Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 4 september 2017

Proklos, platonismens systematiserare, och astrologen Carter, principförespråkare

En utlovad kommentar till horoskopet - med känd födelsetid - för den extremt systematiska nyplatonisten Proclus försvann ur sikte tills nu. Det berodde på att en akademisk bok om honom tyvärr var så bedövande tråkig att jag hellre ägnade sommaren åt litteratur om den färgsprakande greven av Oxford, mannen bakom Shakespeare-pjäserna. 

Men då tilltänkte överrättsjuristen Charles Carter, en begåvad yngling som istället valde astrologin, åter kom på tal i ett inlägget om dödföddhet, insåg jag att Carter och Proclus har lätt besläktade horoskop. Typen de delar är lättbegriplig och kan skissas i korta ordalag.

(Anm. Med "kort" menas på den här bloggen dubbla textlängden mot det SvD kallar helgens "långläsning". Tidningen har bidrar till förstörelsen av svenskens hjärnvolym genom att fuska med måttangivelserna!)

Carter först:


Ett praktexempel på taggen "rationalism" som använts bara en bråkdel av den mer fascinerande "dissociationen", som titt som tätt dykt upp i samband med otrevliga figurer - både slirigt lögnaktiga politiker och brottslingar - i nyheterna. Den kan också beteckna artistiskt lagda människor, poeter och skådespelare. I grund och botten handlar det om att göra bra bruk av den högre rationaliteten (Luft) och den emotionellt drivna lägre instinkten (den "irrationella själen"). 

Det går inte att komma från misstanken att den av politiker så överbetonade retoriska förmågan anknyter till den bedrägliga versionen av dissociationen  - med dissociativ menade jag ursprungligen att rationella fakta ger vika när den irrationella känslosjälen sätts i rörelse. Vissa är skickliga på att manipulera andra på detta sätt och en falsk kultur som den västerländska hyllar då detta som god retorisk förmåga.

Den "tråkiga" rationaliteten illustreras istället av Luft sammankopplad till Jord. Rationaliteten är bojad till empiriska eller objektivt iakttagbara fakta. Detta är "himmel och jord" eller ren och skär realism. Det här uppfattade jag först som en oinspirerad världstillvändhet som inte förmådde tänka något som inte först kroppens fem sinnen (sammanfattade som Jord) sniffat eller på annat sätt tagit in för bearbetning i den Rationella Själen (det som skiljer människan från övriga däggdjur.) 

Men... strödda iakttagelser genom åren har fått mig att inse att också denna simpelt socialrealistiska "rationalitet" har en högre sida. Rationalismen kan i sina bästa stunder,  som hos Proclus och Charles Carter, uttrycka den filosofiska idealismen. Och för "luftandar" med den här skärpan är förstås Jordelementet inte längre de utifrån kommande sinnesintryckens vittnesbörd om att världen är materiell till sin beskaffenhet utan en rationell kontemplation av Jordelementet som en av det gudomliga Intellektets Former. 

Romerske filosofen Plotinus talade (i engelsk översättning) om "intelligible matter", den materia som är åtkomlig för Intellektets sätt att erfara. Den obegripligt överbegåvade Tesla t.ex. behövde inte ens bygga modeller av sina uppfinningar, han hanterade och testkörde konstruktionerna direkt i sitt intellekt, som mentala objekt. Fungerade de inte, byggde han om dem, fortfarande helt i den osynliga andens luftverklighet. 

Dessa objekt hade då karaktären av begreppsligt stoff, begreppslig materia fastän en simpel materialist förgäves kunde söka i Teslas laboratorium efter en prototyp som ännu bara existerade i "Idévärlden".  


Teslas horoskop visar samtliga planeter i Jord och Luft förutom Jupiter i hemmaläge i Vatten - och typiskt nog undertryckt i förlustens 12e hus. Vattnets irrationella känslor tilläts inte inkräkta ett dugg i Teslas briljanta tredje intellektshus. Horoskopet för en "brainiac" utan motstycke! Jordhalvan som drar nytta av alla denna förmåga att visualisera (Solen) och intellektualisera (Merkurius) ligger dock i 6e olycks- och fiendehuset.  

Teslas närmast "kommunistiska" önskan att låta världen gratis gagnas av hans genis frukter kapades av en ond och girig amerikan vid namn Edison, för vilken Tesla arbetade en tid. Därför har vi dag inte gratis el i våra hem utan betalar dyrt till en kartell av elbolag och en stat som också vill vara med om vinsterna!

I dokumentation som årtionden senare dykt upp visar sig Tesla ha konsulterat USA:s mest kända siare vid den här tiden, Edgar Cayce! Lika barn leker bäst, även om Cayces extrema horoskop istället går mot visionären: starkt visuell Eld och konceptuell Luft. Även här en elementär signatur (Eld/Luft=kreativitet) med en enda avvikande placering i Vatten som i likhet med Teslas karta undantrycks i ett av de "vattniga" husen (4, 8, 12):



Faktum är att Tesla alls inte saknar Eld: Solen i det intellektuella tredje! Solen är essentiellt av Eldelementet och Tvillingarnas tecken bildar en Luftens ambiens för en av de skådande andesjälarna. Eld/Luft benämnde jag tidigt "kreativitet" eftersom detta är skapelse ur intet. Intellekuella ting kreeras så fort Solens Öga "föder dem"!

Hos "rationalisterna" indikerar Jordelementet, som sagt, att skapelseverket redan är för handen och att den högre, rationella själen (saknad hos djuren) ägnar sig åt att förstå det manifesta universum och hur det blev till (eller snarare "varför det är" - grekerna trodde med rätta på att universum var evigt, vilket det också är när man inser att Idévärlden är den verkliga verkligheten och materialister lever i okunskap, i "Dödsriket").


*****

Charles Carters ordkarga och effektiva precision i sina astrologiska texter måste tillskrivas den noggrannhet med fakta som utmärker hans Jungfruascendenten (om den fungerar bättre än hos det svenska exemplet Reinfeldt som politikeryrket typiskt hade ovanan att dribbla med fakta eller presentera saker på ett falskt och bakvänt sätt). 

Carters Jungfruascendent hade fenomenalt stöd från Solen i Stenbocken med dess fokus på gränsdragning och organisation, och Solen i det lyckosamma 5e huset indikerar (i de bra fallen) en hög intelligens. Lägg till det att Jordelementet, när det inte bara är en trög och hindersam stoftmassa, kan ge väldigt bra pedagoger. De kan sitt territorium!

"Rationalismen" syns i horoskopets insisterande på Jord och Luft (den enda placeringen i Eld är undanskuffad i det dolda 8e huset), men mer exakt bjuder kombinationen av Sol/Merkurius i Jord och Stenbockens härskare, den essentiella Luftplaneten Saturnus, i luftlätta Tvillingarna en fantastisk version av den "ömsesidiga receptionen". I Sverigehoroskopet, vanvettigt och teknokratiskt  och utan koll på de faktiska konsekvenserna av att släppa luftanden helt fri, saknar samma ömsesidiga reception mellan Saturnus och Merkurius gynnsamheten där Luft möter Jord. 

Se Sveriges vidriga bidrag till världshistorien via sin Tesla-liknande förmåga att tänka teknik-rationellt: Merkurius i Vattumannen i ömsesidig reception med Saturnus i Tvillingarna. Bortsett från juvenila meningslösheter som Spotify är det bara förstörelsevapen det här landet bygger och exporterar. Det enda vi saknar i katalogen är atombomber men därför vill de galna ledarna så hemskt gärna sluta pakt med USA så vi kan låna deras "storhet" på den här punkten! Luftelementet utan spärrar märker inte hur snett den drar och som jag sagt är det skadligt när disponenten står i det yngre av två tecken. Svenskarna spelar lillgamla och präktiga men när man synar basen är de bara rätt omogna!

Carter har också en lättviktig Saturnus i Tvillingarna och det kanske var den ungdomligheten hos "Den Gamle och Långsamme" som fick honom att tacka nej till engelska rättssalar och välja det mer "merkuriska" ämnet astrologi... Det viktiga här är hur enastående perfekt hans horoskop är när det kommer till Merkuriusvalören: merkuriskt tecken stiger i öster, verksamma välgöraren Merkurius i intelligens 5e hus (med intelligensens källsprång Solen i sitt eget naturliga hus) och Merkurius i ömsesidig reception med Saturnus i sitt världsligt mäktiga 10e hus och dessutom en verksam välgörare för en Jungfru. Det finns ingen svaghet alls i denna serie - en perfekt praktiker som också förmår lyfta sin tanke till Teslas alltigenom abstrakta luftvärld.

Proclus var en av senantikens mest produktiva författare. Mer än 80 boktitlar av vilka bara några finns kvar. Carter var långtifrån lika produktiv men i gengäld tenderar Jungfruascendenten till det praktiska, så han ägnade troligen stor tid åt att studera enskilda fakta, planetpositioner och deras genomslag i verkliga livet... Proclus var en äkta metafysiker men ändå en rationell människa med samma önskan som Carter att systematisera och organisera den nyplatoniska traditionen så långt (han var även astrolog).



Carter ser surmulen ut på nästan alla foton jag sett och det kan förklaras med hans dävna känsloliv (Månen instängd i 8e - han konstaterade själv i en bok att placeringar i 8e ofta ledde till dåligt humör så det borde verkligen ha gällt honom själv eftersom även Månens disponent, Mars, befann sig i ett "tråkigt" hus, det 6e för fiendskap och olyckor - det finns en gnällighet och negativism i detta hus som anknyter till Jungfrun och som kanske är priset för att ständigt stirra på den onda materien och enbart ägna sig åt att (negativt) SÄR-SKILJA istället för att som i den himmelska världen uppfatta FÖRENINGEN - alltings enhet - som den dominanta verkligheten.

Minns Jungfruascendenten Reinfeldt som under åren som statsminister aldrig kunde se systemfelet i den borgerliga världsbilden (materialism) eftersom han bara ansträngde sig för att urskilja enskilda ting som för honom inte verkade ha något sammanhang alls. Han saknade Carters och Proclus förmåga att tänka på en högre nivå, den nivå där mönstren/strukturerna framträder.




Proculus har den kanske mest gynnade ascendenten av dem alla: Väduren. När sedan härskaren Mars befinner sig i sitt upphöjda läge i Stenbocken uppstår visserligen en attack från Mars mot sin egen ascendent - Eld/Jord-konflikten som jag brukar kalla "egenmäktighet" men i bra fall "av egen makt/kraft". Djuptänkaren Proclus var uppenbarligen besatt av tanken att organisera nyplatonismen så långt det någonsin var möjligt och hans filosofiska system tappar därmed all den charm som Plotinus 200 år tidigare ännu hade, med en del lösa trådar och en mer logiskt resonerande stil. 

Proclus pillriga detaljskisser av hur Den Ene "emanerar" och bildar ett utflöde av lägre verkligheter och hur det på varje nivå i verkligheten utom i den materiella och lägsta (vår värld) finns en motsatt rörelse (Herakleitos "vägen upp"?). Det sista rimmar med Platon många hundra år tidigare, som också frånkände "jordatomen" någon väg tillbaka till högre former. Materia är och förblir verklighetens fallna och minst verkliga nivå. (Och därav ondskan i de kulturer som drivs av en materialistisk åskådning.)

Precis som hos Carter har Proclus sin Sol ägd av den direkt motpolen Saturnus, och det är nog rätt typiskt att livskraften också drar mot organisation. Carter rensade upp i den astrologiska djungeln och lyfta fram tydliga principer, Proclus stod inte ut med platonismens alla lösa trådar och villa skapa ett tajt tankesystem. Precis som Carter har också Proclus sin soldisponent Saturnus i ett omognare tecken än det tecken som Solen själv ockuperar och häri ligger kanske förklaringen till att jag tröttnade på boken om hans doktriner. När syftet illustreras av en enklare zodiakal princip än Solens egen nivå, då blir det lätt något överarbetat, precis som med den präktiga svenska självgodheten.

Proclus sinnelag/Måne i Tvillingarna förtjänar dock att nämnas. Ett psyke som naturligt lyfter uppåt mot den Rationella Själen och en utmärkt kompanjon till den drivande Solen i systematiska Lufttecknet Vattumannen! Hinduisk astrologi menar att Månen i Tvillingarna har en dragning till filosofi medan hellenistisk astrologi ser kopplingar mellan Månen och 3e huset, Tvillingarnas naturliga sektor för intellektuell verksamhet. Båda traditionerna pekar därför mot 9e filosofihuset mittemot och tanken att den motsatta sidan i någon mån speglar den andres egenskaper. 

Carters Måne, fast intryckt i 8e där den fastnat i en attityd, indikerade via oppositionen till Jupiter således något djupt sittande förhållande till Lagens planet som troligen gick tillbaka på ett tidigare jordeliv (8e kan tyda på "dålig karma" eller "ouppklarade affärer"). Han lämnade lagskolan och valde en annan sorts lag, den ursprungliga lag som antikens filosofer såg kodad i himmelen. Proclus Måne repeterar detta budskap men via husplaceringen och möjligen genom soldisponenten Saturnus konjunktion med lagens Jupiter. 

Den senare aspekten skulle jag snarare vilja koppla till det andefattiga och själsdödande i att försöka systematisera andevärlden! Saturnus dödar verkligen den frihet och lätthet som Jupiter symboliserar och drar in den i ett system. Proclus tillverkade således bara ett nytt fängelse av det som var en övre värld utan kreativa begränsningar och detta, vill jag tro, beror på Jordelementets inverkan. Vissa kan skapa ljuv musik, andra skriver och recenserar den!

Se dock en riktigt avvikande Saturnus-Stenbock i store brittiske poeten, pornografen och sedermera prästen John Donnes horoskop! Sannerligen ett märkligt öde!

Inga kommentarer: