Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 20 juli 2016

Svenska kulturarbetare, sälj er själ


Köpt skribent


Oj oj, är min första tanke vid synen av sammanbiten Alex Schulman som gör avkall på en värdighet han i vilket fall aldrig aspirerade på. Nu säljer han sitt varumärke till ett annat vars produkt den ihåliga borgerligheten ställer på bordet den vill fantisera om att vara nära någon som räknas - kanske en George Clooney (uppkomlingsfantasin) eller en Jack Black (vinna beundran som klassens skämtare) ...

Hur kunde den socialdemokratiska lättviktskåsören sjunka så djupt för att få fortsätta synas i de allt mer nedbantande medierna? Svaret ger sig självt. En socialdemokrat älskar USA och hamburgare, kapitalismen och dess håvor. Socialdemokraten inser i en vrå av sitt utsatta samvete att fattigdom och klassklyftor tar stormsteg på hemmaplan - åter efter amerikansk förebild - men klarar inte längre av att dra några slutsatser. De flyter jolmigt med i en tidsålders och samhällsforms undergång... Att falla in med högerdoktrinen att själv bära kostnaden för sin "kulturproduktion" var ett naturligt nästa steg för Schulman.

Saknas då den arketypiska Hjälten helt i Schulmans horoskop? Frågan kunde även ställas till forna Latin Kings ledarfigur Dogge, vars självvalda degradering till en jycklare i billig reklam visade den värsta överlöparmentaliteten. Givet hans utgångsläge bland de kastlösa var sveket kanske värre än sossarnas, som hoppar strömhopp till näringslivet efter några pliktskyldiga år med politikerlögner som dregel ur munnen.

Det är förstås Solen som är astrologins arketypiska Hjälte eller Hero. I indisk astrologi typiskt nog också symbolen för människans enda beständiga element, hennes själ. Solens placering i horoskopet säger därför något om hur människan ser på sin individualitet, om hon är stolt eller förringar sig. Att du har en annan kroppshydda än jag, så att vi inte båda kan ockupera samma rumsliga position, underkänns i all klok filosofi som definition på individualitet. I andevärlden kan två identiteter samexistera eftersom de inte "tar någon plats".  

Kvasipsykologisk utvikning. Skälen till att flera andeväsen klustrar har förklarats olika i olika tider. I den judiska kabbalistiska traditionen fann t.ex. tanken att svaga själar hakade på starkare själar om den svagare upprepade gånger misslyckats på egen hand under sina jordeliv. Det kan alltså tänkas att det går runt människor ibland oss som har flera själar inombords! Vanligare är förstås att förklara klustret som ett annat uttryck för reinkarnation.

De tidigare liven i härvan är inte "tidigare" utan parallella. Men ur tidslinjens perspektiv är det just nu bara en person eller ett förkroppsligat ego som är aktualiserat. Någon som levde för sextusen år sedan och tillhör samma "själskluster" skulle naturligtvis uppleva sig och sitt liv som aktualiserat och alla andra "sidojag" som latenta personligheter (kanske synliga genom drömmen)...


Ett riktigt
primitivt synsätt är att människor är "besatta av onda andar" men så tänker bara den vars världsåskådning saknar de djupare perspektiv som just antytts. Psykiatrins studier av DISSOCIATIV IDENTITETSSTÖRNING - multipla personligheter - skulle också kunna belysas av tanken om ett själskluster. "Fastän ovanligt, finns det fall av dissociativ identitetsstörning med mer än 100 personligheter
. Triggers i miljön eller händelser i livet kan förorsaka plötsliga kast från ett alter ego eller personlighet till en annan."

Man kan notera att den länkade artikeln som all skev västerländsk psykologi tar egot som normaltillståndet - österländsk vishet menar att egot är själen i havererat eller fallet tillstånd, och fallet är naturligtvis från dess totalitet - själsklustret - och ner i upplevelsen av isolerad enskildhet. Det är när det isolerade livet också skiter sig ("miljötriggers") som "dissociationen" från den falska egoidentiteten kan skapa ännu mer problem - ett gäng personligheter som kämpar om att få äga en och samma kropp inte är särskilt effektivt.

En spännande studie, apropå temat om Hjälten, skulle vara att samköra psykiatriska fall av det här slaget med en horoskopanalys. HUR SVAG är egentligen Solen (Hjälten) i de här människornas horoskop eftersom den uppenbarligen inte längre fungerar som distinkt centrum för en upplevd individualitet (atman/själen)? Solen har blivit en boll som de olika personligheterna kastar till varandra och turas om att verka utifrån.

Utan födelsetimma för vare sig Schulman eller Dogge kan egentligen inte mycket sägas utifrån Solens position. Det är det Stora Ljusets placering i ett av de 12 husen som ger en första antydan om någon heroism föreligger eller om individen är en anpassling. Men ämnet är mer komplext än så och bloggaren vill åter dra fram ett distinkt horoskop som exempel, en karta för en modell som i tio år ständigt figurerade i modereportage i stora svenska damtidningar. Privat fanns en förlamande torgskräck och hon var livrädd för att ta ställning i det publika eller uttrycka sina djupare känslor. Läsaren får själv visualisera följande positioner:

Själen föds till en kropp exakt i soluppgången - hjälte/hjältinne-indikation! Men...Solen är "fallen" i Vågen och väljer där tvåsamheten och skönhetens och anpasslighetens Venus finns sida vid sida med Solen. Dessa faktorer tar helt udden av eventuella revolutionära drag (vilket är vad den heroiska typen måste äga), så att personen kan avskrivas som hjältinna. Men det är heller inte en särskilt spontant kooperativ (Venus) eller vän typ av Våg då reserverade eller diktatoriska Saturnus kastar sin långa 270-gradersvinkel från 4e huset och mot sin fiende Solen i 1a. En slags motvillig linslus!

Den narcissistiska tendensen i soluppgången motverkas således av en repression från familjehemmet (4e) eller från individens eget själsliga djup.  Saturnus är ofta kopplad till fruktan (vilket är begripligt eftersom den också representerar Liemannen) och personen medgav tillitsproblem med det motsatta könet (män, i hennes föreställningsvärld, föreföll ta henne för sitt yttre). I detta fall märktes kampen mellan Saturnus som "själens form" och Solen som själen i dess centrerade, agerande perspektiv. Människor med Hjälten eller Solen angripen av Saturnus kan tappa i autenticitet genom att inte kunna låta bli att agera som sina egna regissörer. Ett exempel är typen som är extremt mån om sitt eftermäle och söker arrangera bilden av sin Sols framträdande i världen... Den här prioriteringen skadar definitivt förmågan till heroiska insatser, vilka alltid måste springa ur det leonina bultande Sol-Hjärtat.

Hos modellen ser man två olika astrologiska teser som bryts mot varandra: Saturnus aspekt mot Solen tvingar ihop planeter är ömsesidiga fiender men Saturnus aspekt till Venus länkar två ömsesidiga vänner! Att kvinnan har en "svår" psykologi kan redan en nybörjare i astrologin gissa sig till, något av en dubbelnatur, och tendensen att bottna i hård och dogmatisk rigiditet som binder eller snävar in Solens intelligens är lika uppenbart. Traditionalism och Frihet har alltid varit fiender, vissa nyskapar och andra konserverar och gör tradition av det som en gång var Liv eller "framkant" (leading edge). Konstnären och kuratorn, Solen och Saturnus.

I termer av IQ är troligen Saturnus alla aspekter mot Solen en smula skadliga. Jag fick dock ingen bekräftelse på detta vid studiet av (presumtivt högbegåvade) Nobelpristagare, bland vilka Solen i aspekt med Saturnus inte skiljer sig nämnvärt från folk i allmänhet. Det vore alltså fel att tala om ren stupiditet enbart på basis av denna enda aspekt. Astrologiskt är det dessutom det första och femte huset (och gärna samarbete mellan deras ägare) som indisk astrologi intresserar sig för i den här frågan. Saturnus och Solen i kombination skulle kunna tolkas som att det är jakten på begränsningar, tydlighet eller konkretion som styr intelligensens Sol-Öga... 

Men i termer av heroiskhet lär en Saturnus i Solens bakhasor ge en konservativ natur och ett "hjältemod" av en konservativ, nej-sägande typ. Man kan kämpa hårt för att försvara sitt kvarter från nybyggnation som skulle ge invandrare tillträde - för att ta ett exempel som både innefattar frågan om identitet (Solen) och gränsdragningar (Saturnus). Jag kan tänka mig att Solen skadad av Saturnus som ett framträdande drag i den vita apartheid-regimen i Sydafrika. Som ett snabbt stickprov kan man titta på den lag från 1913 som inskränkte den svarta urbefolkningens rätt att äga land (sitt eget land!):




Eftersom ämnet nu fransat ut en hel del, kommenteras bara kort den här naturliga zodiaken (med tonvikt på tecknen som idéer). Det är rätt typiskt att hitta begränsningens planet Saturnus i just den territoriefixerade Oxen, samtidigt som balansen mellan människor är svårt rubbad eftersom Väduren är så egoistisk och övertaggad i horoskopet (Mars + Venus) och därmed skadar "partnern" Vågen mittemot som finner sin Venus utsatt för den vita djävulens själviska aggression. 

Intelligensens Sol med Merkurius i Tvillingarna står opposit den expansiva Jupiter i Skytten men i denna turliga och begåvade axel ser jag bara den vite mannens fanatism, givet de indikationer vi redan noterat. Horoskopet är som den moderata Ulf Kristersson, fylld av lögner för att hålla de maktlösa i fortsatt maktlöshet. Ett är säkert, något hjältemod finns inte i den här kartan.

Så hur är det då med Axel Schulman och Dogge Doggelito, båda sellouts i det svenska samhället? Jag fortsätter med naturliga horoskop för enklare jämförelse.



Dogge som efter Latin King avslöjades att rapgruppen enbart var ett tomt poserande bekräftar helt min tanke om en helt ärelös Sol! Här har vi det perfekta exemplet på en helt materialistisk samhällsstreber, en som ville komma ifrån förorten på det svenska materialistiska viset. 

Jag kände en gång en latinamerikansk kvinna med samma fullmåne längsmed den vämjeliga statusklättringens axel och fastän vänlig (som jag förmodar att också Dogge är), saknades alla förutsättningar till äkta hjältemod. Hon var den typiska anpasslingen på ytan men inte på djupet eftersom hon aldrig på allvar ville in i det svenska samhället (eller i grunden bli svensk). Noterade för flera år sedan att hon i huvudsak kommunicerade på spanska på Facebook... 

I Dogges horoskop ser man exakt min farhåga: dödsfienderna Sol och Saturnus (Liv och Död) i kombination i samma tecken. Egocentriska Väduren med barnets "se mej" är stark hos Dogge vilket förklarar hans brist på stolthet eller ens insikt om vilken låg hora han blivit. En hora för den sekulära marknadskapitalismen.

Se också gårdagens inlägg om en invandringsfientlig politiker från Dansk Folkeparti med samma soli-lunära axel som Dogge fast positionerna ombytta för Sol och Måne. Det här påminner om hur etnicitet kan ge en väldigt annorlunda tolkning av samma astrologiska indikation. Det som för en blir en önskan om att upprätthålla en hackordning - och distans - till vissa grupper i samhället, är för den andre en motivation att klättra statusstegen och övervinna samhällets fördomar mot de lägst rankade. Tyvärr ofta till priset av att man säljer sin själ (inre Hjälte).


***** 

Schulman då, "socialdemokraten"?



Här är det möjligt att bloggaren svagt mindes horoskopet från något tidigare inlägg, fast undermedvetet. Jag hade ingen aning om att Dogge och Schulman båda som minsta gemensamma nämnare hade den lodräta statusklättrarens axel i gyttja (Jord och Vatten)!

Dessutom ser vi något ångestladdad och inte riktigt friskt i den före detta bloggarens solplacering i folkets och ideologernas Vattuman. Detta ger alltid paradoxen att den levande Solen är ÄGDA av sin dödsfiende Saturnus. Skulle motsättningen vara så allvarlig som man kunde tro skulle nästan 17% av mänskligheten vara helt sjuk i huvudet (Saturnus äger Solen i Stenbocken och Vattumannen), vilket uppenbarligen inte stämmer. Dock säger Saturnus att dessa två tecken inte medger Solens sanna livslust utan är kalkylerande, rationella eller planerande tecken vilket i obehagliga exemplar kan ge verkligt falska människor som presenterar sociopats tillrättalagda yta och gör det med sina sin kropp och själ (Solen = utagerandet).

Men vad händer då när den intellektuella och i KONCEPT tänkande Vattuman-Solen har sin disponent sjunken ner till den instinktiva och begärsfyllda Vatten-själens nivå? Här är Saturnus återigen i Kräftan (som i fallet Dogge) och nu anar jag att Schulman deklarerade sina sympatier med socialdemokraterna enbart pga. av att han skådade hungersnöd i det egna hemmet (Saturnus armod i Hemmets tecken Kräftan) i den händelse Borgarna fick fortsatt makt och i synnerhet Borgarnas själviska position att kulturproducenterna måste vara lönsamma eftersom Borgaren, hur mycket han än älskar att markera nivå genom sin kulturkonsumtion inte har någon lust att finansiera smal kultur som går bortom Borgarens förstånd. 

Borgaren är som Adolf Hitler som ansåg att bara sån konst han gillade skulle premieras, allt annat var dekadent och samhällsomstörtande... Jag har sett människor byta politisk färg helt och hållet beroende beroende på om politiken hotar eller gynnar deras egenintressen, inte för att de har någon sund förståelse av de Goda Principerna, och till detta låga avskum i mänskligheten finns det en viss risk att Schulman sorterar med streberaxeln och en märkligt "dissociativa" eller "desinformativa" Sol i Luft baserad på Saturnus i begärets och nödighetens Vatten. Det är därför man ser tecken på brist på äkta hjältemod.

Både Dego och Skulman skulle säkert replikera, "Men man måste ju leva." 

Måste man?



Noterat. Inlägget skrevs häromdagen, men justerades och lades ut idag - till min förvåning, ser jag nu, just under en fullmåne i den hackordnings- och streberaxel som är minsta gemensamma nämnare för de två figurerna. 

Kan inte ärligt säga att jag hade koll på denna uppseglande fullmåne. Ännu ett exempel på att man är mer "styrd av stjärnorna" än man kanske tycker det är behagligt att medge...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skall vi tolka det tredje sista stycket som att vi bör ringa psyket då du är på väg att begå självmord?

Seaward sa...

Vad får dig att dra denna infantila slutsats? För att tanken rymde en inferens som negligerades. Jag uppbär dessutom inte lön från något kulturarbete.