Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 27 juli 2016

Vapenhandlaren Saab Buskhe och andra grundlösa psykologier

"Marknaden för försvarsmateriel vänder uppåt, tyvärr."
Tala om hyckleri och dubbelnatur.

Den allmänna känsla som extremisten Sara Skyttedals astrologiska snarlikheter lämnade, var att ex-politikerns dominanta drag på stjärnhimmelen sannerligen inte befordrar någon högre intellektuell förmåga. 

Gestalten som sökningens träffar tillsammans bildade bekräftade i lika hög grad som den för EU-höjdaren Antonio Tajani det enkla fyrvåningsschema som bloggen en gång startade ut med. Eld på toppen följt av Luft i den övre supralunära världen, och sedan en distinkt gräns mot den lägre sublunära sfären till vilken Vatten och slutligen fundamentet Jord sorterar. 

*****

Jag kan sedan bokläsning igår belåtet konstatera att detta fyrelementsschema är påfallande likt Platons enkla diagram i hans mest kända text Staten. Jag har inget minne av att Platons analogi fick mig att associera till de fyra elementen när jag läste originaltexten, men Edward J. Urwicks "nytolkning" från 1920 lämnar inga tvivel. För att komma framåt i handlingen parafraserar han och kondenserar långa stycken av originalet:

Låt oss anta existensen av två världar, var och en rådd över av sin egen härskande makt, och låt oss föreställa oss dessa två världar som två segment på en linje delad i två delar av olika storlek, det ena en representation av världen med synliga objekt, den andra världen med kunskapsobjekt [den enda verkligt existerande, "himmelska" världen]. 

Låt oss sedan dela vart segment på nytt i två delar av olika storlek - ojämlikheten i vart fall denoterar den grad av distinktion eller brist på distinktion med vilja man ser eller känner objekten [i deras världar]. Nu har du fått en figur som representerar fyra regioner eller klasser av objekt: först och lägst finns de synliga bilderna, såsom skuggor och reflektioner. För det andra, synliga objekt eller fenomen - med vilket jag menar hela vår naturliga värld och konstens värld. 

För det tredje, konturerna av den sanna verkligheten som är kännbar men hypotetisk och som vårt sinne urskiljer med hjälp av fenomenvärlden, och vilka [konturerna alltså] sinnet enbart brukar som bildliga framställningar. Och för det fjärde, de sanna realiteterna, vilka själen når utan att alls referera till fenomenen, men kontaktar enbart genom de konturlinjer till de verkliga tingen i tredje segmentet i syfte att utan hjälp ta sig till Verklighetens yttersta mål, vilket är kännbart utan hjälp från någon hypotes alls.
(The Message of Plato, s. 118-19)

Nätet svämmar över av grafiska representationer, men i allmänhet avslöjar illustratörerna sin plattmarksmentalitet genom att teckna grundlinjen horisontellt. Jag lånar en av de få bilderna som följer Urwicks läsart och ser en lodrät hierarki (också detta förstås bara en liknelse):



Här är en annan variant:




Det är i samma text Platon följer upp med sin berömda grottliknelse om fastbundna fångar som bara ser overkliga skuggor fladdra mot den upplysta grottväggen. Detta motsvarar den lägsta våningen i schemat just ovan, "World of images". 

Det börjar nu bli min uppfattning att det är Platons fyrdelade linje som bloggen alltid diskuterat i termer av de fyra elementen! 

Vem minns inte den här dubbelexponeringen hämtad ur en bok (och utsmyckad med Solen och Saturnus och elementens färger av bloggaren)? 




Allt som krävs är att man kastar om ordningen på de två "sublunära" segmenten, så att föreställningens eller inbillningens "närande Vatten" bildar ett befruktande regn som faller över "den fysiska objektsvärlden" som motsvarar den ultimata exilen från Själens inre värld: Jord-elementet.


De två "supralunära" segmenten på Platons berömda linje behöver inte justeras om man antar att den helt missvisande termen "reason" (förnuft) motsvarar Platons NOUS - vilket enkelt kan kopplas till den sjunde himmelens Saturnus betraktad som "den svarta (osedda) solen" eller Solen/Själens innersta andeväsen. Vårt lilla kosmos återspeglar således i sin egen konstruktion (enligt antikt tänkande) en makroverklighet som innefattar kosmos men också indikerar något om det metafysiska.

Båda versionerna av Platons delade linje tycks av praktiska skäl utelämna segmentens olika storlek - textmängden tycks vara det som avgör segmentens inbördes storlek. I likhet med Platon lär även hinduisk kosmologi att vår synliga fenomenvärld bara utgör en droppe i havet av den verkliga verkligheten, där i liknelsen Luft - andevärlden eller Platons värld av eviga Former - rimligen är en större del än den levande Själens värld. 

Notera att den andra tolkningen av Platons linje placerar "former", "universalier" (allmänbegrepp) och själar på nästhögsta våningen. Detta återspeglar den förvirring man ser i antika texter om huruvida elementet Eld eller Luft ska ha högsta positionen. Att vissa sedan gör åtskillnad på universalier som det mänskliga förståndets koncept och Platons egentliga Idéer eller Former - de noetiska levande väsendena - underlättar heller inte missriktade försök att memorera för att sedan i oförstånd rabbla upp klyschor vid tentan. 

De här tingen måste man gå in djupt i för att befria sig från det yttre skalet - grafiken i dess olika utföranden. När man tycker sig skymta meningen i den här kosmologin ser man hur osäkerheten har sina förklaringar. Bloggen har från början valt att (ganska) konsekvent kalla hinduiska atman - astrologins Sol - för "andesjäl" och inte bara själ. Varför? Jo, för att det finns något i kärnan av varje själ som tillhör en högre värld. Själen bär i sin kärna på sin lilla aspekt av Nous - Gud eller Guds Intellekt. 

Går man istället ner till den syndafallna själens nivå - en världslig människa - då fungerar astrologins Luft-element som en liknelse för något annat, nämligen Nous i dess lägre, mänskligt sociala dimension. Gud är ett socialt väsen med ett myller av unika komponenter - våra individuella själars essens. Bloggen talar här om "själens form" i samband med Saturnus, men på en jordnära nivå är Saturnus förstås just inte mer än världsligt "förnuft", långt ifrån den nästan obegripliga realitet ordet Nous söker ringa in. I hinduiska Bhagavad-Gita används inte grekiska Nous utan paramatman - Översjälen.


*****


Det ligger naturligtvis en tanke i detta stycke metafysisk spekulation insprängt i ett inlägg som var rubricerat som en adress till rovkapitalismen (och dess motståndare)! 

Vi återvänder nu till SAAB:s vd Håkan Buskhe, vars horoskop kommenterades våren 2015. Om på samma sätt som med Sara Skyttedal letar upp folk med samma dominanta tendenser som vd:n, kommer vi då att kunna skönja en diffus "fantombild"? Mot det antagandet står det faktum att Buskhe har en karta av den verkligt schizoida typen, dvs. ännu inte helt schizofren men redan så illa däran att man exempelvis lever för sitt jobb och ser SAAB:s inkomster av mördarmaskineri som något närmast det egna hjärtat.



Den här kartan kan inte jämföras med Sara Skyttedal, annat än att den innehåller samma ständigt hungrande Vegetativa Själ (Månen i Kräftan). Skillnaden ligger i att Solen försöker verka från den rationella Luft-nivån men i dessa ansätts - återigen! - av den låga fantasi- eller hallucinationsvärld som kommer från monstret Hydra eller Vattenelementet. I Vågen är Solens ägare Venus, och denna har störtat ned i dödens Skorpion och minglar där våldtagen och deformerad med våldsmannen Mars, här extra stark i sitt negativa härskarläge. 

Jupiter i fruktbara Fiskarna knyter alla andra placeringar i Vatten till sig i en stor triangel. Man inser därför vilken överdrift av det näriga elementet denna vd föddes med. Inom ramen för näringslivets kriminellt omedvetna hallunicationsvärld är han en naturligtvis succé ("SAAB går med vinst"), men för alla andra bara en tragedi. 


Eftersom Luft och Vatten bildar en dissociation - tenderar att isolera sig från varandra och ibland t.o.m. förneka varandras existens, eller att Luft söker rationalisera och "humanisera" den primitiva driften i Vatten, kan man räkna med tusen och en utfall. Trots "gestalten" som backade upp Sara Skyttedal är det därför med vissa tvivel jag testar följande sökmönster på samlingen med 9000+ kartor:

mo.can & so.lib & ve.sco
  1. Ezra Pound;30.10.1885;15:00 - intensivt judehatande poet
  2. Kostas Karyotakis;30.10.1896;12:00 - poet som drog på sig syfilis och begick självmord
  3. Charles Bronson;3.11.1920;12:00 - halvrasistisk "hårdkokt" skådis
  4. Kurt Vonnegut;11.11.1922; 8:00 - dystopisk författare som överlevde nazistiskt fångläger
  5. Hugh Everett III;11.11.1930;12:00 - kedjerökande ateistisk fysiker som propagerar för "många-världar-teorin" (utmärkt för den som till varje pris vägrar att föreställa sig en yttersta Orsak, dvs Gud)
  6. Hans Furuhagen;12.11.1930;12:00 - ateistisk författare
  7. Adi Da Samraj;3.11.1939;11:21 - amerikan som presenterade sig som självförverkligad guru på det hinduiska sättet - man tänker osökt på Månen i Kräftan och dess oförstående sätt att spegla och imitera det som kommer från den rationella världen av Luft - en verkligt andligt förverkligad individ skulle inte syssla med kostympajaserier utan för bättre chans till påverkan i USA hellre bära skjorta och byxor...
  8. Franz Schmidberger;19.10.1946;12:00 - katolsk präst som framhärdar i att judarna begick mord på Gud vid avrättandet av Jesus - återigen Vattens oförstående spegling av Luft i bemärkelsen Luftslott eller Teoribyggen (teologi)
  9. Philip Pullman;19.10.1946;12:00 - författare och religionshatisk ateist (läsaren kanske börjar se nu hur Vågen stack ut som ateisttecken nummer ett i min genomgång av sagda bristsjukdom)
  10. Carol Vitale;14.11.1946;12:00 - utvikningsbrud i Playboy
  11. Göran Färm;17.10.1949;12:00 - högersosse som svek all heder och nu verkar som lobbyist
  12. David Petraeus;7.11.1952;12:00 - militär som lämnade CIA efter en generande otrohetsaffär
  13. Vendela Cederholm;8.11.1952;12:00 - medium/synsk
  14. Jack W. Szostak;9.11.1952;12:00 - biolog och Nobelpristagare
  15. Annétthe Zettergren;19.10.1954;12:00 - moderat politiker, bedragare och skattefuskare
  16. Kris Jenner;5.11.1955;12:00 - celebritet, Kim Kardashians mor
  17. Kaki (Katherine) Hunter;6.11.1955;12:00 - B-skådis
  18. Adde Malmberg;6.11.1955;12:00 - ståuppkomiker av svensk och därför måttligt underhållande kaliber
  19. Ingrid Carlqvist;9.11.1960;12:00 - rasistisk spökskrivare till Carolina Gynnings självbiografi Ego Woman
  20. Kristina Axén Olin;21.10.1962;12:00 - moderat borgarråd som lyckades sitta på två stolar samtidigt, Etiska rådet och förmånstagare hos vårdprofitören Carema
  21. Paul McKenna;8.11.1963;12:00 - underhållare, hypnotisör, rik på usla självhjälpsböcker av typen "bli rik snabbt"
  22. Håkan Buskhe;8.11.1963;12:00 - referensobjektet (samma födelsedag som charlatanen just ovan!)
  23. Anonym;18.10.1965; 2:00 - avkomma till vd:n för ett av Sveriges mer kända varumärken (kolonialvaror). Fadern en otrogen make och avkomman övertog samma tendens till kvantitet före kvalitet
  24. Edward Blom;22.10.1970;12:00 - med tanke på ovanstående ger denna frossande hedonist en lustig kontrast, återigen oral fixering och mycket, men den här gången önskas både mängd OCH kvalitet...
  25. Brooke Richards;17.10.1976;12:00 - utvikningsbrud i Playboy igen
  26. Thaher Pelaseyed;10.11.1979;12:00 - politiker, V-ordförande
  27. Lindsey Vonn;18.10.1984;12:00 - idrott, alpinist, medicinerad för svår depression 2012

Här var det som misstänkt svårare att skönja en fantombild, men girigheten i Vattenelementet anas på många ställen fast på olika sätt... Judehataren Ezra Pound (som blev sinnessjuk) påminner om att Månen i Kräftan står för små etniska grupperingar och att Vågens tecken kan indikerar Luft - eller mental obalans i fråga om ett eller annat. Här drog oviljan mot en etnicitet författaren helt från sitt förstånd. Spökskriverskan och främlingshataren kan påminna om Luft/Vatten som dissociation eller att man framträder via olika personligheter, men släktskapen med judehataren Pound är väl det tydligaste.

Carema-kvinna och medlemmen av Etiska rådet ett perfekt exempel på Luft/Vatten-dissociationen som djup självlögn (Fredrik Reinfeldt var också en hejare på att mörka för sig själv vilken monstruös politik han förde - Sol och Månen nu i ombytta tecken). Kim Kardhashians mor skulle kunna uttrycka spänningen i gränslandet mellan Kräftans privata hemmiljö och den horaktighet som denna familj omvittnar genom att bjuda ut det privata till tv-bolaget mot pengar - jfr utvikningsbrudarna från Playboy Magazine.

Dottern till den kända kolonialvaruimportören (importören inte känd, men väl varumärket) påminner också om de två hororna som vek ut sig för pengar i Playboy, en genuint liderlig och exhibitionistisk person (som bloggaren mötte i ett ungdomsjobb). Detta verkar inte stämma med protektionistiska Kräftan - tills man inser att en del menar att "anfall är bästa försvar". Man måste också minnas att Vatten och Luft "kantrar" mot varandra och ibland ger individer som inte har en suck om hur de agerar - tankarna går i otakt med den instinktiva och klibbiga Kräftan eller befinner sig någon annanstans...

Ska något ändå försöka sägas om "fantombilden" är det nog en historia om viss girighet i kombinationen med förmågan att låtsas som det regnar, dvs självlögner eller skönmålningar av vad man ägnar sig åt. Men det är typiskt att "hela havet stormar" när man mixar den ständigt skiftande sinnelags-Kräftan med den sköra mentala balans Vågen indikerar. Den här kombinationen förgiftas inifrån av att Venus sjunkit ner i Skorpionen, men enbart Mån-Kräfta och Sol-Våg skulle kunna vara en sympatisk typ under förutsättning att den får leva i skyddad verkstad och aldrig utsättas för hotbilder. Då kickar självlögnerna och rationaliseringarna in ganska så omgående.

Den enstaka synska personen i gruppen utgör något av en anomali eftersom Vågen tycks dra mot en rationaliserad ateism (Månen i Kräftan blir förmodligen rädd av att bara komma i beröring med döden och de stora frågorna om vad som händer sedan). Men som jag tidigare skrivit om just Luft/Vatten döljer ibland rädslan och mentalstördas "hallucinationer" äkta själslig synskhet. Det var engelske läkaren Arthur Guirdham som utifrån egna fallbeskrivningar hävdade detta i Obsession - Psychic forces and evil in the causation of disease (en spännande bok från 1972 för den som råkar hitta den på något antikvariat).



Inga kommentarer: