Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 1 februari 2016

Kapitalismen rasar och svensson vill ha tv-programmen åter


"Era jävlar, ni gjorde det!" (Apornas planet, 1968)


DN-ledaren om Löfvens klena retorik klingar nog så sant och därefter får ledaren för de återskapade gammelmoderaterna en näsknäpp för bristen på konkreta förslag. Men så kan den för DN så typiskt ANONYMA (=lägsta trovärdighet) ledarskribenten inte hålla inne Lögnens ande längre:

"Många har en bild av att den tidigare M-ledarens framgångssaga med nya M vilade på en renovering av ytan. Nya färgskalor, nya ordval. Retorik. I själva verket var det föreningen av nya ord och en ny politik som gav framgång."

Vilken framgång? Urholkningen av statskassan som möjligen gav några smulor för övre medelklassen men framför allt ytterligare berikade landets mest privilegierade? De skenande lägenhetspriserna efter att gemene man tillåts hyra ut till ockerhyror i andra hand? Framgång i sadistiskt överhetsstyre? 

Idag häver regeringen Löfven Fredrik ReinSvälts och torsk-Littorins arbetslinje och medger därmed åter att det finns människor vars sjukdom berövat dem arbetsförmågan - bara svenska nynazister i blå kostym skulle förneka detta. Det vore bra intressant att få reda på vem som skrev den där anonyma ledaren och studera horoskopets grad av självlögn.




Samtidigt har borgaren lurats så långt ut mot infantilitetens stup att de inte ser ur deras kapitalistiska system bryts sönder bit för bit. Marknadens "allas krig mot alla" känns nu ända in i tv-rummet hos de bemedlade när företagsgruppen Discovery Networks och Bredbandsbolaget misslyckats enas över Discoverys chockhöjda ersättningskrav. Vad gör svenska folket då? Belägrar kanalernas hemsidor och gormar om att underhållningen försvinner, en underhållning och en metkrok de till att börja med var dumma nog att acceptera som den enda lisa samtidens slavar får för att de sålt sig billigt till det onda Kapitalet. 

Det är måndag hela veckan för detta sorgliga folk som inte bara tappade ambitionen att uttrycka sig i tanke och text efter att nätet och sms och nu smartfånen ockuperade deras inälvor, utan dessutom saknar förmåga att se var roten till det onda ligger. 

Mammon.

Det går att konstruera en ny civilisation som inte bygger på själslig tomhet som föder närighet och system baserade på tillgång och efterfrågan. Det är bara att kriminalisera profitmotivet. Varje människa som inte arbetar för sin medmänniskas bästa (och bygger allt större goodwill-cirklar) bör straffas, och straffets hårdhet ska stå i proportion till förbrytelsen. Accepterar man dödsstraff för de värsta förrädarna mot mänskligheten skulle den stundande Världsregeringen i ett enda svep med lien kunna expropriera de 62 rikaste individernas obegripliga förmögenhet - lika stor som hela världens fattigaste hälft - och på ett par generationer ha framskapat ett himmelrike på jorden för envar. 

Men den som läser högerpressen får en helt annan bild av svenskar som lämnar landet i lämmeltåg för att ansluta sig till militanta rörelser i andra länder - vulgära fenomen i tiden förvisso - men samtidigt tydliga tecken på att Vattumannens tidsålder närmar sig, en tid då människan åter står i fokus. Men frågan är om inte västerlänningen redan är så förgiftad av sin materialism (och tv) att han kommer att ställas utanför av Ödesmakterna. Då har vi ett fullskaligt Tredje världskrig på halsen förrän Vattumannens anda etableras på den här planeten. 

Då kan med Charles Heston i Apornas planet desperat vråla ut att amerikanerna verkligen var en i grunden destruktiv civilisation. Ett USA som nu dumsvensken vill ha nära sig via NATO och nonstop drog-dropp via tv-kanalerna. Människan är verkligen fortfarande bara en apa i intelligensen. Virket till Vattumannens världsmedborgare fostras överhuvudtaget inte i den västliga kulturen... Ledsen att behöva brejka det till dig.


Tillägg

Efter den här publiceringen får jag syn på en sylvass debattartikel i SvD om samma sak (jfr gärna debattartikelns innehåll med Religionshatiska DN hyllar ockraren Voltaire). Tingen ligger i luften...

2 kommentarer:

Susanne sa...

Kul att läsa krönikan i Svd - sylvass som sagt, och på pricken - och extra kul att det var en gammal kurskamrat till mig från tyskan som skrivit den... Jag visste förstås att hon blivit författare - har läst en av hennes böcker och imponerats - men jag visste inte att hon skrev så läsvärdda krönikor i Svd, så tack för länken.

Har just läst en annan vass text av henne - "den farliga dumheten har ett högt pris" - där hon kritiserar bildningsföraktet och likgiltigheten inför humanism och kultur i Sverige. (Även det temat är gemensamt med många inslag här på bloggen.) Ett extra plus ur min synvinkel är det förstås att hon speciellt nämner översättare :-)

Seaward sa...

En riktig "mötte Lassie". Någon måste ha spritt en missuppfattning på mitt jobb för 15 år sedan, då hette det att den som möter inte får vara samma person drar kändishistorien. Men när jag googlar så verkar det inte alls vara så. I annat fall hade jag kunnat släppa igenom den här, med hänvisning till din Sol i 12e huset för "utgånget ur sortimentet"! Dvs. det är i princip en berättelse från andarnas sida där jag-kärnan inte längre (eller åtminstone inte alltid) är en lika central princip!
:-)