Bloggen startade i mars 2009 med försök att få astrologin att svara på kvantitativa studier. Det närmandet byggde på felaktiga antaganden om vad ämnet handlar om och gradvis har kopplingarna till klassisk väst- och östfilosofi smugit sig in. Samlingssida från tidiga bloggens horisont:
T E M A S T U D I E R - svarar astrologin på kvantitativa tester?

Herakleitos (c 500 fvt): "De som talar med förstånd förlitar sig på det universella, som en stad måste lita till sin lag, och med än mer tillit. Ty alla mänskliga lagar närs av en gudomlig lag, och den har så mycket kraft som den önskar och är tillräcklig för alla och fler därutöver."

Chu Hsi (Zhu Xi), idealistisk filosof, 1100-talet: "Ödet, det är vad som återstår sedan människan gjort sitt yttersta."

Konfucius, kinesisk samhällsfilosof, 500-talet fvt: "Den ädla människan sysselsätter sig med tankar om dygd, den ringa människan sysselsätter sig med tankar om sin egen vinning."
Västerlandets store logiker & mystiker Platon ventilerade ofta orfisk-indiska tankegångar om reinkarnationen och själens rörelse mellan världarna... "Sokrates: Vem än som anländer oinvigd och ofullbordad i Helvetet kommer att ligga i leran. Men de renade och fullbordade kommer att vistas med gudarna." (Faidon, 69c)

JORDELEMENTETS VÄG (karma yoga):
"Eftersom vår identitet med den gudomliga kraften ytterst är obestridlig, (låt oss ha) en fast tro att vi genom att framhärda i vårt utmönstrande oss efter gudens form, tal och stämning, våra handlingar i tiden blir signifikanta och gudens essens slutligen förverkligas av oss."
(Günther - Buddhist Philosophy in Theory and Practice)

Fr.om. nyår 2023 separerades "Sveriges transiter" som ny tagg från den äldre "transiter" som vid 400+ blivit ett oöverskådligt myller.


måndag 2 oktober 2017

Ulf Kristersson som hoppets stjärna
och något om Joakim Thåström

En DN-artikel erinrar sig förra gången nya moderatledaren Ulv Kristersson var involverad i ett partimanifest som talade om "hopp", och hur det kantrade svårt. Uppenbarligen stöttar DN hellre galenskapsliberalen Annie Lööfs nya företagarvänliga Center inför valet 2018. Och det stämmer, Kristersson är en av Moderaternas förlorare, det har många artiklar på sistone konstaterat. Han blev aktuell för ledarposition först när ingen annan fanns tillgänglig.

DN-textens slutord, "konstigt att gå tillbaka till ett program som körde i diket och tro att det är lösningen", bekräftar möjligen justeringen av Månen till Oxen i politikerns karta. Oxen är känd som en av zodiakens mest konservativa, ibland rent reaktionära tecken. Oxen lever ännu i ett groggy tillstånd av Äganderättsinstinkt efter själens syndafall ner i materien.  

Själen kommer att vakna upp vid ett annat, kanske senare tillfälle under sin framfart på den här planeten. Men uppvaknandet (Platon: anamnesis, "återerinran") inträffar alltid på individuell basis och läget för planeten Jorden tycks rätt dystert då hela tiden nya själar tycks tillkomma eller andra gör om sina misstag. Det är alltid kö till alla zodiaktecken, både de på väg att skruva ner sig i psykiskt begär och materialistens behov att krampaktigt hålla fast i ting och de zodiaktecken som antyder själens arbete på att frigöra sig och återvinna sin ursprungliga, gudomliga klarsyn. 

Det kanske därför den här planeten är en experimentverkstad där de mytologiska Ljusets ängel och Mörkrets demon slåss om herraväldet. I vissa tidevarv dominerar insikt - ljus från ovan - och politiken blir som Jupiters devis: "allt gott för alla". I andra tider mörknar skyn och folket väljer fascister och moderater eller andra ulvar i fårakläder som hävdar att Mörkret är Ljus, precis som Djävulen, den stora bedragaren alltid gjort. 

"Hönan eller ägget" är en olöslig frågeställning. Det går inte att svara på om det är folket som ibland blir dummare än hönor och väljer onda ledare eller om det är onda strebers som når maktposition varifrån de får hjälp av medierna att hjärntvätta en befolkning som alltid bara existerar som hävstångseffekt för ledarna. Både ledare och anhängare är karvade ur samma block av en större Intelligens, en pervers Gud som uppskattar att se myrorna bråka om de jordiska rikedomarna, för obetydliga att ens nämnas i en krönika över universums väg till självmedvetenhet.

Som nybliven ledare ritas här Kristerssons karta om med en solascendent med betoning på handlingsmänniskan. En del föds som "shakers & movers", andra inte så mycket. Solascendenten ska egentligen bara användas för ett andra utlåtande men i brist på känd födelsetid finns inget annat att tillgå...



Att soltecknet är Skytten vars härskare är just Jupiter, "hoppets stjärna", är pikant om det nu är så att den lägenhetsfifflande och kontaktutnyttjande genomsnittsmoderaten verkligen lyfte fram det gamla kapsejsade manifestet i sitt installationstal, eller varifrån DN nu fick temat till sin artikel. Men hur fungerar då Jupiter i Kristerssons karta? 

Jo, precis som i Mikael Persbrandts, den förställdes, horoskop. Det kommenterades åter häromdagen. (Jag såg ett reklamklipp på Aftonbluddret för ett bra tag sedan och bilden av den parodiskt tilltuffade aktören etsade sig fast. Detta är vad Persbrandten säljer sitt varumärke till och vad profitörerna hoppas ska få obildade unga män att nappa på.) Både Kristersson och Persbrandt har Jupiter i sitt negativt polariserade härskartecken Fiskarna. Hoppets stjärna har där ingen positiv eller expanderande funktion, som i sitt andra tecken, den närmast hejdlöst positiva och framåt Skytten.

Det här skapar något av ett vakuum i horoskopet eftersom den ena via Solen och den andra via Månen i Skytten indikerar en drivkraft resp. hungrande begär efter framGång medan Ljusens disponent Jupiter går åt motsatt håll i en helt annan vision: i Fiskarna söker Jupiter enbart rena själen och upplösa den från dess världsliga besmittelse! 

Är det därför Kristerssons inre Gud försökt rätta honom från att göra bort sig genom låta honom förlora gång på gång? Som Ödet ville ha det var det Reinfeldts som stod först på tur att degradera sig själv till ett rötägg genom sin politiska gärning. 

Persbrandt har "bara" Månen i Skytten så där handlar det mer om den irrationella psykiska komponenten som signalerar oförvägen och framåt Skytt medan, som jag nyligen kommenterade, hela hans utspel skriker av inre konflikt (opåtlighet) eftersom den observante direkt känner att hans Jupiter inte alls stöttar Skyttens "bubbelblåsande" från Vattenelementet/Fiskarna! 

Båda männen har således Eld/Vatten-krig i sina horoskop men bloggen preciserade efter några år "sensationalismen" med de här två männens "negativa sensationalism", dvs. Vatten under/inom en manifest Eldplacering SKYGGAR och önskar likt Naturen i dess rena tillstånd (Vatten utan någon Jord alls) dra sig tillbaka och välja osynligheten. 

För den som ännu tvivlar på att elementen faktiskt är en fungerande diskurs inom den astrologiska doktrinen, se bara den öppenhjärtiga DN-intervjun med Joakim Thåström, nu 60 fyllda. 


Är det något som upprepas om och om igen, så är det soltecknet "det skygga Fiskstimmet" och Thåströms glädje av att försvinna i en helgjuten grupp som Ebba Grön men börja våndas så fort han blev Ansiktet i ett senare band. Samma resonemang vid jämförelsen mellan Stockholm och den befriande anonymitet han åtnjuter i folkmyllret i Berlin. Visst kan sociala problem (inte minst med "förorten" också ses i Luft/Vatten-störningen som då Vattumannen och Skorpionen bildar den, betecknar ett socialt outsider-syndrom. Social skygghet förstärks av att den sociala jämviktens och identifikationens Venus i folkgruppen Vattumannen är en del av detta "sociala utstötningssyndrom" (eller förkastande av vissa sociala grupperingar, minns Ebba Gröns "Mona Tumba Slim Club" - min ungdomfavorit). 

Thåströms beskrivning av att hans ungdoms förort inte kände som något center utan bara periferi, är i skenet av horoskopet bara psyknoja, förtegenhetens Skorpionen utstött från kommunicerande Vattumannen - socialgruppen (eller innerstan) där allt händer. Naturligtvis blir inte den psykiska upplevelsen av isolation mindre för den drabbade av att höra att det bara är en psykologisk fixering... Jag har mött ett antal med Vattuman/Skorpion-dissonansen och de har alla varit osmidiga i det sociala livet, ibland påfallande buffliga och själviska. 

Skorpionen kan framtona  som den överjävliga egoist det sista individualistiska tecknet nu är (sett till zodiaksagan som helhet). Det är den direkta kontrasten mellan den hårdnackade individualiteten och den större, sociala Vattumannen som får Skorpionen att te sig hopplöst underutvecklad och enbart orienterad mot sin egen överlevnad. Kombinationen kan ge psykopatiska mördare/folkhatare. Ja, inte med en snäll planet som Venus som lider och mår illa - fallet Thåström - men titta t.ex. på Osama bin Ladin och vad som kan hända om man istället kastar in aggressionens Mars i ekvationen. Då agerar Mars ut störningen mellan individ/samhälle.

En väninna med ett till Thåströms snarlikt horoskop (samma zodiaktecken aktiverade men av andra planeter) har nyligen, ännu en gång, lämnat Stockholm för skärgårdens ödslighet. Hon är aldrig så lycklig som på strövtåg i naturen under minimalt prat - hon Thåström skulle fatta varandra totalt, i tystnad, båda inbäddade i den lägre naturens stoff. 

Vatten är så introvert och skyggt att det är svårt att föreställa sig och adderar man Jord uppstår en gruffigare yta som möjligen lurar en och annan, men alltjämt leder till en skyggande natur. Thåström behöver en evighet för att mejsla fram albumspår på plats i musikstudio, berättar han, och långsamheten som hans Saturnus består det slutna och trygga rummets Måne i "förstoppade" Skorpionen, behöver knappt kommenteras!

För att återvända till Ulf Kristerssons Jupiter i Fiskarna är placeringen så nära man kan komma den kristna syndaförlåtelsen. Hinduismen har begreppet moksha för själens (psykets) rening från materiell besmittelse. Att t.ex. ha ett Jordtecken i Fiskarnas naturliga 12e hus för just rening (uppoffring) av världen synes mig indikera ett radikalt brott med "denna världens herre" (Djävulen)! Jordelementet tecknar just den mest primitiva människan som måste äga och greppa prylar för att känna att den lever.

Utifrån Kristerssons solascendent som tecknar ledarskap, saknar tyvärr Jupiter all kraft att göra partiet något gott. Tvärtom indikerar nämnda "vakuum" eller "negativa sensationalism" mellan den utagerande Solen och dess mer insiktsfulla disponent Jupiter att hoppet under hans tid som ledare som bäst består i att partiet förpuppas, inkuberar eller går i idé i det 4e huset för Det Privata. Kristerssons Sol lyckas bäst om den verkar inåt som en "syndaupplösare". En Sol så kortsluten av sin disponents väsensskilda agenda ser inte ut som någon karismatiker utan liknar mer Fiskarnas egen catch phrase, "samhällets olycksbarn" eller en loser! 

Det finns bara i ett sammanhang detta skulle kunna sägas med någon slags stolthet och det är om man uttryckligen kämpar mot all den vinnar- och förlorarmentalitet som ÄR Moderaternas själva väsen, eller avsiktligt gör sig till en förlorare för att man satt sin strävan mot ett högre mål än den materialistiska världen. Uppenbarligen gäller ingetdera för Ulf Kristersson och hans insats som Moderaternas nästa partiledare kommer därför knappt att räcka till en historisk fotnot. 

Och då har jag inte ens kommenterat den uppenbara störningen mellan denna kollapsade Sol utan expansion och den överjävligt primitiva instinkten att vilja äga och hålla i för egen del (Månen i Oxen). Denna nivå kan liknas vid spädbarnet i sin orala fas när det greppar mammas bröst med sina händer och instinktivt finner en källa till näring och trygghet. 

Moderaten Anders Borg hade samma problem som Ulf Kristersson, och se var han hamnade: med en tutt- och lättporrdrottning som numera skriver en och annan krönika (det verkar vara trögt med inspirationen) för Aftonhoran. Det är Sveriges snaskigaste dagstidning om man ser till nivån på den Paradise Hotel-liknande diarré som ständigt breder ut sig över tidningens förstasida. Tidningens ägare vet mycket väl att ett folk blir vad det äter, så räkna med att en del från Schibsted i detta liv förverkar rätten att återfödas som människor. De kommer tillbaka som reptiler i någon träskmark, där enda spelregeln är "äta eller ätas". Så låg är kapitalismen som de sämsta bland oss fiskade upp just från någon dypöl där ute i naturen och helt godtyckligt och utan folkligt medgivande gjorde till allmän bas för de mänskliga samhällena.

Moderaterna, Centern och Liberalerna representerar alla mänsklighetens forntid, svensk socialdemokrati falska överlöpare och inte ens Vänstern har något program som INTE bygger på kamp mot den "Onda Arbetsgivaren". Sverige har således förverkat sin chans att vara med och skapa en ny och bättre värld. Men det kan sägas om alla länders regeringar. Men den gamla världen tar kål på sig själv - gärna genom ett Tredje världskrig (Moderaterna efter Reinfeldt är återigen lika starka ivrare för försvarsmakt och vapenindustri som någonsin Stefan Klyven och Peter Hulkrisk) - växer en ny global världsordning fram fläckvis genom idealistiska rörelser. 

Konsumtionssjukan kommer att falla till noll när den gamla världen förgör sig själv, och många kommer inte att överleva abstinenserna - halvt sammanvuxna med sina högteknologiska livsstilar. Tänk alla som inte längre kan räkna steg och kolla sin fitness när kontakten med Molnet stängs av! Många borgare kommer att råka i deliriska tillstånd. Men efter det, kan mänskligheten starta om igen, sobrare än på många hundra år.

Inte en enda av dessa förvisso lösliga tankar ingår i det Ulv Kristersson kallar "hopp". Vilken hopplös människa sett ur mänsklighetens perspektiv. Och det märkligaste är att hans horoskop egentligen skulle ha kunnat tillhöra dem som ville rädda världen ur kapitalismen. Sol/Jupiter-sidan är en nödräddare och en maning att dra ner på den blinda expansionismen. 

Men sedan verkar något gå sönder när denna berättelse-i-berätttelsen ska anknytas till Månen, det jordnära sinnet. Och det är också där flera noterat hans klassiskt moderata korrupta fixande med bostäder. Sveriges Radio fegade ur och avpublicerade en artikel som räknade upp "för många" negativa saker, men AB:s politiska ledarredaktion söker av och till åtminstone behålla någon slags stolthet ombord på Aftonhoran. Politiska chefredaktören KP (som i Kamratposten) tog häromdagen åter upp Ulvens tvivelaktiga historik...



Tillägg.

Kristersson valdes till partiledare och horoskopet för extrastämman (1/10 13.30 Stockholm) upprepar exakt det för nazidemonstrationen i Göteborg (jag råkade rita kartan med motdemonstranternas Vågscendent, så korrigera i huvudet).

Vad säga om ett sådant omen där Skorpionen stiger med sin, subjektivt sett, verksamma illgörare Saturnus i 1a huset för det egna jaget? Det lovar inte gott för Moderaternas tillväxt med tanke på hur lätt polisen kväste nazislöddret... Tvärtom ser de ut att sitta fast som i ett skruvstäd i styrkemätningen mellan Saturnus (fienden inom dem) och deras egen ascendenthärskare Mars, symbol för den själviska naturens vilja till mer liv = kapitalismens modell för samhällets utformning med alla som egoister som slåss för sin egen överlevnad.

Inga kommentarer: