Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 27 september 2015

Look-alikes bland främlingshatarna


En människa, två sinnestillstånd

I fotoillustrationen till en debattartikel i SvD står ett riktigt surkart i bildens mitt och ser seriös och uppblåst ut. Det visar sig vara den för förtal dömde sverigedemokraten Markus Wiechel. 

Jag tycker direkt att han obehagligt påminner om främlingshatiske massmördaren Anders Breivik - det är något med deras lömska springor till ögon.

Jag lägger deras födelsedagar sida vid sida för att utröna saken.


Naturlig zodiak Breivik innerst.


Båda männen har faktiskt krigaren Mars i sitt starka eller upphöjda läge i hackordningens tecken Stenbocken. Tecknet som inte kan fördra motsatta Kräftans "platta organisation" 

Utvikning. Förre SAS-chefen Jan Carlzon, som berömde sig om att han sökte hålla organisationen platt och fri från hackordningar var enligt den tropiska zodiaken Kräfta. Jag tyckte på den tiden symboliken stämde in så väl. Men så knackade den sideriska zodiaken på dörren och vips förvandlades Carlzon till en urtypisk nymåne/projektstartare i Resenärens tecken (Tvillingarna). 

Och vem kunde förneka att Merkurius - den friflygande - rimmade ännu bättre med flygbolaget SAS? I efterhand noterade jag att han varit chef på både VING-resor och LinjeFLYG. En mångårig och rätt anslående bindning vid Luft-elemenet således.

Mars är spjutspetsen och krymper blicken (ger tunnelseende). Kanske ögon också får mindre del av ansiktsytan hos verkliga stridisar? Här måste man väga in att de båda främlingsfientliga skandinaverna har Mars just i det i särklass mest kontraktiva av de negativt polariserade tecknen, Stenbocken. Och går man till Saturnus visar sig båda männen ha denna åtstramare och förminskare i aspekt med ögonens planet Solen. 

I Wiechels fall en riktigt ful attack mot Mars eget tecken Väduren (lätt att förstå att han dömts för förtal) och i Breviks fall en märklig och på många sätt mer djupgående störning: Mars attackerar här via 210° (enbart i hinduiskt aspektschema) sinnets Måne, hungerdemonen Rahu och gränsdragaren och skarprättaren Saturnus i Lejonet. Och pga. fullmånen har vi Saturnus opposition till Solen. 

I båda fallen primärt en stickig Mars-attack från dödens Jord-element mot livets Eld. I båda fall är det som att hälla en skopa kontraktiv Jord på den expansiva Elden - det visuella elementet förminskas. Kan det vara så att små grisögon resulterar ur detta enkla förhållande som visar sig hos båda dessa neggon? Jag har aldrig förrän nu noterat denna korrelation, så det är upplagt för en verklig frenologorgie! Kan de som ondgör sig över andra folkslag själva vara de underlägsna? Är det så enkelt att de tar till "anfall som bästa försvar" för att ingen ska fundera över deras låga förståndshorisont?

Jag förbigår här finliret om att vänster och höger öga har olika planetära härskare - Solen är den arketypiska symbolen för en ljuskälla och ögat ansågs i antiken AKTIVT gå ut och via "tentakler" gripa tag i objekten de betraktade - inte alls olikt solen och dess strålar. 

Ögat är uttrycket för den astrologiska principen Solen - därav "ögonen, själens spegel" om man med "själ" menar den högre principen i människan snarare än den låga lunära (sinnelaget eller den blott "själiska människan" som Bibeln sade i gamla översättningen). Skillnaden mellan den högre och den lägre själen kan också beskrivas som den pneumatiska och den psykiska delen av vårt väsen. Solen är en rörare, och solvindarna utgår även från våra ögon. Den psykiska upplevelsen är långt mer begränsad och innehåller dessutom inslag av minnen som kan ludda till och förvrida förståelsen av ögonens vittnesbörd.

Att upptäcka samma Jord-mot-Eld-princip hos båda främlingshatarna kan vara en slump. Men jag beslutar att pröva ett fall till. Jag drar mig till minnes aktrisen Demi Moore som en av de kvinnor i Hollywood som haft påfallande små ögon. 

Nu, efter femtielva operationer har hon ändrat formen på precis hela sin kropp men letar man upp riktigt gamla foton på henne - före brösten och allt det andra - ser man ett par kalla grisögon empatistört stirra tillbaka. Hon var som bekant trailer trash och jag vet inte riktigt hur hon lyckats ta sig in i Hollywood. Men där var hon i vilket fall tidigt, via tonårsfilmer. 

Jag hittar inget bättre 80-talsfoto i hastigheten och här har riktligt med svart cajal runt ögonen skenbart förstorat upp dem. Hennes horoskop finns i detta inlägg från 2011 (en av de kartor som undgick Googles gigantiska förstörelse av alla bloggens äldre miniatyrer för några år sedan). Som synes har Demi Moore en fallen Mars i Kräftan som attackerar ögonens Sol - själv fallen - i Vågens tecken. Även begränsaren Saturnus angriper Solen!

(Utvikning: I ett inlägg kommenterade jag aktrisen Rachel Bilsons förmåga att se extremt sårad och supervekt feminin ut och knöt detta till den fallna Mars i Kräftan tillsammans med överdriftens Rahu. Det är ju också Demi Moores konfiguration och någon värre på att spela sårad än Moore har jag aldrig sett! Man ser det t.o.m. i hennes knasiga uppsyn i 80-talsfotot här ovan.)

Stärkt av bekräftelsen funderar jag lite till och kommer att tänka på en av alla Batman, Val Kilmer som också gjort en del torrt humoristiska rollfigurer. Han har ett väldigt maskulint ansikte med kraftig käke och ögonen ser oproportionerligt små i detta landskap. 

Horoskopet, som kommenterades här, ger en träff till! Nu på så vis att Sol-ögonen står i konjunktion med begränsaren Saturnus i Skytten. Huruvida Skyttens härskare Jupiter i negativt Skorpion-Vatten och med Skorpionhärskaren Mars hemma i negativt läge ytterligare kyler ner och förminskar basen för ögonen och hjärtat vet jag inte. 

Dessa är bara lösa iakttagelser, men fyra träffar på raken där det saturniska (via Stenbocken eller planeten själv) åtföljs av reducerade storlek på ögonen kan vara värt en större studie. Sen är ju frågan hur den fysiska ascendenten vävs in i ämnet. Den sägs traditionell ha stor påverkan på utseendet. Att inte ascendenttecknet ensamt kan förklara allt, är nog ändå rätt uppenbart. Skulle Fiskarna i öster ge människor där bara fötterna är karaktäristiska? Eller Vattumannen där bara knäna utmärker sig och Skyttarna som "lår-människor"? 

Det är nog snarare så att planeter via direkt aspekt till ascendenten eller minglande med andra planeter som anknyter till ascendenten, bildar sammansatta budskap som smarta människor struntar i att försöka systematiskt undersöka. Jag köper i princip Platons lära att universum skapas av matematiska former (se Platons fem solida kroppar som grundläggande "atomer" i en värld där formerna minglar med varandra och bildar komplexa livsuttryck). 

Men för testsugna borde nog konjunktionen Solen/Saturnus vara det första och enklaste sättet för att se om ögonen verkligen tenderar att krympa hos tillräckligt många av säg 300 försökspersoner. Detta är ju ett enkelt test som inte ens kräver födelseklockslag - vilket möjligen också är dess svaghet även om ovanstående fyra fall talar för att så inte är fallet.


Inga kommentarer: