Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 15 maj 2016

En välmenande men urspårad filosof

SvD presenterar den svenska teknologifilosofen Nick Boström i en lagom förenklad presentation. Den engelskspråkiga Wikipedia-artikeln lyfter presentationen till en högre nivå och kan kräva åtskilligt länkläsande för att greppa t.ex. hans kritik av den antropiska principen som många kosmologer tagit som intäkt för existensen av en gudomlig intelligens. Att vi har att göra med en svensk ateist säger sig nästan själv eftersom hans senaste bok publiceras på förlaget Fri Tanke, startat av religionsfienden Christer Sturmark, sekten Humanisternas ordförande. 

Med bara ett par populärt hållna böcker av kosmologen Paul Davies, som bejakar den antropiska principen, är jag inte i stånd att bedöma Boströms kritik och heller inte intresserad. För läsningen av SvD visar med all önskvärd tydlighet att vi här har att göra med ännu ett galet geni som stjäl allt religionen har att säga om den allsmäktige Guden och dess överlägsna intelligens, vurpar tanken i termer av rädslan för den egna inneboende irrationaliteten och sedan projicerar detta vansinnet på teknologin. 

Nick Boström kan med andra ord vara ett unikum, Sveriges räddaste människa och till all lycka en av de mest reflektiva. Wikipedia avslöjar att han redan i skolan fann miljön så outhärdlig att han fördrog hemundervisning, ett tidigt tecken på en själ fylld av fruktan och en patologisk osociabilitet. Smart och introvert är ofta nog synonymer och horoskopet är ett av de intressantare i studiet av den speciella själsliga sjukdom som går under namnet "ateism". 

När "övervåningen" stryks från individens eller civilisationens problem uppstår med nödvändighet en överbetoning av det världsliga, och detta beskriver den här bloggen som "rationalism", kombinationen av Luftens fria tanke men som i brist på kreativ upplysning bojas "nedåt" mot den prosaiska och "verkliga" Jorden. 

Boström visar sig ha en "ömsesidig reception" mellan konceptuella och strategiskt tänkande Vattumannen och den naivt realistiska Oxen, ett minst sagt odramatiska syndrom, som yttrar sig som kreaturets (den kroppsliga människan) som tänker för mycket över sin egen homeostas! Gud, så mycket intellektuell kapacitet som förspills genom att Vattumannens härskare Saturnus inte hunnit längre på SIN FÄRD än till Oxen, platsen där man identifierar sig med strikt materiella processer! 

Vännerna Saturnus och Venus i ömsesidig reception
binder Vattumannen, det andliga väsendet, till
Oxens naiva acceptans av den materiella illusionen.
 
Samtidigt är Vattumannen mänsklighetens eget tecken, vilket förklarar hans affinitet med Humanisterna och hans grundande av en organisation med det kitschiga teknokratklingande namnet Humanity Plus. Från Wikipedia-informationen förefaller detta inte betyda mer än att han gillar Terminator-filmerna och reservdelsmänniskor men är patologiskt rädd för AI i dess effekter. 

Som vanligt med en överbetoning av Tamas guna skapar dessa de djupast okunniga själarna en AURA AV TROVÄRDIGHET omkring sig, så att de ofta nog hamnar i inflytelserika positioner och därmed är Satans nyttiga idioter, denna världens herre har mer än troligt kontrollerat den här tänkarens psyke redan från unga år och gissningsvis ska man flytta tillbaka födelsetiden några timmar från lunch så att en närmast rät linje mellan korrumperaren Algol och Månen i Oxen resulterar. 

Kombinerat med fruktans rot - Saturnus - i samma tecken, har vi då förutsättningarna för en riktig låg och basal fixering, nämnda skräck för att den egna homeostasen ska rubbas. Allt Vattumannen gör i det här horoskopet är att efterrationella den EGNA IRRATIONELLA SKRÄCKEN och förklarat den vara en del av människosläktets allmänna karaktäristik. 

Tendentiöst, som alltid när Satansstjärnan korrumperar sanningen via sinnets uppfattningsförmåga, skriver någon med Boströms åsikter sympatisk röst angående artificiellt upphottade människor, att: "givet människans irrationella dragning till status quo, hur ska man kunna skilja mellan giltig kritik mot dna-manipulation av vår art och kritik som blott bottnar i motståndet mot förändring?"

Låt oss hoppas att det inte är Nick Boström själv som skrivit artikeln, för i så fall avslöjar han sig som en byidiot i skräddarens nya kläder. Citatet illustrerar ju för bövelen ett cirkelargument!

Ett noggrant studium av horoskopet tyder tyvärr på att detta kan vara Boströms egna ord och om inte så åtminstone ett perfekt uttryck för just det irrationella och havererade psyke vi hittar i Oxens tecken i detta horoskop.

Filosofen har också myntat uttrycket "existentiell risk" vilket förstås bara är ett uppblåst och struntviktigt sätt att säga "hotbild" eller liknande. Det är intressant att se hur lite i horoskopet som bjuder på en motvikt mot dödens två element Jord och Vatten, hur lite glädje den här mannen egentligen förmår känna inför den manipulerade supermänniska han absorberat genom barndomens superhjältar och Hollywood-produktioner. 

En aktiv Skytten, befolkad av energins och krigets Mars samt girighetens och överdrifternas demon Rahu men blockerad i den dekadenta Syndarens åttonde dödshus, kan läsas som en blockerad eller korrumperad/kväst optimism. Skyttens härskare Jupiter står för frimodighet men dess tecken beskriver bättre den svenska filosofens alla dubier över teknologins välsignelser. T.o.m. patologiska dubier!

Jupiter är, som sagt, den framstegsoptimistiska och tillväxtorienterade, och här ligger den förvisso korrekt i det universella dharmans nionde hus. Ur sinnelagshoroskopets perspektiv är han därför med rätta engagerad i de stora frågorna men nu ur kontrollfreaket Stenbockens perspektiv. Jupiter i Stenbocken är en svag placering för framtidsoptimismens planet - och samläs detta omen med det 8e-husomen vi just såg! I Stenbocken underordnas Jupiter den ständigt tvivlande och ultrakonservativa Saturnus, som dessutom befinner sig på ett långt mer primitivt uppdrag i Oxen än den Jupiter den här disponerar över. 

Jupiter i bemärkelsen filosofi och religion kan vi helt glömma med en så primitiv bas. Det kan knappt bli annat än en materialistisk bas för filosoferandet och ett direkt nej tack till vad metafysiken (religionen) presenterar. Boström studerade den logiska positivisten Quine, det säger det mesta! Och för den som inte greppar implikationen av den utdöda återvändsgränd som positivismen var, kan det kanske roa att se hur även Quine har Månen i Oxens åttonde grad i en karta ställd för lunchtid. Ska man misstänka ett angrepp av korruptionens Satanshuvud även här?



Det är inte svårt att noterar hur "lika barn leka bäst" - samma brist på fungerande ELD som hos den svenska lärjungen, samma missriktade "rationalism" där en stark solär betoning på Luft tvingas ner på jordnära nivå och där återigen klassificeraren Saturnus i Fiskarna tappar nivå eftersom Jupiter (religion/filosofi) befinner sig i ett långt primitivare tecken - i själva verket just det tecken över vilket den (sannolikt) satansangripna Månen råder över.

Människor med sådana här horoskop kan vara Mensa-medlemmar och ändå slås man av hur rent av stupida och de är i allt utom sina egna ämnen. Den antika astrologin har nämligen en ytterligare dimension vid säkrandet av en individs verkliga intelligens som satanister per definition räknat bort redan innan spelet kan börja. 

Dessa världens barn är i sanning de som är fördömda - dömda redan före sin födelse. Astrologiskt beskrev jag det i inlägget om Harry Schein som att deras själar går in i tid och rum i avsikt att helt och hållet underkasta sig determinismen, den och inget annat. Det är därför de är så rädda (Saturnus) och tillknäppta och deras tankekonstruktioner bara ter sig begåvade för andra som delar samma helvete.

Bokförlaget Frivol Tanke, som Christer Sturmark driver hemifrån sovrummet, låter med andra ord SvD plugga den nya boken för en perfekt avpassad läsekrets.

Och vad om filosofens räddhågsenhet varvat med omhuldande av teknokratens mentalitet och hans målande Djävulen (Algol) på väggen om en artificiell intelligens som inom överskådlig framtid utmanövrerar mänskligheten? 

Som muslimerna säger: Om Gud så vill.
Eller som den judiske rabbin sade: När människan tänker, skrattar Gud.

1 kommentar:

nick nack sa...



https://www.youtube.com/watch?v=eYqzcqDtL3k

Där har du fantasin manifesterad om upphöjda människor bortom vardagens jordiskhet. Skulle svensk media någonsin kunna genomföra ett sådant reportage? Har de förstånd att göra det?
Gud hjälpe oss.