Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 22 november 2015

Kleerups demoner - bokstavligen symboliskt talat

Jag skrev om Kleerup och hans demoner i januari 2011 men det är dammigt arkivmaterial nu, så varför inte ta en ny titt på kartan? Kanske det går att klämma fram några nya synvinklar.


Ibland räcker det att man tar ämnet på sin tunga. Med "demoner" syftar Kleerup på sina tics och tvångsmässiga tankar och beteenden i barndomen (och kanske en bra bit framåt). Tydligen räcker det att låta tanken ruva på okontrollerad beteende för vad gör bloggaren om inte sprätter till och trycker "Publicera"-knappen (7.21 på morgonen) istället för "Ladda upp bild"-knappen!

Nåväl. Det fascinerande är att detta är en tydlig Aquaman: Sol, aggressiv Mars och intellektuell Merkurius i Vatten och alla tre förstärkta av en hyperaktiv "lunär" Jupiter i Kräftan, i sig disponerad av ett psyke, Månen, som söker jorda sig (och gör det framgångsrikt) genom positionen i Oxens tecken. (Synastri-karta längre ned, Kleerups himmel är den yttre kretsen.) Jag skulle vilja påstå att hans alla tics och tvångsmässiga rörelser beror på det Jord-bundna psykets begära att KONKRETISERA. 

Han låter inte upplevelser strömma förbi i Vatten-elementet utan den negativa jorden driver honom att bevattna grunden med fantasmerna. Som musiker kan ljuvliga ting uppstå, så mycket mer konstruktivt än att som pojke använda sin egen fysiska kropp för att skapa underliga rytmer. (Säkerligen tidigare liv-minnen av när han dansade The Locomotion som amerikan tidigt 1960-tal eller kanhända någon stamdans i en skriftlös kultur.)

Lika fascinerande, apropå Aftonbluddrets rubrik, är hur de båda månnoderna griper in i horoskopet - och beroende på hur man ser på saken kan man antingen betrakta dessa som "demonerna" eller som en enda demon, men en schizofren sådan, där den enda halvan inte har någon kontakt med den andra. Fanatisk ambition eller framgångshunger utmärker Drakhuvudet. Övriga kroppen, Draksvansen, utmärks av loj indifferens sedan gudarna bestraffat den ursprungliga demonen med halshuggning för dess måttlösa strebertendens. 

Som påpekat flera gånger är detta en fantasifull utbrodering av astronomiska fakta, som kända i antiken. Månens erratiska banan lyfter den ömsom högre än den plana och normerande solbanan (solekliptian/zodiaken) och ömsom på en två veckors vandring på sydliga latituder relativt solens ständigt norm: 0 grader latitud.

Myten tecknar förstås det Månens och psykets ständiga skiftningar och nyckfullhet, havens ebb och blod. Vattenelementet - förutsättningen för liv som vi känner det på Jorden - demoniseras av den hinduiska myten. Samma tanke snappas upp av den grekiske filosofen Platon som frånkänner vårt liv verklig existens, våra själar har halkat ner bland djurarterna, detta förlorarnas kretslopp som alltid slutar i döden (och en återfödelse). Verklig och evig existens har bara gudarna i den supralunära sfären och de vill inte ha upp en demon som söker förhäva sig. "Vet din plats i tingens ordning!"

Genom att ha fötts med en så stark Sol i Vatten och med den hungriga av månnoderna i soltecknets - kognitionens - naturliga hemvist Lejonet, antyder horoskopet att Kleerup är kandidat till allsköns bokstavskombinationer. Inte pga. Rahu i Lejonet enbart utan för att äregirigheten blockeras av också Saturnus befinner sig där! Här får man känslan av att karma håller själen i kort koppel! Att Kleerup enligt Aftonbladets hafsigt skrivna artikel inte ens vågar säga ordet "efterbliven" helt ut, beror på att demonerna mycket väl kan skada den kognitiva förmåga som Solen symboliserar, särskilt om Solen redan står i Vatten. 

Eller kanske var det polismästaren och censorn Saturnus som blockerade Kleerup innan han hann säga ordet "efterbliven" helt ut. Han kanske trodde ordet var lika politiskt inkorrekt som "mongo" och har lärt sig att offentliga personer alltid trampar på minerad mark när de uttalar sig, i moralpaniska Sverige mer än kanske någon annanstans! 

I brist på verklig andlighet, med vars kraft man ser vilka de verkliga brottslingarna är, sysslar t.ex. Aftonbladet med att skapa moraliskt indignerade drev titt som tätt. Tidningens ägare och deras kompisar i 1%-klubben slipper därmed få blickarna riktade mot sig. Sveriges "Bror Duktig"-attityd är därmed MER omoralisk än något annat, eftersom den spelar god för att dölja ett större ont. Det här landet, skrev jag redan efter den fiaskoartade julshoppingbombaren i Stockholm, har under många år tjänat ihop till lite dramatik just genom sin hycklande politik och vilja att fostra folket till en nobel livssyn.

Nu kan det låta som att den välgörande Jupiter i Kräftan och dess stöd till Solen i Fiskarna är grumliga vatten. Men då måste man minnas att inget element kan göra anspråk på en högre intelligens - bloggens studier visar att Nobelpristagarna fördelar sina födslar jämnt över de fyra elementen. När den romerske filosofen kallar Eld det noblaste och Jord det mest basala elementet syftar han på den antika kosmologin, stjärnorna ansågs ha en mycket liten portion Jord i sig, bra så mycket att en massa höll ihop dem, men de bestod i huvudsak av ljusavgivande Eld som i sin tur erinrar om att ren gudomlig och kreativ intelligens kan liknas vid 100% Eld. Solen är i sin essens alltjämt Eld även när den verkar genom det sublunära Vatten-elementet, den tar sig bara en annan orientering när den tappat höjd och befinner sig under ytan. 

Kleerups substansmissbruk påminner dock om den ohjälpligt mjuka Whitney Houston som saknade ryggrad att hålla drogerna borta ur sitt liv. Också hon hade Jupiters välmenande stöd från Vatten mot en Sol i Vatten. Problemet är att Vatten inte känner gränserna så vällevnadens Jupiter kan också bli till bubblor som spricker pga. den overkliga Vegetativa Själen. Denna Själ blir aldrig mätt - detta är näringslivets helvete (som Svenskt Näringsliv söker degradera alla att delta i, även merparten av befolkningen som potentiellt skulle kunna ha mycket bättre liv än regeringen Löfven medger dem). 

Att Kleerups Måne i Oxen terminerar detta Vattnets kroniska otillfredsställelse är ett tveeggat svärd. Den kan realisera alla de nycker och allt ofog som skapas i den "imaginära" Vattensjälen om denna är oren (ett tillhåll för onda andar eller demoner). 

Det här födelsedygnet är komplicerat, men det hade inte varit bättre om Kleerup fått födas under de sista fyra timmarna av den 2 april 1979 då Månen får luft under vingarna i Tvillingarnas tecken. För nu tillstöter istället problemet att Mars i Fiskarna kastar sin turbulenta 90-gradersvinkel mot psyket och vi får en häftig störning mellan Vatten och intellektuell Luft. Kanske Kleerup är född just i dygnets slut? Redan de gamla persiska gnostikerna hade ett och annat att säga om "turbulenta vatten". Men jag gissar på att detta är en Måne i Oxen eftersom Kleerup åstadkommer så fantastisk musik. Jag tror helt enkelt dygnets fyra sista timmar är improduktiva pga. att "demonin" ökar till ren kakafoni nu.

Vi kan också likna den Vegetativa Själen vid monstret Hydra med dessa många huvuden och som hjälten måste dräpa för att kunna blir upphöjd till en gud (den Rationella Själens nivå). Se där! Är Herkules-myten en grekisk version på den hinduiska om dräpandet av den med vatten besläktade demonen? Den uppenbara kopplingen tog bloggaren länge på sig att se (om han nu inte redan sett och glömt den, på den lunära människans typiska vis). 

Till sist en look-alike-komposition som väl borde övertyga den mest ingrodda astrologiskeptiker. Hela världen älskar den svårt dysfunktionella figuren Sheldon Cooper i "The Big Bang Theory" - särskilt autisterna - och komedins geniala skapare Chuck Lorre (se horoskop) har medgivit att figuren skapats utifrån mänskliga uttryck typiska i det autistiska spektret. Mannen som gör Sheldon, Jim Parsons (se två äldre kommentar), förnekar att han personligen har karaktärens problem men tycker Sheldon är intressant och lätt att ge liv åt. Men naturligtvis. Inte bara ser Kleerup och Parsons ut som bröder, deras horoskop gör det också!





De färgade tecknen visar hur Kleerups mån-psyke inte direkt bottnar, trots allt som sagts om Oxen. Den "somatiserande" Månen disponeras nämligen av Venus i Luft-tecknet Vattumannen. Också denna kombination är högintressant för folk kapabla att höra sfärernas musik (eller bli störda av försiggåendena i andevärlden).

Jim Parsons i den inre kretsen är exakt samma person som hans figur Sheldon! Med samma Fisk-Sol som Kleerup men med Mån-psyket opposit Kleerups i ett Vatten-tecken, skulle man kunna tro att han, som jag just skrev, låter saker strömma förbi på det fantasifulla Vatten-planet utan att bli fixerad i tvångsmässiga "konkretisering" i Jord-elementet. Ja, men se då var Solens och Månens disponenter möts! I Jord-tecknet Stenbocken, den mest ordningsfascistiska och outhärdliga kontrollfreak zodiaken känner till, när det tecknet går till överdrift! Här är ju rollfiguren in i minsta detalj, fixerad in i absurdum och helt besatt (som alla ateister) av att reducera verkligheten till en serie taxonomer! "Ordningsföljder" är vad Stenbocken gör!

Givet att seriens skapare verkade ha skrivit figuren Charlie i "Två och en halv män" helt åt och hållet för Charlie Sheen är det inte svårt att gissa att detta geni formulerade figuren Sheldon Cooper utifrån det han såg som naturliga tendenser hos skådisen Jim Parsons. 

Parsons må förneka ODBC och annat bäst han vill, jag tror han ljuger som en hyena i det här fallet. Stenbocken är realpolitikers tecken och det vet alla, att politiker inte går att lita på. Naturligtvis tycker Jim Parsons att rollen är så lätt att hantera eftersom den är skriven för honom själv! Och Sheldons upprepade skryt om sitt eidetiska minne (fotografiska minne) stämmer perfekt med den "rententiva" Mån-Skorpionen - långsint, svartsjuk och extremt rigid - särskilt om Skorpionens oförmåga att låta Vattnet cirkulera förstärks av den exempellöst anala Stenbocken, där psyk-Månen befinner sig och därtill förstärks av expansiva Jupiter. 

Den som sett figuren Sheldon Cooper och i djupet kan känna zodiaksymbolerna vet hur perfekt den sideriska zodiaken avbildar verkligheten. Försök få till en lika enkel och pregnant bild med den västerländska zodiaken - den faller som ett korthus eftersom den från första början byggde på ett grekiskt missförstånd av babylonierna. Dessa konstruerade en intellektuell zodiak med tecken om 30 grader vardera och hängde upp den i rymden RELATIVT fixstjärnor, inte relativt vårdagjämnningen.


Inga kommentarer: