Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 september 2015

Framtidsmänniskan Richard Stallman


Jag hörde "Vattumannen" i huvudet när jag läste i Paul Masons "Postcapitalism" om GNU-manifestets författare Richard Stallmann, dvs den idealistiska datoringenjör som på 80-talet födde idén att information - datorernas mjukvara - borde vara en kollektiv och gemensam egendom. Att inga ägarförhållanden borde finnas i informationsteknologins verklighet. 

Läsare av den här bloggen förstår naturligtvis varför Vattumannen så obehindrat anmäler sig som en association i detta sammanhang. Tecknet tillhör det intellektuella Luft-elementet, och symbolen bar namnet "Den Väldige" i det gamla Babylon eller Totaliteten (pleromat) som de filosofiska egyptiska gnostikerna sade, influerade av Platons tänkande. Människan som bär på kruset antyder att Arten är större än krukan och dess innehåll, att vi faktiskt är större i vår ande än det kosmiska rum vi kollektivt skapar oss och genom någon sjuk och självplågande böjelse väljer att låta oss fängslas i - gång på gång. 

Vattumannen står för friheten som följer av identifikation med allt som finns - verkligen finns. Omvänt står samtliga tre Jord-tecken för fångenskapen som uppstår då man blundar för vad redan Platon kallade den högre, rationella eller intellektuella verkligheten - den som teoretiker i huvudsak lever sina liv i. Faktum är att de tre Jord-tecknen med deras uråldriga innebörder är spöklikt den ekonomiska tänkaren Karl Marx tredelade definition på de resurser eller produktionsfaktorer varmed kapitalisten utnyttjar sina medmänniskor: mark, arbete och kapital. 

Se Oxen som landet man identifierar sig med (eller naturen som en råvaruleverantör). Arbetaren eller tjänstehjonet är naturligtvis Jungfrun och kontrollören Stenbocken, som tronar på bergstoppen, är förstås det ackumulerade mervärde som kapitalisten eller arbetsgivaren drar in till sin egen lada utöver de smulor som han nödgas kasta åt den underklass han föraktar så - särskilt om han just har klättrat upp ett par pinnhål över den nivå där han föddes. 

Fastän Oxen brukar associeras med pengar (som en markör för markinnehav - världens äldsta sätt att markera ägande) är det i det här sammanhanget bättre att tala om produktionsfaktorernas (resursernas) överskott som samlade i Stenbockens gigantiska bergstopp på vilken en riktigt elak fan sitter och vakar! Paradoxalt fungerar Stenbocken också som sinnebild för staten som liberaler hatar så eftersom den kräver in skatt på deras arbete utan att låta dem välja sin själviskhets låga väg utan tvingar dem att mot deras inre demoni bidra till det allmänna goda. Detta allmänna goda kan nu inte förklaras av Stenbocken som "materiell anhopning" utan enbart av det faktum att Vattumannen - Fullheten där alla andesjälar är likvärdiga - faktiskt existerar på en nivå över materialismens förstånd.

Alla dessa ting har bloggen upprepat om och om igen under sex år, och så övertygad var jag att Richard Stallmanns uppfordrande ansikte passar in på Vattumannens babyloniska namn: Den Väldige att jag såg hans nymåne falla i sideriska Vattumannen. Kanske var det skägget som lurade mig - Karl Marx med en kraftfull Vattuman i horoskopet påminner mig om Stallman.

Men när jag tittade en gång till står Sol och Måne i Fiskarna. Ridå! Vattumannen är nog så tydligt kopplad till ämnet gratis mjukvara, men att tro Stallman själv måste vara född Vattuman för att kunna tänka stort, var en överilad slutsats.

Så vad i den här teknikerns horoskop talar för en idealism? Bristen på klockslag avhjälps en smula av att nymånen ger två av tre ascendenter. Både ur solascendentens och månascendentens perspektiv är detta en Jupiterian. "Allt gott åt alla" är budskapet från den Stora Välgöraren. Man ska minnas att Jupiter är den expansiva kraft som verkar för att fylla Pleromat tills dess att "Kristus blivit allt i alla" som exakt samma tanke fast från annat håll lyder. Jupiter är expansionen till den gräns som Saturnus markerar som uppfyllelsen eller förverkligandet av Världssjälens form. 

Astrologin är så paradoxal eller snillrik att den bland sina tolv axiom inkorporerat sin egen form som en delmängd. Det är därför vishetslärare kan säga att Människan är större än världen, förutom de enskilda individer som gör sig mindre och enbart ser om sitt eget hus eftersom de för närvarande inte är av det rätta virket att förstå vilka de egentligen är och än mindre motivationen att leva på det sätt som den kunskapen kräver.


Horoskopet är så fokuserat att det är enkelt att förstå sig på. Både den reflekterande sinnelagsmänniskan och den solära handlingsmänniskan är via disponenten Jupiter rotad i andra ekonomihuset - ägandeinstinktens hus kombineras här med Jagets tecken Väduren. Men notera vilket "Jag" vi talar om: det jag som skänker identitet åt den jag- och egendomslösa Fiskarnas tecken! Att konstruera detta som att vi har en av samhällets olycksbarn (Fiskarna) som tycker allt gott borde tillfalla honom personligen är att missa den komplexa samverkan mellan Väduren och Fiskarna. Väduren är längre fortskriden, men "skickar bakåt" till dem som inget har. Detta är en sann altruist, en nobel människa. Glöm Väduren i bemärkelsen omoget ego, här har vi ett större och intressantare horoskop än så.

Den "kreativa oppositionen" mellan Jupiter och Saturnus är fenomalt intressant eftersom både sol- och månascendenten anger att den faller längsmed den hatiska Pytons axel (den sataniska axeln) om har med eget ägande och andras pengar att göra. Se det ormliknande monstret Pyton som sagans drake som ringlat sig runt slottet och håller pärlan, prinsessan eller vad du vill instängd. Längsmed denna det onda ägandets axel intar Stallman en "kreativ opposition". Ur hans förstahusperspektiv i Fiskarnas tecken blir Saturnus den onde kapitalisten som söker ta patent på intellektuell egendom. 

Men den heroiske och modige krigaren Mars är en genuin hjälte när Fiskarna stiger, särskilt om den som här är maximalt stark i sitt positiva härskarläge i Väduren. Det är denna nytänkare i progressiva Väduren som opponerar den korrupta Saturnus i åttonde huset för syndfullhet. 

Notera att även Venus (pengar) är en verksamt ond planet för Venus i Fiskarna som vill mer än Venus i sig representerar (Venus söker bara identifikation, men Fiskarnas Jupiter vill gå längre). Därför ger det här klockslagslösa horoskopet ett synnerligen spännande besked om en krigare i andra huset för ägandeinstinkt och han slåss mot den kreativa axel (Eld/Luft) som sorgligt nog gjort gemensam sak med den onde Satan eller denna världens onda herre och lura världens befolkning att de äger sina egna tankar och deras frukter. 

På många sätt är Stallman en omöjlig utopist, men faktum är att han vittnar om perfekt filosofisk insikt i hur tillvaron än funtad - vilket man sannerligen inte kan säga om Svenskt Näringsliv eller lycksökande apor som Spotify-grundarna och annat patrask som inte förstår sin egen kreativitets gudomliga rötter och att tanken är att ge tillbaka till hela mänskligheten - utanför det ekonomiska systemet (som i vilket fall kommer att kollapsa rejält om några årtionden).

Se även:

Spotify-grundaren, falsk datanörd


Girig Spotify-grundare tappar greppet


...för att inte tala om de as som konstruerade programvaran som under sju år systematiskt låtit VW-koncernens bilar ge falska utsläppsuppgifter...eller alla dem som bygger programvara som hårdbevakar hemvårdare och får folk att stressa livet ur sig själva. IT-tekniker borde utsättas själva för de system de bygger för att avgöra om de skulle vilja leva med dessa kapitalistpiskor de bygger.

I SvD: intressant om skattsmitar-appen Uber - perfekt illustration av friktionen mellan den gamla kapitalistiska världen och den nya.

PS. Notera hur båda de svenska datahoroskopen saknar den glödande idealism som vi noterat i Stallmans karta.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Roligast var igår någon expert som oroade sig över om VW inte bara fuskat med programvaran till utsläppstesterna utan även med krocktesterna(!)

Seaward sa...

Slarvsylta av många crash test dummies alltså - Pinocchios med växande VW-näsor