Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


fredag 9 oktober 2015

Nobels litteraturpris 2015 - högerns patetiska politiserande!



Nobelprisets trovärdighet urholkas alltmer genom att de ansvariga använder det som slagträ och för att uttrycka sin borgerliga världsåskådning. Girigt griper sig SvD an ukrainskan som inte gillar Putin. Nobelpriset är nu lika korrumperat som den amerikanska underhållningsindustrins symbios med nationalistiska intressen när Matt Damons Mars-film synkas med NASA:s "stora upptäckt" om planeten med samma namn. 

Nobelkommitténs ledamöter ser inte ens själva hur de reducerat sig till spelbrickor i det Onda Ödet eftersom deras borgerliga livslögn duperar dem att tro de bedömer litterär värdighet och inte politiska system. 

Alexievichs horoskop bekräftar perfekt de rubriker jag hittills sett om hennes författarskap. "Frispråkig och frihetlig men tystad av regimen" och tendensen att fixera sig på det halvtomma glaset - "smärtan i det ofria ryska livet".


Det var länge sedan bloggen innehöll en referens till den Ljusa kvaliteten (Sattva guna), men här passar en simplistisk bild av de tre gunas för att förstå om inte författarens karaktär så åtminstone sentiment.

Mörkret, Ljuset och Lidelsen i kläm däremellan är alla representerade. Men utifrån sinnelagshoroskopet dominerar naturligt den hätska och förmörkade upproriskheten stort. Sinnelagets Måne opponeras från Mars i dominanta Lejonet vilket kvinnan tolkar som onda ledares förtryck mot folket (Månen är den ansiktslösa massan och Vattumannen anknyter till ideologer/statsskick). 

Men en människa kan bara uppfatta det som bor i hennes eget djup och det är ganska uppenbart att hon är en återfödelse av en grym och ond människa. Detta är Nobelpristagarens första liv när hon försöker komma till tals med sitt eget mörker och tar - föga tacksamt - emot män som Putin för att via sina externa sinnen se och beskriva konsekvensen av det hon bär i sin egen själ.

Se hur makalöst illa hon tycker om sig själv: sinnelagets disponent är Saturnus, en planet som tillhör Mörkrets kvalitet. Här står den depressiva och hämmande planeten i de arketypiska Fiendens och Olyckans sjätte hus. Den kalla Saturnus kyler dessutom ner Kräftan som normalt är ett Rajas-tecken - lidelse eller passion. Det är inte svårt att se hur den ömsesidiga receptionen mellan Månen och Saturnus, mellan Luft och Vatten, skapar en hjärtskärande inre dissonans och en kapital oförmåga att identifiera sig med den gällande ideologin. Kvinnan är helt enkelt sinnessjuk. 

Men sinnet (Månen) kan vara sjukt - se Anders Breiviks ohyggligt skadade Måne - medan intellektet alltjämt är smart och kan skönmåla med ord för att dölja den ranka spelplanen. Och här skiftar vi över till Ljusets kvalitet, Sattva. Den mörka och reaktionära Oxen disponeras lyckligtvis av Venus som här placerat sig i ett intressant läge, i kommunikativa (frispråkiga) Tvillingarna tillsammans med värdtecknets härskare Merkurius. Sett utifrån sinnelagsascendenten är kvinnan utrustad med ett perfekt intellekt som dessutom befinner sig i den goda lyckans femte hus (ett hus som också anknyter till ledarskap). Givet alla störningar i det här horoskopet är det lätt tänka sig en ledar- eller regimkritiker. 

Utvikning. Oxen är zodiakens reaktionär, inte för att Jimmie Åkesson eller pennalisten och arbetslinje-designern Sven-Otto Littorin föddes i tecknet, utan för att tecknet i sig är en delmängd av Ondskans element Jord och dess härskare Venus enbart söker harmoniera med starus quo. Läser man ut detta kodade budskap blir det "reaktionär" eller "bakåtsträvare" - Oxen faller efter eftersom Jord-elementet representera den döda, materialiserade slutprodukten av en kreativ rörelse som började i himmelen (Eld och Luft) och sedan passerade den psykiska nivån (Vatten) förrän den stannade av som ett förstelnat men objektifierat lik.

"Att stå lik" - gamla tiders tradition att luta en anhörigs öppna kista mot väggen så att den avlidne familjemedlemmen så att säga var närvarande i rummet en sista tid. Tankegångarna anknyter till Platons idélära, där den materiella världen är ett dött lik som bara vagt liknar den levande varelse som själv vistas på det subtila halvt immateriella Luft-planet.

Passionen på hemmafronten (Kräftan) fungerar inte hos ukrainskan på grund av avståndstagandet från det egna folkets ideologi. Saturnus är dyster Tamas och Kräftans typ av passion ligger hur som helst snuddande nära lidelse av typen grämelse. Kräftan är zodiakens gråterska. (Hur mycket överdriver västmedierna Ukrainas folkets lystnad efter EU och rovkapitalism?) 

Studerar man de två andra rajasiska planeterna, är de faktiskt Merkurius och Venus, den kombination vi just såg låg lyckosamt i den lätta och välinformerade Tvillingarna i femte kreativitetshuset. Till skillnad från det depressiva och tungsinta psyket är detta en intellektuell fullträff, och tanken blir då att det är möjligt att höja sig över sinnessjukdom genom att vända sig mot Ljuset och den rationella själen som Merkurius sannerligen måste sägas representera.

Författaren har en klyvnad inom sig och hon kan se och rapportera om det dystra klimat hon tycker sig uppleva via Månen och dess olyckliga förankring i det onda sjätte huset.

Eftersom Mars både är en naturlig illgörare och för Vattumannen (folket) i första huset också en verksam sådan och här ockuperar "den Andres" sjunde hus, är det lätt att se hur författaren tar avstånd (i detta liv) från burdusa härskarlater som påverkar folket. Men hennes egen själ är uppenbarligen djupt formgiven av något som hon i detta liv hatar och upplever som en fiende. Det är svårt att ge "kusten klar" för ett horoskop som fortfarande har så många demoner kvar från tidigare liv. 

Hennes och SvD:s anti-Putinhållning bygger på värdesättandet av en ond kapitalistisk världsordning. Hennes frihetliga Jupiter i Skytten är en verksam illgörare och påminner återigen om vilken djävul EU är i vår världsdel. EU sprider den demoniska rovkapitalismen och denna har svårt korrumperat Svetlana Alexievichs intellekt. Ja, även Sattva guna, kan bli en förklädd ljusängel som egentligen tjänar dunkla syften. 

Slutord. Månen i Vattumannen indikerar naturligtvis en receptivitet för samhälleliga och ideologiska aspekter. Men Saturnus befinner sig i allvarlig regression i Kräftans tecken jämfört med Vattumannen, både om man ser zodiaken som en evolutionär resa där perspektiven vidgas och förfinas och ur perspektivet att Psykets disponent är inkontinent och rasar ner i Vattenelement som det andliga Luftelementet inte har någon naturlig släktskap med.

Som bäst kan man läsa den här ömsesidiga receptionen som "hatet över den ofullbordade sanna mänskligheten till följd av den låga instinktssjälens dominans". Men hon "pinnar" alltså skulden på diktatoriskt ledarskap (Mars-Lejonet) vilket missar livets djupare orsaksförklaringar. Aleixievich hade helt enkelt inte förtjänat sig något bättre liv än det hon ser och beskriver. Så kan ett politiskt likgiltigt svenskt folk av idel borgare i morgon finna sig återfödda i ett helvete på jorden. Uraktlåtenhet att tänka ger också karmiska efterverkningar.



Inga kommentarer: