Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


lördag 19 augusti 2017

En försatt chans

Tillägg den 5 sep. Den kommenterade SvD-artikeln låg inte ute länge för allmän läsning. Jag vet inte om det var i reaktion på den här bloggkommentaren som den "låstes in" bakom prenumerantdörrar eller om den egentligen var menad sådan från början.

I vilket fall kommenterar Apple-Mogert (Stockholms skrytbyggnadsdråd) bra långt senare i samma tidning, vilket blir orättvist eftersom
hans replik är allmän läsning medan debattören inte får samma chans att bli hörd - numera bakom betalspärren. Riktigt klantigt av tidningens webbansvariga! Men naturligtvis ideologiskt smart ur en falsk och orättvis borgerlighets perspektiv
*****

En så kallad långläsning i SvD lockar mig med sin klassmedvetna rubrik om ett Stockholm som inte är till för alla - något jag nyss var inne på i flera inlägg som utgick från stadsbyggnadsrådet - en groteskt kapitalistisk typ.

Men kåseriet skär sig redan innan det kommit igång och visar sig vara skapat av författare som inte kan berätta en trovärdig historia (för övrigt även borgerlighetens dilemma).

Vad sägs om den här katastrola kullerbyttan som avslöjar att det bara är lögn och förbannad dikt:


Jag drömde ofta om staden trots att jag inte visste hur den såg ut.

Men redan i nästa stycke:

Drömde om breda asfalterade gator, gatljus, butiker, krogar, kaféer, monument, trafik, folkmyller, oväntade möten, anonymitet och en mångfald av ljud, dofter och smaker.

Sånt är så allvarligt att jag hoppade över hela texten tills den äntligan började diskutera klass och Sveriges - särskilt Stockholms - orättfärdighet ur Himmelens perspektiv. Men efter bara några rader dabbar sig författarna igen och nu genom avsaknaden av logisk konsekvens. 

Man kan inte effektivt berätta en historia om man rör ihop så här många tankar samtidigt:


I Stockholms stads broschyr ”Vision2030..." finns inte ens
1. en antydan om att antalet hyresrätter [år 2030?] minskat drastiskt,
2. bostadsrättspriserna [år 2030?] skjutit i höjden
3. eller tanken att allmännyttiga hyresrätter med modesta hyror kanske borde byggas i Djursholm, Östermalm, Kungsholmen eller Södermalm för att minska den etniska och ekonomiska segregationen. 

Jag ag fick läsa om två gånger innan jag såg hur "det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda". Sämre än ineffektiv kommunikation men ett perfekt exempel på Sverige under pågående planetära cykel (ond demon 2002-2020 - vanställdheten drabbar främst Sveriges 3e hus för logik och kommunikation).

En försutten chans, således, att övertyga någon om de strukturella problemen Stockholm lider av och svensk politik är helt oförmögen att åtgärda eftersom ingen verklig demokrati finns i det här landet. Det är ett gäng oligarker som kontrollerar det här lilleputtlandet så förorten får nog starta blodig revolution om de vill se någon ändring, att skriva kåserier som publiceras i SvD är bara Etablissemangets sätt att låta allmänheten ventilera övertrycket i samhället så att allt kan gå på i samma gamla trall.


Inga kommentarer: