Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 23 oktober 2017

Martin Timells utagerande natur och en kvinnlig översittare

Krutröken från den svenska delen av meToo-kampanjen har skingrats något, Aftonbladet lyckades hålla sin egen skurk utanför drevet och är nog evigt tacksamma för att Martin Timell existerar! Expressen, som fick in ett säljande scoop om TV4-mannen, försöker mjölka det sista ur en omogen och maktberusad svensks nollas uppgång och fall. 

Det senaste är kanske värt en kort kommentar ytterligare. När krisen var uppenbar tog Timell till ett beteende jag känner väl känner igen från den normalt så lågmälda Kräftans tecken: djuret går i stridsläge, burrar upp fjädrarna och söker skrämmas. Den före detta kollegan på produktionsbolaget säger i tidningen: "Om någon opponerar sig skriker han bara och kan kasta ur sig hot."

Det är i synnerhet den irrationella månplaceringen i Kräftan som jag med egna ögon (och i fler än ett fall) sett sig bete sig exakt som uppgiftslämnaren beskriver Timell. Månen i Kräftan är det periodvis begärsfyllda sinne som också satsar på säkerhet. Jag har ibland kallat positionen "naturligt patologiserande", dvs. den beter sig otillbörligt i affekt. Andra månpositioner knäpper ihop och blir tysta eller fortsätter operera intelligent även under hård eldgivning. Kräftan tycks få  hjärnsläpp direkt och bara gastar och gormar, vräker ur sig tirader och skiftar okontrollerat till andra ämnen. De beter sig som ett passionerat stormande hav som söker bringa den andra att tappa tråden eller skrämma till lydnad! Ja, Kräftan är ju sammansatt av Vatten och Rajas guna, Passionens kvalitet. 

Är det någon placering som förtjänar epitetet "pöbelmentalitet", är det Månen i Kräftan. Den tycks nöjd att följa svenssonlinjen i allt, den hinner under en måncykel bara bygga upp ett rudiment till karaktär och sedan suddar tidvattnet ut sandstranden igen. Det är den här lättpåverkade mentaliteten medierna profiterar på med material av lägsta sort. En aspekt från Saturnus skulle dock genast stabilisera Mån-Kräftan - astrologin har många sätt att beskriva förmildrande omständigheter. Problemet Med Mån-Saturnus-oppositionen, Kräfta-till-Stenbocken, blir nu en helt annan: den lilla människans önskan att bete sig överheten. Den sortens av ytlig snobbism som försöker leva genom märkeskläder skulle nog vissa anse är ännu jobbigare att ha att göra med.)


*****

Det är fascinerande att vända Timells månkarta (kommenterad här), till en solkarta och studera den utagerande handlingsmänniskan och var hans sinnelag då placerar sig.




Det är svårt att förstå hur en människa som så tydligt utstrålar hätskhet och demoni i sitt handlingsliv i första huset skulle kunna bli folklig och älskad, men solkartan talar sitt tydliga språk. Svenskarna verkar inte ha någon psykologisk insikt alls (eller också har Timells insatser i tv varit hårt redigerade och felvinklade). Månen i 10e makthuset visar att denna Timell hade hela den ansiktslösa folkmassan (Månen) i sitt grepp. Eftersom Kräfta och Måne också denoterar hemmet och det privata är det tydligt att hans stora genomslag i hemmen just rör just frågor ute i offentligheten (10e) om ... hemmet.

En lurig indikation här är att Timells Måne ur handlingsmänniskans perspektiv (Solen) inte berättar ett dyft om hans eget djupare känsloliv, Månen blir helt och hållet en objektiv markör för den målgrupp han i jakten på makt och inflytande strävar efter. I den meningen har han alltid varit som ett lömskt rovdjur som lurpassar på harmlösa djur vid vattenhålet och där dyker upp och slukar dem i syfte att bygga sitt eget imperium kring frågor om Hemmet!

Att ha Mars och girighetens demon Rahu i ett så balanskänsligt tecken som Vågskålarna är inte enkelt, och det är även med solascendenten påfallande hur illa Vågens härskare Venus stöttar de tre positionerna den disponerar över. Venus står i Skytten som är ett yvigt och expansivt tecken och som inte riktigt fungerar med Vågen som (idealt) bör arbeta mot jämnmod, jämställdhet och "världsfred".

Skyttens härskare Jupiter vill istället Expansion så Venus står minst sagt ostadigt i detta tecken. I början av skandalen återgav Expressen några av Timells uttalanden tiden innan. Han använde ord som "mitt imperium" om sig och sitt varumärke och tecknade på alla sätt den onda rika mannens typ av Jupiter. 

Med Vågen i första huset kan jag faktiskt tro Timell som nu bedyrar att han inte fattade hur andra uppfattade hans åthävor. Han har nämligen noll sjukdomsinsikt i sin egen expansionssträvan, Venus i intellektshuset visar usel integration med den verksamma illgöraren Jupiter som dessutom står i penning- och vinsthungriga Jungfrun och i det 12e huset som tecknar omedvetenhet ur förstahusegots perspektiv. 

Den här "missfärgade" och extremt pekuniära Jupiter har därför ett ogynnsamt inflytande på människans sätt att tänka och tala - tredje intellektshuset är ett rövhåls eftersom en prominent Mars med megafonen Rahu i första huset inte är värst stabil till att börja med. Horoskopet är precis samma instabila fuskbygge många anklagat Timell för att själv ha ägnat sig åt som självutnämnd hemmafixare.

*****

Att bland 9800 kartor söka på den komplexa signaturen Sol-Mars-Rahu i Vågen och Månen-i-Kräftan, gav bara träff på Timell själv och en till, och det är förstås en funktion av det krävande sökmönstret. Den andra träffen var typiskt nog ytterligare en hora för pengarna, Playboymodellen Brooke Richards född nästa gång Rahu-cykeln nått Vågen.

Den här gången ligger dock Venus i sexuella Skorpionen och i 2a huset för min plånbok, vilket ger en suspekt ömsesidig reception mellan Mars och Venus ("horsyndromet") över den glidande och instabila gränsen mellan Lufttecken och Vattentecken. Det första som slår mig när jag googlar denna för mig okända människa vars födelsedatum ingick i stora testet av Playboybrudar för några år sedan, är hur lik hon är den kontroversiella ("bitchigt diviga") aktrisen Katherine Heigl som i mina ögon är en enastående begåvad komedienne. Men tydligen inte förmer än att också hon drygar ut inkomsterna genom att dumma ner sig, se beslöjad ut och inta utvikningsflickans pose!




Att jag upplevde den här kopplingen berodde inte på att jag redan sett fotot med en Heigl som grejar med sitt hår, utan på att jag svagt mindes att också hon hade någon slags hybrid mellan Vågen och Skorpionen. 

Så här ser de två donnorna ut, med "naturlig" zodiak och den två år äldre Playboy-modellen Richards i den inre kretsen:




Visst är det fascinerande! Likheten var mer kuriös än man kunde ha förställt sig! Heigl var visserligen född i Skorpionen men båda kvinnorna har den socialt friktionsfyllda kopplingen mellan rationell Luft och instinktivt Vatten, och detta genom samma ömsesidiga reception mellan två känsloplaneter - Mars och Venus - fast i ombytta tecken! 

Är Katherine Heigls diviga bitchighet - som kostade henne en given karriär i Hollywood (givet en odiskutabel skådespelartalang) - en mer anspråksfull motsvarighet till Timells låga beteende? Det är ingen tvekan om att Heigl är tio gånger så intelligent som Timell med sin hyperkoncentrerade Mån-Saturnus och en Sol/Mars/Merkurius i Skorpionen. Men Lejon och Skorpion i kombination kan bli alltför kantiga och maktlystet inflexibla, vilket bloggen tycker sig ha sett tidigare. 

Vad jag fäst mig vid i några chick flicks jag sett med Heigl är hur vimsigt rolig hon kan vara. Den delen av personligheten ska nog placeras på den ljuvliga positionen Jupiter-i-Kräftan. Den Stora Välgöraren tar fram tendensen till fantasterier som bor i det drömmande måntecknet Kräftan. Att båda dessa kvinnor fångats i exakt samma pose verkar bero på att båda har Månen med formalistiska Saturnus, fast i olika tecken. Saturnus är alltid den patriarkala blicken som tingar in den mjuka Månen i sin form. Och Månen är "vän" med alla planeter enligt indisk astrologi och anknyter till vad än den möter...

Inga kommentarer: