Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 20 augusti 2017

Tafsa aldrig på en skorpion...eller en isdrottning




En hyllning (en av många) i The Guardian till sångerskan Taylor Swift som vann rättegången mot en tafsande och kladdig typ inom musikbranschen. 

Man kunde ju tycka att den som sig i leken ger får leken tåla (musikbranschen som en av västvärldens många helveteshålor). När Swift flyttade till Hollywood hade hon snart skandalrubriker som en promiskuös slampa som bytte och dumpade pojkvänner i snabb takt. Men det där är historia nu, kanske för att det också florerar en "motberättelse" som istället framhåller att hon alltid varit en prydlig tjej vars värsta synd är att ibland "dricka en öl"! I lögnens och ytfernissans land USA är det svårt att veta vad som är planterade PR-kampanjer och vad som gäller.

Nästan varenda gång jag ser en bild på sångerskan associerar jag starkt till en äldre släkting som hon såg ut på foton från hennes 20-årsålder på 1960-talet (folk såg mycket äldre ut på foto då än nu - backa till 1930-talet och folk ser i mina ögon medelålders ut redan i 20-årsåldern). 

 
Det är helt klart en subjektiv upplevelse, vem som räknas som en look-alike och inte, och läsaren har inte haft fördelen att uppleva den snarlika anonyma personen: en del av de upplevda likheterna ligger i hur människor rör sig, hur de arbetar med ansiktets minspel och annat finlir. För detta krävs mängder med bilder att addera i sitt psyke och eventuellt lyckas animera. 

Fotot på släktingen har tidigare använts för en flyktig jämförelse - båda kvinnorna är integritetsfixerade Sol-Skorpioner - men när jag för första gången närgranskade bådas kartor hittade jag en definitiv astrologisk bekräftelse på att jag alltid känner en våg av sympati varenda gång jag ser ett foto på Swift.

Det är tack vare artistens kända födelsetid och ascendent som astrologin kan bekräfta min subjektiva upplevelse, men även några andra intressanta paralleller mellan båda himlarna.



Swifts karta är den inre planetkretsen och hennes Skyttascendent (15e graden) avgör placeringen av tecknen. Den anonyma har den yttre planetkretsen.

Det är gradexakt match mellan släktingens Venus i Skyttens 15e grad och artistens Skyttpersona och eftersom Venus står för subjektiva inre tillstånd och inte nödvändigtvis yttre egenskaper, är det här förklaringen till min positiva reaktion på sångerskan. Min släkting har som synes Månen i Vågen "illuminerad" (Eld) inifrån av sin härskare Vågen i Eld-Skytten. Och som SolVåg har jag alltid gillat den här släktingen på mors sida skarpt. De här helt klart att Taylor Swifts Skyttascendent triggar den här subjektiva (men astrologiskt objektiva) kopplingen jag känner till släktingen.

Men Taylor Swift har också något karismatiskt över sig, trots sin Saturnus-gängliga kroppshydda (Saturnus i 1a huset "äter sina barn" och ger ofta gängliga eller smala kroppar, men kan reducera längden). Släktingen, en av flera systrar, var den som fick den mest spektakulära "gnistan" och det är, tror jag, Swifts Måne eller psyke ("själ") som på samma sätt som släktingens illumineras inifrån då dess disponent (här: Merkurius) befinner sig i ett Eldtecken.

Swift tolererar inte att andra tar sig några som helst friheter med henne och jag misstänker att hon har ett gigantiskt PR-team som kontrollerar och om nödvändigt polerar hennes image. Formalisten Saturnus i 1a huset blir sådan och för Swift är tyvärr den stigande Stora Illgöraren i sitt världsligt sämsta läge och dessutom en "verksam illgörare" i Skytten i 1a (där allt handlar om fri framfart). Att binda Kontrollören och Censorn till egonivån (1a) kan ge extremt skitnödiga typer som bli poliser i sina egna eget liv och överdrivet fixerade vid sin personliga yta (detta gäller verkligen för Swift som är någon slags modeförebild som kändisar så ofta också tjänar som). 

Den här typen blir dessutom alldeles för seriösa  - det är lögn att hitta ett enda arrangerat foto på Swift där hon ler naturligt. Varje gång hon är medveten om kameran tycks hon "frysa" och anlägga en allvarlig min - kontrollören och regissören Saturnus är där och dödar glädjen genom PK-filtret. Bara foton när hon uppträder live och har uppmärksamheten riktad åt annat håll avslöjar att hon är kapabel till glädje.

Saturnus nedkylande effekt blir förstås ännu mer markant när även Solen står i ett så integritetsorienterat tecken som Skorpionen. Det frimodiga sinnelaget (Månen med jovialiska Jupiter) "outsourcas" i Swifts horoskop till 7e partnerhuset så att hon har något muntergök till pojkvän att polisa sönder och samman tills han ger upp eller hon tappar intresset efter att ha dompterat honom. 

Att ha motpolerna Saturnus och Jupiter i opposition längsmed "jag-och-du-axeln" verkar, kort sagt, inte helt lätt. Lustigt att hon haft en så exceptionell framgång eftersom båda ligger i sitt världsligt svagaste läge, Jupiter i öster och Saturnus i väster skulle ha varit mer fördelaktigt. Men kanske är den astrologiska tesen överdriven, det viktigaste är den enorma (Jupiter) ansiktslösa massa (Månen, folket, publiken) hon har som sin "partner"! Hon själv fungerar som någon slags rollmodell (Saturnus, förebilder, typer) och massorna upplever något vinnande (Jupiter) kring henne. 

Apropå Jupiter kan man notera hur släktingen hade sin Venus i Eld-Skytten men disponenten Jupiter drar "nedåt" mot upplösningens Vattenelement. Hennes hetlevrade partner, en klassisk musiker, dog hastigt och lustigt i cancer i alltför unga år och kvinnan gifte aldrig om sig. Födelseklockslag saknas så det går inte att säga vilka hus den här Venus/Jupiter-kopplingen uttryckte sig genom. Man skulle kunna misstänka att någon av planeterna ockuperade något av de onda "upplösningshusen" (8e döden eller 12e "slutgiltiga befrielsen").

Med Swifts  kända födelsetid hamnar Solen och energiska Mars i 12e huset för "exil" eller försvagat inflytande. Men det går inte att se hur vilsen Swift är i världen eftersom hon har en järnhård kontroll över sin yttre rollmask via polismannen Saturnus! Solen/Mars i Skorpionen kan innebära en mer kinky och pervers sexualitet än någon kan ana, men samma där, hon ser till att hålla den hemlig. Just Vatten i 12e och sexualdriftens Mars där, kan mycket väl kicka igång 12e husets innebörd av "sängkammarens hemliga nöjen", hinduismens försagda sätt att tala om sexlivet. Hur lågt utvecklade västerlänningarna är i detta avseende avslöjas av vår astrologiska tradition som tanklöst och slentrianmässigt likställer sex med Skorpionen och 8e huset. Indien, som om man går flera tusen år tillbaka, hade en rik och sensuell tradition (som fortfarande kan ses i kulturens färger och former), har bevarat en djupare psykologisk insikt än den västerländska astrologin. 

Västastrologin predikar faktiskt grottmänniskans "pang på rödbetan" genom att likställa sex med 8e huset, en blind biologisk drift utan någon kulturell förfining alls. När hinduerna väljer 12e huset som sexlivets sektor beror det, så vitt jag förstår, på huset korrelerar med Fiskarna i den naturliga zodiaken, det sensitivt och hypermedvetna Vattentecken vari såväl den Stora Välgöraren (Jupiter) härskar som den Lilla Välgöraren (amorösa Venus) anses vara sublim eller "upphöjd". Av den begränsade mängden partners i bloggarens liv finns faktiskt två kvinnor födda i Fiskarna, och de var både de i särklass mest sensitiva varelser jag tillbringa tid med. 

Swifts kombination av stenhård Saturnus och naturens blinda och själviska drift (Mars) i 12e huset indikerar en typ av sexualitet jag inte skulle vilja gå i närheten av, stukad, manierad, har ersatt känslor med ritualer och kanske handfängsel... USA är rejält degenererat när det kommer till sexualitet och det kanske är därför landet är så mordiskt... Dessutom har Swift oturen att få Venus, den sida som gör sexualiteten till en lek för två och inte bara en pressande drift (våldtäktsmentalitet) hos den enskilde, till en verksam illgörare. Det är Skyttascendenten som i sin ständiga rörelse mot förändring fimpar alla som bara vill stå och venusbalansera i nuet. Venus blir alltså något som skadar Skyttens målsättning och det tidiga skvallret om den promiskuösa Swift stämmer in på horoskopet.

Saturnus i Skytten i 1a huset börjar alltmer se ut som en RASTLÖS STREBER! (Saturnus har som bekant i allmänhet världsliga ambitioner och t.o.m. när den som i bloggarens fall äger det 9e huset för samvete, filosofi och religion, tenderar den till "världslig" organisation och systematik - se denna astrologiblogg du just läser!)

Sångerskan har dessutom Venus disponent i stilmedvetna och kontrollerande Stenbocken vilket gör att disponenten Saturnus i 1a huset lägger sig i här också. En verksamt ond planet äger en annan också verksamt ond planet! Hon blir polis över sin egen venusianska ådra. Detta är verkligen en isdrottning. Feminister och lesbianer kommer naturligtvis att älska henne ännu mer efter att ha satt fast en kladdig man för att ha smakat på den lusta hon själv inte kan hitta något bra uttryck för... Det verkar som om ödet för ihop de människor som har ett budskap att ge varandra... 

PS. Det var på inget sätt avsikten att placera två kalla och kontrollfixerade kvinnor invid varandra - föregående inlägg om St. Vincent skrevs igår och Swift upptäckte jag i The Guardian nästa morgon.

14 kommentarer:

Susanne sa...

Tänk att jag kom direkt att tänka på Tomas di Leva när jag såg din släkting! Det är något med minspelet och utstrålningen, tror jag. Kan inte alls se någon likhet med fotona på TS däremot. Men som du säger, det är en subjektiv upplevelse, och jag har ju aldrig sett släktingen i verkligheten.
När man kollar ser man dock en del paralleller även med di Levas horoskop: Hans sol nära släktingens måne, hans måne i hennes venustecken, hans mars nära hennes merkurius och i hennes soltecken, och samma jupitertecken.

Seaward sa...

DiLeva var en intressant tanke och jag håller med. För den utan kartan finns klockslaget 23.45 för honom och det ger en Måne i aktuella området i Skytten, disponerad av samma Jupiter i Fiskarna som hos "släktingen". DiLiva, så Våg-charmör han är, har också något vaksamt och kontrollerande över sig Taylor Swifts Mars-Skorpion?

Susanne sa...

Ja, Di Leva verkar vara faktiskt vara något av en kontrollfreak, att döma av en intervju jag hörde på radio en gång, där musiker från hans gamla band i Gävle hade tussats samman med honom. De vittnade om hur överjävligt noga och pedantisk han var med allt. Det var lite förvånande, för hans image är ju snarare mild och flummig...

Menar du alltså att Di Levas födelseklockslag är 23.45? Jag visste inte att det var känt. I så fall hamnnar asc i gränslandet mellan kräftan och lejonet, och där skulle jag snarare satsa på det sistnämnda. Sceniskt och dramatiskt yttre, och bossig dessutom, som musikerkollegorna vittnade om :-)

Havsörnen sa...

Det är ju Birgitta Andersson släktingen är lik! :-)

Susanne sa...

Jag förstår hur du menar, men det som jag kallar den själsliga likheten, alltså typ minspel och utstrålning tycker jag liknar Di Leva mycket mer. Och den astrologiska likheten mellan släktingen och Andersson visade sig inte var särskilt stor när jag kollade...

Seaward sa...

Klockslaget fick jag av en väninna med ett intressant umgängesliv som via modern sträcker sig ända in i hovet. Det är således inte säkra data, hon fick det i andra hand från någon som diskuterat astrologi med DiLeva.

Men ett sideriskt Lejon i 1a graden passar väldigt bra, dessvärre även Kräftan, om man ser till hans mjuka och närmast skyggande persona...

En födelse exakt i övergången blir samtidigt en bra illustration av att gå från mobbingoffer (Kräftan) till hjälte/kultfigur... Exakt i gränslandet mellan två tecken tycks närmast kaos råda om VILKEN princip som ska leda och hela DiLevas gummiartade scenmaner påminner mig både om vattnets böljande och lejonkungens rakryggade närvaro. Fördelen med Lejonet är att DiLevas utmärkta och kärleksfixerade artisteri (Sol + Venus i Vågen) tydligt förläggs till 3e huset, hinduernas "sång & dans"-hus. Därmed får man en direkt återkoppling mellan 3e och hans Lejonpersona. Tydligare kan det inte bli...

Susanne sa...

Ja, jag tänkte nåt liknande, att hans mjuka framtoning beror på att ascendentdisponenten solen ligger i vågen och styrs av venus i samma tecken.

Apropå rubriken: 'Tafsa aldrig på en skorpion' kom jag att tänka på incidenten där Di Leva blev anmäld för att i raseri ha sparkat på en bil som kom för nära honom på ett övergångsställe. Man kan ju säga att bilen tafsade på hans privata sfär :-) Visserligen är han inte solskorpion, men har ju teckenhärskaren mars där. Och det är säkert förklaringen till hans handlande, som inte alls stämmer med hans blida image. Liksom vittnesmålet om hans stränghet och kontrollbehov från musikerna - och där får man beakta starka saturnus som kontrollerar solen/venus.

Seaward sa...

Kan bara instämma, Mars starka Skorpionläge i 4e privata m.f. placeringar passar väldigt väl, överdrivet strikt ledarskap kanske kan ses i Saturnus som återverkar negativt på honom via 6e olyckshuset. I ledarskap kan han dra på sig fiender och kanske är även den här positionen en faktor i mobbningen mot honom, formalistiska Saturnus i Jord gav honom ett "osvenskt" utseende som elaka unga människor reagerade negativt (saturniskt hackordningsmässigt) på...

Havsörnen sa...

"i gränslandet mellan två tecken tycks närmast kaos"

Lustigt i sammanhanget, då, att Drakhuvudet gick över från just Lejonet till Kräftan natten till i fredags (mean node).

Vad tro om ryktena om Di Leva våldstendenser? Exflickvännen Zinat Pirzadeh hävdade ju att Di Leva misshandlade henne (hon ville inte gå vidare med polisanmälan, men stod fast vid vad hon sagt). Hon nämnde extremt kontrollbehov och svartsjuka. Thomas hävdade att det var Zinat som fick ett raseriutbrott då hon misstänkte otrohet och började skära sönder sina kläder med en kniv. Vem ska man tro på, tro på, tro på?

Ett annat av Di Levas ex var modellen Alma Jansson Eklund. (bilder nedan)

https://i.ytimg.com/vi/qspRRndZoOA/maxresdefault.jpg

http://www.tillminneav.se/showMedia.php?file=1889EC3D-4F9E-1E84-F904-0DFFFB90B913

Hon hängde sig i ett snöre på sjukhusbalkongen på Sankt Görans psykklinik 2003.

Flera oberoende kvinnor har berättat om Di Levas tendenser, men det är ju rykten och andrahandsuppgifter. Kan det vara så att det är Zinat som slirar på sanningen? Dissociationens Vatten-Luft i kartan (22 feb 1967):

Solen/Merkurius i VATTUMANNEN
disp. Saturnus/Venus i FISKARNA
Månen/Jupiter i KRÄFTAN
Mars/Ketu i VÅGEN

Seaward sa...

Eftersom ryktena kring artisten är så nebulösa vill jag inte spä på dem genom egna åsikter, den här bloggen tycker tillräckligt mycket ändå men jag tycker det vore märkligt om inget av DiLevas tankar (i texterna) skulle gälla i hans eget liv. Det är heller inte några allvarliga störningar i den här (osäkra) kartan att man kan tala om en dubbelnatur, annat än att auktoritetsplaneten Saturnus _kan_ vara ett problem och ge överdriver eftersom patriark Saturnus står i det hus som vållar olyckor...

Susanne sa...

Inte jag heller ville nämna något om bråket med Zinat Pirzadeh. Har läst Di Levas självbiografi, och självklart hävdar han där sin oskuld till våld. (Och jag trodde hon själv hade tagit tillbaka det, men jag kanske minns fel.) Däremot framkommer att hennes misstankar var riktiga, för han hade redan då träffat hon som blev hans nya. Enligt honom var förhållandet med Zinat i praktiken slut redan då.
Men vad som var intressantare än hans kärleksliv, tycker jag var hans uppgift om vad som hände i hans tidiga barndom, som i varje fall inte jag kände till tidigare. Han råkade ut för en olycka, jag vill minnas att han ramlade baklänges nerför en källartrappa och slog i huvudet. Efter det hade han återkommande upplevelser av att bli ombordtagen på ett ufo och bli undervisad av utomjordingar. Hans kärleksbudskap som han har 'predikat' ska alltså komma från dessa upplevelser.

Seaward sa...

Även teskedsböjaren och urverksstartaren Uri Geller refererade till en barndomsupplevelse med ett UFO som förklaring till hans gåvor! Minns dock inte om det var i samband med fall eller skada, tror mer det var en upplevelse av att träffa utomjordingar i trädgården. Även den synske Edgar Cayce var ett "konstigt" barn enligt flera biografier, han såg naturväsen (älvor) i trädgården som barn och hade dem som lekkamrater.

Havsörnen sa...

Återigen en karta (Di Leva) med Solen strypt av Saturnus långa aspekt, som alltid tycks ge problem i någon form. Ex. Michael Jackson, med samma signatur som himlen uppvisar just nu, då Saturnus i Skorpionen hugger mot Solen i Lejonet. Di Levas olyckshus-Saturnus hugger mot Solen i kommunikationens och umgängets tredje.

Om man är känd artist OCH kaftanklädd gurutyp med meditationscenter så har man väl förutsättningar för att bli en häradsbetäckare som framför allt drar till sig lite udda kvinnotyper, kanske borderline.

MEN... varför kommer det upprepade uttalanden från olika håll av den här typen:

"Min egen upplevelse av Thomas Di Leva kan ni läsa på min blogg. Det är precis som du börjar här, när man kommer en psykopat lite närmare syns även skuggan."

Seaward sa...

Ja, givet Lejonet i 1a blir en verksamt ond Saturnus i 6e huset onekligen ett problem eftersom den också påverkar tankestilen (3e) förutom att bli en stenhård stylist. T.o.m. när Saturnus tekniskt "neutral" som i Jungfruascendenten Reinfeldts horoskop, var det inte svårt att notera de skadliga effekterna på i första hand hans oskicklighet med kommunikation och makalösa ränksmideri för att presentera något annat än vad "nya" moderaterna egentligen stod för. Saturnus kan vara en kalkylerad manipulatör, tveklöst... Men samtidigt är det uppenbart att Saturnus koppling på Sol/Venus också ger formsäkerhet i artisteriet...
Tilläggas kan också att Venus inte är lycklig med Lejonet i 1a den är en källa till ont för Lejonet som söker det absoluta i allt. Venus tenderar att svänga lite hit och dit, och Lejonen har en rykte om sig att samla på erövringar... Mångfacetterat horoskop där var och en kan läsa in eller betona sin "egen nivå" i kartan! :-)