Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 21 augusti 2017

Enögd tokliberal skriver sin historiebok

Kapitalismkramaren Johan Norbergs senaste bok sågas effektivt i AB. Eftersom hans horoskop redan kommenterats två gånger (2013 och 2015) vill jag den här gången utgå från recensionens underrubrik, "en enögd liberal tolkning av mänsklighetens historia". Denna stämmer perfekt med en vanlig svaghet i nymånehoroskop.


Planeter i solens närhet tappar ljusstyrka eftersom solen skiner så mycket starkare. Detta blir astrologiskt ett omen om att de båda Ljusen inte bollar fram och tillbaka som de borde, Solens efter direktiv tar över och Månen förmår inte fördjupa eller nyansera budskapet. Man får plakatpolitik eller propagandister.

Läs den omdömesgilla AB-recensionen och se hur perfekt detta stämmer med Norbergs närmast imbecilla sätt att skriva historia, där han nogsamt undviker alla de komplikationer nyliberalismen för med sig, för att inte tala om alla de fakta som talar emot den. Av den här nymånen i Lejonet återstår bara Lejonets driv mot det "monumentala" och imponerande (se nyliga inlägg om Stockholms stadsbyggnadsråd med illa fungerande MånLejon). Att enbart drivas av sin Sol är som att lyssna till en speedad radiopratare, särskilt Solen i härskarläge kan vara en av flera kandidater till rollen som astrologin typiska narcissist. Det är bara det egna perspektivet som intresserar och individer kan framstå som maniska eller "drivna" om de dessutom har Eld & Vattenkrig i sin karta. 

Den helt okontrollerade svamlarens syndrom passar nu inte in på Norberg eftersom han har skygglapparna på - Saturnus, passande nog i intellektuell Luft och i ideologiska 11e idealhuset är Solens fiende och kastar en kontrollerande och avsmalnande aspekt mot Solen vilket troligen sänker nyliberalens IQ en del - hur mycket är svårt att säga utifrån astroteorin eftersom Solen som representerar den råa kognitiva förmågan samtidigt står i sitt starkaste härskarläge. Men eftersom också reflektionen (Månen) saknas framstår den ideologiska styrningen från Saturnus som att den här intelligensen snarast låter som en stupido... Ett kraftpaket visserligen men bättre lämpad att skriva falska manus till korta reklaminslag än försöka förklara historien utifrån marknadsliberalismens defekta modell !!!

Jag tror inte jag nämnde i något av de två äldre inläggen att Norberg paradoxalt nog har alla FAKTA mot sig i sitt eldssjälshoroskop, om än tillkämpat cool (Saturnus) snarare än en hetlevrad bärsärk. Givet den bortbrända Månen (nymåne) är det ingen mening att tala sinnelagsastrologi, i brist på exakt födelsetid är detta ett solärt horoskop med fokus på handlingsmänniskan, vilket AB-recensionen tycks bekräfta genom att hävda att Norberg är en av Sveriges få, internationellt kända ideologer. 

Detta passar perfekt med en Sol i härskarläge i Lejonet och med en kommunikations-Merkurius som visserligen också är bränd (och underordnad fenomenet/Solen Johan Norberg) men dock alltjämt verksam bakom skenet och då välsignad av kungamakaren Regulus (bloggens lilla inlån från en utdöd persisk-babylonisk astrologi som inte lämnat några spår efter sig, förutom de ofta missförstådda teser som de äldsta mottagarna runt Medelhavet nedtecknade).

Norberg känner sig alltså som en utvald kung men hans storhet är som sagt att propagera för ett system (Saturnus) som i själva verket är den stora och generösa Solens värsta fiende - nyliberalismen. Saturnus symboliserar nu "Den Gamle" så förklaringen till hans ideologiska val tycks snarast ligga i det aldrig konstruktiva hatet mot en annan ideologi. Han diktar ihop sina lögner om nyliberalismen bara för att han så hatar socialismen. Han påminner mycket om regeringen Reinfeldt som också hade svårt för fakta och hellre valde att leva i en värld av lögn - eller "alternativa fakta" som högerfenomenet Trump kallar det.

Att vara så driven som Norberg och ändå ha allt fel märks av att han har den faktarelaterade Saturnus emot sig, fast här verksam på tankens nivå (Luftelementet) och dess hämmande inverkan på Solen som Saturnus förutan skulle "skina lika för alla". Att Saturnus är Solens fiende visar skillnaden mellan den verkliga härskaren som strör sina välsignelser i lika mått över alla undersåtar och den snåle ledaren Saturnus som absolut vill att vissa ska ha det bättre än andra - Saturnus står för meritokrati. Fredrik Reinfeldt var ett ovanligt illasinnat och elakt exempel på en meritokrat som politiskt gjorde de fattiga fattigare och de rika rikare, precis samma konsekvens som Norbergs ideologi får i verkliga livet.

Att Norbergs nyliberalism inte fungerar i verkligheten ser man också av att Lejonet inte fungerar väl med ett rent materiellt substrat, Jordelementet, som vi här kan kalla de hårda fakta från verkligheten varmed AB-recensenten lyfter fram som bevis för att Norberg är höggradigt fjärmad från verkligheten, en galen ideolog om man så vill. Med Lejonet i 1a huset har som verksamma välgörare alla de tre eldrelaterade planeterna Solen, Mars och Jupiter (den senare egentligen den indiska astrologins ENDA referens till kvintessensen, det femte elementet Eter vari hela världsskådespelet, hela universum har sitt vara).

Ett horoskop  som nöjde sig med att verka på VISIONENS rena nivå skulle kunna bli en spektakulär inspiratör och ledare för byggarbetarna på jorden. Men Norbergs horoskop "smutsas" av att han har planetär betoning på några av Jordtecknen. Både Merkurius (Jord-Jungfrun), Venus (Jord-Oxen) och nämnda Saturnus (Jord-Stenbocken) blir verksamma illgörare för Lejonet-i-första. 

De elakartade effekterna visade sig som sagt i Norbergs intellektuella avsky mot de begränsningar mot hans totala solära frihet som t.ex. statlig eller socialistisk styrning av "marknaden" som Saturnus här representerar. Tyvärr gagnar det inte en människas eget strukturerade tänkande att kämpa mot strukturens herre Saturnus! Man blir en patetisk typ som framstår som ideologiskt hjärntvättad.

Norberg har Venus i Jord, i sitt fallna läge i Jungfrun och i 2a huset för ekonomi. Om man talar om 2a huset som privatekonomi - egna plånbokstänkande som det svenska Etablissemanget och medierna så väl lyckats få svenska folket att fixera sig vid och därmed härska genom att söndra folket - så kan 11e huset gälla national- eller t.o.m. makroekonomi. Detta säger hinduisk tradition i princip rakt ut genom att göra riktigt stora pengars Jupiter till signifikator för bl.a. 11e huset. 

Mittemot, i "kreativa! 5e huset är Jupiter också signifikator, men representerar då t.ex. spekulation - att "fästa solögat på" något i den alltid lika ljuva förhoppningen (Jupiter = hopp) om att man ska kunna profitera stor utan arbete bara genom att t.ex. observera värdepappersmarknadens rörelser. Det är förvisso en "kreativ" syssla, men knappast vad en genuin kung skulle syssla med (5e huset indikerar också värdigt, "kreativt" ledarskap).

Hur som helst har Norberg ingen lycka med sig i sin plånboksmentalitet, Venus i Jungfrun har mycket med kollen på siffror att göra och här är planeten en "verksam illgörare". Han får inte ordning på siffrorna kring det FAKTISKA (Jord) och framstår som vilken Fredrik Reinfeldt eller högermänniska som helst, som presenterar falsk statistisk som tyda på att stödja nyliberalismens sak. (Det är mycket troligt att Norberg visst lyckats kapa åt sig av kakan men detta är en tolkning inte från en fysisk ascendent utan från Solens perspektiv, en principiell ståndpunkt.)

Sedan befinner sig också makroekonomins symbol Jupiter i Jordelementet hos Norberg. Och därtill i 6e huset för olyckor och fiender. Här blir det mixade budskap eftersom Jupiter är på Solens sida och liberalismens kanske tydligaste symbol eftersom Jupiter söker sig bortom Saturnus gränsdragning (det blir i vanliga världen ett paradigmskifte om dess expansion varit korrekt och god för alla, men när vi har med en dålig Jupiter att göra, resulterar spruckna bubblor innan Jupiter hunnit uppfylla och gå bortom den slutna värld Saturnus tecknar).  

Men Norbergs försök att göra faktisk (Jordelementet) verklighet av hans extremliberalism (Jupiter) är dömd att misslyckas och t.o.m. enbart generera fiendskap i den empiriska verkligheten eftersom Jupiter inte alls är fri utan ägs av den onda Saturnus som vi sett enbart representerar Norbergs negativa ideologiska hang-up på stat, socialism och andra "onödigheter" ur ett narcissistiskt och uppblåst Lejons perspektiv. Det är därför Jupiter som makroekonomi - är en dödfödd företeelse, den är Satans försöka att utgå från den negativa polen, vända på allt och presentera en falsk värld av ljus.  

Johan Norbergs horoskop är i själva verket ett skolexempel på hur borgerlighetens självlögn ser ut! Den negativa grundbulten ligger i det osynliga, i Platons Idévärld, och det inte att undra på att den liberala Jupiter i Jordelementet hamnar i 6e huset för olycka eller förväntningar som aldrig realiseras. AB-recensionen ger ett gäng motfakta som visar hur bortkollrad i huvudet Norberg är, och hur mycket av verkligheten (Jord) han måste blunda inför för att kunna hålla sin anti-ideologi vid liv. En tragisk men ganska vanlig människotyp med bara den skillnaden att han favoriserats av ödet för att sprida ett falskt men dock alibi för den rika Överheten. Denna nyliberalism är deras ideologiska försvar för de vidriga förhållanden som kapitalismen ger på jorden i modern tid.

PS. Den här bloggaren har inte en enda planet i Jord och kan således ostört ägna sig åt att studera tankens renhet. För honom är Norbergs odugliga penningplaneter Venus och Jupiter bara, som romaren Plotinus sade, "begreppslig materia", men studiet av Platons begrepp eller former är inte ett studium i motsättning till den empiriska verkligheten enligt det antika maximet, "som därovan, så härnedan". Astrologins verktygslåda visar helt klart att detta dominanta Lejonet är en av de själar som fallit från Nåd redan i himmelen och vad han än söker organisera eller presentera som mental modell (Saturnus i Luft) som degraderar det honom som ledar-Lejon. 

Norberg var predestinerad att, när allt är sagt och gjort i detta hans liv, att ha gjort åsnans roll till perfektion. Saturnus är en så kompromisslös planet att dess strålar mot Solen tyder på orubblig karma för detta liv och svåra besvikelser om Saturnus därtill är en verksam illgörare, som den här är. På Norbergs lott har den spruckna bubblan, den otillräckliga eller kvästa Jupiter, fallit. Hade han varit präst och lamenterat en gudlös form av socialism hade man kunnat lamentera hans nederlag, men nu valde han själv den onda materialismens sida. Jupiterplaceringen i Stenbocken 26/1-73 -  9/2-74  - att söka frihet i ofrihetens element - är ett perfekt exempel på hur Tiden själv är preparerad att ge röst åt värsta syndarna när de störtar in i ett nytt jordeliv för att ta vid där de måste ha misslyckats.

För den väldigt lilla människan, som bara jobbar under veckan med blicken riktad mot helgunderhållningen spelar de här stora ödessignalerna inte något större roll. Etablissemanget söker hålla folk på låg nivå så att de inte ens ser sina liv ur det upphöjda perspektiv t.ex. astrologins byggbitar gör möjligt. Onekligen har man uppfattningen att Tiden är herren, om man dömer ut hela årgång 1973 med dess Jupiter-i-Stenbocken, men småfolkets smala lycka är att de aldrig kommer att uppfatta hur de mer eller mindre passivt spelat med i den tidsbegränsade störning som Jupiters passage genom Stenbocken symboliserar. 

Hos mer medvetna kan den här halvbakade placeringen utgöra en del i något man bekämpar, t.ex. att "stor framgång skulle ligga i social eller materiell position". Bloggaren har t.ex. en verksamt ond Jupiter i näringssjälens Vattenelement i 6e olycks- och fiendehuset men utan kontakt till hans egen ascendent. Visserligen drabbar denna som spruckna bubblor i fråga om välfärd, men framför allt representerar en sådan Jupiter det hycklande Etablissemang med dess koppling till näringslivet som riggat en falsk frihet som t.ex. genom en skendemokrati där folket en dag vart fjärde år får inbilla sig att deras röst betyder något... Avsaknaden av återkoppling till den egna personen (1a huset) kan (där födelsetid och ascendent är känd) därmed ge en "ond" Jupiter som är en ovanligt objektiv källa till olycka och inte enbart en demonisering av andra för egenskaper man själv inte vill kännas vid. 

Johan Norbergs solascendent ger också en Jupiter i olyckliga 6e huset, men som noterat är det hans egen negativa ideologi, hans syn på Saturnus begränsningar som gör att hans försök att skapa frihet i det materiella misslyckas. Analyserar man bloggarens Jupiter i Skorpionen i 6e på samma vis, visar sig visserligen Jupiters ägare Mars brygga till bloggarens egen Sol via konjunktion och därmed sannerligen ha en personlig koppling, trots vad han nyss sade! 



Men här är poängen att Solen bränner Mars och därmed kapar med rötterna till den näriga typen av spekulations-Jupiter. Denna framtonar nu istället som ett problem som "fienden" har! Eftersom Sol/Mars-uppgörelsen ligger i 5e huset för "höggradigt aktiv karma som slussas in från tidigare liv" och bloggaren har haft kanske ett dussin tidigare liv-förnimmelser, har han både en och två tider och platser för den separation från ond rikedom horoskopet för detta liv illustrerar. 

Inte minst finns en gammal girig arabisk handelsman i djupet av bloggaren, och vill man ändå propsa på att antikapitalismen på den här bloggen är en projektion så är det en historisk projektion - bloggarens uppgörelse i detta liv med ett tusen år gammalt liv som inte var värst trevligt för någon i hans omgivning. Han var en skit en gång i tiden och ser nu utan filter i den globala rovkapitalismens väsen, dess låghet och ointresse av människorna.

Utan klockslag vet man tyvärr inte vilken fysisk ascendent tokliberalen Norberg har, men det skulle vara väldigt intressant att studera hur hans purva punya via 5e huset ser ut! Aktiv karma av alla de slag kan betecknas, både bra och dåliga val i det förflutna. Skillnaden mellan 5e och 8e tycks mig vara att femte är ett lyckosamt hus och underlättar uttrycket av såväl goda som onda sidor - Sverigehoroskopet har t.ex. ganska så dålig karma genom sitt 5e ledarskapshus, men ledarna LYCKAS i sin ondska eftersom 5e underlättar. 

Omvänt, tycks Skorpionens 8e hus kretsa kring negativ karma i meningen ting eller känslor som blockeras från att uttrycka sig i detta liv. Jag har spekulativt liknat 8e vid en judisk geniza, av vördnad för heliga texter bränner man aldrig sönderlästa böcker (bokrullar) utan ger dem en sista vila där de i egen takt kan förmultna i denna "gravkammare". Åttonde dödshuset blir som en plats där gamla störningar sakta självdör och i upphör vara pådrivande karma.


Inga kommentarer: