Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


söndag 8 oktober 2017

Girigtrut och störd, en Zuckerberg


Den giriga truten förnekar sig aldrig.
(Svengelskt försök till skämt - funkar bara
om man lever i båda språken samtidigt)
 
The Guardian släpper in en åsikt som biter hårt. Läs för all del texten om Mark Zuckerberg, fränare än något svenska tidningar skulle våga ta in eftersom vårt land snöat in på hatdebatt och de flesta tycks sakna förmågan att manövrera i hetluft. Den som inte klarar hettan ser hat överallt, där mer erfarna krigare fortfarande uppfattar nyanserna. Kanske lika bra att USA får köpa Sverige billigt och tvinga ut befolkningen ut på alla sina imperialistiska krig. Lång påstådd neutralitet har gjort svenskarna mjuka och förblindade...

Missa inte länken i Guardians åsiktsstycke till Washington Post, om Facebooks 98 ögon på ditt surfande för att smyga på användaren reklam och annan desinformation. Ruttet spel skapar ruttna människor.

Jag registrerade mitt namn för ett antal år sedan när det trollades en del kring den här bloggen, bara för att inte få namnet kapat. Facebooks säkerhets- och integritetstänkande befann sig fortfarande på en amöbas nivå åtskilliga år efter start. Men redan min kroppsliga medvetenhet fick klaustrofobiska rysningar av den horribla fattigmansersättningen för verkligt liv, och jag har aldrig skrivit ett enda inlägg. Tyvärr har jag sett många f.d. bekanta trivialisera sig och gör sig till oavlönade springpojkar åt Varumärkena.

Sedan nyhetsflödet sedan några veckor börjat fyllas av exakt de företag och myndigheter jag just sökt jobb hos - och fått avslag hos - kan man bara skratta åt hur ineffektiva nätets försök att snärja individerna i vissa köpbeteenden är!

Zuckerbergs karta då? Kan något nytt sägas? Något födelseklockslag lär aldrig komma från den här sortens sjukt själviska människor, men AstroDatabank ger ett underhållande försök till rektifikation (framställande av hypotetisk födelsetimma) baserat på datanördens påstådda färgblindhet. (Han uppges bara se blått och det skulle förklara varför FB-produkterna är så trista.) Jag har aldrig tidigare hört påståendet att EKLIPSER SKADAR SYNEN men det är möjligt att astrologin rymmer även en sådan tradition. Astrologer är inte kända för att vara särskilt kritiska i utvärderingen och under mina år med den här bloggen har jag fått skrota ett par stycken omhuldade antaganden sedan försök att kvantitativt leda deras riktighet i bevis misslyckats. 

Ställer man frågan om astrologins validitet på sin spets, utkristalliserar sig två tydliga positioner: "realismen", som antar att det var det faktiskt studiet av himlakropparnas positioner och tilldragelser på jorden som ledde till spelregler som påminner om de gamla babyloniska omensamlingarna, "om svart katt går över vägen, då..." och så den förmodade "effekten". 

De astrologiska traditionerna konstruerades säkert utifrån samma tanke, men tyvärr har inte ett enda kommenterat horoskop från Babylon överlevt. Bara några tiotal beräkningar har hittats och kanske skrevs tydningarna aldrig ner utan meddelades muntligen (skrivandet var lite mer omständligt på den tiden). Traditionen i väst (som troligen började med den babyloniska astrolog-prästen Berossus "mission" till grekerna i förkristen tid) tar i vilket fall upp samma tankestil: "Mars stiger i öster - krigisk själ föds till världen." (Se Donald Trumps karta för en sådan och Fredrik Reinfeldts för en manschettbordskrigare.)

Den andra åsikten om astrologins giltighet kan man kalla "idealismen" och följer i den astrologiskt intresserade filosofen Plotinus fotspår. Eftersom hela tillvaron ytterst sett bara existerar i våra tankar och föreställningar, är materialisternas "kvantitativa bevis" med t.ex. statistisk signifikans ett svar exakt i linje med hur människor längst ner i overklighetens drömvärld ställer sina frågor. Är siffror allt man förmår hantera, då får man siffror. För idealisterna står det klart att det existerar en gudomlig värld bortom och över vad siffernissarna tycker sig se, matematiken är bara ett litet barn jämfört med den dialektik Platon lärde ut (via sin halvt fiktiva gestalt Sokrates). 

Sjuhundra år efter Platon fulländade filosofen Proclus dialektiken genom att applicera den på matematikern Euklides teorem för att kunna förklara de axiom som matematikern själv inte förmår diskutera eftersom det tar stopp där. Bortom matematiken finns en högre vetenskap och denna är metafysiken vars högsta diskurs enligt Proclus rör gudarna - ofattbara intelligenser inom Den Ena. 

Inte konstigt att kristendomen med sin svaga tankeöverbyggnad förbjöd nyplatonismen och stängde Platons Akademi när denna religion fått luft under vingarna. Nyplatonismen hade ett lite väl elegant sätt att pussla ihop problemet med en Gud/många gudar. Kristendomen hade nu drabbats av hybris och slog ner på alla rivaler ungefär som satanistlandet Sverige nu har en lång tradition av religionsfientlighet och hat mot tänkande människor. 

Mitt första jobb efter skolan var på nuvarande Skolverket. Några damer som suttit av väl många årtionden som byråkrater förbluffades av den unge rekrytens vilja att tänka och förstå och någon uttryckte den, tror jag, typiska svenska aversionen mot psyket (själen): "Du tänker för mycket, akta dig så du inte förlorar förståndet." 

Så låter en feg eller kanske inavlad varelse som inget mer vill ha än en liten manual med tjugo käpphästar för livet. Sveriges elit har länge utnyttjat den svenska inaveln, och det är fascinerande det som nu kommer att hända när folket i stort börjar inse att de lämnas utanför all välfärd när världens rika sluter sina led och robotiserar utan att planera för hur den överflödiga massan ska klara sig. Denna skamliga elit älskar "innovationer" som SugerBergs Facebook, så räkna inte med någon hjälp från politikerna när klyftan mellan fattig och rik verkligen börjar bli graverande om tio år eller så.

Något nytt om Zuckerbergs karta har jag inte, men efter att ha läst texten i The Guardian kommer du att känna igen de senaste orden om Zuckerberg på den här bloggen. I november förra året skrev jag om den infama nördens horoskop: "Att utgå från handlingsmänniskan (Solen) ger här förödande konsekvenser eftersom han mer eller mindre blir en Fredrik Reinfeldt, en som agerar först och sedan INTE tänker efter!

Det är exakt den ovilja (eller oförmåga) till självreflektion som också den engelska artikeln noterar hos it-fascisten.

Inga kommentarer: