Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 26 september 2015

Look-alikes i Lejonets tecken

Nyfiken på möjliga "look-alikes" till Keanu Reeves (med sin särskilda asiatisk-kaukasiska genblandning) sökte jag igenom 9000 sparade horoskop. Urvalskriteriets var några viktiga placeringar hos Reeves: Solen i härskarläge i Lejonet tillsammans med Merkurius och den senare aktiv som disponent till en Måne i merkuriska Tvillingarna. 

Månens disponent med Solen ger teoretiskt ett fantastiskt band mellan två positivt laddade tecken. Psyket (Tvillingarna) extremt flexibelt och följsamt och framför allt lyhört inför den stabila kognitiva kapaciteten fullt påskruvad då Solen står i härskarläge. Keanu Reeves tycks enligt stjärnorna ha en ypperlig intelligens och inte minst visuell uppfattningsförmåga, vilket han enligt recensenter visade i sin regidebut för några år sedan, en kampsportsfilm där han ska ha fångat rörelserna i kampsekvenserna med kunnig blick, utan att fuska med fladdriga kameror.

31 horoskop motsvarade sökkriterierna, och när jag förstrött bläddrade igenom listan och googlade ett och annat namn som inte sade mig något hände följande. De här människorna hade så vitt skilda ansikten att man verkligen kunde betvivla att astrologin och look-alike-fenomenet är mer än lyckliga slumper. 

Jag begrundade t.ex. det kortlivade musikaliska geniet Phil Lynott (varför han fastnade i rocken förstår jag inte, idiomet begränsade honom) men kunde konstatera att han och Reeves inte var mycket till look-alike-kombo, trots bådas hästsmala ansikten...

Keanu Reeves vid cirka 30


Men vad sägs om följande häpnadsväckande par, hittade i en så liten grupp som 31 personer med liknande horoskop? Båda är tv-skådespelare och även om den fem år yngre Lea Michele har grövre ansiktsdrag än Rachel Bilson (från den skruvade och stiliserade "Hart of Dixie") ska det till en starkt söndrande mentalitet för att dissociera sig från det uppenbara faktumet att kvinnorna båda verkar vara formgivna utifrån samma mall!

Bäst ta två bilder av båda eftersom vissa individer tenderar att se olika ut från bild till bild medan andra (som Keanu Reeves) tycks frusna i själen (eller ständigt fokuserade) och bara äger ett enda ansiktsuttryck. 


Klicka för större bild




Grovheten i Lea Micheles ansiktsdrag kan nog direkt hänföras till olycksbringaren Mars som visserligen kan skapa en sex appeal men som enligt min upplevelse också förgrovar eller ger skönhetsfläckar. Här opponerar den maskulina Mars kvinnans sinnliga Måne. 

Rachel Bilson har en fallen Mars men förstärkt av Rahu och hon har verkligen förmågan att med minspel se sårbar ut. Tänk vad detta innebär: fallen Mars innebär förminskning av den traditionella maskulina grovheten och med Rahu en extrem reduktion av det maskulina! Resultatet blir - åtminstone i detta fall - en vansinnigt feminin kvinna.

Lea Micheles Mars-attack mot det lunära psyket åter, är en utmärkt illustration över hennes tidiga karriär (innan tv). Invid hennes födelsedata har jag noterat "konstnär med måleri som tenderar mot det porngrafiska". Kan det vara att Ketu halshugger hennes redan fallna Venus så att den grova och pornografiska Mars tar överhanden över en ytterst försvagad Venus? (Allt är naturligtvis en tankelek på basis av kartor som saknar födelseklockslag.)

Rachel Bilsons fallna Venus i självcentrerade Jungfrun har det heller inte så lätt med den märkliga slitningen mellan "frihet" och "fångenskap" som Jupiter och Saturnus i konjunktion tecknar. Jag har inhämtat att hennes rollfigur i "Hart of Dixie" verkar bete sig exakt som den här konjunktionen antyder: konflikterad, särskilt i kärleksfrågor (Venus).

Men ta också en funderare på hur särskilt Rachel Bilson skulle se ut om man bytte ut hennes bruna ögon mot aktrisen Rachel Hurd-Woods fullständigt självlysande blå ögon? Ta Bilsons nedre bild från montaget och du ser ytterligare ett inte alls oävet look-alike-par.




Kvinnliga läsare får ursäkta - jag hoppade i princip över männen i den här gruppen, det var roligare att studera Lejonkvinnor! Men när jag ser en av de få bilder på Playboy-utviket Susie Scott från tidiga 1960-talet påminns jag åter om att det verkar finnas undertyper av Lejonets tecken. Den här pinuppan tillhör samma lejontyp som Sol-Lejonet Håkan Juholt (som hamnar utanför den här gruppen pga. sin troliga Måne i Väduren):




Vilket återkopplar till en annan Playboy-brud tidigare bland de 31 träffarna. 80-talspinuppen Cathy St. George uppvisar en del klassiska drag från den typ av lejonet som liknar katter i ansiktet. Små näsor och munnar ibland i kombination med mandelformade ögon och höga kindknotor. De här brukar ha en enorm sex appeal.


Men med denna lejontyp öppnar man lådan till en gångbar ansiktstyp som känns lite som en dussinvara. Ansiktet kan användas för att sälja precis allting. Jag associerar t.ex. direkt till sångerskan/aktrisen Olivia Newton-John via Cathys ansikte. Först tycks minnet svika - Olivia är född tecknet efter Lejonet, men har Månen i Lejonet och dessutom "själens form" Saturnus i Lejonets åttonde grad- bara en grad från pinuppans Sol! Jag bryr mig inte om att leta upp något foto på Olivia, det "arketypiska synintrycket" har, åtminstone för mig, bekräftats av horoskopen.

Till den här undergruppen av Lejon sorterar definitivt också aktrisen Shelley Long (länge sedan nu!) från serien Cheers tidiga år. Lejon har ofta något vänligt och genuint gott i sin utstrålning, de upplevs snälla (om nu någon trodde Lejonet var ett ständigt rytande och nyckfullt grunddrag). Longs födelsetid är känd och här kan Solen i Lejonet ses stiga i öster, ett "rent" exempel på den här undertypen. Men här finns också Saturnus stigande i första huset, vilket skapar en spänning mellan dramatiskt rytande och självkontroll. Likväl har hon kungamakaren Regulus på rät linje med Solen och studerar man många bilder ser man hur genuint god och vacker hennes utstrålning är. "Inte ett ont ben i kroppen", som det brukar heta.


Nu, på himlen, står den kolsvarta kombinationen Saturnus i Skorpionen och den pekar torrt och anklagande på ett Lejon av den sämre sorten eftersom Saturnus tycks indikera dålig karma för de Lejon (primärt ledare) som träffas av aspekten. Detta olustiga drama i skyn befinner sig eoner från den goda kombinationen av Lejonet med Tvillingarna som jag nystat lite i via det ytliga look-alike-fenomenet. (Yogans facit just nu, men det lär komma mer: 700 muslimska pilgrimer ihjältrampade och 900 skadade, VW-fifflet som historiens största bilskandal.)

Keanu Reeves, som strövtåget började med, har figurerat i påfallande många filmer med ett allvarligt eller gott budskap till mänskligheten - jämför med Sean Penn, också Sol-Lejon och Mån-Tvilling. Den här sinnelagsplaceringen har i indisk astrologi sagts ha en dragning mot filosofi. Inte så konstigt när det är Skytten/Jupiter som är tecknets kompletterande andra hälft! "Opposites attract."

*****

Via en mycket lös association, se även forskningsnyheten: Men may be able to judge a woman's faithfulnes from her face


Se även sångaren Joey Tempest - Sol-Lejon - och hans tydliga look-alike.

Inga kommentarer: