Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 augusti 2017

Den knappast orörda jungfrun St. Vincent




Ännu en gång slår den sideriska zodiaken till med full precision. The Guardians intervju med Annie Clark dvs. artisten St. Vincent citerar henne som att hon befinner sig i "nunnefasen" och lovsjunger hennes extrema förmåga att locka fram nyanser ur gitarren:

Hon är en gitarrtalang unik i sin generation, en av de där som med hållning och utan perspiration kan göra löjliga saker manuellt utan att det ens ser ut som hon försöker. Ser man henne lajv, rör sig Clarks fingrar över strängarna med yttersta precision.

Både nunnan och manuell färdighet sorterar under Jungfrun resp. dess härskare Merkurius, men enligt västerlandets zodiak är kvinnan här en tydlig Våg, förvisso ett konstnärligt tecken. Våghärskaren Venus släpar visserligen efter och befinner sig i Jungfrun. 

Enligt den sideriska zodiaken är det dock ingen hejd på fokuset på Jungfrun och att hon ville möta journalisten på ett museum med gamla medicinska verktyg påminner också om Jungfruns naturliga koppling till ohälsohus nummer sex, men inte alls om Vågen.



Dock är hon mer känd för massorna för sin lesbiska relation med supermodellen Cara Delevingne och nu glimtar en placering i den sideriska zodiaken till. Hon har celebritetens Jupiter i partnertecknet Vågen. Inte så att alla under hela detta års Jupiterpassage är guldgrävare som söker berömmelse eller lycka i de rika och berömda, men det finns definitivt något ytligare och mer estetiskt i den här positionen... I det här sinnelagshoroskopet är dessutom relationer (Vågen) pinsamt nog bara spel för gallerierna - 10e offentlighetshuset! Utnyttjar kvinnorna varandra för att få mer publicitet?

Att hon är mest yta och materiell precision inser man av Månen i formalistiska Stenbocken som här disponeras från den manuella och flinka Saturnus i Jungfrun. När man ser horoskopet förstår man hur någon i branschen kom på idén att para ihop henne med den betydligt äldre David Byrne för ett album. Hans horoskop är precis lika jordigt och han älskar också konst och andra FÖREMÅL.

Men om man betraktar hennes sinnelagshoroskop som det äkta för ett ögonblick, så är hon helt i harmoni med vad Ödet vill av henne i detta liv. Stenbocken i första placerar Jungfruns hyperindividualism i den universella dharmans 9e. Ja, för vissa är det universums högsta plikt att odla sin materiella särart och hon gör det med bravur! Fy sjutton vad kyligt (Jord, frigida elementet) snygg hon är på The Guardians foto. 

I intervjun kommer hon nästan direkt in på döden och att man bör kremera sig för att undgå risken att blott skendöd vakna upp nergrävt under jord! Det är faktiskt möjligt att Jordelementet är TERRORNS djupaste källsprång, så att hennes högsta religiösa plikt (9e) handlar om att möta den absoluta själlösheten och få bukt med den...  Det kanske därför vissa blir sådana extrema materialister - de söker den vägen förstå döden.

Signifikatorn för kvinnans själsliga åtrå (atma karaka) är intressant nog Döden själv, jordbunden Saturnus i Jungfruns 30e och sista grad. Därmed blir hela hennes psyke (Månen) fylld av thanatos, av dödsdrift. Intressant är att Stenbocken i 1a huset INTE förvandlar sin egen härskare till verksam välgörare, den förblir "neutral", dvs. i praktiken samma gamla formalistiska och ytfixerade och dödande faktor ("den Stora Illgöraren") som den är känd som. 

Apropå HBT-ämnet är det möjligt att sterila Saturnus har något med saken att göra, fast då kanske mer som asexualitet - tidningsrubriken kan tolkas som ett saturniskt budskap snarare än som soltecknet, den sexuellt orörda Jungfrun som lägger all sin energi på att hålla sig skadefri eller obundet lätt på foten (den fallna Venus i Jungfrun tycks ha med en distansering till äktenskapet och en tendens att profitera på sin egen sexualitet).

Med den här betoningen på Jord och Vatten skulle hon kunna ha blivit en sån där vedervärdig näringslivsmänniska som bara tänker på pengar, som den här bloggen får kräkningar av (Bunkol Damberg och otaliga andra exempel). Men när Jord och Vatten ägnar sig åt konst blir elementkombinationen mycket trevligare och här ser man också, månkartornas vaghet till trots, att kvinnan slipper placeringar i dåliga hus. Hon har ett så fantastiskt horoskop det går att ha som en som med hull och hår svalt Djävulens krok och gått ned sig till planeten jorden för att bli i det närmaste helt och hållet KÖTT. 

När hon inte bara slipper placeringar i onda/problematiska hus utan dessutom har perfekt synergi mellan Sol och Måne och månascendenten ger Venus som en yoga karaka - ägare av både ett andligt triangulärt hus (och Venus står i ett av dem) OCH världslligt effektiv i ett angulärt hus, då är kvinnan så favoriserad man kan bli i det rent fysiska. Hon citerar den gamle David Byrne (Saturnus, åldringen) som rådde henne att uppsöka knäppa och verkliga platser (inte på datorn utan i Jordelementet). Därav intervjun på ett museum bland ålderdomlig medicinsk utrustning...

Som vanligt är 11e idealhusets härskare en verksam illgörare, här sexualdriftens Mars i negativt härskarläge i Skorpionen. Jag har citerat Jesus (från det förbjudna Thomasevangeliet) tidigare och repriserar: det en människa äger är det som kan rädda henne, det hon (ännu) inte äger, är det som förstör henne. Ett ideal är inget man ännu äger, då skulle man inte sträva ditåt !!! 

Detta (säkert äkta) uttalande från Jesus rimmar perfekt med den hinduiska astrologins märklighet att alla 12 ascendenterna har en verksam illgörare som tillfällig ägare av 11e. Mycket möjligt är det i denna distinkta Mars i härskarläge man ser roten till hennes sexuellt perverterade psyke, det kan vara en kombination med den aningen negativt laddade Månen (Saturnus lyckas inte leva upp till rollen som verksam välgörare utan psyket blir i någon mån kortslutet pga. kontakten med den renodlade Ondskan som är nästa steg bortom Jordelementet.)

Ett spännande horoskop i vilket fall, men jag lyckades i samarbetet med David Byrne inte riktigt höra vilket hennes bidrag till albumet var. Måste lyssna en gång till...


Inga kommentarer: