Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


torsdag 19 oktober 2017

Bernard Shaw - den avslöjande socialisten


I bloggens kommentarfält nämndes nyligen den Nobelprisbelönade författaren George Bernard Shaw, en inbiten socialist med samma öga som den gästande Karl Marx för den destruktiva fattigdom Kapitalismen påtvingade britterna.

Och då menar jag hela det brittiska folket förutom den handfull som bodde i Downton Abbey och liknande fixpunkter för en senare tids tv-tittare som har svårt att släppa in den bittra sanningen: de är antingen offer för eller medskyldiga till den nya kampanj från Överheten som syftar till att skapa en gigantisk global underklass. (Detta ÄR kapitalismens dödsryckningar!)


Så passande att bara några dagar senare hitta en text om Shaw i The Guardian. Läsvärt om hans Pygmalion, som senare stöptes om och avpolitiserades till den älskade My Fair Lady...

Lögnen att fattigdom beror på moraliska tillkortakommanden begravdes för 100 år sedan. Nu är den tillbaka. 

Horoskopet har bara anonymt funnits med i den grupp Nobelpristagare jag försökt locka fram gamla astrologiska käpphästar från, men här är det:



Nobelpriskommittén kan väl aldrig ha stått socialismen särskilt nära så det förvånar inte att Shaw har celebritetens Jupiter i ärans hus i ett starkt härskarläge i Fiskarna - samhällets förlorare! - men där rapportörens ascendent Tvillingarna för celebritet och nobless till verksamma illgörare! Det är med andra ord väldigt kluvna besked, men Jupiters mäktiga position är precis vad man egentligen borde räkna med i vartenda Nobelprisvinnarhoroskop!

Notabelt föddes Shaw föddes med ett extremt skarpt intellekt - Merkurius i härskarläge i Tvillingarna i första huset. Detta tecken tillhör inte köttmänniskornas värld, Tvillingarna är zodiakens verkliga älskare och har enbart Venus som stöd under sitt, avatarens, tillfälliga nedstigande på denna jord. Här inträffar nu nästa märkliga "mix" i horoskopet eftersom den för Tvillingarna och kommunikatören så välgörande Venus befinner sig bränd av ledarskapets Sol i näringslivets tecken Kräftan och i 2a huset för pengar. Det menar du inte, finns det arbetsgivare som bränner kvinnorna (Venus) och blåser dem på deras rättmätiga löneanspråk i den heliga girighetens tecken?

Jag kände inte till att Shaw inte lärde sig läsa och skriva först fjorton år gammal! Sådan var de fattigas lott då och nu när iPhone berövar massorna förmågan att tänka skarpt för att istället slökonsumera hjärteknipande men likväl destruktiva och tankeförslöande videoklipp på djur. Att det tog sådan tid för Shaw att komma igång intellektuellt kan man nästan ana av Shani  eller Den Långsamma - hinduismens namn för Saturnus - just invid läs- och skrivkunnighetens Merkurius och dessutom i 1a personliga huset!

Venus är således en välgörare för Tvillingascendenten och detta innebär förstås att också pengar gör denna personlighet gott. Titta på Shaws "dubbelt goda" (essentiellt god och här också verksamt god) och hur den söker bistå den "onda" Solen i 2a venusianska huset för ekonomi och jämför med detta citat från The Guardian:
Shaw argued that poverty is a crime and that money is a wonderful thing. He recognised that there is no relationship between poverty and a supposed lack of a work ethic: Eliza Doolittle is out selling her flowers late at night in the pouring rain but she is still dirt poor.  

Mars är en illgörare, dels naturligt men också verksamt så, och i den sociala harmonins Vågen gör den inget gott som problemskapare. I 5e lyckosamma huset (elitens hus) måste man tillhöra rätt samhällsklass för att få något gott ur den här positionen. Eller, som Shaw, vara femtehuskreativ och skriva om den sociala obalans som skapas när de rika moraliserar och håller massorna nere i fattigdom... 

Mars i Vågen kan också spegelvändas och tolkas som att Shaws krig för jämlikhet och balans mellan människor var en "verksam illgörare", den gjorde honom personligen inget gott - förrän överheten belönade honom med en Jupiter-medalj och han plötsligt själv tillhörde makthavarna. Mars opposition till psyket i Väduren antyder en "eldsjäl", en aktivist inte mindre än en ytterst vaken individ.

Jupiter med Rahu i 10e huset är intressant eftersom det uppenbart är de fattigas elände som tecknas av denna planet, så god i grunden, men för vissa en "verksam illgörare" och därmed en "sprucken bubbla" eller uteblivet gott. Eftersom 10e är något av ett showrum - det är maktens och det offentliga rummets hus - kan man säga att denna Tvillingascendent med sin merkuriska skrivarpena upphöjde detta onda i samband med välfärdens Jupiter och förevisade för de rika men onda vad deras program gjorde med människorna. 

Shaw har med andra ord inte en personlig kontakt med denna Jupiter mer än som drabbad av 10e husets "objektiva" natur som fattigt irländskt barn. Den som "är Shaw" i horoskopet är ascendenten och den kuriösa mixen av god Venus och en Sol som naturligtvis skapar obehag ("en verksam illgörare") när den kastar sitt ljus på frågan om samhällets ekonomiska orättvisor.
 
En annan god Kräfta, så god man kan begära givet hans bakgrund - men en person hätskt demoniserad i konspiratoriska foliehattsläger i västvärldens högerextremistiska kretsar - se kommande inlägg om George Soros.

Inga kommentarer: