Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 1 maj 2016

MÖRKER. Cecilia Malmströms frihandelspropaganda i SvD.


Om jag igår noterade att Birger Schlaugs nätidentitet kapats under ONDA STJÄRNOR har de himmelska omina snarast förvärrats när SvD lobbar för frihandel på söndagen. Till att börja med är det illustrativt att studera SvD:s bruk av illustration i samband med Cecilia Malmströms lovsång till frihandel mellan EU och USA. 

Tanklöst eller t.o.m. avsiktligt desinformativt är ord som kommer för mig. "REA!" i stora rosa bokstäver är populism och vädjar till tidningens troligen talrika skara tanklösa läsare (medvetna kunder hade inte accepterat en produkt med så här låg kvalitet). För alla dessa läsare är en utförsäljning något bra eftersom de hittar varor till lägre pris. Stockholmaren är en notorisk shoppoman och fitnessfantaiker och just inte mycket mer.

I själva verket vittnar utförsäljningen om kapitalismens destruktiva natur, ett slösaktigt system av chanstagare och spekulanter, som när kalkylerna helt slår fel, tvingas sälja ut skrymmande restlager pga. förvaringskostnaderna, eller ännu värre, "strimla böcker" som inte gått att kränga ens på bokrean. Kapitalism, det destruktiva systemet. 

Den som svarar starkt på ord kanske redan nu i ordet "SALE" ser utförsäljningen av Europas alla länder genom det överstatliga fulspel EU och USA ägnar sig åt för att förlänga Mörkrets tyranni ännu några årtionden. (Skiten brakar som bekant ihop ungefär samtidigt som den globala uppvärmningen på allvar sätter hela nationer och ekonomier ur funktion, vi har bara en generation kvar under den destruktiva kapitalismen.)

När man klickar SvD-länken återkommer samma bild en gång till, men nu med den mest desinformativa bildtext jag någonsin sett. Svenska medier 2016!


Underrubrik: "Frihandelsavtalet mellan USA och EU syftar till
att öka samarbetet  mellan forskare och experter när
nya standarder ska sättas för framtidens produkter."

Att under den här bilden hycklande tala om all fin standardisering som forskare i lycklig pardans mellan EU och USA komma framtiden till godo, startar nästan kräkreflexen. Vilka standarder avses? Globala slavlöner för alla textilarbetare, likt dem som barnen i Östasien tvingas jobba för? Arbetskraftsimporten till Sverige har redan lett till sämre levnadsvillkor för de svenskar som inte har så värst mycket utbildning, läser jag på annat ställe. Med frihandel blir det ännu billigare att rekrytera amerikaner, så det "svenska IT-undret" är snart om inte redan historia. Så de mer teoretiskt lagda svenskarna förlorar också.

Herremingud vad mycket bred amerikansk dialekt jag hör när jag tar en söndagspromenad genom Stockholms innerstad! Det och underliga östeuropeiska språk. Bor det inte ens svensk kvar i Stockholm längre? Jag lovar, passerar jag fem, sju pågående konversationer under promenaden är merparten av dem inte längre på svenska!

Malmström söker förringa TTIP-kritikerna och låter själv som en vonOben makthavare och använder ordet "vi" på ett sätt som ger mig rysningar av obehag. Hon verkar i flera punkter försöka tillbakavisa kritik genom att påstå att i själva verket det motsatta gäller. Mot den läsvärda varningen för frihandelsavtalet i The Independent om de mörklagda diskussionerna pekar Malmström på att innehåll från mötena redovisas på en blogg. Efteråt. Jösses, vad trygg jag känner mig! "Vi har nu beslutat att konkurrensutsätta ditt liv lite mer. Varsågod. Kommer alla de köpstarka till godo."

(Många av The Independents farhågor från förra hösten, som utgår från britternas synvinkel, har kommenterats i en eller annan artikel i svenska medier. Och i Sverige har t.ex. redan Alliansregeringen sålt ut välfärden totalt till privata intressen och vi har en "socialdemokratisk" regering utan minsta intresse av att reparera skadan.)

När man tar SvD:s publiceringsögonblick 6.15 och ritar upp en karta för Stockholms koordinater, blir det riktigt intressant, för det är nu Cecilia Malmströms mörker uppdagas. Hon är naturligtvis de rika multinationella jättarnas inbäddade trupp i EU och bryr sig inte alls om något annat än vad den Stora Satan säger henne, hur mycket hon än försöker spela EU-centrisk i det ärende som rör globaliseringen (om EU-centrisk är okej, så varför inte nationalist? Vi behöver inte importera alla smörja USA producerar till Sverige eller Europa.)



Mest har läsare fallit ifrån den här bloggen sedan samtliga mediehus inom loppet av några månader monterade ner den svenska bloggosfärens möjlighet att via nätupplagorna visa upp sina mer eller mindre fyndiga kommentarer till tidningarnas aktualiteter. Skälet angavs väl aldrig tydligt, men det var tydligt att syftet var politiskt. 

Dels sökte etablissemanget (vilka mediehusen likt horor betjänar) blocka en främlingsfientlighet på nätet de inte ville ta kostnaden för att moderera och radera och dels var etablissemangets direkta försök att säkra Reinfeldt en tredje mandatperiod. Ingen borgare bloggar politiskt, hela borgerligheten utmärks ju av att de är "post-politiska", duperade och glada arbetare som lever för helgen, konsumtion och täta weekend-tripper till New York - städernas stad enligt mytologin.

Enstaka läsare har säkert tillkommit och det är pga. bloggens omfång jag ofta upprepar en eller annan grundläggande astrologisk tes. Sideriska har slimmat ner den hinduiska astrologin och använder ett förenklat system som pga. bloggens halvseriösa natur ofta nog används för polemik och retoriska horoskopläsningar (men inte subjektivistiska, tydningen utgår alltid från det astrologiska regelverket, även om bristen på exakta födelsetider innebär att det kan finnas andra tolkningar som är mer korrekta).

För nytillkomna läsare passar det här att påminna om den kosmiska tavelduk som hinduismen ser som den mest grundläggande. De tre gunas eller kvaliteterna kan ses som en gitarrsträng stämd i olika tonarter. SvD publicerar Malmströms propagandastycke då Tamas guna, Mörkrets kvalitet härskar oinskränkt på himlen. Det är en perfekt tid för nu är folk som mest korttänkta och lätt duperade! 

Det var när kändisbarnet och chefsdottern Cissi Elvin "brände ut sig" som boss för tidningen med det informativa namnet CHEF som Sideriska siktet introducerade kvaliteten Tamas guna. Sedan rullade det på och alla verkligt onda spelare i regeringen Reinfeldt visade sig födda djupt insvepta i denna kvalitet: Borg, Hägglund, Littorin (torsken) och naturligtvis f.d. statsministern själv. Snacka om destruktivt gäng, om man förstår att det är från Ljusets kvalitet, Tamas guna, all kreativitet kommer och att Mörkrets barn så att säga utgör den "tärande" delen av en civilisation.

Men man kanske inte ska röra inom dypölen Sveriges egen terminologi med den anrika indiska Samkhya-kosmologins begrepp. Det tycks som att de tre gunas första gången med någon form av systematik diskuteras i texten Herrens sång eller Bhagadvad Gita, daterbar till någon gång mellan femte till andra århundradet före vår tideräkning. De tre kvaliteterna beskrivs som en sådan självklarhet att de förefaller vara väl inarbetade begrepp redan, och det räcker med att gå till den grekiske filosofen som levde runt år 500 fvt för att se att han förefaller väl förtrogen med en österländsk kosmologi som mycket väl kan vara Samkhyas eller någon besläktad typ.

Några för bloggen nya och några gamla stickprov från texten indikerar hur den kvalitet med lägst "frekvens" i universum hanteras inom ramen för den här kosmologin:
Den kunskap genom vilken man fäster sig vid ett slags handlande, som om det vore det enda och som är mycket torftig och saknar insikt i sanningen, är kunskap i mörkrets (tamasam) kvalitet. (18:22)
Man påminner sig alla dessa "mörkermän" från regeringen Reinfeldt och deras torftighet och fanatiska dogmatik. Det har konstaterats mer än en gång att de drevs av "ideologi" och saknade intresse av att bli varse de negativa effekterna av sin politik och därför skadade Sverige så mycket. Finns det skäl att tro mer om innehållet i Malmströms text, som här avslöjas bära på "Storkorset i Mörkrets kvalitet"?

Oxen stigande i öster är visserligen inte aktiverad av någon planet, men Oxens härskare Venus befinner sig själv i ett av de "onda" husen, vilka också kan betraktas som någon form av mörker. Det är således ett horoskop som helt och hållet går i det beslöjade uppsåtets tecken, ett av de värsta bloggen någonsin publicerat!
O Prithas son, förmätenhet, högmod, vrede, fåfänga, hårdhet och okunnighet är egenskaper som tillhör dem med demonisk natur. (16:4)
Det gamla talesättet "ulv i fårakläder" fanns även hos de gamla indierna i den meningen att en demonisk natur mycket väl kan inkarnera i mänsklig kropp. Dessa är då själar som gått ner sig så rejält genom illa genomförda tidigare liv att deras karma förr eller senare kommer ifatt dem. För en astrolog är det detta som kommer till uttryck genom t.ex. den massiva betoningen av Tamas guna, som Samkhya-filosofin menar är den DOMINANTA KVALITETEN i den demoniska värld som befinner sig "under" människornas spelplan. Människan definieras som en varelse i passionerat, lidelsefullt (och därmed lidande) tillstånd, och detta är Rajas guna. Men astrologin visar alla slags blandformer och då och då smyger det sig in verkliga mörkermän även i människornas värld.

Fastän gunas-läran är tacksam för raljerande över inskränkta svenska makthavare, måste man minnas att även den medvetenhetsbringande Sattva guna har förekommit i ett och annat horoskop som förknippas med ondska eller manipulativ populism. Holländska invandrarhataren Wilders var ett sådant exempel som förbryllade bloggaren tills han tog tag i det kraftigt sattviska horoskopet ur ett annat perspektiv, det om planeternas verksamma naturer och upptäckte att allt inte var solklart ur det perspektivet.

Och gunas är dock bara materiella kvaliteter, inte själen själv, vilket Bhagavad Gita tydligt säger (i Bhaktivedanta-rörelsens översättning):
Denna Min gudomliga energi, bestående av den materiella naturens tre kvaliteter, är mycket svår att betvinga. Men de som har överlämnat sig till Mig kan lätt tränga bortom den. (7:14)
Som i alla texter som brottas med de Stora Frågorna, kommer man snart till insikt om att författaren inte hyser något större hopp om de "låga uslingar" som fötts till ett jordeliv fullständigt i det demoniska mörkrets våld. Den här bloggen har beskrivit saken som att det historiska förloppet, som redan är bestämt sedan Begynnelsen, KRÄVER att vissa själar gör skitroller, inte för deras egen skull utan för de medelmåttiga människornas skull. Även den kinesiska filosofen Konfucius var medveten om att de verkligt goda själarna inte behöver någon undervisning eftersom de bär Ljuset med sig som en integrerad del av sin natur. 

Det är de vinglande själarna i mellantillståndet som drar nytta av att se en Panama-dokumentation vecklas ut inför deras ögon och sätta fokus på hur verklig demoni ser ut, hur den rike mannen verkligen är Ondskan koncentrerad i en samhällsklass. (Det föds naturligtvis lika många potentiella svin i underklassen, men detta är de som redan i ett tidigare liv fått sina "femton minuter i rampljuset" som skamlöst framgångsrika individer, och, naturligtvis, trillat dit rejält, i självupptagenhet. Nu är de återfödda och på samhällets absoluta botten.)

Bhagavad Gitas kapitel 14, om de tre kvaliteterna, är värt att läsa i dess helhet (texten finns på flera ställen på nätet), men här räcker det att reprisera vers 8:
O Bharatas ättling, okunnighetens kvalitet orsakar falska föreställningar hos de levande varelserna. Denna kvalitet leder till dårskap, lättja och sömn, vilket binder den betingade själen.
Srila Praphubadas kommentar är värd att i del återge:
Okunnighetens kvalitet är helt motsatt godhetens kvalitet. I den senare kan man genom att odla kunskap förstå hur saker och ting förhåller sig, men i okunnighetens kvalitet är förhållandet det motsatta. Alla som är under okunnighetens förtrollning blir galna, och en galning kan inte se saker och ting som de är. I stället för att göra framsteg, degraderas de. 

Definitionen på okunnighetens kvalitet står att finna i Veda-skrifterna: "under okunnighetens förtrollning kan man inte se ett ting som det verkligen är." Alla kan t.ex. se att ens farfar har dött och att man själv kommer att dö; barnen man avlar kommer också att dö. Döden är alltså något vi aldrig kommer undan. Ändå samlar människor pengar som galningar [TTIP - mer handel och vinst åt storföretagen - "tillväxtekonomi"] och jobbar hårt dag och natt, utan att bry sig om den eviga själen [och dess önskan om ett ord med i laget]. Detta är vansinne. 

I sitt vanvett vägrar de söka andlig kunskap. Sådana personer är lata. När de får tillfälle att lära sig andlig kunskap är de inte intresserade. De är inte ens aktiva likt de som befinner sig i lidelsens kvalitet. Ett annat kännetecken på en person i okunnighetens kvalitet är att han sover mer än nödvändigt. Sex timmar räcker gott och väl men en person i Tamas våld sover åtminstone tio eller elva timmar om dygnet. En sådan person tycks alltid vara modfälld och begiven på rusmedel och sömn. 

Jag tror den ärevördige gurun dramatiserar lite extra här, men sant är att Fredrik Reinfeldt, tycks ha varit oerhört lat på jobbet under sina åtta år som statsminister och mest intresserad av att få den där tredje mandatperioden, vilket skulle ha säkrat honom en FET pension...




Tillägg

The Independents artikel fick för 2 dagar sedan en senkommen läsarkommentar som jag ser först efter publiceringen av detta inlägg. Men onekligen påminner den om citaten från Bhagavad Gita. I den händelse den brittiska kommentaren försvinner, kopierar jag texten hit:
2 days ago
CommanderKen
The Great Dictator's Speech

I'm sorry, but I don’t want to be an emperor. That’s not my business. I don’t want to rule or conquer anyone. I should like to help everyone - if possible - Jew,Gentile - black man - white. We all want to help one another. Human beings are like that. We want to live by each other’s happiness - not by each other’s misery. We don’t want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone. And the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful, but we have lost the way.

Greed has poisoned men’s souls, has barricaded the world with hate, has goose-stepped us into misery and bloodshed. We have developed speed, but we have shut ourselves in. Machinery that gives abundance has left us in want. Our knowledge has made us cynical. Our cleverness, hard and unkind. We think too much and feel too little. More than machinery we need humanity. More than cleverness we need kindness and gentleness. Without these qualities, life will be violent and all will be lost....

The aeroplane and the radio have brought us closer together. The very nature of these inventions cries out for the goodness in men - cries out for universal brotherhood - for the unity of us all. Even now my voice is reaching millions throughout the world - millions of despairing men, women, and little children -victims of a system that makes men torture and imprison innocent people.

To those who can hear me, I say - do not despair. The misery that is now upon us is but the passing of greed - the bitterness of men who fear the way of human progress. The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people. And so long as men die, liberty will never perish....

Soldiers!Don’t give yourselves to brutes - men who despise you - enslave you - who regiment your lives - tell you what to do - what to think and what to feel! Who drill you - diet you - treat you like cattle, use you as cannon fodder. Don’t give yourselves to these unnatural men - machine men with machine minds and machine hearts! You are not machines! You are not cattle! You are men! You have the love of humanity in your hearts! You don’t hate! Only the unloved hate -the unloved and the unnatural! Soldiers! Don’t fight for slavery! Fight for liberty!

In the 17th Chapter of St Luke it is written: “the Kingdom of God is within man” - no tone man nor a group of men, but in all men! In you! You, the people have the power - the power to create machines. The power to create happiness! You, the people, have the power to make this life free and beautiful, to make this life a wonderful adventure.

Then -in the name of democracy - let us use that power - let us all unite. Let us fight for a new world - a decent world that will give men a chance to work -that will give youth a future and old age a security. By the promise of these things, brutes have risen to power. But they lie! They do not fulfill that promise. They never will!

Dictators free themselves but they enslave the people! Now let us fight to fulfill that promise! Let us fight to free the world - to do away with national barriers -to do away with greed, with hate and intolerance. Let us fight for a world of reason, a world where science and progress will lead to all men’s happiness.Soldiers! in the name of democracy, let us all unite!
2 days ago
CommanderKen

The Great Dictator's Speech

I'm sorry, but I don’t want to be an emperor. That’s not my business. I don’t want to rule or conquer anyone. I should like to help everyone - if possible - Jew,Gentile - black man - white. We all want to help one another. Human beings are like that. We want to live by each other’s happiness - not by each other’s misery. We don’t want to hate and despise one another. In this world there is room for everyone. And the good earth is rich and can provide for everyone. The way of life can be free and beautiful, but we have lost the way.

Greed has poisoned men’s souls, has barricaded the world with hate, has goose-stepped us into misery and bloodshed. We have developed speed, but we have shut ourselves in. Machinery that gives abundance has left us in want. Our knowledge has made us cynical. Our cleverness, hard and unkind. We think too much and feel too little. More than machinery we need humanity. More than cleverness we need kindness and gentleness. Without these qualities, life will be violent and all will be lost....

The aeroplane and the radio have brought us closer together. The very nature of these inventions cries out for the goodness in men - cries out for universal brotherhood - for the unity of us all. Even now my voice is reaching millions throughout the world - millions of despairing men, women, and little children -victims of a system that makes men torture and imprison innocent people.

To those who can hear me, I say - do not despair. The misery that is now upon us is but the passing of greed - the bitterness of men who fear the way of human progress. The hate of men will pass, and dictators die, and the power they took from the people will return to the people. And so long as men die, liberty will never perish....

Soldiers!Don’t give yourselves to brutes - men who despise you - enslave you - who regiment your lives - tell you what to do - what to think and what to feel! Who drill you - diet you - treat you like cattle, use you as cannon fodder. Don’t give yourselves to these unnatural men - machine men with machine minds and machine hearts! You are not machines! You are not cattle! You are men! You have the love of humanity in your hearts! You don’t hate! Only the unloved hate -the unloved and the unnatural! Soldiers! Don’t fight for slavery! Fight for liberty!

In the 17th Chapter of St Luke it is written: “the Kingdom of God is within man” - no tone man nor a group of men, but in all men! In you! You, the people have the power - the power to create machines. The power to create happiness! You, the people, have the power to make this life free and beautiful, to make this life a wonderful adventure.

Then - in the name of democracy - let us use that power - let us all unite. Let us fight for a new world - a decent world that will give men a chance to work -that will give youth a future and old age a security. By the promise of these things, brutes have risen to power. But they lie! They do not fulfill that promise. They never will!

Dictators free themselves but they enslave the people! Now let us fight to fulfill that promise! Let us fight to free the world - to do away with national barriers -to do away with greed, with hate and intolerance. Let us fight for a world of reason, a world where science and progress will lead to all men’s happiness.Soldiers! in the name of democracy, let us all unite!


4 kommentarer:

Anonym sa...

Hmm självinsikten har tydligen drabbat denna skribent;http://www.nytimes.com/2016/04/29/opinion/if-not-trump-what.html?hpw&rref=opinion&action=click&pgtype=Homepage&module=well-region&region=bottom-well&WT.nav=bottom-well&_r=1

Seaward sa...

Tack för länken. Bra om självrannsakan inifrån mörkrets hjärta!

Anonym sa...

Diktatorn av Charlie Chaplin..., kan han ha läst Indiska urkunder tro? https://sv.wikipedia.org/wiki/Diktatorn

Seaward sa...

Nyckelordet "diktator" från brittiska kopian av läsarkommentaren är en begriplig avstampspunkt. Men jag har svårt att se något i den svenska wikipedia-artikeln som skulle kunna ge associationer till hinduismen... Som britterna säger, "it's all in the mind" - även om man inte avser det universella intellektet/Nous - ur vilket perspektiv man kan uppfatta alla kopplingar, även de som kanske inte är givna på ett enskilt ställe...

https://en.wikipedia.org/wiki/Nous