Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 5 september 2015

Hollywood hjärntvättar oss med den amerikanska mardrömmen

När PR- och reklammän verkligen kan sina jobb lämnas inget åt slumpen. Generation följer på generation och de kulturella myterna kontrolleras med järnhand. Så här ser en amerikansk hjältes profil ut, det har propagandamaskinen bestämt.


Klicka för större bild


Vem som föregick Harrison Ford i den här oändliga följetången har jag inte efterforskat. Jag bara råkade se filmaffischen för Kapten Amerika (2011) och såg direkt vad eller vem kameraögat anspelade på...

Chris Evans, som gestaltade kapen Amerika är inte våldsamt lik Harrison Ford och det är exakt min poäng. Lögnhistorier klarar sig bra utan verklighetens fakta.




Men likväl... Om man tittar närmare på kartorna (här ritade som en naturlig zodiak men med bådas födelsetid och ascendent markerad) upptäcker man att Harrison Fords yttre person tecknas av Jungfruns tionde grad. Och se vad som händer i Chris Evans horoskop just här !!! Bloggaren demonstrerar här allas möjlighet att tränga bortom död materia och se andevärldens formande krafter - som de t.ex. tecknas via astrologin.

Ibland använder medier slarvigt den jungianska psykologins "arketypisk". Men de här identiska profilbilderna har inget med arketypernas värld att göra, med mindre man tänker sig att det existerar en "profilbild" i himmelriket som för evigt producerar nya Harrison Fords.

Vad det egentligen handlar om - tror jag - är antikens tanke om att själen initialt är en perfekt sfärisk form men att vårt kosmos - vårt solsystems planeter - rör sig och drar och sliter i den perfekta formen, vanställer den, tills identiferbara skallformer uppstår i det mikrokosmos som varje till jorden född människosjäl är. Det handlar inte om någon platt profilbild utan om en tredimensionell kranieform som solsystemet faktiskt mejslar och putsar på nonstop. Med tidens gång läggs det till lite här och dras bort lite där. Det är i själva verket en oändligt graderad transformation av en och samma Själ. 

Så mycket för västerlandets egokultur och löjeväckande individuella "livsprojekt", uppmuntrade av de rika och deras lejda pr-folk - alla de som vill fortsätta sko sig på massorna men för att kunna det tvingas dupera folket att "satsa på sig själva". En övergödd (eller wellness-trimmad) individ blir med tiden så egocentrisk att han/hon inte förmår fundera över vilken loppcirkus han eller hon befinner sig i. Så innan du slukar nästa Hollywood-rulle, se kritiskt på värderingarna och produktreklamen som smugits in precis överallt.


Inga kommentarer: