Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 29 februari 2016

Alicia i ljuset (del 2)




I januari förra året noterade bloggen att aktrisen Alicia Vikander har ett avundsvärt storkors i godhetens och medvetenhetens kvalitet Sattva. Mörker och Ljus kan beskrivas som vanemänniskor och tänkare respektive. Den förra sparar energi genom att luta sig tillbaka i habituering (vilket ger en oanad kraft) medan den senare är akut lyhörd i nuet och hela tiden processar information.

När hon nu vinner en Oscar för bästa biroll, kan man ju pröva hennes födelsedag utifrån Solens perspektiv.



Jag vet inte om den här kartan säger så mycket mer än sinnelagshoroskopet med Månen som markör för första huset. Utifrån Solen ser vi här att celebritet kommer till henne via nionde huset som i primitiva Oxens tecken tenderar mot en bokstavlig läsning av nionde. Istället för att representera religion, filosofi och tankens högre flygturer blir den jordnära Oxen helt enkelt "plattmark långt borta" - framgångarna kommer inte till Vikander i Sverige utan utomlands.


Samtidigt ger solascendenten en undanskymd konstplanet (Venus) i 12e huset för förluster. Är denna Regulus-välsignade (kunga- eller drottningvärdiga) kvinnlighets Venus då chanslös? Uppenbarligen inte (givet Venus i 9e), och det finns faktiskt en väg ur den här knipan. Det är bara att läsa 12e som "exil" så fungerar det lyckosamma budskapet igen! Budskapet liknar därmed Jupiter i 9e som en konkret indikation om att framgång kommer på utländsk mark. 

Hennes kvinnlighets Venus kan bara vinna Regulus välsignelse (Oscar!) om hon går i landsflykt, lämnar den förlorande och sjunkande skutan Sverige där pöbeln hatar finkultur och ädlare konst. Vikanders psykhoroskop (Månen som förstahusindikator) visar ett sinnelag som interagerar mot formplaneten Saturnus i den supralunära sfären (Luft/Eld):



Solhoroskopet, åter, som uppvisar handlingsmänniskan, tecknar förstås en förfinad människa eftersom Jungfrun är en lyhörd och intelligent natur. 

Här blir det interna drama som föregår utagerandet extra intressant eftersom de planeter som i själva verket ska ha kredd för hennes tydligen fenomenala förmågor (jag har aldrig sett henne i arbete), är intellektets Merkurius som här baserar sig på dramatikern Lejonet. Solen i fysisk, handfast Jord, disponeras alltså från den supralunära Merkurius i Vågen, just som en andesjäl bara nyttjar den dumma ap-kroppen som i sig är oförmögen till mer raffinerade uttryck. 

Men Merkurius i konstnärliga och passionerade Vågen är inte sista ordet då konstarternas Venus disponerar Merkurius. Och det tar inte slut nu heller eftersom Venus i Lejonet disponeras av ... Solen, där vi började. Således en sluten liten slinga som omfattar tre planeter och som alla befinner sig i höggradigt individualistiska tecken.

Dessutom är Solens tecken omringat av välgörarna Merkurius och Venus i angränsande tecken. Detta är ett indiskt omen jag sällan nämnt men här är det påtagligt hur intressant Solen står flankerad av goda hjälpare. Visserligen slår den onda demonen Ketu in en liten kil mellan Venus och Solen, men uppenbarligen vållar den ingen större skada här. På en sajt med intressanta (och rätt långa) essäer om månnoderna Rahu och Ketu i tecknen och husen, framgår det att Ketu av vissa tolkas mindre "demoniskt" och mer naturalistiskt, som en svans som kapas av eftersom individen redan (via tidigare) liv behärskar det tecknet och/eller huset och nu BÖR sträva att bli bättre i de frågor motsatta norra månnoden indikerar genom tecken och hus. Detta är ett påfallande annorlunda sätt att uppfatta Rahu och Ketu som ju i indisk astrologi dock klassificeras som illgörare!

Bloggaren har samlat på sig många skådespelarhoroskop eftersom det verkar vara i den här branschen (i USA) folk är mest villiga att berätta om sina födelseklockslag (för astrologer som står på rad för att förklarar hur det ligger till). Alicia Vikanders karta tillhör det fattiga Sverige som dödat alla högre och andliga traditioner för att enbart jaga pengar i en torftighet som trotsar all beskrivning. Men hennes horoskop innehåller i vilket fall den gradexakta konjunktionen mellan kungamakaren Regulus och Venus och Venus är som synes djupt involverad i handlingsmänniskan. Det kanske kan bli en specialsstudie, vid tillfälle, av Oscars-belönade skådespelare. Har kungamakaren Regulus i dramatikern Lejonet ett finger med i spelet där?

Ur perspektiv av sinnelaget är denna gynnade Venus dessutom förstahus-Tvillingarnas enda verkliga välgörare. Tvillingarna är ett socialt smidigt tecken och har en ypperlig intellektualitet. Att Vikanders psyke disponeras av nyss inspekterade treställighet (Merkurius-Venus-Solen) gör knappast saken sämre!

Inga kommentarer: