Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 december 2015

Hur märkvärdig är egentligen Solen... del 2

I inlägget Hur märkvärdig är egentligen Solen i den goda karmans sektor? kommenterades knappt de mänskliga vrak, mördare och sadister som smög sig in bland de 51 träffarna med känd födelsetid och Solen i femte huset.

Första gången femte huset som ett titthål på karma från tidigare liv nämndes, var det med exemplet på kidnappningsoffret Elizabeth Smart och således en illustration av dålig karma. Låt oss nu gå igenom och se om rötäggen bland de 51 alla eller åtminstone i de flesta fall har problem med sina femte hus! Det skulle grovt uttryckt innebära att vissa horoskop avslöjar återfödelser där själen bestämt sig för att jobba med ett problem eller tillkortakommande som har sin upprinnelse i tidigare livs handlingar. 

Läkaren Ian Stevenson komplicerade saken en hel del genom 30 års intervjuer med och forskning kring barn som mindes tidigare liv. Det är helt klart att dålig karma kan följa med in i nästa liv och biologiska kropp om en person dör i chock eller till följd av t.ex. tortyr! Den återfödda kan bli missbildad så att kroppen bär vittnesbörd om den föregående kroppens (och psykets) intensiva lidande! Ett gott skäl om något att praktisera den gamla stoiska distansen till detta liv i helvetet, men som västerlandets reklammän söker sälja som det ultimat goda!

Dessa alarmerande nyheter måste här stå åt sidan eftersom jag inte har kompetens att avgöra vad hinduisk astrologi eventuellt har att säga om detta särfall.

Att bedöma purva punya för en Sol hemma i sitt eget "naturliga" femte hus kräver åtminstone ett steg till som utelämnades i det första inlägget eftersom fokus där låg på frågan om Solen i femte är något i sig att skriva hem om. Mitt intryck var för övrigt att det förvisso fanns flera fantastiska personöden bland de 51, men att jag har lika många storslagna fall bland de horoskop som inte kom med i den påstådda fullträffen med en Sol i sitt eget naturliga hus.

Den här bloggaren lär t.ex. gå i graven utan några ärebetygelser trots purva punya, men då ska man minnas att indierna tar Solens styrka på största allvar och Solen i Vågen anses fallen och därtill en verksam illgörare för Budbäraren/Tvillingarna som alltid stiger i öster vid denna purva punya

Och hur heter det? Budbäraren ska man varken skjuta på eller ära! (Och budbäraren ska framför allt inte söka sin egen ära.) Den goda karman för en "fallen Sol i Vågen" är bara att kommunicera via sin Tvillingascendent. Utmärkelser och lovord är för 10e-husmänniskor att stå efter.

Men inte bara Solens styrka spelar in för huruvida purva punya är positiv eller förstörd (dålig karma). Ev. övriga planeter i femte spelar in och aspekter till femte från andra planeter. 

Det första jag upptäckte var förstås att jag själv inte har något stöd från Vågens härskare Venus för den skenbart så lovande Solen hemma i femte. Visserligen är Venus en verksam välgörare för Tvillingascendenten men mot detta står det faktum att Solen och Venus är ömsesidiga planetära fiender! Sant att bloggaren har levt singel nästan hela livet och helt enkelt känner sig komplett, och inte som en typisk Våg som lever för att behaga sin nästa. 

Denna "förmåga" beror säkerligen på att Solen är i "sitt eget majestät" i femte huset för själens integritet och ledarskap. Jag har ett förmodat tidigare liv som politikern Albrecht den fjärde av Bayern som jag bara känner till via en vakenupplevelse av hörselkaraktär och där googlande hittade det hörda förnamnet och ett årtal som visade sig vara året för tronbestigningen (ett högst passande år att minnas sexhundra år senare som det livets krönande ögonblick!) Jag har inga andra minnen av detta liv via drömmar eller liknande, men från det jag inhämtat om tyskens liv ser jag tydliga paralleller till mitt nuvarande. 

Den till prästyrket inklinerade Albrecht levde ensam ända till fyrtioårsåldern (vilket i princip var ålderdom på den tiden), gifte sig sent i livet och hann med några år i äktenskap innan han dog. Kort och gott ett självtillräckligt liv som ledare och definitivt ett av inflödena till det här livets purva punya

Hade inte det livet spelat i bakgrunden på det nuvarande verkar det mystiskt hur ett namn och årtal spontant dök upp som en inre röst när jag frågad mig hur jag hamnat i en tramsig mejldebatt med en satanist (gudsförnekare). Att sedan läsa på nätet om den hyperreligöse Albrecht gav ett pussel där bitarna passade perfekt.
 
Via numismatiken fick bloggaren upp spåret på det årtal,
1465, han förnam i en "hörselvision" jämte namnet "Albrecht"


Men från detta fall av purva punya med en smula mixade budskap, över till de påfallande fula typerna bland de 51.

Under bortgallringen alla goda öden kan jag inte låta bli att le åt president Theodore Roosevelt. Han hade sitt (västerländska) horoskop hängande i The Oval Office för att påminna honom att tygla sitt heta temperament. Han hade Tvillingascendent likt bloggaren och också han Solen/Merkurius i femte, sköts i bröstet av en attentatsman under ett anförande men slutförde ändå sitt tal. Bloggaren har uppvisat liknande envishet i sitt liv och man ska inte räkna ut Solen i Vågen helt bara för att den tekniskt sett är "fallen"! 

Med "hett temperament" misstänker jag att Roosevelt egentligen menar den sangvina läggning som en Merkurius i det "frispråkiga" femte huset ger. Den här bloggaren fick också kritik för att ordvalen for iväg under bloggens tidigare år. Nu är språket åtminstone något mer behärskat. Skottdramat bör troligen hänföras till att Roosevelt hade femte husets ägare Venus i Fiendens sjätte hus och i Skorpionen. Möjligen kan dåligt humör i bemärkelsen giftig och elak spydighet spåras till denna inte helt snygga bas för det femte huset...

Nyfikenheten tillåter mig inte heller att förbigå den illuminerade yoga-mästaren Paramhansa Yogananda, trots att jag just sagt att det var skithögarnas femte hus vi skulle undersöka! Här är sinnet - mottagaren till all upplysning - nyckeln till horoskopet. Månen stiger exakt på Lejonascendenten och återigen hittar vi Solen med intellektets eller intelligensens Merkurius i femte huset i Skyttens Eld. Högre intelligens går inte att beskriva med astrologiska symboler! Femte husets ägare är Guds planet Jupiter och fast den står i det onda åttonde huset får man inte glömma att den är hemma i sitt eget själsliga tecken Fiskarna (martyren, den som avsäger sig denna världen).

President Richard Nixon som med vanära fick avgå under en ämbetsperiod är ett uppenbart mixat budskap - blev USA:s mäktigaste men gjorde bort sig totalt. Ledarskapets Lejon stiger även här och Solen i Skytten förstås hemma i sitt naturliga ledarhus. Men är det för mycket Eld i femte? Här hittar vi också husägaren Jupiter i härskarläge i Skytten SAMT den onda eldens planet Mars. Det märkliga är att alla dessa är planetära vänner så vad gäller medhavd god karma från tidigare liv finns inga som helst problem här. 

Problemen ser man istället i de två materialistiska JORD-placeringarna: makthungriga Saturnus i Oxe i tionde huset för absolut makt (och det var för att säkra sin egen makt han lät spionera på sina opponenter). För den nobla Elden är detta fula budskap i tionde en verklig avtändare. 

Dessutom hade han det kanske maktgalnaste psyket av dem alla: månen i Stenbocken i fiendskapens sjätte hus. Nixon var nästan förföljelsemanisk, vilket kan resultera av ett sinnelag i denna onda och dystra sektor... Som synes ger astrologin bra förklaringar och bloggens "brutalisering" när Eld möter Jord stämmer verkligen in här. Nixon föddes till livet med fantastiskt fin karma, men hans materialism och problem i samtliga världsliga resurshus (2a, 6e, 10e) avslöjar att han själv (och kanske med början i hans fattiga barndomshem) började bygga en solkig sida som motverkade den fina purva punya.

Den geniale men också galne skådespelaren Klaus Kinski som pedofilt förstörde barndomen för sin dotter är återigen ett mixat budskap. Här måste man börja med att notera Kinskis äregiriga och måttlösa demon Rahu EXAKT på Tvillingascendenten, hans Sol i Vågen som lutar sig illa på den fallna Venus i Jungfrun (i det privata hemmet, och inte minst en "social utstötning" via den samtidiga aktiveringen av Skorpionen och Vattumannen. Den naturligt och här också verksamt onda Mars står som ett aggressivt och själviskt ideal i Väduren i 11e idealhuset och attackerar den fallna Solen i Vågen. Sannerligen ingen brist på antydningar om mental störningar och en helt uppfuckad självbild. Mer galen än geni om någon frågar mig.

Lee Harvey Oswald, troligen oskyldigt dömd för mordet på John F. Kennedy. Måste vara riktigt dålig medhavd karma! Återigen en Tvillingascendent och fallen Sol-Våg i femte. Men i det femte också den måttlösa demonen Rahu och en oppositon från den fallna Saturnus i Väduren i 11e idealhuset. Venus, ägare till femte, är hemma, men tydligen indikeras en hel del dålig karma av den fallna "politikplaneten" Saturnus som aspekterar femte. 

Och gräver man djupare står denna Saturnus på usel mark eftersom disponenten Mars befinner sig i åttonde onda dödshuset. Oswald mördades bara två dagar efter mordet på JFK. Visst stinker det politisk konspiration om Oswalds dödsindikationer! Om hans "ingångskarma" i detta liv är det (återigen) svårt att säga något entydigt. Den goda Venus i femte är rätt hjälplös inför alla angrepp...

Dean Arnold Corll, en sadist och sexmördare. Lejonet i öster och Sol-Skytten i femte. Här står Jupiter i Fiskarna i åttonde döds- och driftshuset, precis som hos det indiska helgonet. Så varför hamnar Corll på den mörka sidan? Jag antar att det beror på den sataniska axeln som står lodrätt i horoskopet: Månen i Oxen i tionde maktfullkomliga huset och intellektets Merkurius i Skorpionen i fjärde. Våldets och sexualitetens Mars också i det onda åttonde. Det är inte svårt att se skillnaden i kvalitet mellan den upplyste yogins stigande Måne i Eld och denna Måne i Jord. Men det är återigen alla faktorer sammantagna som är det viktiga, inte enstaka placeringar.

Walden Welch, astrolog och medialt begåvad, svårt misshandlad av ond styvfader. Detta har inte heller med purva punya att göra, utan med tionde makthuset där man finner båda de naturliga illgörarna Mars och Saturnus i primitiva och brutala Oxen. Vilken hemsk auktoritetsfigur!

Jean-Marie Villemin - hämndmördare. Mars stiger i brutalt läge i långsinta Oxen och Solen i Jungfrun i femte, en ganska charmlös placering för Solen. Femtehusets ägare hemma i Jungfrun i femte men tyvärr även den fallna Venus (med dess undermåliga sociala förmåga till samspel) Månen i 12e för förluster kanske också spelar in här eftersom Månen representerar den nära familjen och hämnden var en släktangelägenhet.

Nastassja Kinski - offret för Klaus Kinskis sexuella övergrepp! Jungfruascendent (den oskyddade och sårbara) och Solen i Stenbocken i femte. Stenbocken är en formalist och Nastassja hyllades som världens vackraste kvinna och var ansiktsmodell hur många år som helst. Men apropå förra horoskopets Måne i Väduren i tolfte, här hittar vi den istället i lika onda åttonde! Och Månens ägare Mars står i tionde makt- och fadershuset och attackerar hennes ascendent! Familjemörker i detta fall också.

Femtehusets ägare är dock Saturnus och den lyckönskas av framgångens Jupiter i härskarläge i Skytten i fjärde huset. Jag har andra horoskop för varaktigt vackra människor med Saturnus i aspekt till ascendenten samt en välgörande och stark Jupiter. Se bloggens äldsta inlägg taggade "skönhet" för diskussioner huruvida "iskylans" och formalismens Saturnus samtidigt fungerar som en konservator. (Saturnus är som sagt tidens herre.)

Nastassja Kinski har således bra budskap kring purva punya men Månen i åttonde (och dess ägare Mars) tecknar dålig karma av annan typ. Det är uppenbart att egentligen hela horoskopet är vår karma i detta liv och varför indisk astrologi singlat ut femte huset som extra viktigt måste bero på att detta är själens (Solens) eget hus.

Eddie O'Brian Jr., mördare. Liemannen Saturnus i Jungfruascendenten, vilket är viktigt eftersom den också är ägare till femte huset för karma. Men här måste rimligen det tolfte förlusthuset spela in, med våldets Mars, expansionens Jupiter och den måttlösa demonen Rahu. På andra sidan, i fiendens och olyckans hus, halshuggningens Ketu och mellanmänskliga balansens Venus. En väldigt störd och överaktiv axel som tydligt triggar fientlighet.

Eric Harris, en av alla amerikanske unga massmördare på skola. Dödade 13 och begick sedan självmord. Skorpionascendent ger "offrets" Sol-i-Fiskarna i femte och här står också ascendenthärskaren Mars i övertaggad konjunktion med Venus. Femtehusets ägare Jupiter i konjunktion med Liemannen Saturnus i Jungfrun i 11e idealhuset. Uppenbart en pervers idealisering av våld. Månen i onda åttonde dödshuset.

Det finns väl inga tvivel om att rötäggen alla har extremt problematiska horoskop. Den som nu var mer ambitiös än jag skulle direkt gå igenom alla de andra fallen och kritiskt fråga sig om inte också dessa kartor innehåller lika mycket problem. Men jag vill inte förstöra den "positiva" känsla horoskopen för dessa rötägg ger, att det faktiskt är extraordinärt usla födelseomen när folk tappar greppet om normal mänsklighet. Och någonstans i dessa sammanfattningar tycker jag också att man märker hur purva punya är skadad i dessa fall. Men det är svårt att avgöra eftersom mixade budskap så ofta är regeln. I fallet med mördare verkar det vara så att sekundära budskap - typiskt Månen/psyket - är det som får saker att gå överstyr

Se återigen den fullständigt briljanta Månen hos den upplyste Paramhansa Yogananda! Tänk om föräldrar kunde "knipa" så att alla barn kom till världen under dessa fina astrologiska omen. Då skulle mänskligheten visserligen snart självdö eftersom dessa nobla själar inte längre reproducerar sig biologiskt utan helt frivilligt kommer åter till jorden för att berätta om Vägen...



Bland alla idealiserade (målade) porträtt
på nätet, här ett riktigt foto på Yogananda -
ett typiskt "öppet" Skyttansikte för övrigt.
Godmodiga prostar sorterar under Jupiter/Skytten!

Inga kommentarer: