Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 30 november 2015

En bra Tännsjö (reklamare är onda människor)

Praktiska filosofen Torbjörn Tännsjö må vara materialist (ateist) men kan på den tumnagelstora yta som återstår för dem som slikt begränsat sitt medvetande alltjämt producera viktiga tankar. Som dem i DN-artikeln om den osannolika skada vi åsamkar oss själva och omvärlden som låter reklamen våldta våra genant ytliga sekulära sinnen!

Låt oss kika på filosofens sinne (Månen) ytterligare en gång och nu med SYFTET att hitta något gott att säga om det. (Horoskopet har avhandlats tidigare.) Ämnet ligger mig förstås varmt om hjärtat eftersom även bloggaren har psykets indikator i det mentala Luft-tecknet Tvillingarna! 

(Det är svårt att skriva inlägg där egna horoskopinslag förekommer och jag har troligen undertryckt många berättelser för att inte framstå som en som glorifierar över sin egen födelsehimmel, som i vissa stycken är så uppenbart bortom sin samtid att det här livet i Reinfeldt- och Löfvenland är en ren plåga - min själ kommer inte att återvända till jorden förrän Tidsåldersskiftet är genomfört och inte ens medborgarlön längre behövs som övergångslösning.)

När jag vintern/våren 2008 läste in en grundlig introduktionsbok till hinduisk astrologi (som nyttjar den sideriska zodiaken), sade författarna till Light On Life att Månen i Tvillingarna i Indien var känd som markör för en filosofisk sinnelagsdisposition. Av det påstående märktes inget alls när jag så småningom lyckats skrapa ihop 181 yrkes- - eller nästintill - filosofer. Kuriöst visade sig dock en underbetoning på Månen i det tecken som ligger opposit Tvillingarna och är filosofins naturliga tecken Skytten. 

Och Månen i Väduren drog iväg och markerade rejäl överbetoning som det filosofiska sinnelaget framför andra. (Jag kan svagt bekräfta detta från en enkel och naturlig kvinna jag kände i ungdomen. Trots att hon var en djupt materialistisk och sensuellt orienterad Oxe som gäckande förebrådde mig för att "jag aldrig hade några pengar" och därför var en "omöjlig pojkvän",  fanns en klarhet i sinnet och en direkthet och skärpa i tänkandet som jag långt senare inser är en förutsättning för filosofi. 

En karismatisk kvinnlig släkting till en god vän, också med Månen, chockerade mig när hon var bara dryga tjugo genom att citera filosofen Konfucius. Familjen var inte högintellektuell. Kanske berodde det aparta citatet på påverkan från släktingen, med vilken jag då och då utbytte en eller annan taoistisk klyscha, men ändå. Hur många tusen unga kvinnor måste man inte gallra bort från dagens av marknaden degenererade samhälle innan man finner en ung kvinna som tagit del av den verkliga intellektuella elitens verktyg, kunskap om filosoferna i historien och tanken som redskap för något annat än praktisk vinstmaximering?

Till saken hör dock att 181 fall inte är ett stabilt underlag. Jag har varit för generös i många tidiga pilotstudier. Det intervall om ±50% som gick gälla för slumpmässiga avvikelser är inte hållbart förrän man kommer upp i cirka 300 mätpunkter. Så låt oss godtyckligt säga att intervallet borde ha varit ±70%. Då hamnar de 25 filosoferna med Månen i Väduren på gränsen till signifikant överrepresentation medan de futtiga åtta Mån-Skyttarna var ett normalt uttryck för den slumpmässiga variationen. 

Jag ska försöka samla in fler filosofer, för det här testet är intressant. Månen i Väduren är ju "skuggan" eller återspeglingen av det tecken där Solen (ren intelligens) sägs fira sin "upphöjdhet". Som Barnets arketyp kan man ju påminna sig att vishetsläraren (snäppet över filosoferna) Jesus underströk att bara Barnets vidöppna sinne hade någon chans att förstå hans djupa insikter i tillvaron.

Tännsjös (och bloggarens) Måne i Tvillingarna befinner sig på en lägre plattform än Elden, men också den enda möjliga för att formulera stringenta tankesystem: Luftelementet representerar denna mänskliga och gudomliga aktivitet, med skillnaden att människor i allmänhet reducerar sin tanke genom att applicerar den enbart på det praktiska eller konkreta. 


Som man ser i Tännsjös fall, där smärta och olust tycks ha varit hans "första kärlek" eller åtminstone fördjupning i etiska frågor rörande sjukvård, står smärtans Mars står i Jord-tecknet Oxen som en fysikalisk bas för hans kognitiva Sol-kapacitet i olyckans sjätte hus och i smärtans och plågans tecken Skorpionen. Denna axel, 6e-till-12e är en veritabel sjukvårds- och ohälsoaxel så det är lätt att se att hans merkuriska sinnelag plockat upp denna axel.

Samtidigt lyckas Jord och Vatten sällan genomskåda sin ateistiska och gudlösa grunddisposition - Djävulen eller den negativa polariteten är i många fall helt övermäktigt stark. Om detta borde den oändliga ström av "lergeggehoroskop" som bloggen grävt upp i samband med sjaskigt leverne ha omvittnat.

Men det är inte vart Solen för filosofen på hans strövtåg som var föremål för inlägget, utan sinnelaget som sådant. Och här är ju Tännsjö briljant! Jag ger inte mycket för Merkurius så kallat svaga placeringar i Fiskarna (Einstein hade den) eller, som här, i Skytten. Tännsjö uppvisar här en intensifierad version av den vasse tänkaren Jan Guillous Tvillingascendent (förutsatt att födelsetiden 13.40 är korrekt) och en ascendenthärskare (Merkurius) placerad i Skytten.

Jag tror faktiskt den ryktbare och läsvärde besserwissern tittar förbi den här bloggen då och då och hittar något litet russin att förädla. Jag anade ugglor i mossen då hans krönikor några gånger innehållit lama utfall mot astrologin, och hans senaste sågning av ett par borgerliga politiska redaktörer (en på SvD) för usel stilistik och det lite inlindade konstaterandet att de stannat på skolbarnets intellektuella nivå, detta låter mer än misstänkt likt den här bloggens sågning vid fotknölarna (drygt en vecka tidigare) av en av SvD:s bokrecensenter samt inlägget (dagen före Guillous krönika) som även attackerar den andra av de två redaktörer han nämner, och för andra gången invänder mig mot de borgerliga tidningarnas ytlighet, motsvarande Guillous "stannat kvar på skolnivån". Kanske ett sammanträffande, men jag är inte längre så säker.

Hur som helst är Tännsjö i kraft av sin analytiska Mån-Tvilling en intensifiering av logikens planet Merkurius. Hela hans sinne söker efter rationaliteten i vad han än öppnar sinnet mot. Och här kommer nu det intressanta: Merkurius i Skytten disponeras förstås av det som förment är filosofins egen planet Jupiter. Denna i sin tur är en verksam illgörare för sinnelaget i Tvillingarna eftersom den expanderar på tema och därmed avviker från Tvillingarna eller rapportörens ideal om saklighet. Tännsjös verksamt onda filosofiplanet står dessutom i ett hus som är viktigt för den intellektuella aktiviteten: det tredje. Jag kan bara förstå detta som ett omen som går hand i hand med den "sataniska axel" vi just snuddade vid och som drar ner hans filosofi till ett tänkande kring smärta och elände och varför hans Jupiter inte längre är den goda guden utan en, ytterst sett, eländesbringande filosofi (ateism). 

Men stopp och belägg. Är det inte just denna verksamt onda överflödsplanet i det tredje huset för kommunikation som han vänder sig mot i texten MOT reklamen som degraderar människorna i deras beslutsfattande? Visst är det! Har sällan sett ett så klockrent besked. Som förstahus-Tvilling är jag därför tacksam att Tännsjö visar att astrologins tal om Jupiters onda effekter ändå inte gör Jupiter till ett monster. Det går att "stå på rätt sida" även i förhållande till sina sämre planeter och istället för att själv bli en av de onda reklammännen påtala vilket skitjobb de ägnar sig åt. 

Det är således inte Tännsjös konklusion i rubriken - det är jag som säger att reklamare är onda människor utifrån en studie av Tännsjös verksamt onda Jupiter i hans tredje PR- och kommunikationshuset - det hus som indiska astrologer menar är en ond sektor men där en moraliskt uppvaknad människa själv kan förbättra sitt förhållande till sin inneboende kommunikator Merkurius. Tännsjö själv har förstås inga problem, Tvillingarna i första huset (här via månascendenten) ger intressant nog bara en "neutral" Merkurius, men detta är begripligt i skenet av det sagda. Merkurius ska inte hajpa eller kommunicera för vinnings skull. Dess uppgift är att vara saklig. Och likt Guillou i sitt fysiska ("verkliga") liv har en prominent och hörnplacerad Merkurius, så har Tännsjö i sitt psykiska horoskop. Kommunikation är viktig för båda men det är Solen som leder vägen. Förstahus-Tvillingarnas neutrala men prominenta placering av sin härskare leder till märkliga bud i läran om planeternas verksamma naturer.

Primärt är Merkurius ägare av första huset och det gör den till en verksam välgörare. Men den äger också (via Jungfrun) det fjärde hörnhuset och hade Merkurius varit en naturlig välgörare hade detta förvandlat den till en verksam illgörare. Turligen är Merkurius MÖJLIGEN en välgörare sett ur högsta andliga perspektiv, men den sida av astrologin som involverar husen är mest intresserad av världsliga effekter och här är Merkurius en distinkt neutral informatör som bringar både goda och dåliga nyheter. 

Av dessa två husägarskap tycks det som om indierna beslutat sig för att betrakta Merkurius som en helt neutral faktor, men kvarstår alltså att Tännsjös psyke upplever kommunikation som prominent (sjundehusplaceringen) medan Guillou knappast gör något annat än kommunicerar med sina allierade (sjunde huset), dvs. alla dem han knyter till sig i syfte att ha något att ondgöra sig över. I synnerhet Guillous Merkurius är oslagbart mäktig med dess nästan exakta förhållande till sin hemmabas: Tvillingascendenten.

Det finns en viss likhet här mellan Tännsjö och Guillou som båda tar det stora Skytten-greppet om sin samtid och lyfter viktiga frågor, som Tännsjös (hack i häl på Black Friday) om reklamen som förstör planeten via de hjärntvättade massornas idiotkonsumtion och Guillous, om vad i helvete Sveriges regering i samråd med våra vapenfabrikörer - och USA - sysslar med i Afghanistan.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att Tännsjö för höga betyg för sin intellektualitet och kritik och att hans filosofiplanet Jupiter kan glimta till som den Stora Välgörare den i grund och botten är, bara Tännsjö väljer att angripa ämnen som tydligt uttrycker den onda Jupiter: överflöd, slarv och chansningar, hyckleri, jakten på stora och lätta pengar - faktiskt allt sånt som utmärkte Nya moderaterna under deras åtta förödande år vid makten. (Nya Karolinska! Nuon! De var inte bara sopor, de var politiker som borde ha kunnat åtalas.)


Inga kommentarer: