Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 8 september 2015

Frikända Foxy Knoxy och frågan om moral i horoskop

The Guardian läser en rapport om hanteringen av fallet Amanda Knox som i princip är ett rungande underkännande av det italienska rättssystemet. Idel inkompetens och illa dragna slutsatser.

Utifrån svenska mediers rapportering vid den tiden var jag lika övertygad om den amerikanska utbytesstudentens skuld i det galna sexmordet som någon. Det rapporterades från hemstaden om hennes kalla och snobbistiska personlighet, vilket togs som intäkt för en natur kapabel till hemska ting. Det enda som Foxy Knox till sist kunde lastas för vara att ha skyllt mordet på sin italienska arbetsgivare - möjligen en akt av desperation i ett trängt läge, men sannerligen inte ett tecken på någon moralisk natur överhuvudtaget!

Vid tiden granskade bloggen studentens horoskop och tyckte sig se mycket mörka sidor. Samtidigt saknades preciserande födelseklockslag, förutom bloggens mycket tidiga observation att jurister ofta hade horoskop som till förvirring liknade brottslingars! Det är som om astrologin inte går längre än att säga, "de ingår alla i samma smet".

Knox autentiska födelsetid publicerades så småningom och jag tittade på den här kartan 2011 och sedan igen i januari 2014, bara två månader innan hon slutgiltigt friades. Men frågan är om vetskapen om ascendenttecknet och vilka planeter som äger de tolv husen egentligen hjälper. 
Se även:
Skorpionsjälen Amanda Knox friad
Amanda Knox drogad lustmördare - igen
För vad berättar egentligen ett horoskop? Inte om utförda handlingar eller ens händelser utan om "dispositionen" till det ena eller det andra, samt den principiella "ambiens" eller tonart man kan förvänta sig i ett eller annat av livets skilda områden (de 12 husen). Det finns inget hus tillägnat "våld riktat mot medmänniska" och alla dessa mer komplexa möjligheter kräver tolkning och eftertanke. Visst är våldsplaneten Mars i härskarläge i Väduren urtypen för en hetsig och slängig natur, en "action-orienterad" konsumtion av högenergisk musik, krigsdataspel och oändligt konkurrensinriktad. 

Men granskningarna av mördarhoroskop och horoskop för brottsdömda i allmänhet röjer ingen överbetoning av just denna position. Skulle däremot Mars ligga prominent på individens himmel (i något av de fyra hörnen - Fredrik Reinfeldt hade t.ex. Mars i första huset) och flera andra allvarliga omen samverkar, då kan man lätt och ledigt tänka sig en degraderad mental nivå. Den sedermera friade Palmemördaren Christer Pettersson är ett horoskopexempel, dömde massmördaren Anders Breivik ett annat.

Se här, innan vi arkiverar ämnet Amanda Knox för gott.



Christer Petterssons födelseklockslag röjer en häpnadsväckande räcka usla husplaceringar och redan hans ansikte och uppsyn skulle kunna räcka för att övertyga om den onda stjärnan Algols "effektivitet". Men då måste man minnas att dekadenta typer som Johnny Depp eller Jimmie Åkesson också är i djupet innystade i "Åklagarens" göranden och åtminstone Depp har uppenbarligen varit en skön kvinnornas favorit. 

Hur man i antikens Mellanöstern tänkte kring fixstjärnorna vet väl ingen längre. I den egyptiska texten Tetrabiblos (3e århundradet i vår tid) har hela ämnet reducerats till en trist lista: "stjärnan x liknar planeten Saturnus i sin influens". Så listas en större mängd stjärnor, sida upp och sida ned.

Breiviks klockslag har jag aldrig sett, men här räcker det att notera anstormningen av "onda" planeter mot hans psyke (Månen) för att befara ett riktigt uselt dygn med kritisk framtidsprognos.



I försöken att göra en samlad bedömning av kartan tyder Breiviks karta på att Tamas guna - Mörkrets kvalitet - kan vara en faktor att räkna med. En människa som kallblodigt mördar över 70 kan rimligen inte ha annat än problem på himmelen och redan en månascendent (gemensam för alla födslar under två dygn) bör rimligen vara problematisk, som den här är. Och de onda husen är aktiverade även här, på så sätt att Venus, den enda goda planet som slipper undan den "sörja" Månen är indragen i, visar sig disponerad av Jupiter som själv står i det onda huset för permanent internering (fängelser, sinnessjukhus, etc). Ett "förlustens hus" enligt många traditioner och där hinduerna tillägger att huset är utmärkt för den som vid sidan av världens gång söker rena sina själar (moksha, befrielse). 

Men man ska inte missta sig: huset klassificeras som ont, så sanningssökaren i tolfte kan som bäst göra en dygd av nödvändigheten eller den position av utanförskap som livsödet självt tycks indikera. Allt detta stämmer in på pricken på Breivik och detta bara utifrån månascendenten. Min tanke är att hans illdåd är så oerhört att han i egen person representerar allt det onda i denna tidsanda. Han blev Tidens agent eller verktyg, vilket påminner om att Ödet arbetar genom både "änglar och demoner". Ska man vara noggrann är ängelns hus är det elfte, demonens hus det tolfte, även om antiken kallade båda typerna daimoner. Kristna traditioner om änglar som en egen skapelseordning är en förvrängning av den ursprungliga läran om goda och onda daimoner. 

Att enbart reducera daimonerna till kroppslösa f.d. människor - populärt i svensk folktro idag - täcker inte heller in bredden i den grekiska termen daimon. Faktum är att daimonen i någon mening är en synonym till grekiskans psyche, vilket normalt översätts med "själ". 

Distinktionen, som jag ser det, är att daimonen aldrig är förkroppsligad, medan man med själ - åtminstone sedan Aristoteles - menar en förening av form och materia. (Aristoteles lärare Platon var dock tydlig med att former visst kan existera utan att sjunka ner i ett materiellt substrat, och formen blir då ytterligare en synonym till psyche eller daimon!)

*****

Amanda Knox karta, en sista gång:



Det var inte min avsikt när jag startade det här inlägget, men nu ser jag plötsligt att det tolfte onda huset för världslig förlust och fängelsevistelse "slukat" tursamhetens Jupiter i samtliga tre fall! Den onda daimonen håller alltså godhetens, fromhetens eller religionens planet Jupiter gisslan. Detta är naturligtvis kritiskt och bloggaren behöver bara gå till sin egen Jupiter, "verksamt ond" för Tvillingascendenten som inte ska ägna sig åt att gynna någon (Jupiter) utan bara vara sändebud eller rapportör. Lyckligtvis kan bloggaren skylla på Fienden (6e huset) där hans Jupiter befinner sig. Han själv är inte en anhängare av ont gynnande men hans fiender är det. Är detta bara en projektion, eller stämmer den hinduiska tesen att "ond ska med ont förgöras" så att verksamt onda planeter neutraliseras av de onda husen?

När man börjar kommer ner på den här nyanserade nivån av teckentolkning tror jag att ett komplett horoskop blir nödvändigt. Breiviks månkarta måste utelämnas. Men Christer Petterssons Jupiter i tolfte - ascendenthärskaren! - är en verksam välgörare som hamnat på förlorarnas sida, i tolfte huset. Han ville som ung bli skådespelare och gick Kalle Flygares utbildning. Han var klasskamrat med någon eller några som senare blev kända ansikten. Han ansågs dock skrytig och svår som person och tycks ha förlorat mark ju längre livet fortskred. Tursamhetens Jupiter helt avknäppt således, och illa eftersom detta drabbar de hus Jupiter tillfälligtvis äger, inte minst hans personlighet (första huset)! Han var dömd dråpare utöver det Palmemord han till sist friades från. 

Det går inte att undvika misstankar om att ascendenthärskaren i tolfte indikerar någon form av självdestruktivitet (självskadebeteende), och detsamma kan i så fall sägas som förre statsministern Fredrik Reinfeldt, vars ascendenthärskare tycks dragen till offer och förlorare ("öppna era hjärtan"). Tyvärr hade han också en dubbelt ont Mars i första personlighetshuset som gjorde honom till ett förvirrat stycke människa, synbarligen helt oförmögen att genomskåda det genuint onda system som kallas marknadsliberalismen. Han ömmade för de utstötta med ena handen och örfilade den med den andra! Är inte detta en galning, vet inte jag.

Amanda Knox Jupiter är å andra sidan en verksam illgörare eftersom Oxen i stigande representerar en ond stasis, ett jämviktsförhållande med pengar eller det materiella som är av ondo. Så här lågt ska en själ på jorden inte sjunka! Därför blir den goda lyckans Jupiter en ond lycka om Ox-ascendenten försöker odla sin naturliga tendens till eftergiven acceptans av status quo. Som tidigare nämnt, är t.o.m. Oxens härskare Venus en verksamt ond planet när kreaturet stiger i öster. "Arbete är bästa medicin" för Oxen och därför är Saturnus, det hårda slitets planet, en "verksam välgörare" för Ox-ascendenten. Det finns många finurliga tankar planterade i den hinduiska versionen.

Att Knox Jupiter placeras i tolfte fängelsehuset skulle därför (precis som med bloggarens Jupiter i onda sjätte) egentligen inte påverka hennes egen natur som i fallen Pettersson och Reinfeldt, utan enbart indikerar att turen i hennes liv knäpps av genom internering (fyra år i italienskt fängelse). Av någon anledning VILLE ödet blockera det lättsamma flyt som Jupiter skänker men som inte skulle göra Oxens typ av personlighet något gott alls. Men detta omen indikerar inte i sig skuld i något morddrama.

Vad som däremot är ett allvarligt omen om karaktärsproblem - hennes karaktär eller hos dem hon väljer till partners - är den fallna Månen i Skorpionen med den kalla och betryckande Saturnus intill. Det här dystra sällskapet (7e huset = partners) och troligen också egna lunära sinnet, är nu inte utan sin nytta. För den tanklösa Oxen är ju Saturnus, sin hårda natur till trots en "verksam välgörare". Hennes partnerskap leder in ondska och svårmod i livet och detta gynnar hennes personlighet eftersom hon börjar tänka och därför vaknar upp ur Oxens materialistiska sömn!

Men att horoskopet är allvarligt, ser man när man inser att också psykets disponent Mars befinner sig i sitt fallna läge (i Kräftan), befinner sig i det initialt onda tredje huset och - precis som i Fredrik Reinfeldts fall - fungerar som en "verksam illgörare". Dvs. i sin fallenhet är Mars en dubbelt ond vålds- eller olycksplanet. Men detta kan tolkas på två sätt: hennes Mars är så svag att den inte kan hävda sig intellektuellt (3e huset) utan är ett totalt offer. Alternativt: hon är den mest försåtliga och lömska illgörare världen har skådat. 

Jag är inte helt beredd att frikänna henne från ett lustmord utfört under drogpåverkan och hjärnsläpp givet denna hemska disponent över skeendet i sjunde kollegiala huset (mordoffret var rumskamrat). Men samtidigt är det inte möjligt att utifrån astrologisk symbolik hävda att hon faktiskt deltog i mordet. Bara att hon tenderar att "hamna i smeten" via sina allianser, vilka aktiverar hennes intellektuella vekhet, så tydligt tecknad av tredje huset för barnets initiala amoral (och behov av moralisk/saturnisk fostran).

Bara tålamod och lång tid - Saturnus i sin roll som verksamt välgörande i sina effekter - kan väcka den här själen till en insikt som tycks saknas vid själens inträde i livet. Söker vi bekräftelse på den slutsatsen i femte huset för medhavd god karma (purva punya), är det medie- och intellektsplaneten Merkurius som är kanalen. Men i femte huset befinner sig "bestraffningens" Ketu, draksvansen som blev kvar sedan gudarna bestraffat låga själar som sökt höja sig över sin station i livet. Det här rimmar väl med talet från hennes hemstad om att hon gick med näsan i vädret som en nippertippa. Var detta en själ som dragit på sig arrogans från ett tidigare överklassliv och nu - innan inträdet i tid och rum - bestämt sig för en livslott i formen av besk medicin. 

Själarna vet när de är besmittade och ordinerar sig själva jordeliv som syftar att återupprätta balansen. Så kan en mytologisk beskrivning låta. I en mörkare version är de hjälplösa offer för ett deterministiskt karmiskt system som de inte rår på eftersom de nu bara är en funktion av Systemet som sådant! Detta är Djävulens system, materialismens system.

Den som ger sig in i leken, får leken tåla. De skulle aldrig ha kommit i närheten av den här planeten. Amanda Knox "verksamt onda Venus" visar att varje identifikation med denna världens goda, droger och stimulantia t.ex. (Oxe är ett oralt tecken och offrets hals var avskuren) får negativa eller skadliga effekter.


Inga kommentarer: