Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


onsdag 23 augusti 2017

Om hälsofascism och multipel attestering i Olivia Newton-Johns horoskop

[Inlägg från den 12 augusti som jag övervägde att kasta...]


Jag känner igen en kär gammal arbetskamrat i bilder på en ung Olivia Newton-John förutsatt att man gör om kändisen till brunett med stora själsbrunnar till bruna ögon! På vissa bilder, som den något mörka bilden ovan, är likheten nästan total. Ofta såg den yngre Olivia med sina ljusa ögon stirrig ut, men på den här bilden bryter värmen från Solen igenom utan förbehåll!

Det var extremt länge sedan jag tittade på kollegans horoskop men får nu bekräftelse på släktskapen eftersom de båda har en mycket sen Lejonascendent - det gör Solen, estradören, till en viktig planet. Kollegan tog gärna plats och blev senare arbetsledare. 

Stirrigheten och kylan i Olivias "normala" blick kan delvis återföras på en Sol i kalla och mentala Jungfrun. (Kollegan hade också Solen i ett Jordtecken, i Oxen, men motverkad av en genuint het kombination av Mars och Månen i Väduren som med Eldascendenten helt definierade personlighetstypen - från kylig och lugnt förtegen till hetlevrad och "pang på". Faktum är att hon alternerade starkt mellan godmodig Oxe och uppretad Vädur.)


Brittiskans kyla förstärks av att också Månen står i ett merkuriskt och därmed distanserat tecken, Tvillingarna (Luft är förbindlig men har alltid någon slags distans i förhållandet till materien). Den som googlar bilder på Olivia ska snart märka hur hennes yngre upplagor ofta påminner om finansminister Magdalena Andersson just genom de stora och allvarsamt betraktande ögonen och det finns horoskopiska överlappningar även i detta fall. Båda har Månen i Tvillingarna, och Magdalena föddes ett helt månnodsvarv efter brittiskan så att båda kvinnorna delar den smått problematiska kombinationen av Mars och Ketu i Vågen när de föds.

Kollegan med ett tämligen exakt "kvart över..."-klockslag föddes med 27°22' av Lejonet stigande och Olivias A-rankade men aningen dimmiga "klockan 06.00" ger irriterande osäkra 29°54' Lejonet! Men det är här minnesbilden av kollegan kommer in, plus den kloka tanken från astrologen James Braha att barnet troligen redan är förlossat när någon tittar till på klockan.

För att få en exakt likadan ascendent som kollegan måste Olivias födelse flyttas tillbaka nästan en kvart och så löslig tror jag inte tidsangivelsen är. Men den är dock en muntlig uppgift från hennes minne, och jag vet hur min mor rörde ihop min och min systers födelsetider (samma timma men skiljer tolv minuter), så man vet aldrig... 

Dessutom skulle man genom look-alike-faktorn kunna drista sig till att justera kollegans "kvart över..." en smula framåt. Lätt på tio minuter och ascendenten är ganska prick 29° och Olivias tid behöver då bara vara fem minuter för sen... 

Det är möjligt att varje GRAD korresponderar till en sub-typ av Lejonet men här någonstans är det lätt att gå vilse och börjar tro vägbeskrivningen är verkligheten själv. Jag nöjer mig därför med att via minnet av en kollegas ansikte konstatera att Olivia säkerligen hade Lejonet i öster och inte strax följande Jungfrun och går nu över till det verkliga ämnet "multipel attestering".

*****

Eftersom bloggen inte är medicinsk vill jag inte göra någon stor sak av att medierna rapporterade att Olivias bröstcancer från 80-talet, som framgångsrikt behandlades så, har kommit tillbaka (Expr). Men jag tittade snabbt på kartan och noterade via den här Jyotish-sidan att brösten ligger under Kräftan precis som i västerländsk tradition. (Webbsidan ser inte ut att vara en av de allt fler förvirrade hybriderna där folk slår ihop västastrologi med Jyotish utan någon som helst urskillning eller eftertanke).

Webbsidan ger dessutom brösten till Månen (Kräftans härskare) samt till 4e huset (Kräftans plats i den naturliga zodiaken). Så långt är allt helt symmetriskt och utan egendomliga avsteg som man inte förstår logiken bakom. Men dessutom tycks hinduisk tradition bedöma fysionomi utifrån de 27 månpalatsen (nakshatras) och här befinner sig brösten inte i månpalats som överlappar Kräftans tecken i den solära zodiaken utan i regionen Vishakha (sanskrit för "förgrening" eller "bifurkation"). Denna nakshatra överlappar Vågen 20:00 t.o.m. Skorpionen 3:20. 

Det här månpalatset har Jupiter som sin härskare vilket borde göra sektorn gynnsam om man minns att Jupiter är en biologisk välgörare i Vattenelementet, det finns t.o.m. västtraditioner som ser Jupiter som celldelningens princip, troligen för att Jupiter är "upphöjd" i cellens eller det inhägnade rummets tecken Kräftan. Att hitta Jupiter som härskare över en nakshatra som just anknyter till "förgreningen" av t.ex. celler är ju tänkvärt. Jag tänker oftast på Jupiter som "variationer på tema" som i "krusidullig" och ornamenterad barockmusik som motsatsen till planetära motsatsen Saturnus och dess strikta sparsamhet...

Att Olivia föds med strikta Saturnus i första huset men välsignad av kungamakaren Regulus är sannerligen inte ett helt fördelaktigt omen.Sanningen är väl att formalistiska Saturnus välsignelse här innebär att man bara minns henne som en stiliserad ikon för 50-talet via den populära generationsfilm hon gjorde med John Travolta. Hennes tidigare år som slätstruken countrysångerska i England är det ingen som minns, och vad hon gjorde efter filmen Grease har jag knappt någon koll på heller. 

Det är troligen Saturnus mycket opassande placering i sin fiendes, den öppna Solens tecken, som gör att hon oftast ser stirrig och tillknäppt ut och spärrar upp ögonen (Solen) som om det är hennes enda sätt att komma ur den kontrollgalna Saturnus järngrepp. Men Saturnus kan även i ett passande tecken strypa individens uttryck - se bara Barack "kroppsstajlaren" Obama som ändå hade Saturnus i öster i sitt eget tecken Stenbocken. Världsligt är öster den sämsta placeringen för Saturnus eftersom ingen enskild människa kan bära hela världens tyngd på sina axlar. Individerna blir sjukligt självmedvetna och överdrivet misstänksamma. De vaknar över sin offentliga image hela tiden... 

Olivia var vegetarian vilket understryker problemen med en puritan som Saturnus i dramatiserande och fria Lejonet. Det senare tecknet förstörs genom att Solen också ställer sig i puritanska Jungfrun som är ett tecken som nervöst sysslar med det kroppsliga, jordiska. Jag känner flera Jungfrur som spårat ut helt i ett liv försvuret åt hälsokost. 

Men wellness är bara ytterligare en kult som ateister ägnar sig åt eftersom man måste dyrka något i sitt liv. Har själen förlorat kontakten med sitt inre, och människans omvärldsbevakning knappt sträcker sig bortom ytterdörren, då blir det något kroppscentrerat livsstilsprogram man ansluter sig till. Hela människan väljer att leva sitt liv på en minimal yta, med sin egen kropp som central angelägenhet! Hur ointressanta är inte dessa självmedvetna varelser och Olivia är nog en av de mer intetsägande (f.d.) superkändisar jag kan tänka mig.

Jesus genomskådade dessa haverier och halvmesyrer genom att påpeka att det är inte vad man stoppar in i munnen som förgiftar en människa utan det som kommer ut genom den - ens egna tankar formade till ord. Tankar och ord är också karma (gärningar) och slår tillbaka på avsändaren... Ingen tvekan om att Jesus fattat den antika världsbild som den här bloggen använder sig av: Jord för materialister som fått allt om bakfoten - här är dietfolket. Sedan Vatten, psykets "element" och där det går att odla ett negativt begär mot det lägre (Jord) eller orientera sig mot det högre (Eld).

Psykets eller den Irrationella Själens relation till sin bättre hälft, den Rationella Själen, är en smula komplex eftersom begären tenderar att slira när de hör de strikta krav den Rationella och högre själen ställer för medlemskap i den sanna mänskligheten. Nog för att människan vill vara god men "köttet är svagt" och närheten till kroppslig bekvämlighet får oftast sista ordet. Så beseglar själen sitt onda öde för ännu ett liv. "Kom åter och gör rätt nästa gång" är det stående erbjudandet.

*****

När det gäller Olivias bröstcancer på 80-talet ser man faktiskt "multipla attesteringar" om brösten. Bröstens fjärde huset innehåller härskaren till bröstens månpalats Förgreningen (t.ex. från mannens relativt släta bringa till två bröst - Eva kom från Adam som nummer två). I månpalatset Förgreningen ligger tyvärr också olyckans Mars som anses försvagad i Vågen. Kräftans tecken innehåller kvinnoplaneten Venus som tyvärr är en "verksam illgörare" för Lejonascendenten och här också placerad i förlustens 12e hus. 

Hon har verkligen inte haft någon tur i kärleken i sitt liv och mannen som "smet" och spelade död för att leva med en 10 år yngre kvinna luktar bumerangkarma på den uppenbart kroppsfixerade Olivias första äktenskap med en 11 år yngre make. Det finns något "lågt" över den här kvinnans syn på människor som hänger samman med sin hälsofascistiska självtukt. Troligen var hon världens tråkigaste människa att leva med - jag försökte i tjugoårsåldern själv en relation med en vacker men stel sak med Obamas Saturnus-i-Stenbocken i egohuset. Vansinnigt kroppsfixerad och ständiga behov att höra uppskattande ord om att hon "dög" (människan var lätt fotomodellmaterial men Saturnus är något så fruktansvärd negativ och hård mot sig själv...).

Går man till Olivias Måne hamnar den under Merkurius disponentskap. Precis som Venus och Saturnus är också Merkurius en planetär illgörare för Lejonascendenten! Och här disponeras i sin tur Merkurius av den extremt svaga Venus som i sin tur ägs av bröstens planet Månen (där vi började). Vi har således en rundgång här där Månen/brösten är inbäddade i en disponentkedja enbart bestående av illgörare.

Nu är visserligen bröstens nakshatra-härskare Jupiter en god och verksam välgörare för Lejonascendenten. Samtidigt står den i ett Vattenläge i Skorpionen i bröstens fjärde hus. Vi har celldelningens Jupiter baserad på Mars som ju i grund och botten är en olyckans och sjukdomens planet, låt vara att den som krigisk, närmast muckande kraft är "polare" med Lejonet i 1a huset (se Trumps 1a-husplacerade Lejon-Mars). Här är dock Mars vek i Vågen och står i bröstens nakshatra. Vi får för andra gången en "rundgång" i horoskopet som involverar den ytterst veka kvinnoplaneten Venus i bröstens tecken Kräftan.

Men Jupiter skyddar från harm och i det lyckosamma 5e huset verkar det vara den här "goda karman" som hjälpte Olivia tillfriskna med kemoterapi när bröstcancern slog till på 80-talet, två år innan dåvarande maken tröttnade på henne. Var sjukdomen en vakna upp-signal att bli en mer genuint utåtriktad och sensuell? Den som minns hennes hitlåt Physical från 1981 bör minnas världshistoriens mest bisarra fitness-video. Hurtbulle får en ny innebörd men sexigt är det sannerligen inte... 

 
Jag tror aldrig jag sett en så avtändande plastmänniska söka krysta fram ett ångande budskap! Här kanske man på djup psykologisk nivå anar upprinnelsen till cancersjukdomen. Kroppen revolterar på djup kvinnlig självförnekelse och patriarkatets kroppsfascism som hon internaliserat. Lejonets hunger efter att leda och dominera kombineras här med en tragisk förnekelse av den sårbara venusianska kvinnligheten. 

Vem vet, hade hon avböjt Hollywood och USA och fortsatt göra slätstruken countrypop för britterna hade kanske hennes öde artat sig helt annorlunda. Det får man aldrig veta, den berättelsen ligger i ett parallellt och alternativt universum...

Inga kommentarer: