Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 22 mars 2016

Mord och mentalsjukdom


Adam Kelly Ward från mordet 2005 och fram till nu


En liten notis från världsbildssnuttifieraren OMNI i Aftonbölden väcker mitt intresse. Den dödsdömde mannen på fotot ser verkligen "borta" ut och efter att ha läst om fallet via ett kort bloggreferat finns en bättre bakgrund än den Aftonbölden ger: paranoid schizofreni och två skilda föräldrar som försöker släta över sonens aggressivitet istället för att låta ynglingen behandlas medicinskt. När fadern råkar i gräl med myndigheterna därför att tomten ser ut som en sophög plockar sonen upp aggressionerna på ett stört sätt, hämtar ett gevär och skjuter ihjäl kommunalarbetaren.

Det tar en stund att hitta födelsedatumet i ett offentligt dokument - Google och lite tålamod gör ofta susen! När horoskopet är uppritat ser man så pass intressanta egenheter att man kan fråga sig om detta är någon vag och ungefärlig karta för paranoid schizofreni.



Med enbart psyket (Månen) som en ställföreträdande ascendent ser vi den gränsdragande förmågan satt på undantag - Saturnus i sjätte fiende- och olyckshuset och därtill i den "atomiserande" Jungfrun som ofta börjar med att skära bort 99% av all information som Lejonet (Solen, intelligensen) först levererar. 

Månen/Psyket och förmågan till korrekta avgränsningar står alltså i ett "1/6"-förhållande, en olycklig eller fiendealstrande aspekt. Psykologiska beteckningen "gränslöshet" kommer för mig här, i synnerhet eftersom Månen i Väduren är en rapp, gränsande till aggressiv och avgjort utåtriktad impulsivitet.

Och vad händer när Vädurens härskare Mars förstärks av Jupiter, normalt den välvilliga och goda lyckans planet, och denna extremt förstärkta passion (Rajas guna) attackerar Mars hemmatecken Väduren (också Rajas)?

Och vad händer när den agerande viljemänniskan tecknas av Solen i ytterligare ett passionerat tecken, Kräftan, som i sin tur disponeras av psykets (Månen) affekter? 

Frågetecknen hopas snabbt när man börjar studera kartan!

*****

Den första googlingen på Adam Ward - Aftonbölden brydde sig inte om att ge den mentalt otillräkneliga mördarens fulla namn - ledde paradoxalt nog till ett mordoffer med samma namn. Adam Ward var en av de anställda på en tv-station som den avskedade Vester Lee Flanagan II sköt ihjäl som hämnd för att han hade fått sparken. I motivet angav han något som också låter en smula som paranoid schizofreni: han hade "känt" fientlighet från de andra på arbetsplatsen.



Det här "sinnelagshoroskopet" ger lustigt nog ganska snarlika budskap om man nöjer sig med astrologins enklaste byggklotsar. Återigen vitala planeter i Jord instängda i de världsligt ineffektiva "onda" husen. Ward hade självbehärskningens Saturnus i sjätte olycks- och ohälsohuset, Flanagan har den expansiva, generösa och goodwill-skapande Jupiter ineffektiv i det tolfte huset för förluster. Dessutom, och kanske värre, befinner sig intelligensens Sol i "radioskugga" ur psykets/Månens perspektiv. Solen i 8e är en knepig position och i en "äkta" 8e-husplacering (med känd födelsetid) har jag noterat både grav dyslexi och nedsatt allmän intelligens. 

En mediediskussion pågår just nu om där medierna försvarar sig mot anklagelser för att desinformera allmänheten - en åsikt den här bloggen gärna instämmer i. Man ska vara oerhört obegåvad att inte kunna medge att journalistik aldrig kan vara oberoende och rapporterande - gräv i grävarens egna förutsättningar och du ser lager på lager av vänskapsförhållanden som får journalisten att hejda sig, ändra på sina formuleringar eller helt droppa ett ämne.

Redan den här bloggen har undvikit några vassa inlägg om individer - mest bekanta från skolåren - som nu bekläder en eller annan inflytelserik position. När så gamla och egentligen preskriberade sociala känslor av lojalitet med den egna gruppen fortfarande sitter kvar och påverkar innehållet i en liten skitblogg som har några hundra besök per dygn, hur mycket mer måste man då inte fråga sig vad journalister i hotad sits och med osäkra jobb väljer att trubba sina normalt vassa pennor?

Faktum är att fd tv-journalisten och dubbelmördaren Flanagan verkligen har ett horoskop som ser journalistiskt ut! En som lever mer i sina ideologiska föreställningarnas luftslottstillvaro än i den empiriska verkligheten. (Jordplaceringarna var som sagt undertryckta.) Det är fritt fram för tankarna att bygga upp tankekonstruktioner och dåligt med avstämningen. Men givet den svaga Jupiter kan det mycket väl tänkas att han inte var allmänt älskad på arbetsplatsen! Femte huset (den goda lyckans hus) brukar skapa vinnande personligheter men här gapar det tomt och dessutom står den "vinnande" Solen i onda åttonde, en placering som ger dåligt humör. Så när hans aggressiva Mars-i-Väduren hämnas på andra journalister (Merkurius i Vågen) för bristen på kollegialitet å deras sida - Venus-i-Skorpionen - då kanske han ändå inte hade helt fel. Men han glömde att kontrollera hur mycket han själv bjudit till för att göra sig omtyckt!

När man jämför dessa två mördare som av en slump hamnade i samma inlägg slås men genast av att båda har svåra problem med den sociala avstämningsförmågan: Vädurens insisterande på sina intressen och allmän egohävdelse på helhetens bekostnad och Vågens fokus på att tänka i tvåsamhet är två diametralt motsatta principer. I teorin är de kompletterande, utan egon finns det inga byggbitar att para ihop i tvåsamhet. Men i praktiken verkar den här axeln lätt socialt obalanserad och passar förmodligen bäst där man på det hela taget kör sitt eget race. Dessa enerverande platsannonser - som i amerikaniserade floskler frågar efter "team players", "en i laget" och annan smörja som små och odynamiska människor skriver för att de fruktar just den motpol den oartikulerade flockmänniskan skulle ha kunnat växa genom - den sortens arbetsgrupper är inget för de som föds med oppositioner mellan Väduren och Vågen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant att det nämns "paranoid scizofreni" som jag tog upp här i en kommentar kring Trollhättan, som något ofta förekommande vid masskjutningar. Jag tog även upp gärningsmännens problematiska förhållande med det motsatta könet och att de ofta var oskulder (problem att "jorda sig"). Problem att "jorda sig" passar ju också bra med vad du tidigare nämt om mycket eld och jord kan bli "extremister". Nu har ju de här två fallen en blandning av alla fyra elementen och det hade ju även gärningsmannen från Trollhättan. Även de onda husen finns representerade i alla tre horoskopen. Både den här gärningsmannen och han i Trollhättan har Solen i åttonde huset samt Jupiter i tolfte. Anton har dock Mars och Ketu i det sjätte onda huset medans Vester har sin Mars i tredje onda huset (visserligen ett förbättringshus dock som du sagt) men dock i samma tecken Väduren, Mars hemmatecken. Vattumannen, Tvillingarna, Väduren och Vågen är tecken som de båda har planeter i.
http://sidereal.hall-of-man.com/2015/10/trollhatten-och-nyspraket.html

Två länkar i sammanhanget där bl a "paranoid scizofreni" tas upp.
http://www.politicalresearch.org/2014/06/19/mass-shooters-have-a-gender-and-a-race/#sthash.AHRZWjxs.dpbs
http://edition.cnn.com/2015/06/27/us/mass-shootings/

Seaward sa...

Det är så många "jag" i början av kommentaren att man sedan vänder på att få länken till författarens alster. Men ingen hänvisning till tidigare skriftställeri kommer! :-) Lägg gärna till den, Anonym, så andra kan se vad du tidigare sagt.

Du måste samtidigt minnas att dessa analyser baserade på enbart elementen är fattigmannens version av astrologi. Finns ett klockslag börjar det hända saker med analysen. Se aktuellt inlägg om terrorns fader kung Leopold och hur extremt tydligt hela himlen bryter samman när man kan inkludera husens förvandling av sina tillfälliga ägare till "verksamt goda" eller "verksamt onda".

Hos kung Leopold sammanfaller en ond dikators Saturnus med mäktigt läge PLUS ett flertal planeter som stängs inne i mörka hus. Där har vi en berättelsen som framtonar utan någon av de enklare modellerna (extremism, materialism, med mera).

Jag tror tyvärr också den paranoida schizofrenin är orsak till många hemskheter och tragedier även om svenska tidningsartiklar brukar ägna sig åt att "säkerförklara" i princip allting (utom terrorister förstås).

Anonym sa...

Om du läser kommentarerna till "Trollhatten och nyspråket" så der du att jag ("Anonym") varit där också. Jag skrev länken i förra kommentaren också men du verkar ha missat den? Här är den på nytt i alla fall :-) http://sidereal.hall-of-man.com/2015/10/trollhatten-och-nyspraket.html

Jo jag ser att det är problem med de onda husen där hos Leopold också. Leopold hade Saturnus i Jungfrun precis som offret Adam Kelly Ward. Gärningsmannen Lester Lee Flanagan hade istället Solen i Jungfrun. Offret Månen i Väduren och gärningsmannen Mars i Väduren (likt skolmördaren i Trollhättan som även har Ketu där). Vester Lee Flanagan hade Månen i Vattumannen, Breivik hade Solen, Merkurius och Ketu i Vattumannen, Leopold Merkurius och Venus där och Trollhättan-mördaren Saturnus i Vattumannen. I Kräftan har Leopold sin Måne, Trollhättan-mördaren sin Venus och offret Adam Kelly Ward har både Sol och Venus där, samt Breivik har sin Jupiter där. Leopold Mars i Tvillingarna, Flanagan Saturnus plus Ketu i Tvillingarna, Anton hade Sol och Merkurius i Tvillingarna. Vågen har Ward Mars plus Jupiter, Anton har Jupiter där plus Rahu där, FLanagan Merkurius där. Lejonet har Ward Merkurius och Breivik har Månen, Saturnus och Rahu där. I skorpionen har Anton sin Måne och Flanagan sin Venus och Leopold Ketu. Flanagan har Jupiter i Stenbocken och Breivik har Mars där. Intressant nog är det bara Leopold som har en planet i Martyrets Fiskarna (Solen). Leopold är även den enda av dem med planeter i Oxen (Jupiter och Rahu). Istället ser man det här med Vattumannen och Skorpionen (minns att du kallade de här två tecknen tillsammans för "sociala utstötningssyndromet"). Och även Kräftans klaniskhet och Jungfruns diskriminering var påtaglig. Det fanns även en viss äregirighet med Stenbocken.

Anonym sa...

Rättelse: Jag (igen) förstår efter omläsning av texten att Adam Kelly Ward horoskopet är mördarens horoskop och inte ska förväxlas med något mordoffer med liknande namn.

Dissociation som bloggen tagit upp är annars vad kom att tänka på i samband med massdödane och terror. Där kan man också se problem i samma tecken och hus som för terrorister och massmördare.
http://sidereal.hall-of-man.com/search/label/dissociation%20%2F%20borttr%C3%A4ngning%20%2F%20utst%C3%B6tning

Läser man Wikipedia kan man lätt få uppfattningen att personer med "paranoid schizofreni" har närmast mediala förmågor som "hör röster", har "vanföreställningar om sitt öde" och har "fixa idéer". Vidare är denna form av schizofreni den vanligaste formen enligt Wikipedia. https://sv.wikipedia.org/wiki/Paranoid_schizofreni

För övrigt så var det två gånger jag hade skrivit jag i kommentaren. Om det nu är själva ordet jag som "jag" syftar på vet jag ej. :-)

Seaward sa...

Jag missade helt _vem_ du tillskrev P.S. Medicinartiklar på svenska Wikipedia lär för övrigt vara skrivna av piller-industrin, deras köpta läkare eller dess anhängare, folk med en materialistisk världsbild. Inte konstigt att man söker smutskasta paranormal varseblivning genom att misstänkliggöra röstfenomeet genom att sjukdomsstämpla det. Läs engleslka Wikipedia för att undvika den subtilt desinformativa hundlort Sverige är i frågor kring psyke och hälsa. Jag har mött fanatiker som är intresserade på lekmannanivå av relationen psyke/hjärnans biokemi. Små och rädda själar som inte ens klarar att överväga den storslagna bild antikens folk nådde fram till. Människor som skulle anse den store Pytagoras var sinnessjuk för att han (enligt legenden) kunde återkalla minnet av tidigare liv.