller bara horse teeth?) av det snyggare slaget. Min första kommentar i den rännan spann vidare på Susannes kommentar som talade om saturnier som inte är skelettaktiga utan rundlagda i utseendet. Tyckte inte jag avvek där, då jag gav exempel på individer helt styrda av Saturnus, med avsaknad av fysisk AC som brasklapp förstås. (Nu ser jag att countrysångaren Clint Black har Lejonascendent, vilket gör att alla planeterna plus Ketu hamnar i sjätte huset, ett jordhus. Andens brutalisering upphöjt i tio?).

Seaward sa...

Brasklapparna behövs alltid och att rota fram några trinda Saturnier säger mindre än att relatera traditionen om att planeten suger ut dess offer. För en Jupiter i öster och Saturnus obskyr blir ju genast ett atypiskt horoskop. Sen finns allsköns karaktärs- och/eller hälsoproblemen - en defekt Venus kan skapa sjuklig övervikt genom överätande - se fd statsminister Göran Perssons Venus och omni-expanderande och klotrunda Jupiter i 1a huset. Detta budskap har uppenbarligen helt slagit ut högerlobbyistens Sol/Mars och Merkurius i Stenbocken (i 2a resurshuset).

Carly Simon är sannerligen ett hästansikte och en av mina favoriter. Har bloggat om hennes eldiga horoskop tidigare och när du påminner om henne kanske jag petar in henne bland de 60 långansikten jag identifierat i en bildfolder med kändisar. Får se vad jag gör av det här materialet. Måste analyseras på något sätt som inte tar en evighet...