Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


tisdag 10 maj 2016

Blir var och en verkligen salig på sin tro?

Via en spärrad betallänk i en kvällstidning får jag upp spåret till en presentation av en "berömd" kvinnlig helare från USA i "kontakt med den högsta källan" sedan årtionden. Hennes ryktbarhet visar högst tveksam när man googlar och knappt hittar något alls. Herregud, t.o.m. det ökända bedragar-mediet Sylvia Browne har åtminstone en artikel i Wikipedia! Om den här Michelles historia är det helt tyst.

Hennes hemkokta blandning av sanningar och fullständig intellektuell härdsmälta påminner bloggaren om varför han en gång i tiden och med en tung suck av lättnad tackade för sig och avböjde fortsatt lektörsläsande hos ett bokförlag i dess sökande efter publicerbar litteratur i den hyggligt säljande genren "nyandlighet". Av de kanske tio böcker jag hann plåga mig igenom var det en enda, en harmlös och teknisk bok om yoga, som jag gav tummen upp för. I övrigt lät det som i det här svenska reklambladet för den "kända" helaren:
Många är de civilisationer som genom tiderna har gått under, såsom dinosaurierna, romerska riket och Atlantis. Jorden har samlat allt som har hänt i sitt rutnät. Tsunamin, översvämningarna i New Orleans och jordbävningarna i Chile och Haiti är exempel på Moder jords hjärtslag. Sådana tragiska händelser av stora mått fungerar som kollektiva portar till ett bättre medvetande, berättar Michelle...

Någon som kunde missa öppningen och dess groteska okunnighet? Har aldrig sett en sån blandning av äpplen och päron, "dinosaurerna" en civilisation? Jag ska inte håna, men frågan inställer sig verkligen, om han hade rätt den österrikiske kungen som införde religionsfrihet med de bevingade orden, att här fick var och en bli salig efter sin egen fason. Ett budskap som klippt och skuret för den värderelativistiska horkultur som västerlandet av idag representerar och som den kända helaren själv är den del av i sitt "klippa och kopiera" snuttar ur andlighetens historia.

Speciellt underhållande är den manshatiska ton som reklambladet innehåller i en vidstående reklamruta för "andliga" smycken. Det är en butik som åtminstone för sex år sedan lät som kom-och-hjälp mig i beskrivningen av horribelt överprissatt krimskrams. Den kinesiska gudinnan Kuan Yin är felstavat Quan Yin och beskrivningen till det här smycket låter mer som lesbiskt manshat än någon andlighet överhuvud:
Durga är en indisk gudinna som inte är underordnad någon manlig gud. Hon ger kvinnorna kraft och är inte underordnad någon manlig gud [sic!]. Hon dyrkas som den högsta guden eftersom besegrade många manliga demoner som inga manliga gudar kunde besegra. Silverhänge cirka 2 cm inkl kedja. 180 kr.

Nyandlighet som geschäft på lägsta nivå och ännu en påminnelse om att marknadskrafterna är Satan själv och att inget "ljus" alls finns att få för dem som inte redan äger ljuset inom sig. 

Helaren Michelle förklarar att Sophia är Guds "feminina sida", vilket naturligtvis kan funka för dem som stöter sig på judendomens patriarkala sida. Men det är lögn och förbannad dikt eftersom Bibeln aldrig sträcker sig längre än till att medge att CHOKMAH sitter på Guds högra sida. Det är fel på så många sätt att försöka vrida texter i feministisk riktning, hebreiska sätter visserligen kön på sina substantiv och visheten är femininum, men den här vulgariteten är helt otillständig. 

Den här bloggen förde det gudomliga intellektet NOUS på tal ännu en gång i ett nyligt inlägg. Den judiske lärde man som skrev Salomons Vishet i Egypten under det första århundradet likställer med all tydlighet termen nous med chokmah, vilket återigen leder till en mer komplex bild än det simplistiska dravel nyandligheten portionerar ut till storögda lyssnare som inte orkar med sitt gamla materialistiska liv längre. 

För religionshistoriker, som naturligtvis inte har något intresse för den typ av desinformativa texter som Michelle sprider, är det dock intressant att Sophia i flera senantika judisk-grekiska synkretismer ("gnosticismen") betraktas som ett lägre stående väsen än Gud - som sannerligen inte har någon feminin halva, inte ens NOUS är på nivå med Gud själv (som är Den Ende). I nyplatonismens lära om utflödet från Den Enda är Nous nummer två och Sophia nummer tre. 

I de gnostiska myterna är Sophia den vilsegångna Själen eller den osynliga Naturen som föregått men också indirekt är upphovet till den synliga skapelsen. Ett Wikipedia-uppslag på smyckesmotivet Durga visar att denna feminina gudom också går under synonymen Shakti (energin som realiserar den Högste Herrens "potentia", eller instruktioner). Den nyandliga texten har återigen farit med direkt osanning. Shakti är alltid underordnad sin maskulina motsvarighet Purusha, och faktiskt identisk med Naturen eller Prakriti, "Herrens lägre energi". Det måste ha varit samma person som för sex år snodde ihop det där reklambladet för smycken och den "kända" amerikanska helaren, för okunskap och förvillelse står som spön i backen.

Just ämnet gnosticism (om vi håller hinduismen utanför) är dock så snårigt pga. en mängd mytiska varianter att det är fullt begripligt att nyandligheten tacksamt kokar ihop sin egen soppa till uppbyggelse för de godtrogna och kanhända en nätt liten förtjänst för dessa blinda andliga ledare.

Men, det var egentligen "kända" helaren Michelles patetiska "Uppstigning 2012" jag ville komma fram till. Ännu ett av dessa nyckelår som kortsiktiga framgångsjägare och falska profeter bygger upp sin kommersiella verksamhet runt. Ibland slutar det med rubriker om en sekt som lurats av sektledaren att begå kollektivt självmord för att "uppstiga" till ett UFO/Moderskepp eller vad du nu vill. Naturligtvis hände inget banbrytande i världen 2012, men det är intressant att läsa Michelles formulering: 

Vår uppgift är nu att gå upp i detta och släppa mörkret och rädslan  genom att fokusera på ljuset. 2012 är en ljusport som vi alla ska igenom.

Det här låter ungefär lika korkat som Jonas Gardells egen version av kristendomen för några år sedan när "alla skulle med". Man kan just undra om han hade insupit ett par teskedar av den "kända" helarens feministiskt vinklade nyandlighet för så fullständigt ljuga om kristendomens verkliga doktrin om det slutgiltiga särskiljandet på Domedagen av satansbarnen och de utvalda (en doktrin vars underliggande kosmologi är mycket oklar - hänför sig Domedagen till ett tidsåldersskifte (Fiskarnas tidsålder, Vattumannens, etc) eller till något mer i stil med grekernas Ekpyroris, den regelbundet återkommande Världsbranden? Spelade reinkarnationsläran in i den här Domedagen (Dödahavsrullarna talar om namngivna personer som skulle "uppstå" från de döda)? Frågorna haglar.

Bloggen har förvisso tidigare också diskuterat talvärdet i Uppenbarelseboken, de 144.000 utvalda som ska få vara med om en sådan här "ascension" eller "hänryckning" och där noterat att talet är zodiakens tolv tecken upphöjd till två och multiplicerat med 1000 antik platshållare för "oändligt många", dvs. hela den myllrande skapelsens "upphöjelse" i Ändens tid.

Intressant nog fanns det en astrologisk "öppning" 2012, men inte för västerlänningar som läser tidens tecken genom den tropiska zodiaken, utan bara för dem som är medvetna om att den verkliga himmelska texten bara står att läsa via den ursprungliga sideriska zodiaken.



Ljusporten som "vi alla ska igenom" kan lätt identifieras som Guds planet Jupiter (dvs Guds representation bland planeterna, Guds närvaro i världen). Den 1 januari 2012 har Jupiter just nått in i ett av de ljusbringande Eld-tecknen (och nyplatonisten Plotinus lovordade ju elden eller ljuset som det som bäst minde själen om det gudomliga i vår sinnevärld).

Tar man positionerna den 1 januari som sinnebild för denna "Hänryckning 2012" är Jupiters budskap "rent" även på dess lägre (och viktigare nivå): Jupiters disponent är Mars i Lejonet, krigarkonungens emblem, och t.o.m. om man tar ännu ett steg ner till andra nivån kvarstår ELD, dvs själens rening och förlösning via FÖRBRÄNNING som det tydliga budskapet, Mars i Lejonet disponeras i sin tur av en Sol i Eld-tecknet Skytten som i sin tur leder tillbaka till Jupiter, där vi började!

Men vad den tramsiga helaren inte tycks vara medveten om är att Domaren Saturnus står med stinn blick och avgör vilka som ska få följa med på gräddfilen. Saturnus är detta år "upphöjd" i Domedagens eller Vågskålarnas tecken, men det kan återigen inte de satanistiska barnen i västerlandet se, utan bara dem som följer den verkliga zodiaken. Det är Saturnus som är portvakten vid himmelrikets portar, och som visar bort en del... 

Väger man in hela horoskopbilden för den 1 januari (vilket naturligtvis är väldigt spekulativt), så bildar Saturnus och dess disponent en direkt "ömsesidig reception" där Jupiter slöt sin cirkel först genom en "treställig reception". Notera hur den feminina duon har ett jämnt (feminint) tal och den maskulina trion landar på ett udda (maskulint tal). Det som tillhör himmelen går till sitt, det som tillhör jorden sjunker ner i mörker - så löd den gamla kinesiska visheten och tanken på "två rötter" finns förstås även i astrologin, som den positiva och den negativa polariteten.

För symboljägare är årets öppningsdag således rätt intressant, men hände det något viktigt i världen 2012 som nu i efterhand kan kopplas till symboliken. Att Michelle svamlade som en falsk profet (vilka enligt Gamla testamentet skall stenas till döds) torde vara uppenbart. Men kanske symboliken tog sig uttryck i något mer världsligt, kanhända något politiskt? Resursen OnThisDay kommer till pass, det finns säkert andra men det var den som lyckats fixa sig bra ranking hos Google. Tyvärr fungerar inte knappen "alla" så man får gå igenom årets 12 månader och fundera över de viktigaste händelserna i var och en.

Året hinner knappt börja förrän en självmordsbombare använder sig själv som fyrverkeri vid en polisstation i Syrien, dödar 26 och skadar över 60. Här har vi då "rening i Eld" inklusive Saturnus som lagens/Jupiters exekutiva arm. Triviala amerikanska sportresultat avlöses sedan av diverse katastrofer men i mars noteras Eurozonens historiskt rekordhöga arbetslöshet 10,7%. Jo jo, "alla ska med"... Det ser mer och mer ut som att 2012  och oppositionen mellan de fattiga (Saturnus) och de rika (Jupiter) var en uppvärmning inför den 270-gradersvinkel som f.n. råder mellan planeterna. 

Jag tror inte man behöver granska årets händelser ytterligare: Domedagen kommer titt som tätt, det är den slutsats man kan dra... Sedan avgör individens eget födelsehoroskop när den himmelska Skördetröskan - vår tids Liemannen - kommer för att hämta hem det som överhuvudtaget går att använda av jordbornas illa förvaltade liv... New age-rörelsen är ett troligen harmlöst men samtidigt sorgligt och derangerat släkte som inte ens vet att jobbet var att förändra den här världen till något bättre, inte att fly från den i fantasier om någon "automatisk upphöjelse" på en bestämd tidpunkt... Jag vet att det verkar motsäga hela astrologins väsen, men egentligen inte, inte som den används på den här bloggen i vilket fall, som en symboluppsättning för diskussion av viktiga grundprinciper.

4 kommentarer:

Havsörnen sa...

På YouTube lade jag märke till allehanda domedagsprofeter som predikade att antikrist skulle uppenbara sig (som politisk ledare) den 5 maj. De har ändrat datumet till 30 augusti nu. ;-)

Susanne sa...

Apropå vulgariteten hos "Michelle" och Gardell kommer jag att tänka på ett fullständigt sanslöst exempel på något liknande som jag råkade läsa för några år sen: Vad sägs om påståendet att berättelsen om Rut och Noomi i Bibeln i själva verket handlar om ett lesbiskt kärleksförhållande?! Det var i boken "Hatar Gud bögar?" av Lars Gårdfeldt. (Fick syn på den i min sons rum - den ingick i en skoluppgift i relgionskunskap - började nyfiket bläddra, och fick upp kapitlet om Ruts bok. Avstod från att läsa mer.)
Gårdfeldt redovisar där (det är en doktorsavhandling) en uppfattning i queerteologiska kretsar att Rut och hennes svärmor Noomi var ett kärlekspar. Och Boas användes endast som avelshingst (i brist på provrörsbefruktning), för att Rut skulle få ett barn - en son som i praktiken blev Noomis son. Det som anfördes som indicium på detta var bla att det står att barnet blev Noomis son, och det poetiska "Dit du går vill jag ock gå..." osv. Det skulle vara en kärleksförklaring, och dessutom ett tecken på hur jämställd deras kärlek var. Ja, vad ska man säga? Korkat, naivt och historielöst är väl det snällaste... Det handlar ju om en lojal och kärleksfull svärdotter, som i det strängt hierarkiska samhället de levde i naturligtvis var lägre i rang än sin svärmor. Just det tycker jag "Dit du ock går... osv" illustrerar väl. Men man ser det man vill se. Och vill man sexualisera allt så får man förstås det som står om att Rut älskade sin svärmor till att de båda var lesbiska.

Seaward sa...

Nyandliga tokar är harmlösa nog, men eftersom korrupta politiker får på huden så ofta tyckte jag att en liten spaning på en "falsk profet" kunde passa som omväxling. Havsörnen som tagit på sig något av rollen som multiplikator på denna blogg hittar förstås ytterligare en packe exempel på YouTube - träsket där new age-desinformationen frodas.
:-)

Seaward sa...

Extremt talande exempel i samma anda. På 80-talet såg jag också i New Age-bokhandeln East-West (i centrala Stockholm) en feministisk omtolkning av den kinesiska furstespegeln I-Ching. Måste säga att det blir rätt förvirrat när ljus ändras till mörker och mörker förklaras vara ljus. I-Ching ska man inte ens röra vid om man inte kan acceptera dess grundtankar om Himmelen och Jorden som bygger på enkel och lättbegripliga analogier mellan de två mänskliga könen och naturens egna processer....