Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 24 januari 2016

Populistisk redaktör röjer den Irrationella Själen




Under samma fullmåne - den Irrationella Själens strirriga inflytande - som åtföljer nazisters tjurrusning mot poliser i Stockholm trampar DN:s chefredaktör Wolodarski återigen i klaveret genom att sensationalistiskt kommentera Donald Trumps populism med ... mer populism! Hur oprofessionellt detta är, behöver du bara gå till någon skicklig mästerkock som låter olika smaker brytas mot varandra för bästa effekt. Inte socker på socker. Nu citerar visserligen Wolodarsky Trump, men det är svårt att gissa sig sig när rubriksättaren presenterar vrålet som om det vore redaktörens eget!

Förklaringen till tondövheten i DN är enkel, och samma tendens som är en tillgång på t.ex. teaterscenen blir ett distinkt handikapp i andra sammanhang. Eld och Vatten i ett horoskop ger en yvig sensationalism som är bra om enkla känslouttryck måste nå även dem på bakersta bänkraden men medför i analytiska sammanhang - politiska ledare! - en risk för degraderade omdömen och bristande klarsyn. Det är faktisk exakt samma problem som Lena Mellin kommenterar i Aftonbölden, men nu vidhäftande regeringen eller rättare sagt dess huvud Löfven:
Jag har rapporterat om politik i mer än 30 år och kan med fog säga att en mer förvirrad ledning för landet har jag inte upplevt under den tiden. Det är oklart vad regeringen vill. Och om den vill någonting så ändrar det sig så snart verkligheten förändrar sig.

Båda horoskopen har kommenterats tröttsamt ofta med tanke på att det bor så lite talang i dem, eller åtminstone att de är på helt fel positioner att visa upp vad de nu är bra på, att jag bara ställer kartorna invid varandra för jämförelse:

Wolodarski. Fallen Mars i protektionistiska Kräftan är ingen lyckad bas för den normalt så urstarka och anfallslystna baggen Väduren. Vi får en ynklig eller alarmistisk gnällspik ("Vargen kommer!") eller svajiga och imprecisa reaktioner på allt som den här överemotionella konstitutionen upplever.



Löfven. Svetsaren samlar alla ägg i samma korg och när korgen trillar i backen går det mesta sönder. Solen med den fallna Mars och här en tydlig tendens att söka dämpa den hetsiga och förhastade sensationalism på den REAKTIVA känslosidan (Månen) genom girighetsdemonens avmätta Draksvans.


Anmärkning. Möjligheten av en Måne i publicisternas tecken Tvillingarna för Wolodarsky har prövats i enstaka inlägg, men en sådan placering spelar ingen roll för det uppskruvade och ostadiga Eld/Vatten-krig som är minsta gemensamma nämnare för båda dessa skämt till makthavare.

Faktum är att jag började tänka på Michael Caines enerverande kycklingmammetendenser i hans roll som betjänten Alfred i ett antal Batman-filmer, men så besinnade jag mig och såg genast en skådespelare med ett fullt register och kapaciteten att spela iskylan själv. 

En granskning av hans horoskop, ger inte oväntat BÅDE den yviga och debila sensationalismen OCH en luftig och ytterst balanserad medvetenhet via en Måne i Vågen som vida skiljer sig från f.d. statsminister Reinfeldts, som hade en slirig Vatten/Luft-störning i sitt psyke (tillrättalagda svar och enerverande efterrationaliseranden - nymoderaterna handlade alltid först och försökte tänka ut någon logik eller förklaring först därefter). Hos Michael Caine ser vi ett mån-psyke som verkar helt och hållet i den rationella sfären: Måne i Luft baserad på Venus i Luft. Det är ingen garanti för ett logiskt intellekt men presentationen blir bra!



Men eftersom den skicklige skådespelaren är emotionell Vatten-Fisk med härskaren Jupiter i Eld-tecknet Lejonet med Ketu har vi också här samma tendens som hos Löfven att söka tränga undan den ohejdade sensationalismen. Och det är sant, Caine skälver lite på stämman (precis som Löfven!), men kan inte anklagas för att låta som Wolodarski, som rubriken presenterar som en som skriker som en stucken gris!

Michael Caine har kallats en levande lumpbod av värdelöst vetande (se Wikipedia under stycket "In Popular Culture") och nog är det en intressant tredje intellektshus han har - just i sensationalismens tecken. Den ömsesidiga receptionen mellan Solen och Jupiter indikerar en exceptionell intelligens men han är också känd som en hårdkokt gangstertyp och faktum är att det mesta i den här extremt komplexa "receptionen" (som drar med sig både Merkurius, Mars och båda månnodena!) tenderar mot det onda hållet. 

Hans snäsiga och arroganta stil är inte en roll - han släpper bara fram sin egen inneboende skitstövel! Faktum är att man kommer att tänka på landsmannen Peter Sellers som en hel värld skrattade åt i de ursprungliga Rosa Pantern-filmerna utan att veta vilken tyrann han var mot sin familj.

Inga kommentarer: