Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 25 september 2017

Nick Cave, Hanna Wigh och zodiakens olyckstecken




Caves vilda liv och en son som hög som ett hus på droger ramlade nedför ett stup är den ena delen av denna minispaning. Halalköttshatande Hanna Wigh som blivit fingerpullad av en partikollega - det kallades så under det vilda 1970-talet när allt var precis som nu - och inte törs anmäla honom, är den negativa, dvs. feminina halvan av samma mynt. 

Jag såg genast en ung Nick Cave i fotot på den f.d. Sverigedemokraten i Expressen, och sedan var det lätt att göra den astrologiska kopplingen. Man kan också väga in Annie Lööfs bakåtsluttande hakparti, och notera hennes krig mellan Tvillingarna och Jungfrun för att förstå vilket zodiaktecken som spelar i bakgrunden (inom betraktaren - alla bygger sin värld att uppleva).

Nick Cave:
(Se även Rockstjärnor och familjetragedier från 2015)




Hanna Wigh:
(Se även Kvinnan som var rädd för halalkött från 2012)





Först när båda kartorna ritats inser jag att look-alike-faktorn går på djupet. Hanna Wigh är född ett Saturnus-varv senare när denna planet, "själens form", återigen passerar genom vämjelsens tecken Skorpionen. Är det därför båda uttrycker spyfärdighet med sina munnar, så djupt sitter aversioner att de med tidens gång format muskelspänningar och till sist själva kroppen? En bekant med Wighs Sol och Måne omkastade och en negativ Skorpionascendent har samma ansiktsform och även om söt har hon en förmåga att forma munnen på ett otäckt sätt varje gång hon i sinnet frossar i något förhatligt. Även hon hallucinerar likt Wigh om om invandrare som primitiva hotbilder.

Annnie Lööfs liknande hakparti kan då förklaras med att hennes solascendent i Tvillingarna placerar en ultranegativ Jupiter i Skorpionen i 6e olyckshuset, vilket via sin disponent Mars återkopplar till första huset. Men detta är förstås spekulation eftersom ett förstahus enligt solascendenten INTE är den fysiska kroppen. Bloggaren, med FYSISK Tvillingascendent, har också Jupiter i Skorpionen som Lööf - och en svag haka (om än inte signalerande akut spyfärdighet). 

Kanske har 6e huset någon koppling till den egna fysionomin, vilket husets koppling till fysisk ohälsa antyder. Men skulle detta kunna gälla även för mån- och solascendenterna, som ju inte är direkt relaterade till någon enskild kropp på jorden? Som upplagt för en stor kvantitativ studie, om det inte vore så att ämnet är alltför trivialt att fördjupa sig i. Den gamla teorin om makro- och mikrokosmos som speglingar får vänta på sin vetenskapliga bekräftelse till en annan dag.


*****

Nick Caves karta är så risig utifrån det solära perspektivet att Solen knappast kan ockupera 1a huset i det fysiska horoskopet. Hans räddningsplanka är helt klart Venus i artistiska / idealistiska hemmaläget i Vågen, och jag skulle tro att den placeringen har ett starkare hus i verkligheten än det rätt simpla orala 2a huset för "saker jag stoppar i mig" och "min ekonomi"!

Men mannens artistiska begåvning har säkerligen med Solen, Mars och Jupiter i Jungfrun att göra! Så mycket attacker och besmittelse av den orörda och rena Jungfrun är det sällan man ser i ett solhoroskopet (för det aktiva handlingslivet). Det är bara att lyssna igenom människans musikaliska produktion och särskilt albumet Murder Ballads för att höra det arketypiska offret - Jungfrun eller Persefone - i låt efter låt bli våldförd av Hades och nedsläpad i dödsriket! 

För musikalisk precision tror jag inte att Solen med Mars och Jupiter i taktfasta Jungfrun går att toppa, den är en våldsam energi som ligger kanaliserad i det fysiska utförandets element Jord. Den ömsesidiga receptionen mellan akut närvarande Merkurius och Solen KAN INTE vara densamma som hos Fredrik Reinfeldt (vars karta bygger på en känd födelsetid). Där Reinfeldt betedde sig som en fallerande maskin, ryckig och klumpig i språk och exekution, är Nick Cave är en mästare i frasering. Musikern måste helt klart ha sin Merkurius i ett mer välgörande hus än det 12e.

Hanna Wigh lever inte ut något av Nick Caves mörker och våldsamma energi, tvärtom har hon "bestraffade" Draksvansen på sin Sol i samma olyckans tecken. Hennes Jungfru är av en så självmedveten och självtjänande typ att hon inte ens vill göra alla kvinnor en tjänst genom att sätta dit puckot inom partiet utan hon tänker som privategoismens Jungfru dikterar, enbart på sin egen säkerhet. Som solhoroskopet för handlingsmänniskan antyder har hon fiender (6e huset) att möta på sin livsväg så det kanske är klokt, vad vet jag. 

Under förutsättning att födelsen inträffade vid lunch eller senare så att sinnelaget står i offrets och martyrens tecken Fiskarna, är det emellertid hennes egen inre fiende (måndisponenten Jupiter i 6e) som är den verkliga boven i dramat. Kvinnan är helt enkelt ett feminint våp, alldeles för vek för det politiska livet och i synnerhet i ett invandrarhatiskt parti fyllt av Sveriges värsta avskum. Hon får faktiskt skylla sig själv, detta var hennes dåliga karma som hon själv via sin negativa syn på främlingar lockat fram - helt i linje med myten om Hades och Persefone....

*****


Skulle Hanna Wigh utifrån Solen i Jungfrun i första ha både Måne och Jupiter i Vattumannens tecken i 6e fiendehuset, får vi en kvinnlig motsvarighet till Fredrik Reinfeldts hatiskhet mot socialdemokratin. Hans fysiska Jungfruascendent såg den i sig fina Saturnus i hemmaläge i Vattumannens som sin värsta fiende och olycka. Det har förstås att göra med Jungfruns privategoism. Den vill inte dela sitt åkerfälts skörd med hela samhället (= vill inte betala skatt). Hos Hanna Wigh skulle man istället få en hatisk inställning till främmande folkslag - Månen - som "expanderar" (Jupiter) på ett ondskefullt och illabådande sätt. Men även Månen i Fiskarna ger faktiskt samma psykiska fixering eftersom dess disponent ligger i fientliga huset. 

I just Wighs fall är hatisk kanske fel ord, Solen undertryckt av Ketu pekar snarare på en rädsla för att tala ut ordentligt om de upplevda missförhållandena. Mars i Stenbocken är inte stark här eftersom den ägs av kalla Saturnus i dödsskräckens tecken Skorpionen. Det är en kombination som lamslår. Reinfeldt hade en ohämmad "dubbelt ond" Mars i sitt första egohus. Han trodde det var hans inre "stridshingst" men det var bara en gemen och självisk liten råtta.

Det händer många ting i ett samhälle, men den här typen av horoskop är alltså de som hänger upp sig på just "främlingen som en hotbild" och sedan spelar det ingen roll hur verkligheten totalt ser ut, psyket suger enbart åt sig sådana fakta som stöttar de egna, arketypiskt bestämda grillerna. Själen "patologiserar" och kommer att fortsätta med det tills den blivit mätt på att "grotta ner sig" i sina deliriska upplevelser, här av den onde Hades angrepp och Jungfruns (självvalda) självbild av att stå ensam och sårbar ute på åkerfältet. Jungfrun representerar ett arketypiskt förhållnningssätt till världen och ur ett handlingsperspektiv kommer den aldrig att omfamna sin nästa med mindre än någon mer förbindlig arketyp dominerar födelsehoroskopet.

Ibland undrar jag om det alltid handlar om ett tidigare liv med död och förskräckelse i som ligger och irriterar i det undermedvetna och som individen via manifest främlingsskräck i detta liv söker komma till tals med.

*****
 

En läsarkommentar (se nedan) tvingade mig att leta upp den här passande bilden på aktivisten Mattias Gardell (Expressen 2010) samt en matchande Nick Cave från 1997. Onekligen är Gardell en materialisering av samma platonska Form. 

Eftersom den mäktige filosofen var inne på matematik och menade att många Former komplext ingår i varandra (dock inte alla i alla), torde förklaringen till dessa astrologiska look-alikes ligga på en långt djupare nivå än enbart "zodiaktecknet si eller så". Det är ett skäl att jag lämnat frågan därhän, även om Naturens sätt att hushålla med och återanvända sina "varianter" är fascinerande.

Gardells enda koppling med Cave (och Wigh) är Ketu i Jungfruns 14e grad, mitt i artistens våldsamma energisamling. Frågan är nu vilken fysisk ascendent alla dessa figurer har - den viktigaste pusselbiten saknas och jag tror den skulle binda ihop alla dessa ansikten...

4 kommentarer:

Havsörnen sa...

Inom parentes har jag något av en Cave-lookalike här:

https://www.youtube.com/watch?v=wTTAHF70CZ0

1989-07-31

Dock Kräfta och inget i Jungfrun. Månen på gränsen mellan Tvillingarna och Kräftan. Muskler som skyddande rustning = Kräftans arketyp. Venus samt Mars (graden intill Regulus) i Lejonet. Jupiter i Tvillingarna, Saturnus i Skytten. Merkurius i tjugonionde graden Kräftan är förmodligen atma karaka. Man kan tänka sig en AC i Jungfrun så att vi får en kontrollaspekt från Saturnus mot viktig placering som i Caves karta.

Han heter Marcus Follin, alias The Golden One.

"Honour Carolus Rex"
"Defend Mother Sweden"

;-)

Seaward sa...

så många säregna livsformer det finns! :-)

Susnne sa...

Jag kom direkt att tänka på Mattias Gardell när jag såg den här jeppen!
Och faktum är att det finns många fler astrologiska överlappningar mellan honom och Gardell än med Cave. (Gardell född 10/8 1959.) Båda sol och merkurius i kräftan, liksom venus och mars i lejonet, samt Saturnus i skytten. Ideologiskt torde de dock vara varandras motpoler...

Seaward sa...

En M Gardell med bekymrad min (något både Jungfrun och Kräftan är bra på) tillfogad nederst i inlägget.

Du har så rätt i snarlikheten som också sträcker sig till Nick Cave!