Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 25 november 2015

Twitter-grundaren: "Stjäl från kapitalisterna!"

En artikel i al-Jazeera om Twitters medgrundare gör mig intresserad eftersom jag så djupt föraktat idén med att begränsa tanken till 140 tecken. Det visar sig att den här it-nörden trodde Twitter skulle förändra världen och när det inte hände sålde han besviket av sin del i företaget.

Horoskopet ger en fascinerande påminnelse om Rajas guna som den passionerade kvaliteten. Artikeln kallar Evan Henshaw-Plath the "aktivist" och visst rimmar det perfekt med den här kvaliteten som står och oscillerar mellan rent medvetande (Sattva guna) och dårskap och maktgalenskap (Tamas guna)! 

Storkorset i Rajas kvalitet

Faktum är att tidningen i ingressen placerar honom just i detta gränsland mellan sann insikt och fet attityd och projektionen av pondus men ingen rörlig förståelse alls: "När Twitters medskapare återvänder till aktivism, ifrågasätter hackersällskapet de teknologier han för med sig från Silicon Valley." Här är det Silicon Valley som står för vansinnet och fiktionen om att vara universums pelare (Tamas); hackersällskapet representerar den rena medvetenhet (Sattva) som kommer från en värld ovanför mänsklighetens passionerade och lidande halvtillvaro.

Månen i Vågen lutar sig mot Venus som är en välgörare, men se psykbasens svaga bas i olyckans och fiendskapens sjätte hus och dessutom i känslomässiga Vatten. Här är nog hans besvikelse över att inte ha lyckats förändrat världen - Månen drömmer som synes grandiosa drömmar om att vara tung Saturnus-auktoritet i tionde makthuset!

Här blir det intressant att jämföra med föregående inlägg där jag inte gav ett dyft för högerdebattören Ivar Arpis Saturnus i tionde makthus i intellektuell Luft. Trots Saturnus nominellt "upphöjda" läge i Vågen underminerades positionen av att Venus själv stod, som västastrologin säger, "skadad" i Skorpionen och Skorpionhärskaren Mars själv hämmad i tolfte huset för förluster. Det är en mycket besynnerlig historia om grundvalarna för herravälde som den mannen odlar! Primärt var det Luft-Saturnus instabila grundval, en Venus i ofullbordbara Vatten-elementet som väckte obehag. 

Hos datageniet ser vi istället Saturnus hemma i sitt naturliga makthus men i Kräftan/Vatten-elementet vilket är en varning för orealistiska och naiva fantasier, om än baserade på en Måne i intellektualiserande Luft. Det finns ofta något barnsligt över kombinationer av Vågen och Kräftan, som Fredrik Reinfeldt (Solen i Kräftan och Månen i Vågen), som om själen fortfarande spelar rollspel i avvaktan på att bli någon. Ofta är den här kombinationen charmig, och det var troligen svenska folkets oförmåga eller ointresse av att analysera som gjorde Reinfeldt så populär. Svenskarna köpte en medioker politiker på grund av kakans glasyr, en man som via sitt storkors i Okunskapens kvalitet Tamas guna inte hade en susning om konsekvenserna av sina egna fantasier om hur ett moderat samhälle skulle se ut. 

Reinfeldt levde i fantasier (Rajas) som helt och hållet var bestämda av den mentala tvångströja (Tamas) hans föräldrar serverat honom som en normerande ideologi. (Samma kritik kan riktas mot en vänsteranhängare med ett övermått av Tamas och bristande kontakt med den fria tankens kvalitet Sattva.)

Om Evan Henshaw-Plaths sista uppslag är "stjäl från kapitalisterna" verkar också han falla rejält kort om den modell Paul Mason (från föregående inlägg) skissar på. Båda är Stenbockar men man kan argumentera för att ekonomijournalistens Saturnus har en betydligt bättre position i Skytten än datahackerns Saturnus i ständigt hungrande och otillfredsställda Vattenelementet. Venus i fiendens hus antyder ett sinnelag som, förstärkt av Rahu, överdriver sin olycka. Rahu tycks verkligen driva psyken lite ur kurs så att återspeglingens planet presenterar nidbilder eller orealistiska reflektioner. Om härskaren till det tecken Rahu befinner sig i är verksamt god och starkt placerad kan istället Rahu bli en fenomenal "megafon", men så är inte fallet här. 

Artikeln i al-Jazeera visar dessutom att Henshaw-Plath är substanslös, det är bara en tom Robin Hood-liknande fras han släpper ur sig. Han har inte alls några visioner för en förnyelse av världen - det är som så vanligt i datasammanhangen bara ytterligare en idiot som som överskattar den personliga integriteten, ett offer för västkulturens skeva perspektiv. I detta avseende kommer man att tänka på integritetsfixerade Edward Snowden, som precis som Henshaw-Plath kombinerar protektionismens Kräfta med sociala och relationspigga Vågen, en kombination som tydligt ger en rädsla för sociala kontakter - se bara Fredrik Reinfeldt.

Samtidigt har integritetsivrarna en poäng när västvärldens kommersialism har gjort att dårar bär runt smartphones som övervakar och kartlägger dem och hjärntvättar dem allt djupare in i konsumismens labyrint som bara leder till döden. Vatten-elementet är som bekant den overkliga världen av ständigt konsumtionsbehov som bara lönar själen med Upplösning. Åtminstone Snowden kan därför ses som en som "brukar" sin inneboende Kräfta på ett gott sätt, för att säkra individens rätt att slippa monstrets trevande och bindande tentakler in i det egna psyket.

Se även: Vad är egentligen Hydran för något?



Jag ser sedan en artikel om Twitters tillkomst som antyder att Evan Henshaw-Plath inte gjorde så mycket i utvecklandet av produkten och att det kanske är Noah Glass horoskop som ska inspekteras för ett svar på den idiotiska uppfinningen Twitter varmed mänskligheten tagit ett definitivt tillbaka i intellektuellt hänseende. Det går inte att utveckla en känsla för stora sammanhang om man tvingas in i en liten trång skrubb!

*****

Kan inte låta bli en trivial look-alike-komposition här, tycker Henshaw-Plaths glada min påminner om den mer garderat leende producenten och reggaesångaren Rupie Edwards, här på foto 1975 efter en oväntad "novelty"-hit som nådde brittiska försäljningslistans Topp 10. (Hans karta och enda listframgång har tidigare kommenterats.)


Rupie Edwards var en genuin kapitalist som stal en låt han tidigare spelat in med sångaren Johnny Clarke. Han mixade bort originalsångaren och gjorde en egen halvimproviserad text med Clarkes originalmelodi. Clarke fick aldrig ett öre för att ha lagt grunden, vare sig för sin egen låt eller för producentens version. Kanske vi har motsatsen till "stjäl från kapitalisterna" i producent Edwards, "stjäl från dina skyddslingar"?

Edwards är född med Solen konjunkt Saturnus istället för datahackerns Sol opposit Saturnus. (Konjunktionen kan ge extremt självinneslutna och själviska naturer, helt fixerade vid sin egen plan.) 

Dessutom har männen Månen i motsatta tecken, producenten i Väduren och hackern i Vågen. Här kan vi ha att göra med "motsatsernas attraktion" som ibland får motsatta tecken att påminna om varandra. Notera hur Edwards Sol, Saturnus och giriga Rahu kan förklara hur han blåste Johnny Clarke, hela denna massiva ledarskaps-Tvilling baserar sig på en Merkurius placerad i näriga Vatten, i Kräftan.


Kopplingarna mellan kartorna är inte jättestarka och rakade man skäggen av dem båda skulle de kanske inte se speciellt lika ut...

Inga kommentarer: